iPon Hírek

Az Intel új lapkakészletei nem kínálnak SATA Express támogatást?

Dátum | 2013. 11. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Korábban számos olyan hír érkezett, amelyek azt állították, hogy az Intel következő generációs, 9-es sorozatú lapkakészleteinél már rendelkezésre áll majd a SATA Express támogatás. A legfrissebb információk szerint azonban az Intel Z97-es platformja mégsem rendelkezik majd SATA Express támogatással, sőt, a VR-Zone által publikált dokumentumrészlet alapján igaz lesz ez a kijelentés az összes többi 9-es sorozatú Intel lapkakészletre is. A nyáron kiszivárgott adatok szerint a Haswell-E processzorokhoz készített lapkakészlet esetében is ez lesz a helyzet: azon sem lesz SATA Express port.

Maga a SATA Express szabvány az augusztusban ratifikált Serial ATA 3.2-es szabványnak már része. Ez a szabvány frissített csatlakozókat alkalmaz, amelyek nem csak a meglévő SATA eszközöket, hanem a PCI Express alapú SATA eszközöket is kiszolgálják. Utóbbiak maximum két darab PCI Express 3.0-s sávval gazdálkodhatnak, így maximum 16 Gbps-nyi sávszélesség állhat rendelkezésükre, ami a jelenlegi leggyorsabb SATA szabvány 6 Gbps-os sávszélességéhez képest tekintélyes előrelépés. Emellett a SATA Express esetében AHCI és NVM Express támogatás közül is lehet majd választani: előbbi a régebbi eszközök kompatibilitásáról, utóbbi pedig a nagysebességű SSD meghajtók hatékony kiszolgálásáról gondoskodik.

Az, hogy az Intel új platformjaihoz egyelőre nem érkezik SATA Express támogatás, késleltetheti a SATA Express alapú adattárolók megjelenését, illetve elterjedését. Persze kérdés, hogy rendelkezésre állnak-e majd olyan, harmadik fél által készített perifériavezérlők, amelyek SATA Express támogatással ruházhatják fel a rendszert, mert akkor áthidalható ez a probléma.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. budspencer
2013.11.15. 12:55
"Az, hogy az Intel új platformjaihoz egyelőre nem érkezik SATA Express támogatás, késleltetheti a SATA Express alapú adattárolók megjelenését, illetve elterjedését."

Ha gyakorlatilag nincs a tároló a piacon, az Intel mi a fenének dobjon ki rá támogatást? Nem látom, hogy a jelenlegi SATA III szabvány bármilyen szempontból szűk keresztmetszet lenne. Még egy jó ideig elég lesz otthoni/irodai és a legtöbb profi célra is. Akinek meg nem, annak ott a Revo Drive. Semmi jó nem származik abból, ha megjelenik egy n-edik interface. Inkább a meglévő inerface-fajtákat kéne egyesiteni 1db univerzális optikai csatolófelületbe. Optikát minden adatcsatornához! Ez már megint a merevlemez-gyártók újabb fogása, hogy felgyorsitsák a hardver amortizációt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. eligor
2013.11.16. 18:51
budspencer így van, minek fejleszteni? Azt felejted el, hogy az eszközgyártók meg mért gyártsanak eszközt, ha nincs csatlakozófelület... Minden interfésznél először a támogatás terjed el, aztán jönnek az eszközök. Hamarabb volt USB3 az alaplapokon, mint azt kihasználni tudó eszközök, így volt a SATA összes szabványánál, és ez így van jól. Vagy te vennél olyan merevlemezt/SSD-t, amit nem tudsz rádugni a gépedre, de majd talán jövőre lesz alaplap hozzá, de megveszed előre? Gondolom nem.

Imádom, hogy a piacra, a technológiára rálátással nem bíró emberek olyan határozottsággal fogalmaznak meg véleményt, közben fogalmuk nincs, mekkora baromságot írnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!