iPon Hírek

Az Intel új szerver SSD formátuma igazi áttörést hozhat

Dátum | 2017. 08. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A szerverpiacra szánt SSD meghajtók eddig jellemzően meglévő adattároló formátumokat használtak, gondoljunk csak az eredetileg merevlemezekhez „kifejlesztett” 2,5 hüvelykes és 3,5 hüvelykes formátumokra, igaz, egyes képviselőik PCIe bővítőkártya formájában is elérhetőek. Az M.2-es formátum átlagfelhasználói fronton többnyire ideális, leszámítva a nagyteljesítményű SSD meghajtókat, amelyek nem megfelelő hűtéssel érkeznek, így a túlmelegedő vezérlő miatt teljesítmény-csökkenéstől szenvednek. Szerver-fronton az M.2-es formátum sem teljesen ideális, pont a tápellátás és a melegedés miatt, ami a teljesítményre is kihat, plusz a limitált NYÁK terület is erősen behatárolja a lehetőségeket.
Fotó: AnandTech
Az Intel szakemberei éppen ezért alkották meg a Ruler SSD formátumot, amely csak és kizárólag a szerverek szegmensét veszi célba, hiszen speciális dizájnnal és szerverekre szabott funkcionalitással érkezik. A Ruler SSD meghajtók PCI Express 3.0 x4-es és x8-as sávszélességgel dolgozhatnak, azaz 3,94 és 7,88 GB/s-os kétirányú adatátviteli sávszélességet kell beosztaniuk. A formátum lehetővé teszi akár a PCI Express x16-os csatoló használatát is, ráadásul nem csak a 3.0-s, hanem az érkező 4.0-s és 5.0-s PCI Express szabványokkal is kompatibilis, igaz, az ebben rejlő lehetőségeket egyelőre nem lehet kiaknázni.
Fotó: AnandTech
A hosszú ház és a hosszú NYÁK lap jóvoltából több tucat NAND Flash memóriachip fér el egy-egy ilyen meghajtón, a szerverekre szabott funkcionalitás jóvoltából pedig a forró-cserét (Hot-Swapping) is támogatják a termékek, ellentétben az M.2-es meghajtókkal, amelyeknél egy-egy ilyen művelet kicsit problémásabb. A Ruler SSD meghajtók nem csak NAND Flash memóriachipeket kaphatnak, hanem akár 3D Xpoint memóriachipekkel is felszerelhetőek, méretük pedig az 1U formátumú szerverfiókokhoz lett igazítva. Egy-egy ilyen SSD 32,5-35 centiméter hosszú és 38,6 milliméter magas, vastagsága pedig 9,5 vagy 12,5 milliméter.
Fotó: AnandTech
Az éppen alakulóban lévő EDSFF szabvány köré épülő Ruler SSD meghajtók extraként SMBus csatolóval is rendelkeznek, ami az NVMe menedzsmentben segít, de vannak extra érintkezők a fedélzeten elhelyezett áramszünet-védelmi áramkör számára is, így a kondenzátorok az SSD egyéb részeitől függetlenül tölthetőek. A funkció előnye, hogy így passzív hátlapok alkalmazására is lehetőség nyílik, ami segít a költségek csökkentésében. A szabvány keretén belül egyébként 12 voltos tápellátást határoznak meg, a leggyorsabb SSD-k pedig akár 50 wattot vagy ennél többet is fogyaszthatnak.
Fotó: AnandTech
Adattároló kapacitás terén szintén óriási előnyben vannak az újdonságok, ugyanis az 1U formátumú fiókokat használó rendszerek akár 1 PB-nyi adattároló kapacitással is felvértezhetőek. Persze a Ruler SSD formátum nem csak a szerver szintű SSD piacot, hanem a szerverekbe szánt gyorsítókártyák szegmensét is felrázhatja a közeljövőben, ugyanis egyes partnerek már kísérleteznek GPU, illetve FPGA egységek integrálásával is.
A tervek szerint az első Ruler SSD formátumú termék az Intel DC P4500-as sorozatú SSD meghajtóiból kerül ki, az viszont még nem derült ki, hogy az újdonságok pontosan mekkora adattároló kapacitást nyújtanak majd. Az biztos, hogy idővel 3D Xpoint alapú Optane SSD meghajtók is készülnek az új formátummal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!