iPon Hírek

Az Intel x86-ra ülteti az Android 2.2-t

Dátum | 2010. 06. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google Android operációs rendszere, amely eredetileg okostelefonokra készült, az utóbbi időben rengeteget fejlődött és rendkívül népszerűvé is vált a piacon, ami nem lehet véletlen. A szoftver legfrissebb, Froyo kódnévre keresztelt kiadása a 2.2-es verziószámot viseli. Ezt a kiadást hatalmas várakozás övezte és úgy tűnik, hogy be is váltja a hozzá fűzött reményeket.


Az Android 2.2-re a nagy processzor- és lapkakészlet gyártó, az Intel is felfigyelt: a cég tervei szerint hónapokon belül elkészül az operációs rendszer x86-os változata, amely főként az Atom processzorral szerelt nettopokat, tábla PC-ket és netbookokat veszi célba. Az Intel felismerte a platformban rejlő hatalmas lehetőségeket, valamint azt is, hogy a felhasználók szívesen használják ezt az operációs rendszert, így egy percig sem volt kérdés, hogy elkészítsék-e az x86-ra ültetett Android 2.2-t. A jelenlegi változat csak ARM architektúrára épülő okostelefonokon fut, viszont a natív x86-os Android megalkotásával az eddiginél jóval szélesebb körben lehet majd használni a szoftvert. Az Intel nem titkolt célja ezzel a lépéssel az, hogy konkurenciát teremtsen az ARM alapú Android készülékek számára, méghozzá Atom processzorral szerelt termékei személyében.

A vállalat illetékesei szerint az Android 2.2 x86-os architektúrára való portolása nem lesz lehetetlen feladat, ugyanis a cég szoftvermérnökeinek már bőven van tapasztalatuk Linux alapú operációs rendszerekkel kapcsolatos fejlesztések tekintetében. A jó hír az, hogy az így elkészült szoftver nyílt forráskódú lesz, azaz bárki, aki szeretné használni, nyugodtan megteheti majd. Az Intel a nyár folyamán készül el az újdonsággal, ami először a fejlesztők számára lesz elérhető.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. psylocke
2010.06.25. 13:24
driver fronton ez egy hosszas, nehéz szülés lesz. de hajrá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. legyes
2010.06.25. 13:38
psylocke: Nem feltétlenül, mert emlékeim szerint 2.6.X Linux kernel van alatta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. twollah
2010.06.25. 14:54
Kivancsi leszek ra, hogy mi sul ki belole.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. felziusz
2010.06.25. 21:24
nem akarok ünneprontó lenni de amin fut a linux kernel azon fut az android is.
Android felépítése: Kernel->Java alapú virtuális gép->Android
A virtuális gép egy külön platformot virtualizál(Android platform) és ezen belül fut az Android mint program/OS. Ha natív x86ról beszélnek akkor lehet a virt gépet optimalizálják valamelyest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. morgyi
2010.06.27. 17:09
De ez elvileg linux alapú nem? akkor minek kell még portolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. doktorovic...
2010.06.28. 11:23
Helyes hír, ez azt jelenti, hogy év végére pár százalék le lesz faragva az arm-től, jövőre össze lesz rúgva a töke, két év múlva meg örül ha 50%-ot sikerül elérnie
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!