iPon Hírek

Az iPhone SE nem újul meg 2017 elején

Dátum | 2016. 11. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple olyat lépett meg 2016 tavaszán, amire nem sokan számítottak már az iPhone 6s és 6s Plus okostelefonokat követően. A cupertinói vállalat lényegében megújította az iPhone 5s modellt iPhone SE néven. Ez az okostelefon pontosan azt valósította meg, amire nagyon régóta és nagyon sok felhasználó várt: kicsi méretbe sűrítette össze nagyjából azt a tudásszintet, ami egy modern csúcsmodellben van. A KGI Securities egyik elemzője viszont arról számolt be a napokban a MacRumors szaklapnak, hogy az Apple a közeljövőben nem tervezi frissíteni az iPhone SE-t, vagyis a várakozásokkal ellentétben 2017 elején nem fogunk megújult okostelefont kapni Cupertinóból. A pontos ok nem ismert egyelőre, de a KGI Securities munkatársa, Ming-Chi Kuo elmondása alapján azért járhat el így az Apple, mert megpróbálja minél tovább fenntartani a nagyobb árréssel értékesíthető csúcsmodellek iránt a figyelmet, valamint az ezekből befolyó nettó bevételt. Szóval elképzelhető, hogy a gazdasági stratégia az oka annak, hogy az iPhone SE nem kap ráncfelvarrást a születésnapján.
Ming-Chi Kuo érdekes teóriával állt elő, arra vonatkozóan, hogy az Apple mivel taktikázik most, de ahhoz, hogy ezt megértsük, látni kell a teljes képet. A legfrissebb piackutatások alapján csökken majd a kereslet az iPhone-ok iránt 2017 első felében. Ennek több oka is lehet, Kínában például egyre inkább alábbhagy az Apple okostelefonjai iránti láz, és a keleten állítólag elég jó értékesítési mutatói voltak az iPhone SE-nek a megszokottnál kedvezőbb ára miatt. Tehát ha a csöppség nem frissül, akkor értelemszerűen nem lesz semmi, ami meghúzza az idei évben látott mintára 2017 második negyedévét. Ezzel pedig az Apple is biztosan tisztában van, és éppen ezért gondolja a KGI Securities elemzője, hogy a cupertinóiak valamiben „mesterkednek”. Ming-Chi Kuo szerint szándékos manipulációba kezdett a színfalak mögött az Apple, ami pusztán gazdasági érdekekről szólhat. A KGI Securities elemzője nem tartja kizártnak, hogy az Apple direkt játszott arra, hogy gyenge első fél éves előrejelzést sakkozzon ki „magának”. Kuo szerint benne van a pakliban, hogy a vállalat így akar nyomást helyezni a komponensgyártókra, hogy azok a forgalmuk fenntartása érdekében csökkentsék az áraikat a következő hónapokban. A szakember elmondása alapján az Apple attól tarthat, hogy a jobb alkupozícióban levő partnerek, így például a Samsung emelheti a hardveres összetevők árát. Ezért lehet, hogy a cupertinóiak a kisebb partnerek árcsökkentése révén akarnak kompenzálni, hogy fent tudják tartani akkor is a megfelelő árrést az iPhone-oknál, ha esetleg a Samsung árat emel. Pillanatnyilag úgy fest, hogy 2017 második negyedévében 35-40 millió iPhone találhat majd gazdára, míg idén ugyanebben az időszakban 40,4 milliós forgalmat bonyolított az Apple. Ez a visszaesés a cupertinóiak bevételeit valószínűleg nem rázza még meg azért, mert az átlagos eladási árak hasonló mértékben nőhetnek majd, viszont a komponensgyártók között tényleg lehetnek olyanok, akiket a forgalomcsökkenés érzékenyen érinthet. Egyébként előre láthatólag már ebben a negyedévben sem fogja azt hozni az Apple, amit korábban vártak volna tőle az elemzők, 38 százalék körüli bevétel növekedést lehet kilátásba helyezni decemberrel záruló negyedévre, míg korábban legalább 40%-ot vártak. Az, hogy az iPhone SE jövője hogyan alakul majd, jelenleg rejtély. A többi modellhez képest alacsonyabb profitot hozó készülék jövőképe most nem túl rózsás, de talán az Apple mégis előtérbe helyezi a felhasználók igényeit, és elkészíti a következő generációs SE modellt, csak nem 2017 elejére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. etaclan
2016.11.07. 15:29
Szomorú hogy a cicaharcban az Applenek az utóbbi évek egyik legjobb ötlete issza meg a levét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FFeller
2016.11.07. 16:14
Azért kiadhatnának valami kiegészítőt, amivel eltüntetheted a jack aljzatot a meglevő SE-ről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noPublicFG FFell...
2016.11.07. 17:12
Gyurma
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 FFell...
2016.11.08. 08:42
Savage :D na de majd két év múlva az SE2-n... Amúgy nagyszerű ötlet volt ez a kis vacak. Baromira tetszik az OP3, de már a jelenlegi 5" telefonom is kiakaszt néha, ugyhogy most valszeg ez az SE lesz a következő. Azt sajnalom csak, hogy nincs 32GB verzió. 16os hosszútávon kevés, 64 meg overkill lesz számomra. De hát ez van (szerencsére legalább kártyával nem kell szívnom).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!