iPon Hírek

Az iráni kormány „lekapcsolta” az internetet

Dátum | 2012. 02. 13.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Irán a múlt hét végén minden hivatalos bejelentés nélkül tovább korlátozta az ország felhasználóinak hozzáférését a világhálóhoz és blokkolta a népszerű levelezőprogramokat, jelentette az AFP vasárnap. Irániak milliói csütörtök óta képtelenek bejelentkezni Gmail-, Yahoo-, illetve Hotmail-fiókjaikba, és a korlátozás nem csak a levelezőprogramokat érinti: szinte lehetetlen hozzáférni a hazai és külföldi híroldalak, keresőmotorok és közösségi oldalak többségéhez is, ráadásul az egész országban gyakorlatilag használhatatlanul lassúvá vált a net. Az ok valószínűsíthetően egy új szűrőrendszer bevezetése, amelyről azonban mindeddig semmiféle hivatalos bejelentés nem érkezett.


Az információ áramlásának ellenőrzése kulcsfontosságú az iráni rezsim számára, ahol a 75 millió fős lakosságból 36 millióan rendszeresen használják a világhálót. Ennek érdekében 2011 elején speciális rendőrségi alakulatot hoztak létre a „cyberbűnözők” leleplezésére, amely elsősorban a közösségi oldalakon szerveződő kormányellenes megmozdulásokat kíséri figyelemmel. Már eddig is számos oldal elérése korlátozott volt Iránban, különböző trükkökkel azonban a hozzáértők ezeket elérhetővé tudták tenni. Mostani radikális döntésével azonban a kormány gyakorlatilag lekapcsolta az országot a világhálóról. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

52. Simba
2012.02.13. 17:36
Ebben az országban sem szeretnék élni. Irány vissza a középkorba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. homeware
2012.02.13. 17:40
Szánalmasak az ilyen hatalmukat foggal-körömmel védeni próbáló kormányok. Mindegyik.
Ismét nem az a cél, hogy az embereknek ne legyen okuk utálni őket, hanem az elhallgattatás.
GG Irán, GG...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. r14qqh
2012.02.13. 18:00
Nem lepődnék meg, ha a közeljövőben itt is kidobnának pár milliárdot egy ilyen szituációt eredményező törvénycsomagra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Keksz03
2012.02.13. 18:19
itthon ilyen nem lesz és valóban elég nehéz elképzelni, nem lennék a helyükbe, de kicsit belegondoltok egy ilyen intézkedéssel jót is lehet tenni! gondoljatok csak bele h mennyi hülyeséggel tágítják az ember agyát tv és interneten keresztül! jó itt az iponon fórumozni hasznos de jócskán akad olyan ami meg tönkreteszi a társadalmat, az emberek gondolkodását!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Vendég-Ven... Keksz...
2012.02.13. 18:35
Keksz03: Gondolom, azzal is egyetértesz, hogy mások döntsék el helyetted, mi jó neked és mi nem.

Azt meg csak reméled, hogy nálunk ez nem fordulhat elő, az ACTA-val az európai kormányok már megtették az első lépést ebben az irányban. Lassan, fokozatosan, hogy észre se vedd, már csak azt fogod tudni elérni a neten, amit a kormányok engednek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Sr4c
2012.02.13. 18:37
Vendég-Vendög:
ÍgyÍgy
Tessék utánanézni az ACTA-nak...aztán rájönni, hogy szépen lassan mi is be leszünk korlátozva.
Amúgy proxy nemmegy ilyen esetben? vagy azért kövezés jár ott?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Tanis
2012.02.13. 18:44
Nem vagyok benne biztos, hogy nem lenne jobb életünk, ha valaki kihúzná a dugót a TV-ből, és nem lehetne interentezni sem, csak üzleti célokra... )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Gundam00
2012.02.13. 18:45
azt a rohad köcsögöket!

Az internetet a szabad információ áramlás és szabad hozzáférés szelleme mellet tették régen mindenkinek elérhetővé! ez volt az ötlet mögötte!

most meg egyre több szervezet és kormány akarja megszabni mit, kik, mit és mikor tölthetnek le fel és olvashatnak stb.. ez rossz vicc! se a kormányoknak se más kormány vagy civil érdekképviseletnek szervezetnek sincs joga a neten bármit cenzúrázni tiltani vagy felelősségre vonni bárkit bármiért kivéve a a rossz indulatú vírusok és hacker támadások elkövetői ellen .

mert különben az internet elveszti a szabad médium mivoltát és akkor megint az lesz hogy amit a vezetők meg gazdagok stb... diktálnak csak azt teheted meg amikor és úgy ahogy nekik tetszik!!!

felháborító hogy a 21.-században az emberek tűrik hogy csoportok és kormányok beleszóljanak még ebbe is!!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. aAron_
2012.02.13. 18:52
Keksz03: szerintem a probléma nem itt kezdődik. már általános iskolában úgy kéne a gyerekeket nevelni, h a hülyeséget ki tudják szűrni. én is nap mint nap találkozok ilyenekkel a neten, de úgy gondolom nem befolyásolnak v csak minimálisan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. DogTheDog
2012.02.13. 18:56
Neo mar uton is van,majd jol visszakapcsolja slow-mo-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Keksz03
2012.02.13. 19:05
aAron_: sokszor nem tudatosan döntesz, elég ha csak beássa magát 1 kis hülyeség jó mélyre!

Mikrobi: amit a végén írtál arra gondoltam!

Vendég-Vendög: így is mások döntik el, ha csak a reklámokat meg a sok hülyeséget veszed, akaratlanul is nyomatják az arcodba és nem tudsz mit tenni ellene! de persze értem amit mondasz, én arra gondoltam amire sokan mások, mégpedig h volna előnye egy ilyen intézkedésnek azt nem mondtam h hátránya nem és h erre vágyom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. jozsefm
2012.02.13. 20:07
75 millió fős lakosságból 36 millióan rendszeresen használják a világhálót.

Fel sem mertem volna tételezni ekkora arányú felhasználótábort. Ennyi naprakészen tájékozott ember mellett ,hogy a fenében tud ez a rezsim fennmaradni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. sede
2012.02.13. 20:14
Aki követi az eseményeket, az látja, hogy ugyanaz megy, ami szemét, tömegpusztító fegyverekkel teli, tornyokat leromboló Irak esetében. Ha a hírek alapján döntesz, akkor ezt mondod mint alább: "Irán. Borzalom... Meg a kormánya is. Nyomorult senkiházik. Megérdemelnék a vérfürdőt."
A szövetségesek Jelenleg éppen óriás hadgyakorlaton szimulálják Iráni partraszállást, oda tartanak az anyahajók, úgy tudom már lekapcsolták őket a műholdakról, most az internet ment el - nem vagyok benne biztos, hogy a szemét antidemokratikus, gonosz kormányuk tette ezt, de jól hangzik és lehet rájuk fújni... Állítólag Iránban arra büszkék, hogy 2000 éve nem kezdtek háborút. Sajnos lesz itt még 500Ft a benzin...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. I.Jozsef83
2012.02.13. 20:16
Ne csak ellenezni tudjatok ... gondoljatok a háttérre is ... Bizonyos országokba igenis nagyon kellene a korlátozás... nem kicsit vérengzős fajta fanatikusok vannak arra - nem hiányzik a TERROR szervezkedése ... arra is szabad gondolni , hogy netán ebbe a döntésbe nemkicsit besegítettek ne csak a nyers hírt olvasni , mert úgy persze h felháborító . Ellenben sok mindent megakadályozhattak ezzel , ami nem publikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. redoxi
2012.02.13. 20:24
ha itt le kapcsolnák a netet a sok fészbukk függő már a halálán lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. stranger
2012.02.13. 20:33
Tévedés, nem kapcsolták le, csak korlátozták.
Gúnyolódást félretéve érdekes egy történés.. az a baj, hogy nem hogy mi, ők sem fogják sosem megtudni miért van ez. Lehet köze nincs a kormányhoz..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Ronan
2012.02.13. 20:44
Az internetet szerintem csak azért kapcsoltál le mert olaj vagy mert lithium ami kell gépekbe ugye akkumulátorként....és persze hogy az iráni ember nem akar háborút de valakit mindig szekálni kell valamiért.Másik dolog az hogyha nem tudják megmutatni hogy mi történik vagyis feltölteni egy videót vagy akármit akkor csak a szent médiának kell mindent elhinni..És meg sem kell kérdezni hogy miért mondták be azt amit bemondtak...de legyen halljunk ki mi emberek majd az ego úgyis elintézi azokat akik megérdemlik...stb stb...szomorú ami mostanában megy de hát... ez nem kell senkinek ugye...Vagy mégis?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. sanyix
2012.02.13. 20:48
@józsef m.: ahogy az összes többi földön élő embernél a többi rezsim...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. asdsa
2012.02.13. 20:52
@józsef m
Nem biztos, hogy aki használ internetet az tájékozott is.
Lehet hogy például tevét vásárolnak rajta vagy valami másra használják.
Nem igazán tudom, hogy milyen nyelven beszélnek az irániak, de gondolom nekik is van nemzetközi perzsa vagy török vagy akármilyen hírtévéjük és persze újságelőfizetésük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. jozsefm sanyi...
2012.02.13. 20:53
Igaz, úgy látszik a gyakorlat konstans, a köré vont ideológia a változó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. asdsa
2012.02.13. 20:55
Aki szembe szegül azt elnémítják.Például egy magyar dokumentumfilmben volt éppen múltkor, hogy 5-10 évre lecsuktak egy filmest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. birmar2
2012.02.13. 21:38
Egyrészt szemétség, hiszen a szólás szabadságjogokat megsértették ezzel(mondjuk melyik országban nem sértik meg...). Másrészt ugye Izrael nagyon piszkálja őket, így ha megtámadják őket megy utánuk a nagy csicskásuk; Amerika és vele az egész NATO, szóval nincsenek most könnyű helyzetben. Azért remélem Izraelt egyszer s mindenkorra eltörlik a térképről(ha valaki elkezd nekem itt antiszemita, fasiszta szövegeket nyomatni, az kérem írjon indokot).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. jozsefm
2012.02.13. 23:11
Ja, a fürdővízzel ,a gyereket is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Ragnarr
2012.02.13. 23:21
@birmar2: ha szerinted normalis dolog "eltorolni a terkeprol" egy orszagot tobb millio lakossal, akkor egy hullamhosszon vagy az irani vezetessel ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Sytyx
2012.02.14. 00:28
Azért utáljuk Iránt mert azt mondják a híradóba hogy a csúnya iráni bácsik meg nénik atomdádát akarnak? Ne legyetek már ennyire birkák. Az arab vidék egyetlen országa, amely képes lenne kicsit is megvédeni saját népét a világbékét teremtető mindenkit kifosztani akaró tolvaj amerikai ráktól. Egymásnak esnének komolyan szurkolnék Iránnak, hogy lője jól seggbe az amcsikat meg az állandóan rinyáló Izraelieket is. Lehet nekünk nem lehet felfogni, de az USA hol akar mindig demokráciát kiharcolni? Persze hogy ott ahol olaj van. Semmi másról nem szól ez se. Irán komoly fenyegetés számára. Irán fel tud lépni az amerikai kizsákmányolás ellen, hisz a hadereje a legjobb tudomásom szerint a második vagy harmadik legnagyobb haderő, ami ugye nem mellékes szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. nedvedicio...
2012.02.14. 01:24
Rettenet, borzalom...

Mindezek ellenére visszasírom az internet előtti időket. És sokkal jobban szerettem abban a világban élni. Minden hátrányával együtt. Napokig tudnám sorolni a mai internettársadalom hátrányait. ( nyilván az előnyeit is )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tomazolika
2012.02.14. 01:31
Ennek érdekében 2011 elején speciális rendőrségi alakulatot hoztak létre a „cyberbűnözők” leleplezésére, amely elsősorban a közösségi oldalakon szerveződő kormányellenes megmozdulásokat kíséri figyelemmel.
Szerintem , nem a netet kellett volna lekapcsolni , hanem a közösségi oldalakat . Az IMDB weblapja ritkán szervez politikai puccsot ,ellen a meg nem nevezendő arcköny , és társai lényegesen többet . Az idióta oldalak gyakorlatilag is tönkreteszik a világhálót ! Amen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Turai
2012.02.14. 06:50
"Az iráni kormány „lekapcsolta” az internetet"
Az információ hatalom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. NimKorko
2012.02.14. 08:27
Miért mindig az arab világokat basztatják és utálják a legtöbben? Van okuk rá azon kívül, hogy Amerika a drágalátós csak olajbizniszből élő ország ezt mondja? Rádaásul mellé még a gyakorlatilag ugyanúgy rasszista Izrael is ezeket szajkózza? (Ha valaki megkérdezné, hogy miért rasszista akkor az elég nagy birka.)
Ez valószínű azért van, hogy "lekapcsolták", mert Amerikának kell az olaj, hiszen abból, meg a GMO-s szarjaiból tartja fent magát. Gazdasága = 0-val. Bármikor összeomolhatna. Így nem valószínű, hogy az Iráni vezetés a legfőbb okozója a lassulásnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. jozsefm NimKo...
2012.02.14. 08:48
Csak egyes arab országokat, vannak jó, és vannak nekik rossz arabok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. hympyke
2012.02.14. 09:10
Irán készülő atombombája igencsak zavarja Izraelt. Megváltozna a hatalmi egyensúly. Nem használnák senki ellen mert ott a palesztinok is Izrael területén.
Mivel a médiák erős befolyásolás/megtévesztés alatt állnak, vagy anyagi érdekük fűződik ahhoz hogy "tévedjenek" így időről időre vannak hírek amik a hülyeségről szólnak. Ott van Szíria is, jajj de kell ott a demokrácia, de csak azért mert ott van a világ harmadik legnagyobb olajkészlete. Koreába miért nem megy az USA? Ja hogy onnan nincs mit ellopni...
Csodálkozok hogy Egyiptomot még nem bactatják a csatorna miatt.
Líbiába szintén ott az olaj, nem is győzték Khadafit bombázni.
Viszont Iránnál beleszóltak a ruszkik is most a dolgokba. Szállítják a fegyvereket az országnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. NimKorko
2012.02.14. 09:18
Tudtommal nem bizonyított tény, hogy Irán bármikor is készítene atomfegyvert, csak annyit lehet biztosan tudni, hogy képesek lennének rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Ragnarr
2012.02.14. 10:32
Iraniak nem arabok, amugy meg nem az irani nepet utalja a nyugat , hanem az irani vezetest, ami tenyleg jobb lenne a ha lelepne mert csak a sz*rt keveri.
Ahmadi-Nezad-ot semmi mas nem erdekli csak a sajat hatalma, nem csak az amcsik vannak ellene hanem a kornyekbeli orszagok is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. birmar2
2012.02.14. 13:43
@Ragnarr: Miért szerinted a zsidók nem ezt szeretnék tenni Iránnal? Én tiszta szívemből drukkolok Iránnak, hogy a <mod> végre eltakarítsák onnan. Bár ezt is az ártatlan palesztinok fogják megszívni, ugyanis Iránnak 80000 rákétája van, ebből támadás esetén 10000-et egyből kilőnének Izraelre, ott bizony meghalna nem kevés palesztin is.
Amúgy felejtsétek már el ezt a baromságot, hogy Iránt azért piszkálják, mert atomfegyvert gyárthatnak. Szarnak ők az atomukra, itt ismét az olajról van szó természetesen. Ezért is lehetséges, hogy a 3. világháború Közel-keleten alakuljon ki, hiszen az oroszok, kínaiak Irántól kapják az olajat.
Ja és az irániak nem arabok, hanem perzsák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Avocadoo
2012.02.14. 15:16
Ott Internetet "veszik" el, itt meg a nyugdíjt.

"Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm birma...
2012.02.14. 15:36

Ja...

És ezt szerinted az amerikaiak tudják?

Magyarország fővárosa Bukarest, volt aki koncertezni is elment...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mikej95
2012.02.14. 15:53
Jó nagy szemetek, azzal nem változtatnak semmin, ha cenzúráznak.

Tudniuk kellene hogy a cenzúrát fokozatosan kell bevezetni, ha a nép úgysem nyeli le, akkor trükközni kell: SOPA, PIPA elbukott, ennek az örömére a fél világ kapott egy ACTA-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Ragnarr
2012.02.14. 16:33
@birmar2: figyu Izrael-Irani konfliktust Iran kezdte, Iran uszitja a palesztinokat. De ha te tenyleg elhiszed hogy az irani vezetest erdekli a palesztinok sorsa, akkor egy mesevilagban elsz, csak az irani rezsimnek az erdeke a konfliktus, senki masnak, meg az irani nepnek sincs ez erdekeben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. birmar2
2012.02.14. 18:28
@Ragnarr: Ezt ugye most nem mondod komolyan? -.-" Honnan vetted ezt, hogy Irán uszítja a palesztinokat? Egyrészt, ha uszítja is, jól teszi. Naponta gyilkolják le a zsidók az ártatlan palesztinokat. És még ők nevezik az arabokat terroristáknak...
Mikor írtam ilyet, hogy érdekli őket a palesztinok sorsa? Tisztában vagyok azzal, hogy támadás esetén szanaszét lövik Izraelt, nem fogják őket érdekelni, hogy kik élnek ott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sede
2012.02.14. 19:34
Az a lényeg, hogy Irán csúnya-rossz ország, ellentétben Szaúd-Arábia egy remek hely, ahol nők nem vezethetnek autót, kísérő nélkül nem mehetnek az utcára, aki kétségbe vonja, hogy minden Szaúdi állampolgár muszlim, azt halálra büntetik, minden más vallás jelképe tilos, dívik a halálra kövezés és a kézlevágás. De ezt senkinek sem jut eszébe felróni és lebombázni őket. Vajon miért?

Egyébként demokráciában megkérdezik azokat is akiket le fognak bombázni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm sede
2012.02.14. 20:25
Nem hinném,hogy bárki be merne vállalni egy Irán elleni katonai csapást, akár légierővel, akár rakétákkal, a szárazföldi akcióról nem is beszélve. Mindenki tisztában van vele, hogy azok az iráni rakéták rögtön elindulnának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. birmar2
2012.02.14. 20:44
@józsef m.: Ráadásul szerintem az amcsik is kapnának belőle pár darabot, ugyanis pár hete olvastam, hogy a Venezuelai kormány engedélyezte Iránnak, hogy rakétákat helyezzenek el náluk. Hogy ez meg is történt e, azt mi nem tudhatjuk.
De nem is ez a fő ok. Nagy az esélye annak, hogy ha megtámadják őket, akkor Oroszország és Kína beavatkozik. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor biztos, hogy atomháború lenne. De ha sikerülne megegyezniük, hogy atomot egyik fél sem vethet be(amit kétlek, mert valaki biztos megszegné), akkor ha csak megnézzük Kínát, ha a lakosságból bevonják az embereket, több száz milliós hadsereggel rendelkeznek. Ha kaszával mennek, még akkor is ledarálnak mindenkit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. maláj
2012.02.14. 20:45
csak nem félnek, hogy "Egyiptom" lesz arrafelé is ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller
2012.02.14. 20:52
A sok buta olajfüggő, kapzsi netalántán vallási fanatikus uralkodó egymásnak esik, a népek meg nyögnek. Been there, done that, couple o' times.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ragnarr
2012.02.14. 21:13
@birmar2: ez nem a kozepkor hogy megindul 100millio kinai vasvillaval
elosszor nezz utanna milyen haditechnikaval rendelkezik Kina es az USA, se a Kinaika se az Oroszok nem tudnanak mit kezdeni a NATO-val, atomhaboru meg nem lesz abban biztos lehetsz de hogy Irannak se fogjak megengedni hogy atombombat fejlesztjen az is biztos, egy ilyen instabil fanatikus vezetes kezeben tul veszelyes lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm Ragna...
2012.02.14. 21:33
egy ilyen instabil fanatikus vezetes

majd nagyon engedélyeztetni fogja, hogy mit gyártson vagy fejlesszen vagy vegyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. birmar2 Ragna...
2012.02.14. 21:49
Ezt csak a vicc kedvéért mondtam, de látom odáig nem jutott el. Tisztában vagyok a mai haditechnikával, a kínai hadsereg nagyon fejletlen, de az előbbi kis viccemmel azt szerettem volna mondani, hogy hiába fejletlen, ennyi embert lehetetlen megállítani, nincs ennyi lőszer. Az oroszok azért nem valami fejletlen haditechnikával rendelkeznek, persze aláírom, hogy az amerikaiaké 10x fejlettebb, de ha pl a páncélosaikat nézzük, kb 22-23ezer páncélosuk van. A mai legfejlettebb tank, a német Leopard II, abból is van kb 1000-1500 a világon. Hiába rohadt fejlett, ekkora túlerővel szemben nem sok esély van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller birma...
2012.02.14. 21:58
Sokat ér az a párezer tank, vagy az a pármillió vasvillás, ha száz jól képzett katona kiírtja a teljes felsővezetést, vagy ha egy tucat fejletteb repülő lebombázza a teljes tank hadosztályt...

No nem mintha ez az egész számítana, az elmúlt 50 év háborúi csak látszat háborúk voltak amelyeket egyik fél sem akart megnyerni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sede
2012.02.14. 22:05
@Ragnarr: Az USA már nem tudja fenntartani a hadseregét, kivonulnak Irakból, csökkentik a jelenlétet Afganisztánban, Európában. Úgy tudom a költségvetésük legnagyobb része amúgy is katonai kiadás, a világ katonai kiadásainak 50%-át a békés demokratikus Amerika teszi ki. Jelenleg sorra mondják le az űrkutatási és egyéb projekteket. Ugyanez volt a SZU bukásakor. Ehhez képest Irán, Kína, India, Brazília sorra bocsátja fel a műholdjait. Most az USA érzi, hogy csak egy dobása maradt és egyben megpróbálja elsütni a lejárt szavatosságú fegyvereit, tudván, hogy egy-két évig még ő van előnyben. Mennek is a partraszállási előkészületek, csapatösszevonások Irán körül, mert félő, hogy a mesterségesen szétszabdalt és elnyomott muzulmán országok egymásra találnak.

Egyébként nagyon érdekesnek találom, hogy sokan nulla ismeretekkel de határozott véleménnyel rendelkeznek, amikor még azt sem tudják, hogy Irán=Perzsia és a magyarországi Jászok iráni eredetűek, de vérfürdőre biztatnak ellenük. Ez kb olyan igénytelenség, mintha megkérdeznének egy amerikait, hogy hol van Magyarország, mire azt válaszolná, hogy nem tudja, de most mutatták a tévében, hogy ott elnyomás van, ezért jól demokráciává kéne bombázni őket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ragnarr
2012.02.15. 01:29
Ha jol emlekszem USA-nak 11 anyahajoja van EU-nak meg talan 6 aztan Oroszoknak van 1, Kinanak meg egy sincs . Csak hogy legyen egy realis elkepzeles az eroviszonyrol.
Amugy meg a muholdak tobbseget az ESA lovi fel, Kina kb. sehol sincs hozzank kepest Iranrol meg mar nem is beszelve, azok valahol a beka segge alatt vannak... de mar unoom ezt a vitat szoval ereszemrol ennyit tovabbi kellemes allmodozast a fantasztikus Iran , Kina meg Orosz mese rezsimekrol, ott biztos jobban elnek az emberek mint azon a borzalmas nyugaton
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sede
2012.02.15. 21:39
Természetesen sok fegyverük van és hatalmas hadseregük, éppen arról beszéltem, hogy akkorák a fenntartási költségek, hogy nem győzik.

A kicsi kínaiak meg ha nekiállnak, lemásolják és napi egy tál rizsért csinálják a kici-ócó robotrepülőgépeket millió számra - hiszen úgyis már mindent a távol-keleten gyártanak... A Tigris tank is jó volt, csak jutott mindegyikre tízszer annyi T34-es
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm Ragna...
2012.02.15. 22:19
A 11-ből hány épült a Kinától felvett hitelből?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!