iPon Hírek

Az irracionális piaci mozgásokra ugrott az aranyár

Dátum | 2010. 05. 13.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az elmúlt hetek hektikus mozgásai bizonyítják, nagy a bizonytalanság a piacokon, így az arany esetében annak menedék eszköz jellege miatt továbbra is felfelé várja a nemesfém jegyzését Heitner Tamás, a Solar Capital üzletkötője. Bár az év elején a tavaly decemberi rekord után a piaci szereplők zöme az arany jegyzésének esésére számított, a piaci folyamatok végül nem őket igazolták. A likviditásbőség és közvetve a görög válság, illetve az eurózóna egyéb déli tagállamainak helyzete körüli bizonytalanságok folytán szerdán napközben unciánként történelmi nominális csúcsra, 1249,20 dollárig szökött fel a nemesfém határidős jegyzése. (Reálértéken számolva a valódi csúcs továbbra is az 1980-ban elért 850 dolláros szint, amely az inflációval kiigazítva ma 2266 dollárnak felel meg.) Ráadásul a hagyományos korrelációk az elmúlt időszakban teljesen felborulni látszanak. Az arany ugyanis az inflációs nyomás hiánya, a tőzsdék emelkedése, illetve a dollár erősödése ellenére tudott drágulni, holott "békeidőben" ezen tényezők az esés irányába lökik jegyzését. Igaz, menedékeszköz-szerep ide vagy oda, a múlt csütörtöki összeomlás során a többi eszközhöz hasonlóan az aranyat is beadták, egy óra alatt 25 dollárt esett a júniusi határidő. Mindenesetre Heitner tapasztalatai szerint az elmúlt hetekben az ügyfelek érdeklődése erősen fokozódott mind a fizikai arany, mind a nemesfém határidős kontraktusai, illetve az azon alapuló ETF-ek (tőzsdén kereskedett befektetési alapok) iránt. A szakember úgy véli, a fizikai aranyat vásárló befektetőket elsősorban a pénzügyi rendszertől való részleges függetlenedés motiválja, és szerinte a jelenlegi szintek mellett is bármely befektetési portfóliónak jó lába lehet a sárga fém vásárlása a szállítással és tárolással járó többletköltségek ellenére is.

A többi árupiaci terméknél már vegyesebb a kép. Az olajat az év elején a vételi erő kihúzta a sávozásból 87 dollárig, ám a lendület megtört és azóta 15 százalékkal lejjebb kerülve már hordónként 74 dollárnál jár az energiahordozó jegyzése, és a jelek szerint ez tovább csökkenhet. Ennek ellenére Heitner szerint a nagyfokú volatilitás miatt nem feltétlenül ajánlatos shortpozíciók felvétele, hiszen az elmúlt hetekben több erős felszúrás is volt, ami adott esetben kényszerlikvidáláshoz vezethet. Érdekes lehet a továbbiakban a földgáz árfolyamának alakulása. A mintegy másfél éves esést követően az elmúlt három hónapban bázist épített. A március közepe óta tartó 3,9-4,3 dollár közötti sávozásból kitöréshez vezethet, hogy óriási shortpozíciók épültek ki a termékben és ezek zárása akár kitörést is eredményezhet.

Kétesélyes a narancslé árfolyamának alakulása, de inkább a drágulás valószínű. A világ legnagyobb termelőjének számító Brazíliában ugyanis az időjárási viszontagságok miatt hét éve a legrosszabb szüret várható. A hírre a narancslé határidős jegyzése a hét folyamán 5 százalék felett hathetes csúcsra, fontonként 1,42 dollárra drágult, így elképzelhető, hogy egyelőre túlvett a piac. A tavalyi év egyik slágerterméke, a nyerscukor árfolyama ellenben 3 hónap alatt gyakorlatilag megfeleződött (fontonként 30 cent fölötti szintekről 14,5-ig hullott vissza a jegyzés). Ám ahogy tavaly, úgy idén is előfordulhatnak még időjárási anomáliák, amelyek feljebb tornázhatják jegyzését. Addig azonban rossz hangulat esetén a cukrot is keményen beadják.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pjszilard
2010.05.14. 00:52
irracionális piaci mozgásokra: Mint peldaul Obama rekord meretu koltsegvetesi hianya, penzugyi csod szelen allo allamok, munkanelkuliseg novegedese, Europai csodbe ment orszagok.

Most mar tudom mit jelent az, hogy irracionalisan pici. Akkor Magyarorszag 65-os Orosz megszallasa kifejezetten jelentektelen esemenynek nevezheto.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!