iPon Hírek

Az iskolákat veszi célba a Dell legelső Chromebookja

Dátum | 2013. 12. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Dell bemutatta első Chromebookját, amely meglepő módon a Chromebook 11 nevet kapta. Ez azért érdekes, mert a HP nemrégiben bemutatott Chromebookja is ezt a nevet viseli.
Az új Chromebook első körben az iskolákat és a diákokat veszi célba. A termék 11,6 colos képátlójú, üvegborítással ellátott LCD kijelzőt kapott, amely 1366 x 768 pixeles natív felbontást kínál és LED-es háttérvilágítással üzemel. Érintő funkció nem áll rendelkezésre, de ez aligha probléma. A processzor szerepét ezúttal egy kétmagos, Haswell alapú Celeron központi egységre osztották, amely a 2955U típusjelzést viseli.

Rendszermemóriából konfigurációtól függően 2 GB-nyi vagy 4 GB-nyi lapul az alaplapon, az adatok tárolásáról pedig egy 16 GB-os NAND Flash tárhely gondoskodik. Utóbbi első olvasásra kevésnek tűnhet, de mivel az újdonságon Chrome OS fut, amellyel többek között a Google online szolgáltatásaiban rejlő lehetőségeket aknázhatjuk ki, azaz főleg online, felhő alapon tevékenykedünk, így ez a tárhely mennyiség elegendő lehet. A Chrome OS az említett SSD használata mellett 8,4 másodperc alatt elindul, ami nem hangzik rosszul.

Az új Chromebook 802.11 a/b/g/n WiFi és Bluetooth 4.0-s vezérlőt egyaránt kapott, plusz két USB 3.0-s és egy HDMI port is lapul rajta. A termék akkumulátora egyetlen teljes töltés hatására nagyjából 10 órányi üzemidőt kínál a rendszer számára, így a tanítási időt tisztán akkumulátorról is bőven kibírhatja. Az új Chromebook vastagsága nem haladja meg a 2,5 centimétert, tömege pedig alig több 1,3 kilogrammnál, így könnyedén hordozható, ami jelen esetben abszolút nem elhanyagolható szempont.

A Dell Chromebook 11 4 GB-nyi DDR3-as rendszermemóriával szerelt kiadása már a következő év januárjában elérhetővé válik, míg 2 GB-os társa majd csak később, de még a következő év első negyedévében rajtolhat el.

Az újdonság 300 dollár alatti áron kerül forgalomba, igaz, a Dell közleménye azt nem részletezte, hogy ezért az összegért melyik modellt kaphatjuk meg. A Chromebook 11 első körben csak az Amerikai Egyesült Államok, illetve az Egyesült Királyság területén válik elérhetővé.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. Phantomstr...
2013.12.14. 13:29
Nem tudom, az amerikai vagy nyugat-európai iskoláknak milyen a WIFI lefedettsége, de 99%-ra tippelem, hogy ez így halott ötlet. Chrome OS? Az iskolákban szinte csak az MS-t nyomják, azt van értelme a saját gépen is használni, amivel a suliban dolgoznak. Ilyen apró SSD-re még a Windows 7 sem megy fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. madcaptain
2013.12.14. 14:47
Lol jobban nez ki, mint barmelyik Dell noti most.
Iskolak -> allami penz, nagytetel, nagy haszon.
Ha meg nyugat akkor alap, hogy az amugy maganiskolakban Macbookot , Ipadet, Alienware gepet adnak a diaknak ,mert a 20 ezres eves tandijhoz kepest smafu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Zephyrus
2013.12.14. 18:50
úgy néz ki mint egy otromba xps 13 lol..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. freyr
2013.12.15. 07:05
Ahhoz képest, hogy mennyire funkciószegény, nagyon drága. Ráadásul iskolákba? Még humán tárgyaknál, ahol csak PDF-eket kell olvasni meg létrehozni csak-csak, de minden másra alkalmatlan.
Igaz itt nem szerepel milyen iskoláról van szó, egy általános iskolás igényeinek megfelelhet, bár erősen kétlem, hogy akár csak az USA is fel lenne készülve a füzetek és a könyvek leváltására digitális és persze nem Microsoft vagy Apple rendszerekre korlátozódó, hanem nyílt megfelelőkkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. djgeg
2013.12.15. 08:18
freyr
Amerikában, normális (akár állami iskolában is) simán mennek a leckék online. Van, hogy tesztek, van, hogy esszét stb akár csak online adhatsz be. Könyvekből is kezdik az online felé hajlani. Ha nem alap sulikról beszélünk, hanem fizetős magánokról... amiből rengeteg van odaát... akkor a helyzet akár a ló túloldalára is eshet, ahol a gyerek nem lát kinyomtatott lapot a tananyag részeként.

Bőven Előttünk járnak ilyen téren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Zephyrus
2013.12.15. 11:35
djgeg: már ha ezt nevezhetjük "előttünknek"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. djgeg
2013.12.15. 15:39
Zephyrus
Persze mert jobb mindent kinyomtatni három példányban ügyvédi bélyegzővel ellátni ja meg 2 tanúval és közjegyzővel hitelesítetetni? Amerikában az elnökválasztás és a népszavazások is elektronikusak, nem kell csilliárd fát kivágni a fáért és gyorsabb az összesítés... (Oké persze ezzel kapcs pár ember vizionálhat összeesküvéselméleteket... )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zephyrus
2013.12.15. 15:57
djgeg: nem az elektronikus dolgokkal van a gond, hanem ha a gyerek nem tud kézzel írni, ami mint gondolom tudod régóta nem is kötelező amerikában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. kiskoller Zephy...
2013.12.15. 16:06
Miért baj az, hogy ha az írástudás a technológiai fejlődés során eltűnik? Te tudsz rovásokkal írni, ahogy az ősmagyarok tették? Esetleg tudsz agyagtáblára írni, ahogy az ókorban tették a közelkeleten?

Én az utóbbi 2-3 évben a munkám során abszolút nem írok le semmi, max a nevemet írom alá. És ez jól van így szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror Zephy...
2013.12.15. 16:59
Én is tollal szoktam írni, nem kézzel. Írni ugyanúgy nem tudsz annak hiányában, mint elektronikai eszköz hiányában. Csak az eszköz változik. Hogy az írástudás, mint tudomány kihalóban van, az nem ezen jelenségnek köszönhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. marlboro
2013.12.15. 19:14
Elég vastagon fogott a ceruzájuk, 10 óra üzemidő ide vagy oda. A 10 óra üzemidő valóban nagyon hasznos jelen esetben, de minden más paraméterben olyan fapados hogy csak na.. ami önmagában nem is lenne gond, mert a célnak végülis megfelel, de ahoz képest nagyon drága. Szerintem a legtöbb diáknak aki ilyet venne, valószínűleg rendelkezik már egy okostelefonnal is, aminek jó eséllyel erősebb hardvere meg kapacitása van mint ennek a netbooknak.

Nem rossz ez a kütyü, de szerintem $150 körül lenne reális a célközönséget tekintve.. meghát ennek valahol az is lenne a lényege hogy tömegcikk legyen és ne kiváltság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. freyr
2013.12.15. 22:30
Azért az elektronikai eszközök hihetetlen sérülékenységét figyelembe véve alapvető szükség az írástudás nélkülük is. Nem a fejlődés a baj, hanem a fallback hiánya.
Megjegyzem magániskolákban biztosan nem ilyen semmilyen Chromebookokkal rohangásznak a gyerekek, inkább MacBookokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nancsi
2013.12.16. 08:30
Ez a gép olyan mint az a VW Amarok, amin kurblis ablak van, és a tükör is csak kintről állítható. Nyilván senki se fogja magánszemély megvenni 8 millióért, de állami tenderre jó lesz.
Mégis ki a tököm venne tökmind1 mennyi pénzért egy olyan gépet, amire az elterjedtebb oprendszerek közül SEMMIT se lehet felrakni? 2GB memória? 16GB háttértár? Celeroncs? Ezek egy 10-15 éves gép paraméterei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. djgeg
2013.12.16. 10:38
nancsi
Jól van gyerek menjél aludni... Nem tudom hol voltál 10-15 éve... De nem a gépközelben az is biztos...
2GB memória? 16GB háttértár? Celeroncs.
15 éve? Hol volt ez 15 éve... Isten barmai...
1 16gb háttér azért ennyi mert nem arra van az OS hogy te bármit igazán tárolj rajta (ha csak nem pár doksi)
Celeron? Mi a bajod a Celeronnal? Egy mai napig életben tartott "márka" az Intel által... Mai napig továbbfejlesztve... Attól, hogy valaki hülye és nem látja hasznát "Jaj mert 10 éve létezik a celeron márkanév, de szar... "Pff a Ford meg 100+ éve akkor senki se vegyen fordot mert az összes olyan mint a Ford T modell..
NAS om és a régebbi htpc is integrált celeron al futott(újabb)... Megjegyzem tökéletesen)
2 GB mem? 10-15 éve?
Jól van gyerek majd ne is reagál inkább ha hazaértél a középsuliból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zabalint
2013.12.16. 11:26
Én lassan ér rondán írtam mindig is, amin sehogy sem tudtam változtatni, egyszerűen rossz a mozgáskoordinációm, és remeg a kezem. Rengeteg tanár húzta le emiatt a jegyemet (szaktanárok is, nem csak az alsós tanító néni, még egyetemen is akadt ilyen), vagy volt eleve rosszindulatú velem emiatt, mert ugye a szépírásra a hazai közoktatásban nagyon nagy értékként tekintenek.

Ezért nyilvánvalóan, látva a technikai fejlődést, igencsak bíztam benne, hogy mire egyetemre fogok járni, addigra már legalább ott informatikai szakon nem kézírással fognak számon kérni, hanem minden gépelve megy. Hát tévedtem, és lassan 10 évvel azután, mikor elsőéves voltam, még távolabbinak tűnik, és egyre több az ellenzője az ilyen jövőnek.

És akkor még hozzáteszem, hogy nem pártolom, hogy egyáltalán ne tanítsanak kézírást, viszont középiskolában már háttérbe szorulhatna. Ami mondjuk egyelőre nehezen megoldható szerintem az a matek, azt még én is jobban szeretem kézírással, mert egyszerűen még a speciálisan ilyen célra létrejött szövegszerkesztők sem kényelmesek.

Másik dolog, hogy a kézírás tanítása sem jó módszertan szerint halad. A hagyományos magyar kézírással ugyanis nem lehet folyamatosan és gyorsan írni, ezért aztán az emberek idővel létrehozzák a saját írásukat (nekem ez sem sikerült...), ami már folytonos és így alkalmas a gyors írásra, viszont ez azt eredményezi, hogy csak a patikusok tudják bárki írását elolvasni. A 80-as években volt egy próbálkozás ezt leváltani, egyes iskolák jóval később is ezen alternatív írást tanították a gyerekeknek, mert barátnőm is ezzel kezdte anno (az ő jelenlegi írását sem bírom elolvasni), de nincs túl széles körben elterjedve, és gondolom eleve nem engedi hivatalosan a tanterv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint
2013.12.16. 11:27
Azt viszont nem pártolom, hogy az iskolások felhő alapú laptopot kapjanak, egy Windows vagy Linux rendszerű géppel sokkal többet tanulhatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Phantomstr...
2013.12.16. 12:03
Azért az írás az kell. Saját magamon tapasztaltam, hogy kézzel írva sokkal jobban megtanultam a dolgokat, mint legépelve. Az ilyesmi maximum kiegészítésnek jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. djgeg
2013.12.16. 12:49
Zabalint
Rég nem ott tartunk, hogy a fiatalok körében a Windows lenne most a sláger, vagy az általános... Linux meg sose volt és sose lesz.
OSX megy most nagyon.
Felhő alapú OS meg az egyszerűségéből kifolyólag jó a fiataloknak. Nem kell konzolos OS nekik csak, hogy tanuljanak valamit.

Phantomstranger
Ne nevettess már, Mondod ezt úgy, hogy amióta iskolában jársz/járunk/jártunk mindig is nyomtatott szar könyvekből tanultunk?

Zabalint
Teljesen egyet értek. Fejlődik az írástechnika. Látható módon most van átmenet. A Bankok a cégek, a kormányok már már kezdenek az online kitöltés felé hajlani.
Erre mind fel kell készülni, és nem 10-30 évvel lemaradva hozzá alakítani az oktatási rendszert. Nincs fiatal ma már aki kb kézzel kéne kitölteni akár hivatalos dolgokat. Legutóbb lakcímkártyát igényeltem. Csak aláírni kellet. Ugyan ez a banknál, ha egyáltalán be kellet menni. Ez a hétköznapi élet.
Munka gépen. Magánélet gépen. hivatalos ügyek, lassan gépen.

Volt amikor kőbe vésték az írást. Az is jó volt nem? Mégsem kőtáblákat használunk és vésőt. Tollat és papírt. Aztán most Számítógépet.
Fejlődik a világ. Úgy is az lesz amire a többségnek igénye van. A maradék meg bosszankodhat.

ui.: Nekem is szörnyű a kézírásom. Voltam 20 helyen... semmit nem értem vele. Amikor egyébként tudok szépen írni. Mint kiderült orvosilag még neve is van az én nyavalyámnak. Magyarán "hangulatfüggő kéz koordinációs "zavar" ". Az érzelmeim szimplán jobban kihatnak a kézírásomra. 20-30 éve még pálcával ütötték volna a kezem emiatt.
Informatikus létemre pedig egyáltalán nem használok már kézírást. Jegyzetek stb stb minden gépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Phantomstr...
2013.12.16. 16:01
djgeg
Igen, mondom. Sokkal jobban megragad a tananyag, ha nem csak passzívan olvasod, hanem le is írod. Ez még a felmondásnál is jobb, mert nagyobb odafigyelést igényel. Pontosabban és hosszabb távra rögzül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. djgeg
2013.12.16. 16:09
És az elmúlt xy évben ahol könyvből kellet tanulni mit csináltál? Leírtad újra kézzel? (Ennyi lett volna a kérdés)
Egyet értek abban, hogy jobban rögzülhet ha le is írod... De nem ez az optimális, hogy mindent írogatok. Főleg nem egyetemen x 100-1000 oldalakkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2013.12.16. 16:47
djgeg:
Én nem arról beszéltem, hogy mi a divat, hanem hogy mi a célszerű az oktatásban. Az agyonbutított felhő alapú OS csak bizonyos életkorig játszhat ezen a téren.

Az OS X-et nem kevered össze az iOS-el? Mert nem látom, hogy az OS X népszerűbbé vált volna az utóbbi időben, egy bizonyos körben mindig is népszerű volt, de széles körben soha.

Phantomstranger:
Nekem például soha nem segített, ha leírtam. Nem vagyunk egyformák. A következő generáció meg majd legépeli, és úgy fog jól tanulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. freyr djgeg
2013.12.16. 18:19
djgeg: A felhő alapú OS az egyszerűségéből kifolyólag egy visszafelé elsülő fegyver a fiataloknak. Mit tanulnak meg egy op.rendszerrel, amiben ők csak egy fiókot hozhatnak létre, semmilyen módon nem kezelhetik a rendszert, sem az elérhető szolgáltatásokat, nem az ő tulajdonukban vannak a tárolt adatok és nincs rálátásuk a működésére, de erre nincs is szükségük, ráérnek informatikai analfabéták lenni, mert valaki más eléjük rak mindent és nekik azt csak használniuk kell? Pont azt, hogy az IT már csak ilyen. Holott ez nagyon nem igaz. És egyre fejlődve egyre inkább rá kéne kényszeríteni a fiatalokra, hogy legalább alapismeretekkel rendelkezzenek. Nem tudsz még egy olyan tantárgyat mondani, ahol nem elvárás az alapismeretek megszerzése. Matematikában sem számológép-használatot tanítanak, ugye, pedig állhatna annyiból. Csak épp abból senki sem profitálna semmit. Viszont az nem is része a hétköznapoknak és nem terjed át majdnem az összes tantárgyra, mint az IT, illetve ICT, ergo még nagyobb hangsúlyt kéne kapjon legalább iskolákban, hogy ne a kényelem helyeződjön előtérbe feláldozva a szükséges tudást ilyen rendszerek felelősségteljes használatához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr...
2013.12.16. 18:19
djgeg
Pedig megtettem. Újra és újra. Elolvastam, leírtam fejből. Ha nem volt elég pontos, elolvastam és leírtam újra. Addig ismételtem, amíg kellett.

Zabalint
Sok mérnökin, ahol a tananyag fele ábra, a többi pedig legtöbbször az ábrából adódik, az meg önkínzás a kézzel rajzoláshoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rendesadam
2013.12.17. 08:38
freyr:
Mit tanulnak meg egy op.rendszerrel, amiben ők csak egy fiókot hozhatnak létre, semmilyen módon nem kezelhetik a rendszert, sem az elérhető szolgáltatásokat...
Egyrészt átlagembernek egyáltalán nincs rá szüksége, hogy mélyebb ismeretei legyenek a számítógépről, másrészt a mostani diákoknak sincs semmi fogalmuk a fent említett dolgokról, tehát ilyen szempontból mindegy, hogy milyen oprendszeren folyik az oktatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.19. 06:43
"Egyrészt átlagembernek egyáltalán nincs rá szüksége, hogy mélyebb ismeretei legyenek a számítógépről"
Ez annyira nem igaz! Bármely ember, aki bármilyen számítógépet használ (okostelefonokat is ide értve), de nem ismeri az IT alapjait, veszélyeit, az ön- és közveszélyes tevékenységet folytat. Olyan ez a vélemény a számítógépek meg úgy általában az IT oktatásának szükségtelenségéről, mintha úgy vezetnének autót emberek, hogy ne tudnák például a nyári- és a téli gumi közti különbséget, hogy a jég csúszik, hogy nem egészséges 120 km/h-val száguldozni városban, hogy a tükrök nem dísznek vannak, stb. Sokan ezeket is ignorálják, mégsem az a közvélemény, hogy felesleges ezeket próbálni az emberek fejébe verni, hisz a többséget nem érdekli.
Az IT technológiák és a rá épülő szolgáltatások megtámogatva korunk törvényeivel iszonyú mértékű visszaélésre adnak lehetőséget, amiknek kockázatát csak úgy lehet csökkenteni, ha a felhasználókat tesszük tájékozottá, tudatossá. A manapság divatos "tegyünk mindent hülyebiztossá" mozgalom, aminek a ChromeOS is egy terméke, pont az ilyen törekvések ellen irányul. Sosem sült még ki semmi jó abból, amikor átlagemberek magánéletébe harmadik felek szóltak bele és birtokoltak bizonyos jogokat kizárólagosan. ChromeOS esetében ezek ugye a "minden adatodat tárold a felhőben, nem számít mennyire személyes", illetve a "ne akard tudni hogy működik, miért van úgy, ahogy, belelátni végképp ne akarj, majd mi megmondjuk hogy legyen, mással ne foglalkozz".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!