iPon Hírek

Az iTunes 8 + Windows = kőkemény kékhalál

Dátum | 2008. 09. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Apple ezen a héten mutatta be legfrissebb iPod kínálatát, ezzel együtt pedig elérhetővé tette a népszerű lejátszó alkalmazás, az iTunes legfrissebb verzióját is. A iTunes 8-as kiadásának Windows-os verziója kellemetlen perceket szerezhet a Vista felhasználóknak, ugyanis a szoftver megkérdezés nélkül telepít különböző meghajtóprogramokat, amelyek aztán a rendszer összeomlásához, azaz kékhalálhoz vezetnek.

A ZDNet egyik munkatársa, Ed Bott utánajárt a kissé kellemetlen történetnek, majd az általa felfedezett tényekről egy rövid cikkben tájékoztatta a felhasználókat. Bott szerint az iTunes 8 nem csak a QuickTime-ot telepíti, hanem az Apple Mobil Device támogatását, a Mobil Me szoftvert, valamint két driver frissítést is felpakol a rendszerre. A meghajtóprogramok egyike egy USB vezérlő frissítés, amely a felhasználók visszajelzései alapján számos rendszer esetében okoz kékhalált. A szóban forgó file GEARspiWDM.sys névre hallgat, ez a fájl már számos kékhalálért volt felelős az elmúlt idők során, állítja Bott.


Ez a meghajtóprogram többnyire harmadik fél által készített programok esetében használatos, a szoftver segítségével egyébként a CD és a DVD lemezek írását próbálják elősegíteni. A régebbi iTunes-ban ez a fájl még 2008 Január 29-ei dátummal szerepelt, az új változat azonban már 2008. április 17-ei dátummal van ellátva. Ez a driver az iTunes összeomlását is képes előidézni.

Hogy a probléma pontosan mennyi felhasználót érinthet? Sajnos elég sokat. Bott szemtanúja volt nemrégiben annak, hogy egy iPod csatlakoztatása után kékhalállal omlott össze az adott rendszer. A jelenlegi egyetlen megoldás az, hogy a driver friss verzióját egy régebbi kiadásra cseréljük, a nyilatkozatok alapján ezzel a módszerrel megszűnik a kékhalál. Az Apple hivatalos fórumán is találunk néhány hozzászólást, amelyek alapján úgy néz ki, hogy a probléma eléggé széleskörűnek mondható.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Multitask
2008.09.12. 15:59
Ez jó nagy szívás! :/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. J.o.k.e.r
2008.09.12. 17:46
(Vendég_Pipa88_* @ 2008 Sep 12, 16:40) , és telepítsd.

Ennyi, remélem segít a leírás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. boogie84
2008.09.12. 21:49
jó a cím J.o.k.e.r
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Multitask
2008.09.13. 04:01
Valóban, kőkemény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!