iPon Hírek

Az Ivy Bridge szilícium lapka felépítése

Dátum | 2012. 02. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A PC Watch-nak és Hiroshige Goto-nak köszönhetően betekintést nyerhetünk abba, hogy az Intel Ivy Bridge processzorai milyen felépítéssel rendelkező szilícium lapkára alapoznak majd. A négymagos lapka esetében sorra vesszük azt is, hogy a négy különböző „kiszerelés” esetében milyen tulajdonságokra számíthatunk.

A vállalat legfrissebb többmagos asztali processzorai 22 nm-es 3D tranzisztor gyártástechnológiával készülnek majd. Az újdonságok a Sandy Bridge modellekhez hasonlóan szintén LGA-1155-ös tokozást használnak és lábkiosztásukat tekintve kompatibilisek maradnak elődeikkel. Az Ivy Bridge processzorok lapka felülete 160 négyzetmilliméteres, ennyi helyre zsúfoltak 1,48 milliárd tranzisztort, szemben Sandy Bridge alapú társaikkal, amelyek 216 négyzetmilliméteresek, 32 nm-es csíkszélességgel készülnek és 1,16 milliárd tranzisztort tartalmaznak.


Az Ivy Bridge processzorok nagyrészt ugyanolyan lapka-elrendezéssel érkeznek majd, mint Sandy Bridge alapú társaik. A szilícium lapka közepén kap helyet a négy darab x86-64-es processzormag, amelyekhez egyenként 256 KB-nyi dedikált másodszintű gyorsítótár tartozik. A magok 8 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárhoz is hozzáférnek. A lapka jobb oldalán a System Agent, a bal oldalon pedig a GPU helyezkedik el. A komponensek között ring-bus teremt kapcsolatot, amely a processzormagok, a GPU, az L3 cache és a System Agent közötti adatáramlást bonyolítja le. Utóbbi, azaz a System Agent egy gyűjtőnév, amely magában foglalja a kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt, a PCI Express vezérlőt és a DMI buszt.

A négymagos Ivy Bridge lapkából négyféle konfiguráció készül, ezek az alábbi fő tulajdonságokkal rendelkeznek:Az IGP alap esetben 16 darab programozható végrehajtó egységet (Execution Unit, EU) tartalmaz. Ezek az egységek nem csak grafikai, hanem GPGPU munkára is befoghatóak. Az IMC, vagy más néven integrált memóriavezérlő kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatással bír. A PCI Express vezérlő két darab x8-as csatornát biztosít, amelyek x16-os és 2 x x8-as módban egyaránt használhatóak. Ezen kívül egy DMI link is rendelkezésre áll, amely a PCH-hoz kapcsolja a processzort. A sorban találunk még egy megjelenítő vezérlőt is, ami a DVI/HDMI/DisplayPort kimenetek számára alakítja át a megjelenítendő képet. A RAMDAC, ami a D-sub (VGA) kimenethez kell, még mindig a chipsetben lesz, és most még mindig az csatlakozik majd mindegyik fajta kijelzőhöz. A Haswell esetében - amely az Ivy Bridge utódja lesz - a PCH már csak az analóg videó kimenetet biztosítja, a digitális videó kimenetek már közvetlenül a processzor vezérlőjéhez csatlakoznak.


Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Norbert09
2012.02.22. 18:02
Jó nagyon, kiegészíteném még azzal, hogy a memóriavezérlő immáron nem 1333Mhz, hanem 1600Mhz-ig támogatja hivatalosan a memóriákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zvigh
2012.02.22. 18:20
Ezekre az új procikra mindig úgy ráizgulnak az emberek (én is), aztán mikor megvan, otthon van, akkor kiderül hogy gyakorlatilag semmi se változott, csak a 10-ből 12 lett, a az 50-ből 53, a 33-ból 35, stb. stb. Számok és számok. Elég értelmetlen (bizonyos perspektívákból nézve). De azért megvenni jó érzés, papíron jól mutat. Ha munkára vagy konkrét cél érdekében szerzed be, az persze más..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2012.02.22. 18:44
Arányaiban többet hízott a GPU, mint teljesítményben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Antiserver
2012.02.23. 10:16
zvigh, azért ez függ attól is, milyen gép után veszel egy ilyet.
Nekem a Pentium D - Sandy i5 átállás finoman szólva sem csak számokban volt érzékelhető
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. beleutomaz...
2012.02.23. 13:26
Ez a fejlodes megallithatatlan.
Sanyi Bics pcie gen 2 2x 8
Ivi Bics pcie Gen 2 2x 8

Orulet es erre vartunk 2 evet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. carraroxt
2012.02.23. 21:18
A tékozló fiú megtért... Pá-pá GTX460, a soha viszont nem látásra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. carraroxt
2012.02.23. 21:20
Nem tudom miért meglepő, hogy nincs eget rengető fejlődési lépcső. A tic-toc -ban épp most van a gyártástechnológiai finomítás lépése, azaz nincs érdemi architektúrális változás tervben (bár valamennyi azért mégis jutott).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!