iPon Hírek

Az LG is asszisztensekkel és robotokkal képzeli el a jövőt

Dátum | 2017. 01. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A digitális asszisztensszolgáltatásokat egyre több gyártó testesíti meg valamilyen lakáselektronikai kiegészítő formájában. Eddig a legtöbb termék egy mezei Bluetooth-os hangszóróra hasonlított, az LG viszont valami sokkal különlegesebbet húzott elő a tarsolyából a Consumer Electronics Show-n.
A Hub Robot egy olyan megoldás lett, ami a nevének megfelelően robotot formál. Nem először látunk már ilyen lakáskiegészítőt sem, tavaly az ASUS mutatott be hasonló terméket a Zenbo alakjában. A Hub Robot nem lesz annyira komplex a robot mivoltában, mint a Zenbo volt, de a képességeit tekintve ennél sem lesz ok panaszra. A Matrjoska baba dizájnját magára öltő készülék elsősorban a megjelenítőjével hívja majd fel magára az érdeklődők figyelmét. A Hub Robot kijelzővel felszerelve érkezik, amit kihasználva rengeteg információt lesz képes megjeleníteni, és ezen keresztül is lehet majd vezérelni; persze a versenytársaihoz hasonlóan beépített mikrofonokkal is rendelkezik, így a hangutasításokat is előszeretettel fogadja. Nyugalmi állapotban a Hub Robot kijelzőjén szemek jelennek majd meg, így tényleg olyan lesz, mint egy aranyos házi robot, ami nem mellesleg rengeteg kérdésre tudja a választ. Ráadásul az talprészén még mozogni is tud, amitől az LG szerint még barátságosabbnak hat – a helyét nem képes változtatni, csak ott forgolódik, ahova a felhasználó leteszi.
Az LG nem bízta a véletlenre a hangalapú asszisztens kiválasztását, hiszen egy ilyen termék esetében lényegében minden ezen áll vagy bukik. A dél-koreai alakulat nem próbált meg saját szolgáltatást fejleszteni, hanem inkább kölcsönvette az Amazon által készített Alexát. Az Alexa számos alkalommal bizonyított már, ez adja az alapját egyebek mellett az Amazon Echónak, valamint erre épül már a Lenovo Smart Assistant is, hogy egy külsős megoldást is említsünk. A szemrevaló szerkezet az LG szerint új szintre emelheti az okosotthonok koncepcióját. A Hub Robot képes lesz kapcsolatot teremteni minden erre alkalmas elektronikai eszközzel a lakásban, tudja például kezelni a konnektorokat, a robotgépeket és persze a légkondicionáló rendszert is. A megjelenítőjén pedig kiírhatja akár a buszmenetrendet, szolgálhat filmajánlásokkal és vezérelhető róla a ház hangrendszere. Sőt mi több, akár még arra is képes lehet a Hub Robot a kijelzőjét kihasználva, hogy megmutassa a hűtő tartalmát, és a megtalálható összetevők alapján recepteket ajánljon akár az ebédhez vagy a vacsorához. Az Amazon Alexa révén képes információkat kibányászni a hozzá kapcsolódó felhasználói fiókokból és persze az okostelefonokból is, így még inkább az emberek segítségére lehet, jelzi az értesítéseket, olvasatlan üzeneteket és a közelgő naptári bejegyzésekre is fel tudja hívni a tulajdonosok figyelmét. Ha pedig utazni kíván az ember, képes forgalmi információkkal szolgálni, és még az időjárás előrejelzést is több napra előre ki tudja rajzolni a kijelzőjén.
A Hub Robot egy nagyobb házat is képes lesz behálózni, méghozzá apró segédek révén. Az LG tervezői készítettek mini robotokat a Hub Robot mellé, ezeket nyugodtan szét lehet majd szórni a ház minden szobájában, nagyobb terekbe pedig akár több is kerülhet. A kiegészítő robotok javarészt hasonló funkcionalitással bírnak majd, mint a „vezetőjük”, és a kialakításuk is arra hajaz, csak éppen sokkal kisebb méretben.
A Hub Roboton felül az LG egyéb robotokat is bemutatott a CES keretében. A legérdekesebb az Airport Guide Robot, ami a nevének megfelelően a reptereken fog segítséget nyújtani az embereknek, ez a szerkezet már sokkal nagyobb, mint a Hub Robot, és egy méretes ívelt kijelző található rajta, erre kerülnek majd az emberek számára éppen legszükségesebbnek tartott információk. Az Airport Guide Robot nemcsak elárulja a felhasználók kérdésére, hogy hova kell menniük, hanem elvileg még képes is elkísérni őket az adott beszállókapuhoz, szóval egy abszolút mobilis termékről beszélhetünk. Érdekes még az Airport Cleaning Robot is, ami lényegében egy nagykapacitású takarítógép különleges szenzorokkal felszerelve, amelyek segíteni fogják a megfelelő navigációban és a balesetek megelőzésében. És, hogy teljes legyen a kép, egy robotfűnyíróról is lerántotta a leplet az LG, ez a Lawn Mowing Robot nevet viseli. A társaihoz hasonlóan az automatizált fűnyíró is különböző érzékelők hadát vonultatja majd fel annak érdekében, hogy a lehető legtöbb esetben tudja gondtalanul végezni a dolgát.
Az LG Electronics tehát hatalmas potenciált lát a robotok egyre hétköznapibb helyeken való bevetésében, és ennek megfelelően számos vasat tartott be a tűzbe Las Vegasban. Kíváncsian várjuk, hogy mikor jön majd szembe velünk Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren az Airport Guide Robot vagy az Airport Cleaning Robot, és hogy mennyibe kerül majd a Lawn Mowing Robot. Az árról egyébként egyetlen esetben sem esett szó, a megjelenés tekintetében a Hub Robot körül is akadnak még kérdések.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!