iPon Hírek

Az LG is belekóstol a virtuális valóság világába

Dátum | 2016. 02. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A fejhallgatóval már korábban találkoztunk, most pedig a többiekkel is megismerkedhetünk.
Az LG a G5 okostelefon mellett még reflektorfénybe állított néhány érdekes kütyüt is. A vállalat a Mobile World Congressen leleplezett kettő virtuális valósághoz kapcsolód eszközt, valamint egy apró, robotszerű masinát. LG 360 VR Lássuk először a két VR terméket, ezek körül is az LG 360 VR névre keresztelt megoldást, ami lényegében egy fejre húzható kijelző. A dél-koreai alakulat a Samsunggal ellentétben nem a telefon kijelzőjét használja, inkább egy hagyományos VR headsetet állított a kamerák kereszttüzébe, ami ráadásul nem is eszközspecifikus, tehát működni fog rengeteg táblagéppel és telefonnal.
Az LG eszközének a konkurenciához képest az az egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal könnyebb. Az olyan a megoldások, amelyekbe bele kell illeszteni az okostelefont (ami adott esetben egymagában is közel 200 grammot nyomhat) sokkal nehezebbek. A 360 VR belsejében kettő egymástól független kijelző van, amelyek egyenként 1,88 hüvelykesek és 960 x 720 pixeles felbontással dolgoznak, ami VR fronton nem veszi fel a versenyt az Occulus Rifttel vagy a HTC Vive, viszont figyelembe kell venni, hogy ezt az eszközt nem is egy csúcskategóriás PC fogja kiszolgálni, és mivel a panelek elég kicsik, így a pixelsűrűség rendben lehet. A sima mobilos megoldásoknál élesebb képet biztosíthat.
A vállalat arról nem beszélt, hogy milyen összeget kell majd ezért leszurkolni, márpedig ilyen téren bizony könnyen kiábrándító lehet a 360 VR. Ez a szerkezet ugyanis a hagyományos, „üres” VR headsetekkel ellentétben sok speciális alkotóelemet tartalmaz, ezért aligha lesz olcsón megvásárolható. LG 360 Cam Az LG másik érdekes, virtuális valósághoz köthető újdonsága a 360 Cam. Ez egy olyan kamera, mely elől senki és semmi nem menekülhet, ugyanis egy apró holtteret leszámítva mindent lát maga körül. A 360 fokos látómezővel rendelkező készülék kettő kamerát tartalmaz, amelyek egymással ellentétes irányba figyelnek. Az LG 360 Cam 13 megapixeles képalkotók párosára épül, amelyek a kialakításukból adódóan egyenként 200 fokos szögben tudják rögzíteni az elébük táruló eseményeket. A rendszer a két 200 fokos kamera felvételét összedolgozva hozza létre a közel tökéletes 360 fokos mozgóképfelvételt. Az általa rögzített tartalmak 2K felbontásúak. A készülék a videókat tudja továbbítani okostelefonra, vagy akár azonnal feltöltheti a YouTube 360-ra is. Az LG elsősorban a 360 VR-t emelte ki, mint fogyasztásra alkalmas eszköz, de természetesen minden készüléken vissza lehet nézni a felvételeket, ami kompatibilis a Cardboard alkalmazással.
Ez a kamera egyébként nagyon könnyű, mindössze 72 grammot nyom, így a felhasználója bárhová magával viheti, még a legkeményebb túrákon sem jelent terhet a viselése. Bluetooth modul és Wi-Fi is van benne, az előbbi a kapcsolattartásra és vezérlésre szolgál, az utóbbi pedig a nagyméretű fájlok mozgatása miatt igazán fontos. Egy 1200 mAh-s akkumulátor van a 360 Camban, de ez sajnos így nem sokat árul el, arról pedig nem beszélt az LG, hogy milyen hosszú videót tud készíteni egy feltöltéssel az apróság. Az árazásáról sem esett eddig szó, és a megjelenéséről is csak annyit tudunk, hogy tavasszal esedékes. LG Rolling Bot Végül lássuk az LG legkülönösebb kütyüjét, a Rolling Botot. Ez egy olyan robotszerű masina, ami a lakásban fel alá cirkál, és szinte bármit lehet vele monitorozni vagy irányítani a beépített érzékelőit kihasználva. A Rolling Bot lényegében a lakásautomatizálás részének tekinthető, bár nehéz pontosan besorolni, mert tényleg egy nem mindennapi eszközről van szó.
A kis gép gömb alakú, és nagyjából 20 centiméteres az átmérője. Van benne mikrofon és egy 8 megapixeles kamera is. A hangot és a képet egyaránt képes élőben továbbítani a felhasználó készülékére internetkapcsolat segítségével, így akár a munkahelyén ülve is körül tud nézni otthon az ember. A Rolling Bot rendelkezik microSD formátumú memóriakártya befogadására alkalmas slottal, így akár meg is őrizheti a napközben készített fotókat és videókat. Több igazán érdekes funkciója is akad még a Rolling Botnak. A beépített infravörös egységet kihasználva mindenféle távkapcsoló szerepét magára tudja ölteni, és így az eszköz tulajdonosa akár a televíziót is irányíthatja vele vagy vezérelheti a ház légkondicionálóit. Van rajta hangszóró is, ami az LG szerint például jó lehet arra, hogy a lakásban élő cicát vagy kutyát nap közben szórakoztassa a gazdája. Ez persze leginkább csak elvi síkon működhet, hiszen aligha szeretné valaki, hogy a háziállata véletlenül tényleg játéknak nézze a drága kütyüt, és komolyabb kárt tegyen benne. Az LG Rolling Bot előreláthatólag a G5 zászlóshajóval együtt fog befutni. A pontos ára még nem ismert, de minden bizonnyal nem egy filléres eszközről beszélhetünk. Az egyelőre nem tisztázott, hogy mely okostelefonokkal lesz kompatibilis a lakásban cirkáló robotocska, de remélhetőleg nem kizárólag LG masinákkal fog kapcsolatba lépni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Rimagras
2016.02.22. 12:20
Mindeközben a 3D TV mögül már a technológia atyja is kivonul.

MIért lenne hosszútávon a sokkal drágább és szűkebb célcsoportú VR-hez több tartalom ,mint a 3D-hez?

Mennyi idő alatt pukkan ki a VR lufi, ha egyáltalán lesz ereje félig felfújódni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Busterftw
2016.02.22. 13:06
Teljesen mas szorakoztato platform a ketto.
Szerintem mar most tobb tartalom van es keszul hozza (bejelentett) mint 3D tartalom van.

Engem sosem vonzott a 3D, pedig meg szemuvegem is volt. De az, hogy egy filmben van 16 3D-s effekt, az elso 3 filmnel erdekes aztan utana meg meh...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gtas
2016.02.22. 14:28
Már előre látom, hogy a sok perverz a rolling bot-tal fogja kukkolni a szomszéd nénit fürdés közben egy rejtett helyről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Rimagras Buste...
2016.02.22. 14:32
Nem hinném, hogy több tartalom készül, mivel 3D filmek a mai napig mennek moziban és blu-rayen, bár gaming területen csak a PS3 volt benne alternatíva. Értelmes VR játékot pedig még nem látni demo szinten sem, csak sima játékokat amik kompatibilisek a sisakkal és a fejmozgás követéssel (simán csak ráteszik a szenzorra az egeres nézelődést azt' itt van VR paraszt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Busterftw
2016.02.22. 15:48
Nem csak a gaming az erdekes( bar ha en belegondolok milyen lehet VR-al nyomni egy skyrimet, random open world jatekot bejarni, vagy barmelyik fps shootert motion sensorral, mar attol eldobom az agyam), de mas teruleten is hatalmas potencial van benn.
"Ott lehetsz barhol", legyen az tenger vagy levego, kepzeld el, hogy varosokat jarsz korbe. Csak tartalom kerdese.

De ha csak maradunk gamingnel, az osszes nagyobb kiado mar jelentett be jatekokat, ubisoft, crytek etc. arrol nem is beszelve, hogy a 360 kamerakkal te is csinalhatsz vr-s tartalmat barmikor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!