iPon Hírek

Az MTE elítéli a PPO és az ÁAK eljárását

Dátum | 2010. 01. 15.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Mint arról az Index.hu - az MTE egyik tagja - beszámolt, a ppo.hu oldalt üzemeltető cég január 12-én megterhelte ismeretlen számú, de gyaníthatóan tízezres nagyságrendű ügyfélköre tagjainak bankszámláját egyenként 2490 forinttal.

A cég online fizetéssel kínált egyebek között autópálya-matricát, szolgáltatását korábban ingyenes csomagban is biztosította, később pedig az ügyfelek bankkártyáinak regisztrációjához kötötte. A ppo.hu az előző év végén úgy módosította általános szerződési feltételeit (ÁSZF), hogy arról az ügyfeleket a belső levelezésen kívül más módon nem értesítette. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya szerdán, január 13-án nyomozást rendelt el csalás bűntett elkövetése alapos gyanúja miatt a PPO ügyében (egyelőre ismeretlen tettes ellen).

"Azok, akik korábban akár egyetlen tranzakció kedvéért is regisztráltak, azzal szembesültek: az ÁSZF változása nyomán nekik kellett volna lemondani a szolgáltatást, ha nem akarták, hogy a cég automatikusan egy fizetős csomagba sorolja át őket - de értelemszerűen erről ők nem is tudtak, amíg hétfőn meg nem jelent a bankszámlájukon a terhelés. Érdekesség, hogy a ppo.hu weboldala karbantartását éppen hétfőre időzítette, így aznap a reklamációkat sem fogadták" - írta az Index.

Az ügyletből az internetes lap becslése szerint akár 100 millió forint feletti egyszeri bevételre tehetett szert a cég.

Mindemellett, a múlt hét végéig azokat a felhasználókat, akik az az ÁAK honlapján keresztül szerettek volna autópálya-matricát vásárolni, az állami vállalat honlapja minden különösebb figyelmeztetés nélkül a PPO webszolgáltatására terelte. (Az ÁAK a honlapjáról az átlinkelés az ügy nagyobb publicitásával eltűnt, az ÁAK szóvivője pedig kijelentette, hogy "az internetes matricavásárlás versenypiac, bármilyen vállalkozás bejelentkezhet hozzájuk, és leszerződhet erre a tevékenységre".) A PPO eljárása az MTE szakmai állásfoglalása szerint sérti az internetes etikai normákat, valamint a tisztességes piaci viselkedés szabályait. A PPO (és közvetve az ÁAK) nemcsak a gyanútlan és az internetes vásárlásban járatlan felhasználókat tévesztette meg, de a legrégebbi és leggyakorlottabb internetfelhasználókat is. "Az internetes kereskedelem terjedésének ügye a magyar gazdaság versenyképesebbé tételének elképesztően fontos területe" - hangsúlyozta az Indexen megjelent véleményében Gerényi Gábor, az MTE elnöke. - "Az eset óriási, felmérhetetlen károkat okozott a magyar internetező és interneten kívüli társadalomnak. Idehaza több ezer, vagy inkább több tízezer ember dolgozik azon legalább tíz éve, hogy hirdesse, bizonyítsa: az internetes kereskedelem biztonságos, etikus és gazdaságos.

"
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!