iPon Hírek

Az NHK óriásképe

Dátum | 2008. 06. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A full HD 1920 x 1080-as felbontását négyszeresen meghaladó óriásvetítőt mutatott be az NHK japán nemzeti tévéadó a CommunicAsia technikai expo alkalmával - ez ugyanis nem kevesebb, mint 7680 x 4320-as értékkel büszkélkedhet, ami pedig már az SHV (Super Hi-Vision) névjegye. Ugyanezen érték hagyományos eszközökkel való eléréséhez 4 x 4 full HD TV-re lenne szükség, amelyek együtt tudnának kiadni egy ekkora képet.


A bemutatóra Szingapúrban került sor, egy közel 300 hüvelykes képátmérőjű ernyőn, két, egyenként 8000 lumenre hitelesített, és 33 megapixeles érzékelővel ellátott LCOS-vetítővel. Mintaanyagként pedig az NHK által előzőleg egy saját fejlesztésű, 8K stúdió-kamerával rögzített felvételeket vetítettek le, a látványvilágot pedig egy 22.2 csatornás hangrendszerrel toldották meg.

Egyben ez volt az első olyan alkalom is, amikor az NHK Japánon kívül mutatott be egy új technológiát a nagyközönségnek - amihez egyébként igen nagy reményeket fűznek; nem kevesebbet várnak tőle ugyanis, mint a HDTV-technológia helyébe lépést... a mérnökök becslései szerint úgy 5-10 múlva. Hozzávetőlegesen ennyi időre lehet ugyanis szükségük ahhoz, hogy a rendszert nyilvános terjesztésre és használatra is alkalmassá tegyék (értsd: lekicsinyítsék).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások