iPon Hírek

Az Nvidia első embere Apple lázban ég

Dátum | 2009. 11. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Manapság ha az újabb Mac konfigurációk bármelyikébe belenézünk, jó eséllyel találunk Nvidia GPU-t: a MacBook, Mac Mini, a legolcsóbb iMac és az alap Mac Pro rendszerek mindegyikében jelen vannak az Nvidia termékei, legyen szó lapkakészletről, GPU-ról, vagy akár a kettő kombinációjáról.

Jen-Hsun HuangEnnek fényében valószínűsíthető, hogy Steve Jobs-nál beváltak az Nvidia termékek, sőt, az Apple vezér még talán szereti is őket, de ezt nem tudhatjuk pontosan. Azt viszont a Shuffle Magazine jóvoltából megtudhattuk, hogy az Nvidia első embere, Jen-Hsun-Huang él-hal a Mac-ekért: a vezér otthonában több Mac konfiguráció is megtalálható, amelyeket kivétel nélkül imád Mr. Huang. Szerinte az Apple termékei azért jók, mert a gyártó garantálja vásárlóinak, hogy ha őt, illetve termékeit választják, akkor a piacon fellelhető lehető legmodernebb és legjobb technológiákhoz jutnak hozzá (vajon mit szól ahhoz, hogy az új iMac-ek tele vannak Radeonokkal?), nem pedig ahhoz, amit egy másik gyártó, például az Intel használni enged. Mr. Huang szerint az Apple termékei többek között ezért is vonzóak számára: elmondása szerint a háztartásukban a fiának két Macje, a feleségének és a lányának egy-egy Mac konfigurációja van, míg Ő maga is Mac-eket használ, plusz tart egy extra Mac konfigurációt is, csak úgy.

Az Nvidia vezetőségében nem csak Mr. Huang-ot fertőzte meg az Apple láz. A Computex alkalmával az Nvidia több illetékese is MacBook-kal volt látható, ahogy különböző prezentációkat mutogatnak a sajtó képviselőinek.

Mr. Huang már-már reklámkampányszerű Mac népszerűsítése egyáltalán nem lehet véletlen, de azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a jövő egy picit be fogja árnyékolni ezt a felhőtlen kapcsolatot. Az Apple Mac konfigurációiban előbb-utóbb fel fognak tűnni a 32 nm-es csíkszélességgel készülő Clarkdale és Arrendale processzorok, amelyekhez az Apple már csak az Intel saját lapkakészleteit használhatja majd, mivel az Nvidia ezekhez a beépített memóriavezérlővel ellátott processzorokhoz nem gyárthat lapkakészletet. Ennek értelmében az Nvidia integrált videó vezérlői hamar eltűnhetnek majd a Mac-ekből. A gyártó továbbra is alkalmazhat majd diszkrét Nvidia videokártyákat az új termékeknél, ám ezen a piacon az Nvidia-val szemben az AMD már jobb eséllyel indulhat, tekintve a Radeon HD 5000-es sorozatú videó vezérlők sikerét, ami valószínűleg a mobil Radeon HD változatok esetében sem fog változni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. somakb
2009.11.10. 19:31
"Szerinte az Apple termékei azért jók, mert a gyártó garantálja vásárlóinak, hogy ha őt, illetve termékeit választják, akkor a piacon fellelhető lehető legmodernebb és legjobb technológiákhoz jutnak hozzá"

Na persze persze... előbb látjuk PC-ben mint Mac-ben... jóval később vezetik be azokat a technológiákat amik már a PC piacon rég dübörögnek (főleg az ár miatt hogy jó nagy lehessen az a marzs). Nem is beszélve arról, hogy igazi Apple szokás, a kifutó termékek raktársöprése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rini
2009.11.10. 20:25
Az árukon kívül semmi baj az Apple termékeivel. Akár régi akár új jól teszi a dolgát. A raktársöprést meg minden cég valamilyen módon megoldja, hogy az elavult termékek ne maradjanak a nyakán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Jhonny06
2009.11.10. 22:49
somakb: Nos, a gyengébb Apple konfigurációk nyilván nem követik annyira a trendeket, hiszen nincs is szükség a nagyobb teljesítményre.

Akik erre vágynak, azok Mac Pro-t vesznek, amikre egy szavad se lehet, az elsők között szállították a Nehalemekkel felszerelt konfigokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2009.11.10. 23:34
Nini, nem ez a faszi mutogatta a múltkor a megbuherált Fermi kártyát aminek a belsejébe nem volt semmi? Az apple dobozok remélem nem üresek otthon, valaki szólhatna neki hogy az AMD-tol minden csippet megvettek Apple-ék ne örüljön annyira.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szedah
2009.11.11. 13:03
Aggódnak, mert az új iMac-ekbe már ATI ketyeg (4670, 4850), illetve az egyik 21,5"-osba 9400M ketyeg.
Ha az Apple lecseréli az iBook-ok vezérlőit is, akkor az NV beszopta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010
2009.11.11. 13:53
Szerintem ezt o is tudja, ezért a nagy nyalás falás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!