iPon Hírek

Az Nvidia limitálja a GeForce videokártyák tuningolhatóságát

Dátum | 2012. 10. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Limithez kötött GPU magfeszültség-emelés

A Nvidia szigorította a tuningra vonatkozó szabályokat és így egyútttal választás elé is állította AIB partnereit.  A partnereknek két lehetőségük van.

Első körben választhatják azt, hogy az Nvidia előírásának megfelelően nem engedélyezik, hogy videokártyájuk grafikus processzorának magfeszültségét egy bizonyos szint fölé lehessen emelni – ekkor az adott AIB partner megkapja a megszokott terméktámogatást és az Nvidia felé érvényesítheti a garanciális követeléseit is.

A másik lehetőség értelmében az adott AIB kínálhat olyan videokártyát, amelynél nincs limitálva a GPU magfeszültség módosításának lehetősége, ám ekkor számolnia kell azzal a következménnyel, hogy cserébe az adott videokártya esetében megszűnik a közte és az Nvidia között élő garancia megállapodás, sőt, a terméktámogatásra sem jogosult az adott videokártya. Magyarul garanciális probléma esetén az adott AIB partnernek „zsebből” kell rendeznie a problémát a vásárló felé.

Az okok, amelyek miatt kiborult a bili

Hogy mégis mi volt az ok, ami miatt fény derült erre a vásárlói szemmel nézve nem túl szívderítő szigorításra? Az Nvidia partnerei egyre frusztráltabbak lettek a gyártó gyakorlata miatt, majd amikor az EVGA hivatalos fórumán egy felhasználó szóvá tette, hogy frissen vásárolt GeForce GTX 680 Classified videokártyájáról hiányzik az EVbot csatlakozó, akkor fény derült arra, mi okozza a kellemetlenséget.

EVGA GeForce GTX 680 Classified és az EVbot. (Fotó: Guru3D.com)
Az EVGA pont a fentebb említett két választási lehetőség miatt kényszerült arra, hogy a Classified sorozatú videokártyákból új szériát dobjon piacra, amelyekről már hiányzik a rendkívül vonzó EVbot támogatás annak érdekében, hogy az EVGA az Nvidia felé továbbra is érvényesíteni tudja a garanciális követeléseit, plusz megkapja ugyanazt a szoftveres támogatást, amit eddig is. Maga az EVbot támogatás azért fontos, mert segítségével valós időben lehet a GPU magfeszültségét és órajelét növelni, ami sokak számára vonzó tulajdonság. De erről már csak múlt időben beszélhetünk.

MSI GeForce GTX 680 Lightning
Hasonló a helyzet az MSI GeForce GTX 680 Lightning esetében is, ahol az AfterBurner segédprogram segítségével szoftveresen az Nvidia által engedélyezettnél magasabb feszültséget is lehetett adni a GPU-nak, de ezt az Nvidia nem nézte jó szemmel. A szoftveres feszültségmódosítást az MSI limit nélküli BIOS-szal oldotta meg, ám később az Nvidia arra kényszerítette partnerét, hogy távolítsa el a szolgáltatást, pontosabban korlátozza a maximálisan alkalmazható GPU magfeszültséget – utóbbi esetében 1,175 volt az Nvidia által engedélyezett maximális limit. Ez a szigorítás a jövőben forgalomba kerülő Lightning videokártyákat érinti. Persze az eddig megvásárolt Lightning videokártyák tulajdonosai sem örülhetnek, ugyanis az Nvidia nyomására az MSI az AfterBurner 2.2.3-as verziójától felfelé szoftveres korlátozást vet be annak érdekében, hogy nehezítse a tuningot: a beállított GPU magfeszültség a rendszer újraindítása után a gyári alapértékre áll vissza.

Hogy kap olyan termék jóváhagyást, ami nyilvánvalóan szabályokat szeg?

További érdekesség, hogy az Nvidia a Fermi grafikus processzorok megjelenésével egy időben elindított egy Green Light névre keresztelt programot, amelynek az a célja, hogy az AIB partnerek által készített videokártyákat az Nvidia bevizsgálja, majd ha a termék megfelel az Nvidia által meghatározott akusztikai, fogyasztás, feszültség és hőmérséklet paramétereknek, akkor a gyártó jóváhagyja az adott videokártyát. Amennyiben a termék nem kapja meg a jóváhagyást, úgy az adott partner annál a videokártyánál elesik a terméktámogatástól és a garanciától is.

Felmerülhet az a felettébb érdekes kérdés, hogy akkor vajon miért kapta meg például az EVGA GeForce GTX 680 Classified videokártyája az Nvidia minősítését, holott az Nvidia szakemberei láthatták, hogy a termék lehetővé teszi a GPU feszültségének manuális módosítását? Nos, ennek valószínűleg marketing okai voltak, ugyanis a szénné tuningolható videokártyával világrekordokat lehet elérni és a tuningosok, valamint a tuningolni szerető felhasználók körében is népszerű, tehát jó reklám a gyártónak.

Az Nvidia válaszol

Az Nvidia egyik illetékese, Bryan Del Rizzo a Bright Side Of News munkatársainak elmondta, hogy a Green Light program keretein belül nem vizsgálja a vállalat, hogy az adott AIB partner videokártyájánál milyen módszerek állnak a felhasználók rendelkezésére a feszültség módosítására, hiszen a program lényege nem ez. Ezzel már meg is kapjuk a választ arra, hogy az EVGA kártyája hogy mehetett át a teszteken.

Az illetékes azt is elmondta, hogy a fenti szabályrendszerrel nem célja az Nvidiának a garanciáliskövetelések számának csökkentése: mindössze annyit szeretnének, ha a videokártyák GPU-ját csak egy adott, az Nvidia által meghatározott szintig lehetne emelni, ugyanis nem akarnak olyan elégedetlen felhasználókat látni, akik a túl magas GPU feszültség alkalmazása miatt egy vagy két éven belül elveszítik drága videokártyájukat.

A cég pont ez utóbbi miatt állította választás elé az EVGA és az MSI illetékeseit: vagy elfogadják az Nvidia által meghatározott maximális GPU magfeszültség-limit alkalmazását, vagy elveszítik a garanciát és a terméktámogatást. A szóban forgó AIB partnerek inkább utóbbit választották, de nem is nagyon tehettek mást.

Az amatőr tuningolók orrára csapták az ajtót?

Hogy ez a gyakorlat mit jelent az átlagfelhasználók számára? Röviden azt, hogy az Nvidia által meghatározott limitet nem lehet majd túllépni, legalábbis olyan módszerrel nem, aminél egy rosszul elsült tuning alkalmával még érvényesíthető lenne a garancia. A hardcore tuningosok számára továbbra is lesznek kiskapuk, amelyekkel megkerülhető lesz a GPU magfeszültség-limit – például forrasztáson alapuló voltmoddal.

Nem készül több GPU magfeszültség-limit nélküli videokártya?

Mivel az Nvidia egyértelmű választás elé állította az AIB partnereket, így a jövőben valószínűleg minden partner egységesen alkalmazni fogja majd az Nvidia által meghatározott magfeszültség-limiteket. Az persze nem zárható ki, hogy presztízzsel kapcsolatos megfontolásból a jövőben is érkezik majd egy-két limit nélküli VGA. Ezek valószínűleg ritkák lesznek, mint a fehér holló, és drágák is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. Simba
2012.10.04. 18:27
Hát ha valaki annyira hülye, hogy agyonfeszelje a kártyáját az meg is érdemli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. DogTheDog
2012.10.04. 18:49
Van egy olyan erzesem,hogy uj arazasi politika van a lathataron.Biztos ki akarnak adni olyan szeriat is,ami szenne huzhato,meg olyat is ami nem.
Csinalnak egy mubalhet,majd a HC reteg megnyugtatasara jon a top kartya.
Meglatjuk meg karacsony elott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. tomchee
2012.10.04. 18:57
... vagy inkább vesznek AMD kártyát. Megértem én h az nvidia ezzel mit akar mit akar elérni, de ezzel a tuningos vásárlókat át terelik az AMD hez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gery84
2012.10.04. 19:04
Evvel az nvidia partnereket fog veszíteni!

AMD ezt nem tiltja, ő csak azt mondja hogy pl. 1000MHz-nél nem lehet magasabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Csaber gery8...
2012.10.04. 19:17
Nincs megtiltva a tuning , olvassátok már el , meg van adva mi a maximális feszültség amit kaphat egy kártya , annyi történt hogy az Nvidia lemásolta az AMD megoldását , csak itt addig emeled a frekvenciát amíg bírja viszont a feszt nem lehet már olyan magasra emelni mint eddig ( be lehetett állítani akkorát , hogy az hamar leölte a vga-át , csak az OC-ét nehéz bizonyítani , így kénytelenek voltak gariba visszavenni, megunták a banánt , mert gondolom sok volt a " bátor "ember)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Insignia
2012.10.04. 19:18
Szerintem ez így korrekt, direkt szénné sütött kártyát 2 évesen úgyse fognak tudni kicserélni... innentől kezdve meg a vásárló kérheti a termék árának visszatérítését... Nekem mondjuk egy Gainward GTX680 Phantom van ami nem referencia nyákos és gyárilag picit emeltek az órajeleken, de valahogy nem éreztem még késztetést arra, hogy elkezdjem tuningolgatni... jó nekem ez így ahogy van... és örülök a 3 év garanciának És bízom benne, hogy ezt az időtartamot kényelmesen ki is fogja bírni mint ahogy a mai napig még tökéletesen működik az előző kártyám ami egy Gainward 8800GTS (G80) és azért már korosodik rendesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gery84 Csabe...
2012.10.04. 19:24
Igen az AMD a gyártóknak megtiltja hogy x nagyságú MHz-nél magasabb nem lehet.
De nála 1,299V mehet amennyit bír!

Egy szóval OC kártyáknak MHZ-re meg van kötve a kezük.
De otthoni tuningnál viszont nincs!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ThodEE
2012.10.04. 19:35
Majd a hozzáértők átforrasztják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. kockaharco...
2012.10.04. 20:09
kapják be..

1.175V= a referencia kártya is ennyit tud, akkor mi a fenének vegyen az ember csodahűtős verziót? Ott is 1.175V, Pedig a lightning ment 1.35V-os feszültséggel is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Csaber gery8...
2012.10.04. 20:13
Otthonra , gyári tuningra nincs freki korlátozás , csak voltra most már , illetve ez sem igaz amelyik gyartó úgy gondolja több feszt ad az Nvidia által maximalizáltnál ,megteheti de arra neki kell vállalnia a garanciát

kockaharcos: aztán jól megfeszlet aPistike és pislogott hogy pár hónap után dobós lett a vga
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kockaharco... Csabe...
2012.10.04. 20:17
Biztos lesz ilyen,hogy mehet 1.3V-ig, +50 ezerért

Hát az,hogy degradálódik egy GPU, az már az ő bajuk 1-2 teszt még nem a világvége ..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. yodamester...
2012.10.04. 20:18
Igazából nincs is szükség 680 nál a tuningra.Ultrán fut a bf3 27 colon 1920x1080 ban,multiban 64 fős pályán 80-120 fps-el,akkor minek a tuning?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jozsefm
2012.10.04. 20:28
Széthullottak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kockaharco... jozse...
2012.10.04. 20:40
lehetséges
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. thedevelop...
2012.10.04. 20:40
Jogosnak tartom. Igazából azon csodálkozom, hogy eddig nem így volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rabib
2012.10.04. 20:43
Jó dolog a VGA tuning, de mit írtátok, GTX 680-nál már csak kifejezett tesztprogramoknál (3D Mark 11) van jelentősége, játékoknál aligha. Gyengébb videokártyáknál pedig, mint például egy GTX660, lehet választani gyárilag tuningolt kártyát, ami kínál némi pluszt. A feszültséget ezeknél a gyártó gyárilag nem emeli. Minek? Akkor meg, ha emelné, nem ad 3 év garanciát, hiszen akkorra megkattan a VGA a túlzott áramellátástól. Ha engedélyezi a feszültségemelést, akkor pedig ha a felhasználó otthon tönkre vágja a videokártyáját, viszi garanciáztatni. Ez nem valami jó üzlet a gyártónak. Mondjuk azt nem tudom, és nem is értem, hogy egy olyan VGA-ra hogyan érvényes a garancia még akkor is, ha az bizonyítottan feszültségemeléstől ment tönkre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Balucsek
2012.10.04. 22:13
rabib: hogy bizonyítod, hogy mekkora feszültségen ment? Megdöglött a kártya akkor valószínű többe lenne újra életre kelteni és kivarázsolni az utolsó BIOS beállítást, mint amennyiért a vásárló kezébe nyomnak egy újat amivel boldogan megy haza újra elfüstölni...
Amúgy bizonyos mértékig egyetértek a döntéssel bár egy kis pluszt hagyhattak volna csak jelképesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kolondrum
2012.10.04. 22:37
Nekem az első gondolatom a 8800Ultra volt, kapott egy kis áramkört és addig toltad a GPU-t ameddig nem szégyellted, a lényeg a külső kényelmet nem kínáló tuning megoldások. Én nagyon élveztem! Az ultra ma is megy, de ki van lőve az áramkör, a GTX-en pedig csak át kell billentei egy DIP kacsolót, rákötni a multimétert és méri mennyi a GPU aztán lehet húzni. Az is működik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Dav2879
2012.10.05. 02:07
Addig jó a kártya tuning amíg nem kell feszt emelni hozzá, egyébként ha nagyon akarjátok húzni ott az 'nvidiainspector' nevű progi ami direkt erre lett kitalálva gyárilag
Mondjuk én meg vagyok elégedve a laptop gtx660m kártyámmal Battlefield 3 száguld rajta minimumon 70-100-al highon 45-el, majd 2 év múlva kezdhetek el sírni... de hát úgy is itt van már 2012 decembere szóval ne tervezzünk hosszú távon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gery84
2012.10.05. 05:19
Könnyen megtudná oldani az nvidia a tuning mentességet! pl. gtx670 ref.-es arra a pici nyákra 4db kis méretű kondit pakoltak (VRM) ami miatt nem lehet nagyon feszelni a kártyát.
De itt meg az a bökkenő ha szeretnéd túlfeszelni akkor nem a Chip fog előbb tönkre menni.

Különben meg otthoni tuningnál aki azt mondja hogy tönkre megy a kártya egy idő után az hülyeséget beszél, ha normális táp ellátása van, és rendes hűtése a kártyának, és a hőmérsékletet is figyeljük hogy ne menjen 80fok fölé akkor nem fog meghalni a kártya.

itt szerintem az lehet a baj.
- az nvidiának megnőtt a garanciáztatott chipek.
- Vagy jön egy erősebb VGA, amit nem kellene beérni.

Az ASUS gtx670 TOP is eltűnt, gondolom szolt neki az nvidia hogy ezt nem kellene. Mert az annyira fel volt húzva hogy a GTX680-nál is erősebb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dobko
2012.10.05. 08:06
Pár FPS miatt mik mennek..
Szerintem ez csak taktikai húzás az Nvidia részéről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Riddick77
2012.10.05. 08:35
gery84: Az ASUS gtx670 TOP is eltűnt...
Azok azért tűntek el,mert szinte minden kártya beadta a kulcsot! A Newegg fórumán rengetegen szívtak vele sajnos,pedig én is olyat akartam. Túlhúzta az Asus ,és kihalt a kártya,vagy instabil lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lif3tim3
2012.10.05. 17:02
Végre!
Ez számomra nagyon jó hír. Ne vegye senki magára, de végre korlátozták az "amatőr" próbálkozókat. Én sem szeretek garanciális köröket futkorászni azért mert a felhasználó kipróbálta amit valaki írt a fórumon. (:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm Riddi...
2012.10.05. 21:26
Nem az első esetük, és nem csak az ASUS-nál fordult elő, többet akart a szarka...

Visszaütnek az olcsósított, alul méretezett cuccok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noPublicFG
2012.10.06. 13:12
Hivatalosan elismerték: az nVidia nem bírja a tuningot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Edviiin89
2012.10.07. 09:11
noPublicFG, egyes partnerek eltúlozták a tuningot és volt probléma is belőle, amit a NV fizetett meg. Ezért szigorító intézkedést kellett tenni. Tuning attól még van, szövegértés hol marad?

józsef m., a komolyabb gyári OC-k nem szokták követni a referenciát, de kétlem, hogy ezt ne tudnád.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!