iPon Hírek

Az Nvidia megnyitja a CUDA platformot

Dátum | 2011. 12. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia egy meglehetősen érdekes lépésre szánta el magát: a cég megnyitotta CUDA platformját - pontosabban annak egy részét -, így az Nvidia CUDA LLVM-alapú fordító forráskódja mostantól elérhető az akadémiai kutatók és a szoftveres eszközök gyártói számára. Ez a lépés azért bír hatalmas jelentőséggel, mert így a kutatók és a szoftveres eszközök készítői sokkal könnyebben adhatnak GPU támogatást a legkülönfélébb programnyelvekhez és a CUDA alkalmazások is egyszerűbben, illetve hatékonyabban futhatnak majd az alternatív processzor architektúrákon.

Az LLVM egy rendkívül széles körben használt, nyílt forráskódú fordító infrastruktúrának tekinthető, amely moduláris felépítéssel rendelkezik, így egyszerűen bővíthető új programnyelvek és új processzor architektúrák támogatásával. Ezt a megoldást több vezető szoftvergyártó cég is használja, beleértve az Adobe-t, az Apple-t, a Cray-t, vagy az Electronic Arts-ot – hogy csak párat említsünk a nevesebb, ismertebb vállalatok közül.

Az új, LLVM alapú CUDA fordító az Nvidia hatalmas párhuzamos számítási teljesítményt kínáló grafikus processzorait is támogatja és természetesen már el is érhető: beszerzéséhez csak a CUDA Toolkit legfrissebb változatát kell letölteniük az érdeklődőknek (v4.1). Bővebb információ a hír végén.

Sudhakar Yalamanchili szerint – aki a Georgia Institute of Technology professzora, illetve az Ocelot projekt vezetője – a CUDA platform megnyitása egy szignifikáns lépés. Szerinte a jövő mindenképpen a heterogén rendszereké, a CUDA programozási modell pedig rendkívül jó lehetőségeket biztosít ahhoz, hogy az alkalmazások a rendelkezésre álló teljesítményt a lehető legjobban kihasználják a legkülönfélébb processzorok segítségével, beleértve az AMD GPU-it, illetve az Intel x86-os processzorait is.

Azáltal, hogy a heterogén rendszerekben rejlő lehetőségek kiaknázásához alternatív lehetőségek is nyílnak, hamarabb elérhetővé válhat a hőn áhított exascale teljesítmény szint.

A CUDA platform megnyitásával a kutatók sokkal nagyobb rugalmasság mellett használhatják a CUDA programozási modellt egyéb architektúrára épülő processzorokhoz, ami elősegíti a következő generációs HPC rendszerek fejlesztését. Ezzel együtt a szoftveres eszközök gyártói is hozzáférhetnek a CUDA fordító forráskódjához, így ők könnyen építhetnek egyedi szoftveres megoldásokat.

A CUDA fordító a képesített akadémiai kutatók és a szoftvergyártók számára itt érhető el, persze csak egy előzetes regisztráció után. A CUDA programozási környezettel kapcsolatban további információt itt találnak az érdeklődők.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. hpeter105
2011.12.14. 15:53
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. hpeter105
2011.12.14. 15:53
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Janus27
2011.12.14. 16:35
Na végre valami történik A következő lépésben talán már Radeonon is futhat a PhysX
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. sanyix
2011.12.14. 17:43
@Janus27: remélhetőleg nem fog nagyon, jobb ha eltűnik a süllyesztőben a világ legszarabb fizikai motorja. Tessék megnézni egy normális fizikai motor képességeit és legfőképpen a teljesítményét és sírni ha nvidia fanok vagyunk Ha nem nvidia akkor röhögni a physX-en.

De a cuda az jó lehet valamire, bár szerintem nem fog sem az amd sem az intel sietni a cuda driverekkel, úgy elvből sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. jozsefm
2011.12.14. 18:05
Oda az utolsó bástya, X86..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Zabalint
2011.12.14. 18:45
sanyix:
A miheztartás végett, eddig sem az Nvidián múlt, hogy a CUDA-t csak a saját kártyái támogatták, az AMD nem akarta, és maradt az OpenCL-nél, amelyet amúgy az Nvidia kártyák is támogatna. De nem lesz ez így sokáig. Főleg mert a CUDA nem csak jó lehet valamire, hanem az OpenCL-el ellentétben kutatók jó ideje, és egyre többen használják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kiskoller
2011.12.14. 18:49
Én ennek a cikknek kifejezetten örülök.
Eddig a Haskell Accelerate csomagjával próbálkoztam, ami a Haskellt alakítja át CUDA kóddá. Meg kell mondanom hogy a kezdeti bénázásaim ellenére is hatalmas számítási kapacitásra találtamrá a GTX 460-am személyében (ezért is vettem nv karit).

A következő lépésem egy működő és hasznos program írása valaemy funkc prognyelven, amely aztán a CUDA-ra lesz lefordítva.

Amúgy igen, oda az x86 utolsó védőbástyája, így elképzelhető hogy ahogy ráéreznek ennek az ízére, hogy a programfejlesztők GPU-ra írnak majd programokat, na AKKOR lesz ám hatalmas MIND=BLOWN jelenség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zabalint
2011.12.14. 18:53
Úgy értem azt, hogy nem lesz így sokáig, hogy szerintem 2 éven belül az AMD is meg fogja csinálni a CUDA támogatást. Ugyanis a CUDA és az OpenCL fő célcsoportja nem az informatikusok, hanem a kutatók, egy részük még ma is Fortranban programozik(CUDA-nak van Fortran támogatása), nem gondolja senki, hogy egy egyenértékű másik technológiára(CUDA->OpenCL) csak úgy áttérnek. Ha az AMD el akarja nekik is adni a kártyáit, támogatnia kell a CUDA-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. donpedro13
2011.12.14. 20:24
Zabalint:
Nem csak kutatásra jóféle a CUDA, md5 hash-t törni is nagyon hasznos Míg a "szar" core i7 2600k 300 MFlash/sec-kel kullog, addig a GTX 570 1500 MFlash/sec-kel hasít
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester
2011.12.14. 21:25
Jó jó.. de amíg nem terjed el valami jobban a jobb fizikai motorok közül addig azért a pisix is jól jönne néha.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nattila77
2011.12.14. 21:30
ez megint csak az openCL elterjedését gátolja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Balucsek
2011.12.14. 21:44
nattila77: amennyiben nyílt forrású lesz és bárki bárhol bármin használhatja akkor nem gond, hisz felhasználóként tök mindegy, hogy miből készült az a futtatható kód ami elfut a számítógépedtől kezdve az intelligens mosógépen át a mobilokig mindenen akkor nincs vele semmi gond sőt a programozóknak lesz alternatíva, ami csak jó, hogy ki tudják használni a program nyelvek esetleges előnyeit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm Baluc...
2011.12.14. 22:11
Az NVIDIA természetesen nem adja ki a CUDA-t a kezei közül, így továbbra is egyedüliként felelnek a platform fejlesztéséért. Ezzel a gyártók számára a CUDA nem lesz tetszetős felület, mivel az NVIDIA dönt az új verziók képességeiről, és ezekre a konkurensek nem biztos, hogy felkészülhetnek időben
no azért nem annyira egyértelmű még ez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sanyix
2011.12.14. 23:15
@Szefmester: el vannak terjedve, mindenhol ahol az nvidia nem tudta lefizetni a fejlesztőket... mert önmagától ilyet normális ember nem használna. De sajnos erre mindig is volt pénze az nvidiának, a cuda elterjedtsége sem onnan ered hogy olyan jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller
2011.12.15. 09:58
Az érdekelne hogy mi alapján állítod ezt sanyix. Én a legtöbb cikknél hasonló dolgokat olvasok

"I have been using OpenCL for the last 2 months or so, and feel that I have a basic understanding of it, if not a moderate view. My boss told me to look into the development environment for CUDA, due to the fact that OpenCL is SOOOO hard to debug and get working properly. The errors sometimes do not even report the actual problem (i.e. "Out of resources exception" != "Out of bounds exception"."

Én inkább úgy fogalmaznék hogy a CUDA még mindig kiforrottabb bár a különbség kezd csökkenni. Ez a lefizetős dolog baromság. Biztos majd az Nvidia végigjárja az összes kutatólabort meg szoftverfejlesztő céget és perkál neki, biztos.

Arról van szó hogy az OpenCL más helyeken tündököl mint a CUDA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm kisko...
2011.12.15. 11:08
Az a legnagyobb baj ,hogy szerintem már túl későn jött ez a döntés,hogy ha csak részlegesen is de nyílt legyen. Most volt az utolsó esély. melyet megragadtak a túlélés érdekében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Edviiin89
2011.12.15. 11:55
sanyix: Ugyan már. Az Nvidia csak sz@r lehet trollkodás az nagyon megy. A légből kapott "lefizetnek mindenkit" te se gondolod komolyan.

A HPC szegmensben (szuperszámítógépek) az Nvidia CUDA az igen csak kedvelt független platform. Tessék megnézni a toplistát. Teli van Nvidiás CUDA-val a lista mert igen is nagyon jól teljesít. A most készülő Titán nevű szuperszámítógép is Nvidia CUDA-ra épít méghozzá az NVIDIA új generációs Kepler architektúrára.

A PhysX-hez ma már elég egy alap GTX560 teljesítmény szintű kártya is. Csak annyi hátránya van, hogy Nvidiás kártyák támogatják. Max ez lehet a problémád.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm Edvii...
2011.12.15. 14:11
Nvidia CUDA-ra épít méghozzá az NVIDIA új generációs Kepler architektúrára.

Ez így van mindkét CPU mellett ezek a GPU-k adják az erőt a szuperszámitógépekben, elég komoly most az aggodalom pont a Titán esetében a GK100 esetleges késedelme miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Edviiin89
2011.12.15. 14:32
Azért lett a Kepler választva mert a vállalat pont hogy bevárja. A célkitűzés a jövő évi esztendő második felében esedékes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2011.12.15. 14:43
donpedro13:
Igazad van, meg hamarosan a játékok fizikai modellje is a grafikus kártyával fog menni, az sem kutatás. De azért igen fontos terület a kutatás is, és ők nem a Geforce, hanem a Tesla kártyákat veszik, amik sokszor annyiba kerülnek. Ezen a téren az AMD még semmit nem tudott felmutatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint
2011.12.15. 14:46
És emellett én leírom ide, az AMD-nek szurkolok. Csak a GPU általános felhasználása területén le vannak maradva, egyébként játékra én is Radeont vennék, ha játszanék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm Zabal...
2011.12.15. 15:06

A professzionális terület számára szükséges GPU készítés most az 7xxx-es sorozattal jön el.Nem véletlen hogy a kisebb csíkszélesség ellenére jelentősen nől a csip mérete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!