iPon Hírek

Az Nvidia rövidesen javítja a GeForce GTX 1080 hibáját

Dátum | 2016. 06. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition videokártyái az első tesztek, illetve az első felhasználói beszámolók alapján egy apró hibától szenvednek, ami a ventilátor fordulatszám-szabályozásával kapcsolatos. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a szóban forgó videokártyák esetében hőmérséklettől és terheléstől függetlenül, teljesen rendszertelen módon tapasztalhatóak fordulatszám-emelkedések, azaz a ventilátor bizonyos időközönként indokolatlanul magasabb fordulatszámra kapcsol egy rövid ideig, majd nem sokkal később ismét normál üzemmódban működik. A hibára a többség tapasztalatai alapján az sem gyógyír, ha harmadik fél által készített segédprogramon keresztül módosítják a ventilátor profilt, ugyanis a beállítások ellenére ugyanúgy folytatódik a rendellenes működés. Jó hír, hogy az Nvidia nemrégiben bejelentette, már készül egy új driver, ami megoldja a zavaró problémát. A szoftver a jelek szerint jól vizsgázott a belsős teszteken, így napokon belül elérhetővé válhat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. axe
2016.06.06. 12:19
Talán alapból így kellett volna kiadni?!?!?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ChoSimba
2016.06.06. 12:28
Ezt én sem értem. Senki nem tesztelte a kártyákat ? Vagy ennyire nem érdekelt a kutyát sem ? Főleg hogy driverrel javítható. Ilyenkor legalább kirúgják a tesztelésért felelősöket ??? Költői kérdés volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. masko
2016.06.06. 12:56
Lehet ki van szervezve indiába a tesztelés. Ahogy tapasztaltam, ott elég lazán veszik a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Terror
2016.06.06. 13:15
Vagy eleve el lehetne már felejteni a referenciahűtőket. Egyik rosszabb, mint a másik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. rfj1989
2016.06.06. 13:58
Nem tudom megérteni, hogy a teszteken hogy megy át egy ilyen baki pláne a csúcs kategóriában ahol alapból sokkal jobban kellene tesztelni és végletekig nézni az apróságokat is.... ??? Leheta tesztelőknek ha nem jelenik meg a kékhalál akkor már mehet is a gyártósorra a kártya ? ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ChoSimba
2016.06.06. 14:24
És ha hozzátesszük, hogy több 10 millió ember tűkön ülve várta az első teszteket, tehát durván kiemelt figyelmet szentelt neki a világ.
Önmagában nem tartom durva hibának, előfordult már ilyesmi. Inkább csak roppant amatőr hiba, amit akár egy "óvodás" is kiszúrt volna 3 perc alatt.
Ezért teljességgel érthetetlen ez.
Mehet a facepalm ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Ch00ler
2016.06.06. 14:32
Voltak és lesznek is ilyen és ennél komolyabb hibák is, amik átcsúsztak/nak a teszteken.
Nekem a 6970-esem is produkál néha olyat, hogy egyszer csak maxra kapcsol a ventilátor, pedig éppen nem megy semmiféle 3D-s alkalmazás...

Meg hát ezért érdemes várni pár hónapot, hogy minden szépen kiderüljön, meg javítva legyen. Szívjon más a bugokkal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Samanoske
2016.06.06. 15:00
Méghogyaz nv tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Merwenus
2016.06.06. 15:04
Még szinte alig kapható valahol a kártya, mire a kezeitekbe kerül már javítva lesz Ennyire nem kell fanboikodni, ez legyen a legnagyobb baja Nvidiának és AMDnek is egyaránt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba Merwe...
2016.06.06. 15:33
Félreértés ne essék, nem tervezem, hogy 1080-at veszek. Pont ugyanennyire lennék azon is kibukva, ha a Hyundai új olajszállító tankerjéről lefelejtették volna a hajócsavart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Szefmester
2016.06.06. 15:39
Jó 8 éve szivattyúgyárban melóztam az elektronikán mint visal quality tester... néztem a nyákokat. Majd jöttek a forrasztós csajok, majd egy végső teszt mielőtt levitték a nyákokat a szereldébe. Ott a jó az a nyák volt ami a 10ből 6ot kapott a tesztpadon... És voltak orvosi élet fenntartókba is gyártott vezérléseink. Szerinted az mennyiben fontosabban tesztelendő mint egy VGA ventimeghajtás? (nem is volt véletlen hogy a végső arányokban majdnem 50% körül voltak a selejtek amik a legutolsó tesztig a legelsőtől kiestek... és ha nem hajtják az embert, és kiképzik rendesen az összes Mancikát lenn, akkor nem csak nálunk lett volna 1-2% ahol már veszekedés volt és szégyenérzet..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fofoka
2016.06.06. 18:51
Na akkor.. Az, hogy egy teszten valami kijön-e, az csak egy dolog. Eleve csak az jöhet ki, amit tesztelnek. Mielőtt a tesztmérnökök fejét vennénk, jó, ha tudjuk, hogy minden nagyobb cégnél van egy Validation & Verification dept. Ezek a csókák határozzák meg, hogy mit kell egy adott terméken szimulálni és tesztelni ahhoz, hogy sorozatgyártásra érettnek számítson. Ez a döntés pedig azon alapul, hogy mi a feltételezett felhasználása, mi a feltételezett vásárlói elvárása, illetve mi a feltételezett hibaforrása(i) az adott terméknek. Ennek megfelelően állítanak össze egy követelményrendszert, amit az adott teszten teljesíteni kell. Azaz, ha feltételezik, hogy lehet egy ilyen probléma a kártyával, akkor ezt direkt figyelik/pontozzák. Máskülönben nem valószínű. Ha minden klappol, akkor nem érik nagyon csúnya meglepetések a felhasználót. Szóval csak azt akarom kihozni ebből, hogy ez egy komplex probléma, nem biztos, hogy ott van a felelős, ahol gondoljátok. Még az is lehet, hogy a teszten simán kijött ez, de látták, hogy driverből megoldható, így mindenképpen a kiadás mellett döntöttek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rini
2016.06.06. 22:32
A gond, hogy sokan félreértik ezt a jelenséget, mivel ez nem hiba hanem inkább kellemetlenség. Tehát a kártya attól ugyan úgy képes működni rendes üzemi körülmények közt. Szóval a tesztsoron ez nem minősül hibás terméknek mert nem ezt vizsgálják elsősorban. Az egy más dolog, hogy a létrejövő jelenség zavarja a felhasználókat de ettől még a kártya jó. Az meg egy jó lépés, hogy az NV máris lépett annak érdekében, hogy ezt a mások számára kellemetlenséget megpróbálja orvosolni egy driverből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim rini
2016.06.06. 23:12
"A gond, hogy sokan félreértik ezt a jelenséget, mivel ez nem hiba hanem inkább kellemetlenség. Tehát a kártya attól ugyan úgy képes működni rendes üzemi körülmények közt."

Nincs félreértve. Azt minek nevezed, hogy a bemutatón szénné tuningolva stabilan ment 67 fokon, miközben sokkal kevesebb tuningot alkalmazva otthoni környezetben mindenkinek throttlingol (értsd: visszakúszik alapértékekre) az elég könnyen elérhető 82 foknál?

Én ennek:
https://en.wikipedia.org/wiki/False_advertising
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BReal
2016.06.06. 23:33
Szerintem a magas hőfokok miatt az AMD 290/390-es széria is képes volt működni, mégis folyamatosan kapta az ívet. Na most, azokhoz képest (nevezetesen az X szériákhoz képest) ez egy kb. 60%-kal drágább kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. R.Soma Asagr...
2016.06.07. 00:10
Láttam valami reviewer csávó videóját erről (Jayztwocents talán), valami olyasmire emlékszem, hogy az igénybevétel volt specifikált, asszem valamit renderelt és nem játszásdi ment, aztán azért tudott olyan hűvös maradni. De a lényeg tényleg az, hogy félre lett informálva az ember. Valós körülmények között játéknál jóval tovább hevül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Derivel Asagr...
2016.06.07. 06:27
Azért azt hozzá kell tenni, hogy az Nvidia abban a tesztben a ventillátort 100%-ra állította, ezt az egyik ottani fejes mondta.

Sőt, ebben a videóban (6:50-nél) 2126MHz-es órajelnél és 55%-os venti sebességnél a tesztelő szerint 60 C alatt volt a kártya.

https://www.youtube.com/watch?v=-cLYn937ZFE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.07. 09:05
Pontosan ez a lényeg (nem feszültségkeltés miatt írom, de pontosan ez volt a 970-es esetnél is, azt még a legtöbb tulaj lenyelte - bár itt Iponon is volt 1 vagy 2 olyan ember, aki emiatt továbbadott a kártyán-, most viszont ez nagyobb visszahangot kapott - kicsit olyan ez, mint a CoD. Egy ideig tűrtek az emberek, az IW-vel meg felrobbant a bomba). Amit néztem tesztet, abban is ezt mondták, hogy ezt nézték be, szépen fel kellett volna tüntetni minden adatot, vagy épp mutatni egy játékot is az adatokkal. Legutóbb ugye az AMD-nél volt ez, hogy 2 db 480-as hozza a 1080 szintjét AoS-ben, csak épp azt nem írták, hogy pl. ugyanolyan részletesség mellett mérték-e.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csebal
2016.06.07. 14:37
A szoftveriparban teljesen mindennapos a hibák pókerarccal történő tudomásul vétele és a háttérben történő csendes javítása. Rengeteg olyan hiba kerül így kijavításra, amelyet észre se vesz az emberek többsége, hiszen annyira eseti és egyedi feltételek mellett jön csak elő, amit a többség soha nem tud előidézni. A nagy, nyilvánosan kommunikált és látványosan javított hibák általában csak a jéghegy csúcsa.

Én a magam részéről egy okból nem vettem még 1080-at, mert a nem referencia kártyák olcsóbbak és jobbak lesznek sok tekintetben. Bízom benne, hogy emberi időn belül eljutnak kis hazánkba is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka BReal
2016.06.07. 22:13
Persze megint kellett egyet 970-ezni, de azt ugye érzed, hogy a két "ügy" (amennyiben ez utóbbit lehet annak nevezni) horderejét tekintve köszönőviszonyban sincs egymással?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!