iPon Hírek

Az Nvidia válaszol az AMD "FreeSync" demójára

Dátum | 2014. 01. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nem kellett sokat várni arra, hogy az Nvidia illetékesei elmondják véleményüket az AMD tegnap bemutatott "FreeSync" eljárásáról, amely a gyártó ígérete szerint kvázi ingyenesen kínál majd olyan előnyöket, amiket az Nvidia egy viszonylag drága kiegészítő, a G-Sync segítségével valósít meg. A dolog persze nem ilyen egyszerű, ahogy azt korábbi hírünkben már kifejtettük – most az Nvidia egyik szakembere is elmondja, milyen buktatókat lát az AMD remekül hangzó koncepciójában. Tisztább képet kapunk A The TechReport munkatársának Tom Petersen mondta el a véleményét, aki aktív szerepet vállalt, illetve vállal az Nvidia G-Sync fejlesztésében, így ebben a témakörben igencsak képben van. Petersen leszögezi, hogy természetesen izgatott, mikor azt látja, a cég riválisa, az AMD érdeklődik a dinamikus képfrissítési ráta iránt és úgy gondolja, hogy az eljárásból profitálhatnak is a játékosok. Ezzel szerinte az AMD elismeri és hasznosnak tartja az Nvidia e területen elvégzett munkáját. Persze rögtön rá is mutat a tényre: az AMD "FreeSync" demója noteszgépek segítségével készült, ami probléma, hiszen ezek a rendszerek teljesen más kijelző-architektúrát alkalmaznak, mint az asztali számítógépek. A noteszgépek esetében a kijelző és a GPU között közvetlenebb kapcsolat van, hála az LVDS, illetve az eDP (beágyazott DisplayPort) interfésznek. Az asztali monitorok ezzel ellentétben HDMI vagy DisplayPort kapcsolatot alkalmaznak – persze még a D-Sub és a DVI is széles körben használatos – amelyeknél a GPU és az LCD panel közé általában még egy skálázó chip is beágyazódik. Utóbbi miatt a dolgok jelenlegi állása szerint az asztali monitorok esetében közel lehetetlen olyan szolgáltatásokat implementálni, mint amilyen a dinamikus képfrissítési ráta.
A G-Sync modul
Az Nvidia pontosan ezért alkotta meg a G-Sync modult, ami tulajdonképpen átveszi a klasszikus skálázó ASIC szerepét, helyette pedig az Nvidia saját megoldásait veti be a megfelelő funkciók biztosításához. Petersen szerint napjainkban nincsenek olyan skálázó ASIC egységek, amelyek támogatnák a változó/dinamikus képfrissítési ráta alkalmazását – ha lennének ilyenek, akkor az Nvidia tudna róluk. A vállalat szakembere a korábban említett VESA szabvánnyal kapcsolatban, amely lehetővé teszi a dinamikus képfrissítési ráta alkalmazását, meglehetősen érdekes véleményt fogalmazott meg: ő nem gondolja, hogy erre szükség van, hiszen a DisplayPort már minden olyan funkciót felvonultat, ami csak kellhet a dinamikus képfrissítési ráta alkalmazására, hála a vblank interval bővítményeinek. Pontosan ezért van az, hogy a G-Sync hibátlanul működik a meglévő kábelekkel, méghozzá úgy, hogy semmiféle újabb szabvány alkalmazását nem követeli meg. Az Nvidiának éppen ezért nincs szüksége arra és nincs is terve arra, hogy a VESA illetékeseit ostromolja olyan új szabvány megalkotásáért, amely G-Sync-hez hasonló funkcionalitást kínál, hiszen a funkcióhoz szükséges szabványok, illetve eljárások már adottak. Az Nvidia egyébként határozott stratégiát képvisel G-Sync ügyben, amelynek értelmében nem kívánja elérhetővé tenni az általa komoly befektetések árán kifejlesztett eljárást a konkurens gyártók számára. Petersen szerint akkor, ha a konkurensek hasonló funkcionalitásra vágynak, nekik is el kell végezniük az ehhez szükséges munkát – vagyis be kell vetniük a megfelelő szakembereket, akik megoldják a kérdést. Ez a kijelentés összességében nem meglepő, hiszen már régóta köztudott, hogy az Nvidia a GeForce GPU-kat és a hozzájuk kapcsolódó megoldásokat egységes platformként látja, csak úgy, mint a Sony a PlayStation 4-et vagy a Microsoft az Xbox One-t. A gyártó ennek értelmében védi saját megoldásait, legyen szó a PhysX-ről, vagy egyéb, GPU-ra támaszkodó eljárásokról. Ez a felfogás szerencsére nem minden vállalatra jellemző: az AMD és az Intel egyaránt sokkal barátságosabban kezelik a különböző szabványokat – gondoljunk az x86-64-re vagy az USB szabványra. Az Intelre különösen igaz, hogy "rengeteg munkát elvégzett már másoknak". A felek néhány dologban egyetértenek A fentiek tehát összességében más megvilágításba helyezik a történetet, de azt azért leszögezhetjük, hogy az AMD és az Nvidia néhány kulcsfontosságú dologban legalább egyetért. Mindkét fél elismerte, hogy a technológia, ami a változó képfrissítési ráta alkalmazásához kell, egyes esetekben már rendelkezésre áll. Abban is egyetértés van, hogy a technológia széleskörű alkalmazásának legnagyobb akadálya asztali fronton az LCD panelek – és a skálázó chipek – részéről mutatkozó támogatáshiány. Abban viszont már nincs egyetértés a felek között, hogy miként lehetne megoldani azt, hogy a változó képfrissítési rátára támaszkodó rendszerek minél szélesebb körben elérhetővé váljanak.
A dolgok jelnelegi állása szerint nagyon úgy tűnik, hogy az AMD a skálázó ASIC chipek gyártóival próbálja majd szorosabbra fűzni a kapcsolatot annak érdekében, hogy megoldásaik támogassák a változó képfrissítési ráta alkalmazását. Mivel az Nvidia a G-Sync bedobásával már alaposan felkavarta e szegmens állóvizét, így az AMD-nek talán könnyebb dolga lesz, ha meg akarja győzni a monitorgyártókat és a skálázó chipek fejlesztőit a szóban forgó technológia támogatásának szükségességéről, hiszen az eljárás iránt a vásárlók részéről minden bizonnyal mutatkozik majd némi érdeklődés. Mit hoz a jövő? Az egyelőre kérdéses, hogy az AMD "FreeSync" eljárására alapozó rendszerek mikor jelennek meg szélesebb körben, az viszont már biztos, hogy az Nvidia G-Sync támogatásával felvértezett monitorok az idei év második negyedévében válnak elérhetővé.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

33. jocofriend
2014.01.08. 21:44
Megy a ködösítés.
Mondjuk nem is vártam tőlük, h kiállnak és azt mondják: "az amd ingyenes megoldása is megfelel a célnak."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. maxpapa
2014.01.08. 21:50
Megy az erőlködés min két oldalról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. KisDre
2014.01.09. 00:19
acer aoc asus benq philips viewsonic......

Holl a Dell vagy az Eizo? Pff már hallott a G-Sync
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. atti2010
2014.01.09. 10:24
Meg is lepett volna ha az Nvidia nem egy zárt és drága rendszert alkot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Whysper
2014.01.09. 10:29
Hja megy az erőlködés ,de 280x-et nem lehet venni sehol mert annyira erőlködnek az Nvidiának meg olyan árai vannak ,hogy eszméletlen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. gery84
2014.01.09. 11:06
Ez nagyon jó mert ha a jövőben monitort akarok venni akkor figyelnem kell azt is hogy melyik kártyát támogatja.

Ha AMD kártyám van akkor AMD "FreeSync" monitor kell ha nvidiám akkor meg Nvidia G-Sync monitort kell néznem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. bunfi
2014.01.09. 11:26
Értem, dögöljön meg az AMD, hogy NYÍLT szabványt akar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. oliba
2014.01.09. 11:41
Az vicc, hogy NV "rájött" erre a problémára és kínált megoldást. Az AMD-nek meg most fáj, hogy miért nem nekik jutott eszébe. Persze, ha már beleölte a másik cég a dollármilliókat, akkor legyen szabványos. Felgyújtanám az ilyen álszent embereket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. rini
2014.01.09. 11:55
A monitor típusától függetlenül még működni fog a géped. Legfeljebb nem tudod használni ezt a technológiát. Másrészt azért ne ess hanyatt az AMD által hirdetett nyílt szabványtól sem. Egyszerűen nem maradt más választása és ezzel a nyílt szabvány hirdetéssel próbálja kompenzálni azt, hogy ez nem az ő ötlete. Egyszóval próbálja kihúzni a másik lába alól a talajt ebben a kérdésben. Az NV meg próbálja visszaszerezni az általa befektetett pénzt, gondolom jó nagy nyereséggel megspékelve. Én ebben nem látok semmi problémát. Előbb-utóbb úgyis széttépik a piacot. Majd az idő eldönti, hogy melyik lesz életképes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. pergerj
2014.01.09. 11:58
oliba +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. atti2010 oliba
2014.01.09. 12:12
Ezzel csak ez a baj:Nem kellett volna kihagynia a kérdezősködésnél a Samsungot és az LG-t. Ők lassan egy éve ilyeneket szerelnek a top monitorjaikba.
Azt elhiszem, hogy ez a két cég elzárkózik minden zárt technológia elől, így az NV rájuk nem is figyel oda, mert úgy sem implementálnak fizetős dolgot, ahogy a 3D Vision esetében is ajtót mutattak nekik. A Dellt is meg lehet erről kérdezni, vagy az Eizót.


Nem Nvidia találmány már több cég dolgozott rajta és berakták a monitorokba az AMD csak ingyen szoftvert ajánl hozzá, az Nvidia meg megpróbál eladni egy hardvert újdonságként ami már rég létezik és értelme 0. Szegényeket igen megtépázzák mostanában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. DogTheDog
2014.01.09. 12:33
A sok AMD nyilt szabvanyert esdeklo olvaso megkerdezte e magatol,hogy miert most jottek ezzel elo,amikor (az allitasuk szerint) mar harom eve kepesek erre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. SzAdamAndy
2014.01.09. 12:33
Én örülök, hogy nem a PhysX féle történet ismétlődik meg kicsit másképp, hogy az Nvidia kisajátít egy technológíát és annyiért árulja ammennyiért szeretné.

AMD +1000, így csak frissítenem kell a monitorom FW-jét ha arról lenne szó, bár lehet nem mert Samsung, majd meglátjuk, lehet sufni fw lesz majd hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. atti2010 DogTh...
2014.01.09. 12:47
Mi AMD kedvelők nem szeretünk olyan sokat kérdezgetni ha ingyen adnak valamit de neked jó vásárlást az "új" Nvidia hardverhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. DogTheDog
2014.01.09. 13:05
atti,az en uj nV kartyamat az AMD fizette,ugyanis annyiert tudtam eladni a 7970 lightningomat,hogy futotta belole a 780 lightningra.Az AMD-vel ellentetben en meglovagoltam a coin oruletet,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. atti2010 DogTh...
2014.01.09. 13:10
Jól tetted, biztos örülsz majd neki mikor neves húzó játékok 2-3x olyan gyorsan mennek az AMD-n, de lehet a Bitkointosok is elfanosodnak és a 6x veszteség ellenére Giforcot vesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. NimKorko atti2...
2014.01.09. 13:11
Teljesen ingyen semmit sem adnak.
Amúgy meg nem tudom minek verik állandóan az AMD-sek NV-s vagy Intel-es hírnél a nyálukat, mikor mindkét cég ugyanúgy alávág a másiknak ahol tud, egyik sem szent és nem is akarnak azok lenni.
1 dolgot akar mindegyik, hogy az ő cuccukat vegyék, a másik akár meg is dögölhet. De ha tényleg megdöglik, akkor annak a vevők fogják szépen meginni a levét, mert akkor az AMD is ugyanúgy emelné az árakat addig ameddig megengedheti magának. Aztán meglátnátok, hogy nem volt az ingyen, csak max később fogjátok kifizetni érte a belefeccölt pénzüket.
(Ez ugyan az, mint a sok birka bedől, hogy valamelyik szolgáltató ingyen adja a mobilt... ja, persze, csak akkor, ha akkora előfizetéssel veszed, hogy 2x-es árat fizetsz ki érte, mire a 2 év tarifamegtartás véget ér. Akkor már inkább megveszem kártyásan fele annyiért.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. DogTheDog
2014.01.09. 13:13
atti,szolj majd,ha a jatekok 3x gyorsabbak a jatekok az AMD karikon,majd visszavaltok rajuk,amig ez forditva van,addig maradok az nV-nel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gery84 DogTh...
2014.01.09. 13:14
Mert az nvidia olyan mint az Aplle. Az egér, mp3, érintő képernyő már létezett, csak újra definiálta őket.
Jób reklámmal minden el lehet adni ami már létezik.

NimKorko Nem muszáj ki nyírni a konkurenciát, mert pl. a Nv titán 300k árulták mivel nem volt konkurenciája.
Ahogy ki jött a 290x egyből lejjebb vitték.
Az intelnél is ez a helyzet ahol nincs neki konkurencia, piszok drágán adja a termékét hatalmas profittal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. NimKorko gery8...
2014.01.09. 13:29
Nem is azt mondtam, hogy mindenféle képpen ki akarják nyírni a konkurenciát, csak azt, hogy megtörténhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DogTheDog
2014.01.09. 13:32
Ezzel egyet ertek gery,bar azert Intelnel a 2011-es foglalathoz vannak jo aru procik,pedig nincs nekik AMD megfelelojuk,de azert a platformot is eletben kell ugye tartani meg hazon belul is.

Ami nalam kiveri a biztosittekot,az az AMD felol jovo igergetes,ami folyamatosan nem valik valosagga.Amikor persze mas termeket kell "elemezniuk" akkor nyomjak a tutit,amikor a sajatjukat kell sikeresse tenni,akkor meg csak szetteszik a kezuket,es tuzelik a fanboyokat a tobbi ellen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jocofriend atti2...
2014.01.09. 13:41
Anyukád meg értetlenül nézi a villanyszámlát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010 jocof...
2014.01.09. 14:24
Először számold ki menyi + jelent egy AMD CPU mert én (mások is) megtettük, 10 évig kellene használjad az Intel csodát hogy behozza a villanyszámlán a + felárat, Internet, kábeltévé, telefon, villany számlákat én állom, nem mintha rád tartozna de erről ennyit.


NimKorko Nem kell felni az Nvidiának rengeteg bevétele van és én se szeretném ha az AMD egyedül maradna, csak kezd a két gyártó egyenlő szintre jutni ami végül is nekünk vásárlóknak jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rini
2014.01.09. 14:57
Tudod én a problémát ott látom, hogy ahogyan írtad, már évekkel ezelőtt felismerték a problémát és mégis csak tojtak rá. Most, hogy a másik cég mégis azt gondolta, hogy meglovagolja ezt a lehetőséget akkor nekik is hirtelen eszükbe jutott, hogy beleszóljanak. Addig meg eszükbe sem jutott a dolog. Másrészt azt ne mond, hogy egy szoftveres megoldás jobban tudja ezt a problémát orvosolni mint egy dedikált célhardver mert akkor berosálok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010 rini
2014.01.09. 15:47
Nem értetted meg a lényeget, ezt a Samsung, LG stb. már rég beletette az újabb monitorokba csak a szoftver hiányzott VGA oldalon amit most az AMD ingyen hozzáad, erre jött az Nvidia "megint egy saját találmánnyal csillagaszati áron és exkluzívan" mint szokás, most ennek konkrétan miért kellene örülni, mert zöld????
Avagy feltalálták a barackmagot amikor már rég létezik barack magostól, de engem ez már nem lep meg az Nvidiatól, holnap előállnak egy lappal amibe be lehet dugni a monitort és gyorsítja a 3D-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. asdsa
2014.01.09. 16:27
atti2010
A Samsung, LG stb. pont arról híres, hogy csak jófejségből beszerel többszázezer egységbe olyan funkciót, aminek méég semmi haszna, de tudják hogy majd 8 év múlva jön egy csodaszoftver, amivel hírtelen engedélyezni lehet a használatát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2014.01.09. 17:06
atti,mennyi is az a csillagaszati ar?Mert ezt tolod mar egy ideje,de eddig meg senki sem mondta meg,hogy mennyivel is fognak egyes monitorok tobbe kerulni,ha egyaltalan emelkedni fog az aruk e miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rini
2014.01.09. 19:05
Tudod, ha ők beszerelték volna ezeket a dolgokat akkor már régen le is védették volna, továbbá ezzel reklámozták volna a termékeiket. Valamiért mégsem tették meg. Még tovább, ki tudja, hogy az NV miért küldte el őket a fenébe. Ezt csak találgatni lehet, hogy mi az igazság. Két ekkora gyártót nem szoktak csak úgy ok nélkül kiebrudalni. Az árakról csak annyit, hogy amíg nem terjed el nagymértékben addig biztos, hogy drágábbak lesznek a csak átlagos monitorok áránál. Esetleg nem is kap mindegyik hanem csak a prémium kategóriás termékek, ahol ez a tétel már nem is olyan nagy érték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. krutyifix
2014.01.09. 21:47
várós a G-Sync, főleg a szinte 0 input lag miatt
már csak 1-2 szimulátorral játszom, ott sokat számít...
causal játékosoknak akár az AMD megoldása is jó lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010 rini
2014.01.10. 06:30
ahol ez a tétel már nem is olyan nagy érték.

Hát persze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. SzAdamAndy
2014.01.10. 16:48
Nos, engem nem érdekel, hogy melyik hogyan vág alá a másiknak, engem az érdekel melyik felel meg jobban NEKEM, mint fogyasztó, azért nem fogok plusz lóvét kiadni videókártyáért meg monitorért miközben csak monitort kell venni amire jön az fw,

Az lehet hogy az AMD cuccok alapból sokat fogyasztanak de ha húzod az intel ott is elszáll a fogyasztás az égbe.

DogTheDog: Mondjuk ha kijön a Mantle támogatás akkor lehet jobban fognak futni a támogatott játékok.

Egy kérdés azért, minek drágább NV amikor olcsóbann fut ua jól AMD-n is a játék? Ha kell neked Cuda meg PhysX (munkára nem játékra), akkor azt mondom vegyél NV-t de egyébként felesleges pénzpocsékolás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog SzAda...
2014.01.10. 17:19
Meglatjuk,mint irtam kisse szkeptikus vagyok az AMD es a HA KIJON/MEGJELENIK/STB kombinacio hallatan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jocofriend atti2...
2014.01.14. 19:44
Ezt nem neked szántam, hanem DogThedog-nak, a bitcoin-bányászásra. Csak valami gixer miatt neked címezte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!