iPon Hírek

Az okos telefonokra összpontosít a Nokia

Dátum | 2010. 05. 11.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Alig több mint fél évvel az előző után ismét nagy átszervezést jelentett be a Nokia Oyj: a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója július 1-jétől egy szervezeti egységbe integrálja az összes okos telefon, illetve mobil komputeres eszköz fejlesztését és gyártását, valamint a hozzájuk tartozó szolgáltatásokat (mint a navigáció, a zeneletöltés vagy az e-mail), a mostani marketingigazgató, Anssi Vanjoki irányítása alatt. Az egyéb mobilkészülékek részlegének vezetését Mary McDowell, az eddigi fejlesztési igazgató veszi át - a részleg élére tavaly októberben kinevezett Rick Simonson elhagyja a Nokiát.

A finn vállalatcsoport az elmúlt két évben többször is újrarendezte struktúráját, illetve operatív irányítását, jórészt azzal a céllal, hogy javítsa teljesítményét a legfelső szegmensbe tartozó, magasabb profitot termelő mobilkészülékek piacán, ahol az Apple és a Research in Motion diktálja a tempót az iPhone-nal, illetve a Blackberryvel. Három év telt el azóta, hogy az Apple az iPhone bevezetésével, majd az alkalmazások sokaságával átrendezte a mobiltelefon-ágazatot - emlékeztetett a Bloomberg -, de a Nokia azóta sem volt képes hasonlóan vonzó készüléket produkálni, így piaci részesedése megőrzése érdekében folyamatos árcsökkentésre, ezzel profitja feláldozására kényszerült. (Tavaly csaknem 80 százalékkal, 900 millió euróra zuhant az éves nettó profitja, közel 20 százalékkal, 41 milliárd euróra csökkenő árbevétel mellett. Napi, 2010. január 29.) Idén az első negyedévben a Nokia az okos telefonok piacának 39 százalékát mondhatta magáénak, ugyanannyit, mint egy évvel korábban - idézte az ft.com az IDC piackutató múlt héten közzétett felmérését -, az Apple részesedése viszont ez idő alatt 11-ről 16 százalékra ugrott. Egy átlagos Nokia-okostelefon 155 dollárba kerül (egy éve még 190 dollárt kellett adni érte), az iPhone-készülékek átlagára viszont 600 dollár. A finn gyártó a harmadik negyedévben készül nagyobb dobásra, a nagyképernyős, "mindent tudó" N8 értékesítésének megkezdésével.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. axe
2010.05.11. 23:34
Nokia - Okostelefon? N900? vagy melyikre gondolnak? A nagyon elterjedt Maemo rendszerével. vagy N95-6-7? mindnek kicsi a kijelzője és halványgyenge központi egység kis rammal vegytve. Össze kell szednie magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. YuGabe
2010.05.11. 23:55
A Nokia az utóbbi 3-4 évben akkorát zuhant, hogy az valami óriási fail. Tipikus esete, amikor túlárazod a dolgokat, hogy "minőséginek tűnjön", elcsábul a tudatlan vevő, hogy "ez biztos jó". Csak hát idővel ez rossz fényt vet majd az egész imázsra. És ez volt az az idő, most már próbálják összeszedni magukat.
Kíváncsi leszek erre az N8-ra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!