iPon Hírek

Az okosizzó, amin Android fut, és ami egyben projektor is

Dátum | 2015. 02. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A CES alkalmával már rácsodálkozhattunk, hogy hamarosan nem azok a LED-es izzók lesznek a legmenőbbek, amelyek állítható fényárammal és állítható színárnyalattal rendelkeznek, hanem azok, amelyek hangszórót és/vagy mikrofont, illetve webkamerát is tartalmaznak. Most egy újabb szereplő tűnt fel a színen, amely még magasabbra helyezi a lécet: egy kickstarteres projekt keretén belül most egy olyan LED-es izzót lehet támogatni a megvalósulás felé vezető rögös úton, ami Androidot futtat és még egy projektort is tartalmaz.
A nemes egyszerűséggel csak Beam névre keresztelt koncepció lényege, hogy a szabványos villanykörte-foglalatba csavart eszköz képes a falra, az asztalra vagy egyéb felületre vetíteni a különböző tartalmakat, legyen szó képekről, filmről vagy éppen egy app felhasználói kezelőfelületéről. A Beam akár egyenesen csillárba, asztali lámpába vagy fali lámpába is kerülhet, de kapunk majd hozzá egy konnektorhoz csatlakoztatható foglalatot is a kényelmesebb használat érdekében – utóbbi azonban valamelyest elveszi a termék igazi varázsát.
Hogy mire használható egy ilyen, elsőre talán kissé túlzásnak és felesleges kacatnak tűnő LED-es villanykörte-projektor? Nos, a segítségével filmet vagy egyéb tartalmakat vetíthetünk a hálószoba plafonjára, de okostelefonos és táblás játékainkat is falra vagy plafonra varázsolhatjuk, sőt, különböző tartalmakat is streamelhetünk vele a hálózati adattárolónkról. Akár táblajátékot is játszhatunk az ebédlőasztalon, vagy recepteket jeleníthetünk meg a konyhapulton főzés alkalmával, de igény esetén még egy prezentáció vászonra vetítésére is alkalmas a Beam. Éttermek vagy üzletek akár digitális festményeket is megjelentethetnek vele a falakon, így egészen egyedi hangulatot alakíthatnak ki. Extrém esetben akár az étlapot is kivetíthetik az asztalra vagy a falra. A termék korlátozott mértékben zene streamelésére is használható, de audiofil-szintű hangminőséget azért nem szabad elvárni tőle, hiszen csak két apró, egyenként 2 wattos terhelhetőségű beépített hangszórót rejt. És a hangszórók munkáját a viszonylag kicsi ház sem segíti.
A felsoroltakon kívül alighanem egyéb alkalmazási módok is rendelkezésre állnak – szinte csak a fantázia szabhat határt lehetőségeinknek. Mivel a Beam Adroid operációs rendszert futtat, így bármilyen alkalmazás telepíthető rá a Google Play Store-ból, az egyes appok pedig iOS vagy Android alapú mobileszközről vezérelhetőek. Ha akarjuk, akár az IFTTT szolgáltatásban rejlő lehetőségeket is kiaknázhatjuk, azaz különböző eseményekhez különböző feladatokat rendelhetünk. Például a Bluetooth-os hangszórók bekapcsolásával elindulhat a zenelejátszó app és onnan folytatódhat a zenék lejátszása, ahol korábban abbahagytuk. Akár arra is van mód, hogy bizonyos időközönként megjelenjenek a közösségi hálózatokon található legfrissebb tartalmak a szoba falán, de azt is beállíthatjuk, hogy ha valaki hazaér, induljon el egy YouTube videó. Az alábbi videó megmutatja, hogy működik a Beam.
Most, hogy felvázoltunk néhány lehetséges felhasználási módot, ideje, hogy górcső alá vegyük a Beam műszaki paramétereit is. Az apróság egy 1,3 GHz-es kétmagos SoC egységet rejt, amely mellé 8 GB-nyi eMMC NAND Flash tárhelyet is társítottak. A vezeték nélküli kommunikációról 802.11 b/g/n WiFi és Bluetooth 4.0 vezérlő gondoskodik, az operációs rendszer szerepét pedig Androidra osztották. A pici LED-es projektor 854 x 480 pixeles natív felbontást kínál, maximális fényárama pedig mindössze 100 lumen. Ez igen alacsony értéknek, de a készítők szerint elég ahhoz, hogy nappali fényviszonyok között is jól látható képet vetítsen a szoba falára. A nagyjából 20 000 üzemórányi élettartammal rendelkező fényforrás maximum 120 hüvelykes képátlójú szélesvásznú képet tud kivetíteni, a vetítési arány pedig 1.6:1 értéket képvisel. A lámpa funkciót 12 darab beépített LED biztosítja, a beépített hangszórók pedig 2 wattosak, ahogy fentebb már említettük. Az okosizzó E27-es foglalatba illeszkedik, de B22 -> E27 bajonett adaptert is mellékelnek hozzá. A Beam projekt megvalósulásához 200 000 dollárnak kellett összejönnie, ami pillanatok alatt meglett, úgyhogy a kiterjesztett célok is előtérbe kerültek. Amennyiben sikerül 800 000 dollárt összekalapozni, a 8 GB-os tárhelyet 16 GB-osra bővítik, 900 000 dollárnál pedig színes kábelt kap az eszköz. Az egymillió dolláros szint teljesítésekor új színben is elérhető lesz a Beam, míg a kétmillió dolláros szint elérésekor színes LED-es világítással vértezik fel a különleges projektor LED-es izzó részét, ami alap esetben egyszerű fehér LED-eket tartalmaz. Most pedig jöjjön a hidegzuhany: egy ilyen Beam LED-es villanykörte-projektorért 400 dollárt kérnek el, de ha 450 dollárt "adakozunk", akkor még egy Beam logós kapucnis pulóvert is csomagolnak az újdonság mellé A dolgok jelenlegi állása szerint valamikor az idei év októberében indulhat meg a Beam szállítása. Aki támogatni szeretné a különc LED-es okosizzót, itt találja a kickstarteres projekt weboldalát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. PlexTor
2015.02.24. 11:51
Igaz, hogy új, de baromi drága - egy átlag magyarnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim
2015.02.24. 11:55
Láttam egy nagyon hasonló projektet készülőben, ami nem csak passzív kijelzésre volt alkalmas, hanem kamerák által mélységérzékeléssel a tapintást is tudták érzékelni, így a kivetített tartalom lehetett akár egy görgethető weboldal, távirányító stb.

Mivel tudom hogy ennek az interaktív változata már készülőben van, ez a passzív megjelenítő számomra így kevés ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pdx06
2015.02.24. 16:23
WC papíron esetleg nem fog Android futni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jedi pdx06
2015.02.24. 16:30
Detto ! Nekem is kezd már a t... teli lenni a sok okos f...al A 99%-uknak annyi értelme van, mint a tyúklépésbe hátramenésnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. frenc jedi
2015.02.24. 16:53
Valoban sok ertelmetlen okos kutyu van, de inkabb legyen 100 hasznalhatatlan hulyeseg (= nem veszed meg), mint 1, ami kene, de senki nem csinalta meg meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun
2015.02.24. 18:00
Adakozzon a halál, utána még degeszre is keresi magát, vagy csak eltűnik a pénz. Volt már rá példa.
Egyébként nekem androidos vasvilla kellene hogy szamolja az elégetett kalóriákat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. s7abo
2015.02.25. 09:53
Régen is voltak értelmetlen találmányok a történelemben, csak most jobban szem előtt vannak, "hála" az internetnek. Ami nem elég hasznos, az meg úgyis elsikkad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim s7abo
2015.02.25. 09:56
Semmi nem értelmetlen, ami a potenciális felhasználókat tekintve piaci rést tölt be, és annak a kiderítésére, hogy hány embernek is volna szüksége egy ilyen mások által feleslegesnek vélt találmányra, a közösségi finanszírozás a legjobb módszer.

Ha kevesebb embert érdekel, mint amennyinek megérné legyártani, tehát nem piacképes, akkor itt kibukik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dbelam
2015.02.25. 15:30
Nekem egy kérdésem maradt: hol fogja ez a termelődő hőt elbírni? A projektor fűt mint a barom, a félvezető nem szereti a meleget, na most ez a kettő együtt elég karcsú élettartamot fog szülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!