iPon Hírek

Az olcsóbb iPad 2 jobb, mint a drága?

Dátum | 2012. 04. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple az új iPad megjelenésével, illetve még valamivel azt megelőzően, csökkentette a régi készülékek árát. Most azonban kiderült, hogy a háttérben nem csak ennyi történt, hanem sokkal komolyabb változáson esett át az olcsóbb iPad 2. Felhasználói szempontból persze kevés jelentősége van a dolognak, mivel a készülékek teljesítményére nem lesz hatása a módosításnak. Sőt mi több, még inkább jobb lesz az olcsóbb táblagép, na de lássuk miért is.


A napokban bukkantak fel olyan pletykák, miszerint az Apple A5-ből már két variáns van sorozatgyártásban. Ezt a Chipworks és az AnandTech munkatársai mostanra hivatalosan is megerősítették. Az új Apple A5 lapkakészlet adja majd a harmadik generációs Apple TV, és az újabb, alacsonyabb áron kínált iPad 2 tabletek alapját. A változás a gyártástechnológiában keresendő, ezek ugyanis már a Samsung 32 nm-es alacsony fogyasztásra optimalizált Gate First HKMG technológiájával készülnek. A 45 nm-ről való átállással a chipek mérete a eredeti 122 mm2-ről 69,6 mm2-re csökkent. Ezzel a módosítással a lapkák ára is radikálisan csökkent, ami persze csak néhány dollár az összköltségben, de az almás táblagépek eladásai mellett több millió dollárt jelent hosszabb távon. Az új lapkakészletek már az APL2498 sorozatszámot viselik, míg az eredeti A5 chipek APL0498 kóddal futottak. A módosításoknak hála a felhasználók is jól járhatnak, mivel az új csíkszélességnek köszönhetően a fogyasztása is csökken a terméknek.

Hivatalos álláspontot eddig nem foglalt az Apple a dologban, így azt sem tudhatni pontosan, hogy az összes 399 dolláros áron értékesített iPad 2-ben ilyen lapkát találunk-e már, vagy az átállás folyamatosan történik, és lesznek, akiknek még a 45 nm-es lapka szolgál az eszközünkben. Mivel a cég nem is igazán szeret a komponensekről beszélni, így valószínűleg ezt örökre homály fedi majd. Egyedül a friss Apple TV-kben lesz biztos az új chipkészlet jelenléte.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. HeverAdam
2012.04.15. 16:59
118.000 Forint!! Hol itt az olcsóság? A másik meg: Minek csinálnak ilyen hülyeséget? Ééés a harmadik: Kell e ez bárkinek is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. HUFEUR
2012.04.15. 17:27
HeverAdam:

igen, viszonylag olcsó, pláne Apple-hez képest, ha megnézzük egy iPhone 600 dollár fölött van, ez meg azért mégiscsak jobb.
Hogy minek csinálnak ilyet? Van rá kereslet.
Hogy miért kell bárkinek is, na az már nehéz kérdés.
Az emberek 90%-ának azért, mert érintőképernyős és akkor lehet tapogatni, a maradék 10% talán tudja valami értelmes dologra is használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. krakko
2012.04.15. 17:44
Nem olcsó, de nem izgulni, hogy meddig bírja az aksija. Ha megnézzük az alkalmazásokat, akkor rájöhetünk, hogy nem csak játékra jó. Ha valaki -ez nem HeverAdam- irodai és menedzseri munkára használja, akkor tökéletes választás. Gyors több alkalmazás esetén sem lassul, nekem még soha nem fagyott le, vagy vesztette el az agyát, igaz nem törtem fel. Kollégámnak androidos változata van és hagy maga után kivánni valót. Amit én látok, hogy ha nem piszkálják a rendszert, akkor atom biztos, nincs vírus, nincs lefagyás, bizonytalanság. Aki nem akar az apple rendszer keretei közt maradni, az meg törje fel.
118.000.- Ft. végig lehet gondoilni, hogy használatával hoz-e ennyi hasznot. Nekem behozta, úgy hogy progikat is vettem hozzá. Itt megjegyzem, hogy a programok ára 250-1000 forint közt mozog az esetek 95 %-ban. Ez is nagy biznisz az Apple-től. Mindenki által megfizethető, eszembe se jut kóklerkedni, mint a windowsszal.
Üdv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. hpeter105
2012.04.15. 17:56
krakko +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. HeverAdam
2012.04.15. 18:10
krakko: Talán jó irodai munkára meg hasonlókra ebbe azért igazat adok de most azért mert "pénzes" ember vagy ( ezt azért írom mert van neked is ilyen hülyeség) még nem kell másoknak bemagyarázni a frankót! Most az a sok alkalmazás meg az érintőképernyősség meg az ilyen olyan baromságok benne mi a francnak? Mi a jó benne? Ha talán lehetne használni telefonálásra vagy valamire akkor még talán lenne értelme! És mi a bánatnak fizet az ember 1000 forintért egy idióta alkalmazást erre a sz**a? 1000 forintból inkább veszek kenyeret meg valami más kaját az élhetőség miatt és nem ilyen hülyeségekre költené az ember!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mazsi1911
2012.04.15. 18:28
akinek van egy kiloja az mar miert penzes ember? szerintem az a penzes akinek 7es BMWje van amit nem reszletre vett. de hat kinek mi.

heveradam szerintem ezt teljesen eflesleges egymasnak itt magyaraznotok, ez olyan hogy hiaba mondom egy windows usernek miert is jo a macbook air/pro ugysem erti meg. ha kirpobaltad az uj ipadet meg megvolt az elso osszepisiltem magam a retina kijelzotol feeling kerlek gondold at megint amit gondolsz. elnezest ha kicsit trollosra sikeredett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jamborka
2012.04.15. 18:34
Ha neked az 1000 forint kajára kell, nem is értem mit kommentelsz, vagy úgy gondolod minden körülmények között működik a feltört programok használata?
Nálunk a munkahelyen, nincs ilyen kütyü, de ha lenne tuti megvennék rá jogtisztán, és tudod miért? mert az ilyen vállalatoknál igen komolyan veszik a liszensz szerződéseket. A céges PC-kre sem lehet akármit telepíteni, ha valami nem licencelt akkor előbb utóbb rákérdeznek hogy ez meg mi....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hegyitaho
2012.04.15. 18:50
senki ne próbálja bemagyarázni hogy ezek komoly munkaeszközök mint pl 1 légkalapács, targonca, programozásra vagy komoly programok futtatására alkalmas számítógép. ezek igen drága játékszerek.
@HUFEUR-nak van igaza: "Az emberek 90%-ának azért, mert érintőképernyős és akkor lehet tapogatni, a maradék 10% talán tudja valami értelmes dologra is használni." főleg ha apple mert az manapság státuszszimbólum tenném hozzá. és igen @mazsi1911 ez valójában nem kéne h az legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mythbuster
2012.04.15. 19:27
Megdöbbentő, hogy milyen emberek élnek ezen a Földön!

110 ezer huf nem kis összeg, de van aki nem a közmunkába dolgozik és egyetlen "játékszere" a légkalapács, teszem fel egy nagyobb vállalatnál dolgozik, ahol naponta felügyeli a munkálatokat, egyik percről a másikra kell emaileket küldözgetnie a világ egyik végéről a másikra, továbbá fontos adatokat szeretne tárolni egy olyan készüléken ami viszonylag zárt és sérthetetlen akárcsak egy objektum, közben nem szabad fenyegesse az a veszély hogy egyik percről a másikra a rendszer összeomlik, befagy, szétesik, lemerül az akku. Na az ilyen emberek tudják hasznos célokra is használni, lásd: közgazdászok, informatikusok, politikusok, jogászok, biológusok, kemikusok stb. Rengeteg olyan alkalmazás van az AppStore -ban ami a világ külömböző ágaihoz nyújt segítőkész programokat. Telefonálni iPad -en? Ne légy már hülye b@zdmeg, hogyan kezdenél már neki? Az iPad egy könnyű, portabilis, hosszú üzemidővel, atomstabil OS -el rendelkező kézi számítógép, amit akkor is használhatsz ha mondjuk órákat töltesz egy buszjáraton és mondjuk nem tudod kinyitni a wunderschön winfosos laptopodat, de szeretnél internettezni, dolgozni, esetleg filmet nézni. Az iPad megvásárlása nem kötelező, de ha nem tudod mire való ajánlom sétálj be egy Apple termékeket forgalmazó áruházba és tedd föl a kérdést az eladónak, mielőtt lehülyézel mindenkit aki mondjuk nap mint nap használja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. chris-v
2012.04.15. 20:22
Szerintem mindenkinek igaza van. Az a baj hogy megint olyan dolgon megy a vita, aminek semmi értelme. Lássuk be, átlag embernek csak divatből kell bármilyen tablet. Akinek meg tényleg szüksége van rá, azt pedig nem kell bántani a sok divatmajom miatt.

Egy dologgal nem értek csak egyet: "akinek van egy kiloja az mar miert penzes ember? szerintem az a penzes akinek 7es BMWje van amit nem reszletre vett."

Használtautó.hu és lehet venni 3 millió körül egy jó állapotú használtat. Többe kerül egy új swift és azt se mindenki veszi hitelre! Ennyi erőből ha valaki vesz egy 3-4 millió közötti autót akkor az már újgazdag? Az ilyeneknek mind van lehetősége venni egy 7-es bmw-t is akár, csak hát meg sem nézik az árát mert "biztos drága" címszóval kiesik a választékból!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. franc0 chris...
2012.04.15. 20:42
Azért egy használt ötös BMW és egy új Swift fenntartása között a különbség ég és föld.

Az Apple termékekben egy jó dolog van: nem buksz rajta sokat amikor eladod (főleg ha külföldről hozatod), mert magas a használtpiaci áruk. Ugyanis rengetegen szeretnének többnek látszani, mint amik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shaddam
2012.04.16. 00:26
Tyűha micsoda hate áradat. /popcorn
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. LechooEdy
2012.04.16. 01:18
Az iPadnek annyi értelme van egy átlag ember számára mint a digitális képkeret, nyomogatni lehet és méreg drága. Munkára nem jó az érintője miatt, telefonálni nem lehet, fényképezni meg túl nagy és rossz minőségű... Viszont aki mondjuk prezentációkat mutat be annak nagyon kényelmessé teszi a dolgot, cégéknek, egyebek.
Én akkor is hülyeségnek tartom, akinek van fölös pénze vegye, számomra csak parasztvakítás, villogás az egész, inkább egy laptop!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. twollah
2012.04.16. 07:51
Csokken a fogyaszta es ezzel a huzassal kisebb teljesitmenyu akkumlatort raknak a gepbe, ergo ezzel is lehet csokkenteni a gyartasi koltsegeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hympyke
2012.04.16. 08:39
Hát, én úgy vagyok a tabletekkel, hogy 3 havonta meggondolom magam... most éppen a szarra se jó kategóriát képviselik nálam.
Miféle munkára jó ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. balikabo
2012.04.16. 09:21
hympike, sokan sajnos nem is sejtik mire lehet jó egy tablet. Csak egy példa, mondjuk területi képviselő, aki folyamatosan úton van, de rengeteg adatot kell kategorizálva rögzíteni, a kamera nem csak fényképezésre jó, hanem adott esetben vonalkód beolvasására, amit rögtön eltárol egy nyilvántartó programban. Raktározás, szállítmányozás nyilvántartósa, nyomon követése, megrendelések kezelése. Sajna sokan itt akik irkáltok szúk látókörben gondolkoztok, iszonyú mennyiségű fajta munkában lehet hasznosítani, rengeteg papírmunkát megspórolva, egyszerűbbé téve ezeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zsolnaii
2012.04.16. 13:58
Nem,sajnos ezen eszközök több szempontból képtelenek ipari környezetben alternatívát nyújtani.Hiszen belátható,hogy a szállítás-logisztika vonalon speciális szoftverek és hardverek kellenek (RedPaire-program;MULTIFUNKCIÓS pda scanner,stb)ellenben ezeket az iPadeket nem lehet ezen rendszerekbe integrálni,belátható,hogy minden iparág inkább a saját profiljához igazodó hardvereket használja.Furának tűnne mondjuk egy orvos kezében egy ilyen,de ha megfelelően lenne paraméterezhető a gép még elképzeltető is lenne.De jelen állapotukban ezek csak nagyon drága játékszerek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. malvoisen
2012.04.16. 18:32
Ezt a sok perdöntő érvet/információt honnan szerzitek be?

Hollandiában márpedig használnak tabletet a boltban készletnyilvántartásra (Albert Heijn, a legnagyobb itteni lánc). Nem tudom, hogy iPad volt-e, de a lényeg, hogy tabletet alkalmaztak egy "ipari" feladatra.

Konzumer app iPhone-ra és iPadre, amely a felhasználók szerint tökéletesen olvas vonalkódokat:
http://itunes.apple.com/us/app/redlaser-barcode-scanner-qr/id474902001?mt=8

"Furának tűnne mondjuk egy orvos kezében egy ilyen..."
Nyilván PR anyag az alábbi link, de az Apple, meg pár amerikai orvos szerint nem fura.
http://www.apple.com/ipad/business/profiles/st-louis-urgent-cares/

Ami már nem PR, hanem konkrét tény, hogy 100 ezer iPad kerül 152 kórházba:
http://gigaom.com/apple/the-ipads-other-life-medical-device-extraordinaire/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rastawicc
2012.04.18. 22:16
Micsoda irigy parasztok tévednek ide.
Ha nem telik rá akkor kussolni kell!
Nem hőbörögni, hogy "jajj de szar"...
Aki meg nem "ért" hozzá, az szintúgy lágyan kussolhat, baromságok világba böfögése helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!