iPon Hírek

Az Opera felvásárlását tervezi a Facebook?

Dátum | 2012. 05. 31.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Egy brit technológiai blog értesülései szerint a Facebook tárgyalásokat folytat a norvég Opera Software felvásárlásáról. Bár a hírt egyelőre egyik fél sem volt hajlandó megerősíteni (igaz cáfolni sem), alapvetően mindkét oldalnak komoly haszna származhatna egy ilyen egyesülésből. Arról is hallani ugyan pletykákat időről időre, hogy a közösségi oldal saját böngészője fejlesztésén dolgozik, de a jelenlegi piaci viszonyokat ismerve, jobban járnának az Operával, amely egyrészt már bejáratott márkanévnek számít a mobilos piacon, másrészt pedig egy csapásra képes lenne megoldani a Facebook reklámügyi gondjait.

A comScore május elején nyilvánosságra hozott jelentése szerint az amerikai felhasználók március folyamán átlagosan 7 óra 21 percet használták a legnagyobb közösségi oldalt mobilról, míg számítógépről összesen 6 óra 31 percet. A Facebook használata tehát egyre inkább áttevődik az okostelefonokra, amivel az az egyetlen probléma, hogy az oldal mobilos felületén nem jelenítődnek meg a reklámok.

Az Opera viszont időközben a legnagyobb hirdetési platformmá nőtte ki magát, legalábbis ami az okostelefonok piacát illeti. Míg a felhasználók a hagyományos számítógépeiken alig használják a böngészőt (piaci részesedése mindössze 1 százalék), addig az Opera Mini és az Opera Mobile elképesztő népszerűségnek örvend a mobilos netezésben. Ez nem elhanyagolható mértékben annak köszönhető, hogy a rendszer saját szerverein keresztül végzi az oldalak betöltését, amelyek közben tömörítik, valamint előkészítik ezeket a mobilos megjelenítésre. Ennek köszönhetően két-háromszor gyorsabban folyhat a böngészés, valamint az adatforgalom is jelentősen mérséklődik.


Havonta világszerte 140 millió felhasználó használja az Opera mobilos böngészőit, ami persze eltörpül a Facebookot telefonról látogató 425 millió fős tábor mellett, de akad egy nagy különbség a két cég között: az Opera keres a mobilos felhasználókon, a Facebook pedig nem. Ami még fontosabb a közösségi oldal szempontjából: az Opera böngészői különösen népszerűek a fejlődő országok felhasználóinak körében, ahol a kisebb teljesítményű készülékek kerülnek elsősorban eladásra. A Facebook következő terjeszkedési célpontja pedig pontosan a világnak ez a része, hiszen a nyugati piacon már nem nagyon van hova fejlődni.

A felvásárlásról terjedő pletykák hatására az Opera részvényeinek árfolyama 26 százalékkal nőtt az oslói tőzsde keddi kereskedési napján, miközben a Facebook saját részvényei tovább folytatják mélyrepülésüket, kedden már 25 százalékos mínuszban voltak a bevezető árhoz képest.

Az Opera számos más forrásból is jelentős bevételekhez jut, több gyártóval és szolgáltatóval van olyan szerződése, amelynek értelmében a böngésző előre telepítve van a készülékekre, és jelentős előfizetési kedvezmények kötődnek kizárólagos használatához. Az év folyamán Opera Payment Exchange néven egy mobilos fizetési alkalmazást is bevezetnek .

A hírek és a pénzügyi elemzők véleménye szerint az Opera felvásárlási ára az árfolyam további növekedésével elérheti az 1,35 milliárd dollárt is, de az 1 milliárdos ár szinte garantálható. A pletykák megindulása előtt 700 millió dollárra értékelték a norvég céget.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Taragas
2012.05.31. 12:27
A kedves kis operámat felvásárolja az undok nagy cég. Legalábbis nekem ez jutott eszembe, és persze ez nem így van. De amúgy én vagyok azok hülyék egyike, aki évek óta operát használ asztalon. Bár az utóbbi időben mint ha gondok lennének vele, bár kitudja, lehet csak nálam gáz valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. devilhun
2012.05.31. 12:41
szerintem tok jomaz opera.
az hogy megveszi a face meg jobb lesz mert fellendul szegeny opera.
mar mindenki a cromot hasznalja keves az operas.
remenykedjunk jol fog alakulni a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Jools
2012.05.31. 13:10
Én szintén a kevesek egyike vagyok, úgyhogy nagyon remélem, hogy jól sül el a dolog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gezu1025
2012.05.31. 13:23
Én is az Opera táborát erősítem már nagyon régóta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NimKorko
2012.05.31. 13:57
Otthon szintén Opera használó vagyok, viszont nem kéne a faccsebuk. Tuti eltolnák az egyetlen épkézláb böngészőt amivel meg vagyok elégedve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kajla_hun
2012.05.31. 14:18
Operát nagyon szeretem ha egyesül a Facebook-al, akkor az nagyon jóó lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bitangue
2012.05.31. 15:42
@Mikrobi
én se szeretem a Facebook-ot, remekül ellennék nélküle (remélem hamarosan be is borul és végre kimásznak az emberek a szabadba), de azt be kell látni, hogy valamiből fenn kell tartani a rendszert. őszintén szólva, ha az enyém lenne én is arra törekednék, hogy annyi reklám felületet értékesítsek, amennyit csak lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Lasko
2012.05.31. 15:55
Lassan több mint 7 éve használok Operát asztalin, telefonon kb 2. Eddig az egyetlen olyan böngésző amit szerettek használni, és ajánlani másoknak is. Bár mostanában kicsit megőrült a youtube videók kezelése, ennek ellenére számomra a legjobb böngésző az összes közül, remélem nem veszi meg a face, vagy ha igen akkor nem rontják el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... Lasko
2012.05.31. 16:12
yt őrült meg, nem a böngésződ. nálam és minden ismerősömnél csinál furcsa dolgokat újabban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sanyix
2012.05.31. 18:23
@Mikrobi: szeretnék én is úgy sírni a bedőlt cégem mellett, hogy közben a több milliárdos magánvagyonom megmarad...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. chris123
2012.06.01. 14:45
Opera-->király Facebook-->szar Valószínűleg az utóbbi felé konvergálna a közös vállalat is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!