iPon Hírek

Az orosz kiberhadigépezet harmadik mozgósítása

Dátum | 2009. 02. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Változnak az idők. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy immár az oroszok sem kizárólag tankok és katonák végtelen sorára (és persze gázcsapra) hagyatkoznak nemzetközi érdekérvényesítés terén, hanem egyre inkább kiaknázzák a netes hadviselésben rejlő lehetőségeket is.


Ezt konkrétan Kirgizisztán tapasztalhatta meg a saját kárán. A közelmúltban ugyanis három-négy kirgiz internet-szolgáltatót ért DDOS-támadás (sok gépről egyszerre, egyidőben érkező adatkérelmes bénítás), amelyek kivétel nélkül orosz szerverekről indultak, megbénítva így gyakorlatilag a teljes kirgiz internetet.

Mivel azonban ez egy nyílt támadás egy másik ország ellen, és mint ilyen, háborús lépésként is értékelhető, így az orosz kormány természetesen távol tartja magát az esettől - bár persze több jel is mutat rájuk. Szakértők szerint vagy az orosz "kibermilícia", vagy az Orosz Üzleti Hálózat került bevetésre, amely a maga 150-180 millió csomópontjával a világ legnagyobb botnet-hatalmának tekinthető.

A szervezet korábban is részt vett már Észtország és Grúzia elleni támadásokban - a különbség csupán az, hogy ezúttal különösebben nem is próbálták maszkírozni magukat, vagy épp más országokban szétszórt, mit sem sejtő "droidgépeket" használni, hanem nagyrészt egyenesen "otthonról" támadtak.

És hogy miért? Úgy tűnik, ez csak egy újabb "érvelési technika", amellyel arról próbálják "meggyőzni" a kirgizeket, hogy zárjanak be egy bizonyos légibázist, amelyet az USA használna közel-keleti hadműveleteihez. Az érvelés hatásossága egyelőre nem ismert, így az ügynek lehet még folytatása.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Svindler
2009.02.04. 20:20
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tyrel
2009.02.04. 20:26
"(és persze gázcsapra)"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vardar
2009.02.04. 21:20
Nem sértésként és lekicsinylésként, de mennyi nem hivatalos(cégek, állami hivatalok, szervezetek) internet elérés van Kirgizisztánban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gebana
2009.02.04. 22:33
Tyrel:

itt az eu, attól ,hogy több ország alkotja és nem támad csak úgy mindenkit, én bízok benne, hogy nagy erő rejlik benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tyrel
2009.02.04. 22:59
Gebana:
Nem hinném hogy Európától akarnak bármit is, legalább a felének alapból vergődik a gazdasága vagy más országoktól függ, nincs se olajunk se semmi másunk nagy tételben és a népsűrűség is elég nagy ill. a terület viszonylag kicsi.
Meg itt azért olyan kultúrák vannak már és olyan gondolkodású emberek, hogy Európát max. porig rombolni lehet, de elfoglalni nem.

Szerintem inkább olyan országokat céloznak meg, amik közel vannak a másikhoz, hogy ott előörsöt hozhassanak létre, meg olyanokat próbálnak elfoglalni ahol sok a nyersanyag. Lásd. amerika fake antiterror nyomulása - magának az amerikai népnek évek kellettek hogy rájöjjenek hogy kamu volt az egész és az olajért megy a háború, sőt nyugat európával is megetették ezt a rizsát.

Ezen kívül mindkét ország részéről vannak egyszerűbb okai is a folyamatos háborúzgatásnak. Egyrészt a nép harcimorálját élénkítik vele (ha jó a propaganda) így több lesz az újonc, másrészt ami még fontosabb... Nincs nekik ennél jobb hadgyakorlat, és a régi cuccaiktól is megszabadulnak mivel kilövik vagy szétlövetik őket.
Meg persze az erő kimutatása is cél mindkét oldalon. Játszanak egymással, ki mit tud megtenni úgy, hogy az EU és az ENSZ még ne szóljon közbe.
Egyébként egyikük sem fél európától, csak szimplán független döntőbíróként használnak minket, hogy megállapítsák ki a rosszabb kisfiú.

Nem rég volt hír az Antarktisz alatt talált nagy olajkészletekről, ez a földnek rossz mivel tovább hátráltatja hogy átálljunk alternatív energiaforrásokra, az embereknek viszont jó lehet ha ezek ketten ott a senki földjén -50 fokban lövik egymást halomra nem pedig a hátsó kertben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. norman81
2009.02.04. 23:52
Az oroszok már a spájzban vannak!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!