iPon Hírek

Az oroszok 2029-ben embert küldhetnek a Holdra

Dátum | 2015. 11. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetői bejelentették, hogy 2029-ben embert kívánnak küldeni a Holdra. A küldetés fontos lépést jelenthet azon távolibb cél elérése felé, hogy az oroszok állandó bázist építsenek ki égi kísérőnkön. Vlagyimir Szolncev, az űrügynökség igazgatója elmondása szerint a holdutazáshoz szükséges űrhajó már fejlesztés alatt áll, és első űrrepülését 2021-re tervezik. Az első utat követően az űrhajó meglátogatja majd a Nemzetközi Űrállomást is, ezt 2023-ra tervezik, 2025-ben egy ember nélküli űreszköz fog leszállni a Holdra, majd 2029-ben az emberi űrhajósok is megérkezhetnek az égitestre. A tervezet azért is érdekes, mert könnyen lehetséges, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) is komoly részt vállal annak végrehajtásában. Néhány héttel ezelőtt derült ki ugyanis, hogy az ESA a Roszkozmosszal közösen kíván szondát küldeni a Hold déli-sarki régiójába. A Luna‒27-nek nevezett küldetés pedig az első lépést jelenti azon missziók sorában, amelyek célja, hogy újra ember lépjen égi kísérőnk felszínére. Szeretnénk elérni, hogy európai űrhajósok is eljussanak a Holdra, és jelenleg is tárgyalásokat folytatunk egy olyan nemzetközi együttműködésről, amely ezt lehetővé teheti, mondta el Bérengère Houdou, az ESA holdkutató csapatának vezetője. A Luna‒27 és az ezt követő landolóegységek révén az oroszok tulajdonképpen egy robotikus holdbázist akarnak létrehozni a Luna-Glob nevű program keretében. Ezt a programot 1997-ben jelentették be, és célja a hold és a Föld keletkezésének kutatása lett volna, különböző okok miatt azonban tényleges elindítását addig halogatták, hogy a jelenlegi tervek szerint az első egység 2024 táján szállhat le a szomszédos égitestre. Embert a Holdra küldeni eddig csak az Egyesült Államoknak sikerült, de az utolsó amerikai holdutazásra is több mint 40 éve, 1972 decemberében került sor. Égi kísérőnk tehát egyrészt vonzó célpont lehet azoknak, akik még nem jártak rajta, másrészt azoknak is, akik jártak, de nagyon régen tették ezt. A Hold elérése azonban a puszta kihíváson túl más okokból is lényeges. Egyrészt az égitesten tesztelhető lehet egy sor olyan technológia, amely mondjuk egy marsi kolónia vagy még egy távolabbi célponton való letelepedés megvalósításához szükséges.
A másik fontos ok egy állandó holdbázis létrehozására pedig az lehet, hogy égi kísérőnkről a légkör hiányában és az alacsonyabb gravitáció miatt sokkal könnyebb lehet küldetéseket indítani. Ide kapcsolódik a harmadik lényeges pont is: a holdi víz oxigénné és hidrogénné bontása révén az égitest kozmikus benzinkútként is szolgálhatna az űrhajók és rakéták számára. Ennek megfelelően nem Oroszország és az ESA fontolgatja egyedül a Hold emberi meglátogatását. Legfontosabb versenytársuk (talán partnerük) Kína lehet, amely ugyan csak 2007-ben vágott bele saját holdprogramjába, de öles léptekkel halad az oroszok és az amerikaiak után. A Csang’o–3 nevű szonda 2013-ban sikeres irányított leszállást hajtott végre a Holdon, 2017-re pedig már egy mintavisszahozó küldetést terveznek a kínaiak. A távol-keleti ország űrügynökségének vezetői jelenleg úgy vélik, hogy a 2020-as évek közepére készen állhatnak az első emberes holdutazásra is. A NASA közben egy kicsit messzebbre tekintget, az Egyesült Államok űrügynöksége ugyanis a Marsra kíván embert küldeni a 2030-as években. Charles Bolden, a NASA vezetője az oroszok bejelentése kapcsán azt mondta, hogy nekik nincs szándékukban a közeljövőben visszatérni a Holdra, hanem ehelyett a vörös bolygó kolonizálására koncentrálnak. Az oroszok terveinek komolyságát jelzi ugyanakkor, hogy a Roszkozmosz kutatói már a legénység ideális összetételének kidolgozásán munkálkodnak. Az előkészületek részeként a múlt héten hat orosz nőt zártak össze egy űrhajó nagyságú építményben nyolc napra, hogy megvizsgálják, egy tisztán női űrhajósokból álló legénység hogyan viselkedne egy holdutazás során. A kísérletet a Moszkvai Bioorvosi Problémák Intézetének kutatói vezénylik le, akik 2010-ben egy hasonló projekt keretében hat férfit zártak össze 520 napra, hogy egy marsi küldetés pszichológiai következményeit tanulmányozzák.
A projektet felügyelő szakértők elmondása szerint hasonló izolációs kísérletre eddig nem volt példa, így különösen érdekes lesz megtudni, hogy egy csak nőkből álló csapat mennyiben viselkedik másként, mint hasonló helyzetben a férfiak. A kísérletben egy orvos, egy pszichológus és négy kutató vesz részt, akik az „űrhajón” töltött napok folyamán hasonló feladatokat látnak el, mint amit egy igazi holdutazás során is csinálnának. Bár 1963-ban a Szovjetunió volt az első, aki nőt küldött a világűrbe Valentyina Tyereskova személyében, ami a nemi egyenlőségre való törekvést illeti, azóta igencsak lemaradtak az amerikaiak mögött. Jelena Szerova, aki 2014 szeptemberében érkezett meg az ISS-re, mindössze a negyedik szovjet/orosz nő volt az űrben, és egyben ő volt az első orosz nő, aki szolgálatot teljesíthetett az immár 15 éves űrállomáson. A mostani kísérlet célja pontosan az lenne, hogy elkezdjék behozni ezt a lemaradást az oroszok, hiszen ahogy Szergej Ponomarjov, a projekt vezetője megfogalmazta, az űrkutatás jövőjében a nőknek is ugyanolyan fontos szerepet kell kapniuk, mint a férfiaknak. Annak ellenére, hogy a kísérletet szervezői az űrbéli nemi egyenjogúság elérése felé vezető út fontos lépéseként festették le, az izolációba vonulás előtti sajtókonferencia kérdései arról tanúskodtak, hogy ezen a téren még a Földön is van mit tenni és tanulni. A kísérlet résztvevőit ugyanis főként arról faggatták a megjelentek, hogy hogyan fogják kibírni nyolc napig férfiak és smink-kellékek nélkül. „Smink nélkül is nagyon jól nézünk ki” ‒ válaszolta az egyik kérdésre Darja Komisszarova, az egyik résztvevő. Ami az érdemi kérdéseket illeti, Jelena Lucsnickaja, a csapat vezetője arról beszélt, hogy nem hinné, hogy bármiféle probléma lesz az összezártságból, hiszen mindannyian tanult, intelligens emberek, akik bármilyen problémát képesek megbeszélni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. Rimagras
2015.11.03. 08:25
Szerintem már rég ott vannak a németekkel együtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Konzi
2015.11.03. 08:37
Azért mekkora már, hogy a férfiakat 520 napra, a nőket 8 napra zárják csak össze. Bocsi előre is a hölgyektől, de legalább egy hónapra kellene, ha hiteles eredményt akarnak. Amúgy hajrá, ideje elfoglalni az összes bolygót a Tejúton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ChoSimba
2015.11.03. 10:03
Itt a titkos kivonat a női teszt 8 napjáról:
1.nap: spontán kialakult 3db 2 fős pisilési kollektíva
2.nap: a három csapat nem beszél egymással, ezért a fedélzeti tudományos munka nem tud folytatódni
3.nap: csak külső nyomásra hajlandóak kommunikálni egymással, a külső nyomást a facebook megvonás jelenti
4.nap: a kikényszerített kommunikáció többnyire a korábban megszerzett személyes információk továbbadását jelenti
5.nap: a 3 csoport felbomlott, az új hierarchia a plasztikai műtéten átesések száma szerint alakult ki
6.nap: morálnövelő szépségversenyt rendeztek, aminek 4 díjazottja és 2 könnyebb sérültje van
7.nap: a wc-n találtak egy pozitív terhességi tesztet
8.nap: az összes fedélzeti rendszer leállt, a hiba kiderítése folyamatban
Küldetés megszakítva.
A vizsgálat eredménye szerint a rendszerek háttértára betelt.
Több mint 30TB kacsacsőrű szelfit tártak fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Fzoltan ChoSi...
2015.11.03. 10:24


De egyébként tényleg szörnyű a sok nő összezárva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Fzoltan Rimag...
2015.11.03. 10:25
A németek már 1944-ben kitűzték a zászlót Mondschwabenlandra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Fzoltan
2015.11.03. 10:30
Egyébként puszi a hasára Joolsnak az orosz és kínai nevek megfelelő leírásáért. Végre nem orosz - angol - magyar, meg kínai - angol - magyar fordítás történt, hanem közvetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ChoSimba Fzolt...
2015.11.03. 10:36
Jools for president
Szeretem a cikkeit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.03. 10:38
Az első, sajnálatos módon katasztrófával végződött, kizárólag női legénységű űrmisszió idáig elveszettnek hitt hangfelvételeiből egy 1 perces részlet előkerült. A felvételen a leszálló-egység (LE) és a moszkvai központ (MK) közötti kommunikáció hallható:

LE: *feltűnő sóhajtás*

MK: LE, itt MK. Valami baj van?

LE: Nincs.

MK: LE, biztos ebben, nincsenek rendben a telemetria adatok.

LE: Nincs semmi baj.

MK: Rendben LE, folytassák a küldetést.

LE: *feltűnő, agitált sóhajtás*

MK: LE, látjuk, hogy valami baj van. Mi történt LE?

LE: Semmi.

MK: Vettük LE, rendben!

*hosszabb szünet*

LE: MK nem látják, hogy baj van? Nem igaz, hogy nem figyelnek ránk. Biztos megint a másik csatornán beszélgettek az ISS-el mi? Az a szakadt űrállomás mit képzel magáról? És különben is...*adás megszakadt*

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. LGx
2015.11.03. 11:15
nem hiszem el, hogy 60 évvel le lennének maradva az oroszok vagy a kínaiak...
majd a 2029-es felszállás után közli rádión, hogy "nyenyeee, a marsra megyünk"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Fzoltan LGx
2015.11.03. 11:18
"Moszkva, megkezdtük a leszállást a Napra..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ChoSimba Fzolt...
2015.11.03. 12:10
Helyesbítenék, mert már [megtörtént]
"Phenjan, megkezdtük a leszállást a Napra..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. thestock ChoSi...
2015.11.03. 18:43
Ez jó volt,jár a keksz

Btw aki kompetensebb a témában hátha tud válaszolni.72-ben már elvileg járt ember a Holdon,azóta miért nem? ennyi év tapasztalat,és ilyen mérvű technikai fejlődés után az embert azt hinné hogy eljutottunk arra a szintre hogy csoportos kirándulásokat szerveznek a Holdra. Vagy titkolnak valamit? Azon kívül persze hogy Obama testőre egy gyíkember,de hát ez nyilvánvaló
Kíváncsi leszek hogy mit alkotnak az oroszok. A precizitás nem jellemző rájuk ellenben nem sajnálják a nyersanyagot...simán kinézem belőlük hogy egy Halálcsillag méretű, gázzal működő golyóval nekivágnak az ismeretlennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Humbuk
2015.11.03. 20:37
@ChoSimba: Én a végére odaírtam volna, hogy csak vicc és nem vagyok ám olyan tapló, hogy így semmibe nézem a nőket.

Srác vagyok, de nem szeretem az ilyen mértékű általánosítást... Sötétségre utal...

@thestock: Nekem is ez a kérdés jutott eszembe... Ma egy nyomi "okos óra" ((leírni is gusztustalan így...)) sokkal nagyobb teljesítményű, mint az Apollo űrhajók számítógépei, ezért a +13év érthetetlen...
Másrészt szeretném kifejezni csalódottságom ezzel a megjegyzéseddel kapcsolatban: "A precizitás nem jellemző rájuk ellenben nem sajnálják.."
katasztrofális ez a fajta cinizmus...

Ha nem hallottál még a Buran-ról, ajánlom figyelmedbe! Már a 80as években képes volt automatikusan leszállni a világűrből emberi felügyelet nélkül... (commodore 64es korszak) ami azért nem semmi! Sorolhatnék, még sok száz másik dolgot is, amit nekik köszönhetünk.
Vagy az a "vacak" szojuz amit azóta is használnak, mert hát eddig nem nagyon volt jobb, stb...


On: Felettébb különös, nem vagyok egy összeesküvés párti, de mekkora para lenne ha kiderülne, hogy nem is voltak az amcsik a Holdon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ChoSimba Humbu...
2015.11.03. 22:10
Nem vagyok hímsoviniszta, csak a szmájli lemaradt

Nem értem én ezt a mobiltelefon vs. Apolló összehasonlítást.
Az űrhajót a CPU hajtja vagy mi ??? Egy 2GHz-es processzor hamarabb odaér netán ?
Aki nem érti hogy miért nem megyünk a Holdra, az vessen már egy pillantást egy űrhajóra. Ugyan mi változott '69 óta rajta ? Segítek, semmi. Na jó, pár százalékkal hatékonyabbak a hajtóművek, de alapjában véve még most is csak egy Saturn V-öt tudnánk összerakni.
Ami már akkor sem volt olcsó, de az ePeen versenyben ez persze nem annyira számított.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. thestock Humbu...
2015.11.04. 06:04
Szerintem sokunknak leesett (smiley nélkül is) hogy poénnak szánta a kommentet. Sértőt szerintem nem írt, csak az általános női szokásokat egy kicsit eltúlozta (valamelyiket nem ). Lehet harcolni,vitatkozni ezzel kapcsolatban,de általánosságban a nők racionális része nem annyira fejlett mint a férfiaké,ellenben érzelmileg mi vagyunk elmaradva. No de visszatérve :valakit emiatt sötétnek titulálni elég nagy csőlátásra utal.
Igen,volt némi cinizmus a megjegyzésemben, de ha van használható infod akkor megoszthatod úgy is hogy nem vagy lekezelő. Azzal indítottam hogy nem vagyok túl kompetens a témában,így talán elnézhető hogy nem hallottam egy orosz űrsiklóról. Alkotnak meglepően jó dolgokat (pl typhoon),de attól még nem biztos hogy az a jellemző. Elég csak megnézni az autóikat, vagy az egyik legsikeresebb terméküket az AK-t,ami pont attól olyan jó hogy egyszerű.

Az űrhajót nem CPU hajtja,és nem is okosóra, de attól még hatalmas fejlődésen mentünk keresztül.Elképzelhetetlen pénzt ölnek az űrkutatásba,ezért is meglepő hogy nem lett rutin feladat a Holdon sétálni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba thest...
2015.11.04. 08:07
De nem azért ölnek $ milliárdokat az űrkutatásba, mert ott akkora a fejlődési lehetőség, hanem mert egy krumplit eljuttatni LEO-ra is $ milliók kérdése.
És hogy miért nem lett olcsóbb és kommerszebb 40 év alatt ? Mert még mindig Ciolkovszkij és von Braun szellemi hagyatékán élünk, azóta sem találtunk ki jobb módszert a dolgok űrbe juttatására.
És ami még rosszabb, egyelőre halvány lila bélgázunk sincs róla, hogyan lehetne ezt másképpen vagy olcsóbban csinálni.
Én nagyobb összeget tennék rá, hogy 50 éven belül sem fog ez megváltozni.
Lehet itt akármilyen csilliárd magos CPU, kvantumszámítógép, génterápia vagy nano anyagtudomány, ameddig nem változtatunk a meghajtás módszerén, addig nem lesz itt "starwars".
A rakéta technika nem vezet az emberiség számára messzire, maximum a Marsig. De oda is csak keveseknek.

Nem tudom belegondoltatok-e abba, hogy a világűrben még a fénysebesség is milyen lassú.
Naprendszeren belül még remek lenne, ~6 óra a Plútó, de csillagok közötti értelmes közlekedésre már alkalmatlan.
És ezen az idő dilatáció sem segít, mert a Földön attól még normálisan telik az idő.
Szóval a rakétatechnika nem vezet ki a Naprendszerből, de még benne sem túl praktikus.
Féregjárat, csillagkapu, hipertér vagy egyéb sci-fi megoldás kell.
Egy csillagok között utazó civilizáció (ha van) nem a valós térben közlekedik.
Arról nem is beszélve, hogy kommunikálni sem tudnánk a kolóniákkal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Szefmester
2015.11.04. 09:18
Na igen, az űrbe kijutás módszere lényegében semmit sem változott az apollo program óta, mindössze a kint történő navigálás, manőverezés és gyorsítás lett "jobb". Mindenki boldog, meg örül hogy egy modern (de nem az i7 szintű modern hanem a butább amit még nem barmol össze a sugárzás) számítógép annyival jobb hogy nem kell összelegózniuk a műveleti sorrendet mert szerencsétlen gép alig gyorsabban számolja ki a pályakorrekciót mint a pilóta, miközben fontos műszer adatok várnak feldolgozásra.

Humbuk... oké nem volt senki a holdon. De akkor az a fránya kis tükör miért van ott amivel a távolságát mérik? Vagy azon elmés emberek táborát erősítenéd akik szerint soha nem jártunk a holdon, de a nácikommunistazsidógyíkemberek már bázisokon élnek a mélyén, és odaköltöztették Hitlert, meg Elvist?

Sajnos pokoli sokba kerül a feljutás, bár a fejlődés miatt lényegesen olcsóbb mint régen, de még mindig drága. Jóformán fel kell lőni egy másik teljes rakétát az űrbe. próbálj meg a KSP-ben leszállni a Mun-ra és ha sikerült hasonlítsd össze a méreteket, költségeket, és nehézséget egy sima orbitális pályára állással. (tudom hogy csak játék de na..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.04. 09:36
Ha ilyennel indítasz, hogy "72-ben már elvileg járt ember a Holdon", akkor nehéz komolyan venni a kérdésed, de legyen.

A Hold a közhiedelemmel ellentétben messze van...nagyon de nagyon messze! Holdközelség idején is átlagosan ~360.000 km-re!

Az emberi utazáshoz sokkal nagyobb szerkezetekre van szükség, mint mondjuk egy rover szállításához, mivel létfenntartó rendszerek, tároló helyiségek és műveleti tér is kell, ahol elvannak az űrhajósok és dolgoznak is.
Egy ilyen szerkezet tehát egyrészt nagy, másrészt -ami fontosabb- nehéz. Manapság egy kg teher LEO-ra juttatása 10-15 ezer $-ba kerül.

E két tényezőt (távolság és költség) figyelembe véve azért nem mentünk 1972 óta a Holdra, mivel k.va drága és nincs rá pénz, illetve pénz még lenne is, csak cél nincs, amiért eddig érdemes lett volna újra meglátogatni. A Holdon járt Apollo missziók nagyon sok Hold-kőzetet hoztak vissza, a felszín tanulmányozásához azok bőven elegek voltak. Csak az utóbbi időkben merült fel komolyan a Hold mint köztes állomás gondolata, valamint a holdi vizet is csak nemrég fedezték fel és igazolták létezését.

Tehát a hidegháborúban, amikor az űrverseny volt a két szuperhatalom közti feszültség legjobb levezetési eszköze, akkor simán volt ilyenre pénz, manapság kevésbé.
Továbbá érdemes még megjegyezni, hogy a fent említett távolság és jelentős tömeg, ami egy Holdra történő utazáshoz kell, megkövetel egy olyan szállítóeszközt, amelyből eleddig csak egy volt, ez a Saturn V. Ezekből összesen 15 db készült, azóta egyetlen "rakéta" sem volt olyan erős, hogy ilyen tömeget, ekkora távolságra eljuttasson. És, ahogy mások is írták, a rakéta technológia sokat nem fejlődött az elmúlt 60 évben, csupán finomhangolások történtek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Humbuk
2015.11.04. 11:36
Mint mondtam, nem vagyok összeesküvés párti. Nem hiszek a gyík emberekben sem

Nem beszélt senki CPU-ról... Teljesítményről beszéltem. Igen, abban is igazatok van, hogy a rakéta technika nem változott sokat, és az is igaz, hogy a mai nagy vívmánynak tekinthető fizikai kísérletek: ion hajtómű, warp drive... stb sem éppen most kerültek be a köztudatba... Legtöbbje már a 60-80as években papírra került, csak nem láttak benne akkor akkora fantáziát.

A számítástechnika fejlődése, a mesterséges intelligencia fejlődését hordozza. Nagyon sok olyan specifikus AI alkalmazás van, mely már működik sok éve modellezésre, új anyagok kreálására... (Arra is lehetne használni, hogy megoldjunk vele néhány másfajta problémát is)

Miért van az, hogy a Space X kvázi "olcsóbban" tud feljuttatni majd dolgokat?
40év alatt egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy nem akartak megoldást találni erre. (Szóval hol is vannak azok a meg nem valósult projektek?)

Nagyon sok pénz kell hozzá ez igaz, de az, hogy nincsen rá, az baromság... Csak nézzétek meg, hogy mennyit költ a világ hadászatra(az USA bevallott költése kb 600 milliárd dollár )... Ne mondja nekem senki, hogy nem jönne ki belőle néhány tucat brutálisan erős hordozó rakéta...

Az űr gyarmatosítása esszenciális érdeke az emberiségnek, mert ha nem történik meg, szinte biztos, hogy itt pusztulunk mindannyian.

Másik dolog: Játszunk el egy gondolat kísérlettel...
Irdatlan pénzért felküldünk egy teljeskörű automatizált gyártó-létfenntartó rendszert a holdra, mely üzemanyagot állít elő, illetve a Holdon levő nyersanyagokból szállító eszközöket készít... --->>> soha többé nem kell semmit felküldeni, maximum az ISS-ig az embereket -> majd jön a holdról a "taxi" és elviszi őket a bázisra... "Csak" az embereket kell fellőni...
Hány év alatt hozná vissza az árát? Nagyon hamar... Ehhez csak nemzeti összefogás kell. JAaaahh! hogy 40év alatt a társadalom sem fejlődött valami sokat?! Ez a baj.
((Tudom, nem ilyen egyszerű, de itt az elv a lényeg... Ha akarnánk, meg tudnánk oldani..)) A költség meg: Ha az Eu+USA+Oroszország+Kína összedobná, akkor simán összejönne a zöldhasú..

Ha 1 milliárd eurókért tudunk kísérleti fúziós reaktort építeni (+az ITER ami asszem még drágább), akkor nehogy már erre ne legyen pénz.

Főleg ha azt vesszük, hogy az űrben gyakorlatilag "korlátlan" mennyiségű nyersanyaghoz férünk hozzá. Nem véletlen univerzális a periódusos rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.04. 12:13
az a mértékű naivitás ami benned lehet, az nem semmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk FaL
2015.11.04. 12:25
Szóval az, hogy másképen látom a dolgokat, mint egyesek az naivvá tesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba Humbu...
2015.11.04. 12:32
Na pont itt a baj. Egy ilyen komplett gyártósor odaküldése nem jönne ki 600mrd $-ból sem.
Ahhoz, hogy ott mindent elő tudj állítani, gyakorlatilag egy kisvárost kellene kilőni a Holdra.
Gondold meg, mi minden kell akár csak 1db villáskulcs előállításához.
Tudom, 3D nyomtató
És tegyük fel, hogy összejön 10000mrd$, felépül a bázis, tudunk oda embereket vinni tucatszám.
De minek is ? Az emberiség fennmaradásához tudományos alapon történő pároztatással is kell 2-300 ember. De mivel ilyen világban senki nem élne szívesen, ezért gondolom ennél nagyságrendileg többet kellene ott "elszállásolni". Leginkább egy kisvárost.
És akkor megkérdezem, hogy mekkora esélye van annak, hogy az elkövetkezendő mondjuk 1000 évben kihalunk egy kozmikus esemény miatt ?
Ennél sokkal valószínűbb,. hogy maga a holdi kolónia fog megsemmisülni. Folyamatos sugárzás, hőingadozás, atomi por, és nulla légkör a becsapódások ellen.
1000 év alatt viszont fejlődhet annyit a technológia, hogy az űrutazást érdemben meg tudjuk oldani.
Ha 1000 év alatt sem találunk ki semmit, akkor soha.
Szóval az egésznek semmi értelme, ennyi pénzből még a NASA is milliméter pontosan feltérképezi űrszondákkal a Naprendszert.
Szakadj el a scifitől és nézd a való világot. Nem azt !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2015.11.04. 12:37
Nem a sci-fi-ban élek, de ha most nem érdekel minket a dolog, akkor miért érdekelne később?
Nem tartom valószínűnek a kozmikus eseményt, véleményem szerint nagyobb az esélye annak, hogy az emberi természet, vagy az időjárás változása fogja a vesztünket okozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba Humbu...
2015.11.04. 12:47
Szó sincs róla, hogy nem érdekel. Kína most lőtt fel Hold szondát, most meg már az emberes küldetést tervezi.
Az oroszok is erre készülnek.
A NASA Mars küldetéssel kacérkodik.
Van itt érdeklődés, nem tudom miről beszélsz.
Ja, hogy nem fordítják az éves ktgvetési keret 50%-át űrkutatásra ? Hát nem. És itt most javasolnám, hogy nézd meg, miből áll az USA éves költségvetése. Lehet hogy 600mrd a hadsereg, de a NASA is kap 20mrd-ot.
Hiába no, egy No1 hadsereg fenntartása nem aprópénz.
És még csak nem is kidobott pénz, mert ennek jó része fejlesztésre megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk ChoSi...
2015.11.04. 14:52
Nem is mondtam olyat, hogy csak egy járható út van...
Azonban én úgy látom, hogy az emberiség az idők kezdete óta a befolyásért és a nyersanyagokért küzd.
Lehet, hogy elcsépelt dolog, de ha le tudnánk rázni magunkról ezeket a láncokat, talán eljönne egy jobb világ mindenki számára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba Humbu...
2015.11.04. 17:20
Mert a nyersanyag az élet maga.
Márpedig az élni akarás az egyik legerősebb motiváló tényező.
De ha az űrkutatásban lesz pénz, akkor elhiheted, hogy villámgyorsan épülnek majd az űrhajók.
Szólni kellene a NASA-nak, hogy jelentessen meg egy cikket, hogy olajat találtak a Holdon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!