iPon Hírek

Az új érintőkijelzőből kiemelkednek a lenyomható gombok

Dátum | 2013. 05. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az érintőkijelzők használata a sima, fényes felület miatt rendkívül kényelmes és egyszerű: a többérintéses gesztusok bevitele gyors és zökkenőmentes, ám ha gépelésre kerül sor, akkor már nem zenghetünk róluk ódákat. Mivel nem érezzük a gombokat - amelyek sokszor túlságosan kicsik is -, kényelmetlen feladat "bepötyögni" egy, vagy akár több hosszabb mondatot. Nem véletlen, hogy a táblák mellé külön billentyűzetek is kaphatóak, amelyek általában Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikálnak a rendszerrel - ezek a megoldások már lehetővé teszik a gépelést, sőt, általában még védőtokként is funkcionálnak.

A Tactus javítani szeretne az érintőkijelzők által kínált gépelési élményen: a vállalat speciális technológiát fejlesztett ki, amellyel a képernyő billentyűzet megjelenésekor automatikusan kiemelkednek az érintőkijelző síkjából a gombok. Ezek a gombok nem az érintésre, hanem a különböző erősségű nyomásra reagálnak. A Tactus a technológiát először a CES alkalmával mutatta be, ám azóta sok víz lefolyt a Dunán, és a cég időközben már partnerkapcsolatba is lépett a neves Synaptics-szel annak érdekében, hogy elkészülhessen egy referencia érintőkijelző-dizájn, amivel lenyűgözhetőek a tabletek gyártói. Hogy mégis miként kell elképzelni akció közben a Tactus újítását? Erről az alábbi videó ad némi képet.
Az eljárás nagyon ötletesnek és remekül használhatónak tűnik, működése pedig teljesen zökkenőmentes. Amennyiben a lenyomható gombokra szükség van, azaz megjelenik a képernyő-billentyűzet, a gombok automatikusan kiemelkednek az érintőkijelzős síkjából, majd a gépelés befejezése után automatikusan, gyorsan eltűnnek. Ezután az adott kijelző egyszerű, hagyományos érintőkijelzőként funkcionál. A technológia lényege, hogy az érintőkijelző kap egy sima, vékony réteget, amely a funkcióért felel. A kijelző legfelső rétege alá apró lyukakon keresztül folyadékot pumpál a rendszer, így a gombok kiemelkednek. Az eljárás segítségével az is szabályozható, hogy egy-egy gomb lenyomásához milyen erősségű nyomásra van szükség, de emellett a gombok mérete és alakja is testre szabható. A billentyűk elrendezés sajnos nem dinamikus, hanem fix, azt ugyanis a gyárban határozzák meg. A Tactus értékesítéssel és marketinggel foglalkozó részlegének alelnöke, RK Parthasarathy azt állítja, hogy az érintőkijelző síkjából kiemelkedő, nyomás-érzékeny gombokat kínáló technológia alkalmazása nem egy túlzottan költséges dolog. A szakember szerint az eljárás olcsóbb táblákban is helyet kaphat, amelyek árban az olyan kedvező árú táblákkal is versenyezhetnek, mint amilyen a Nexus 7 vagy a Kindle Fire. Az új technológia a gyártók számára júniustól válik elérhetővé, az első olyan készülékek pedig, amelyek kereskedelmi forgalomban is megjelenhetnek, a következő év lején, a CES alkalmával mutatkozhatnak be.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. langward
2013.05.13. 08:27
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hpeter105
2013.05.13. 08:40
ocsbi:

mi sem természetesebb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. peter89x
2013.05.13. 08:54
Tablet az inkább, nem? Mindenesetre tényleg vagány mozdulat.

Az ötlet nekem amúgy szimpatikus, szívesen kipróbálnám/használnám. 7"-s tableten is halál volt nekem pötyörészni a tömpe ujjaimmal, nem hogy egy kisebb kijelzőn..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. HUFEUR
2013.05.13. 09:53
Számomra is a kabátos tabletes gyerek volt a legérdekesebb a videóban.

Egyébként ez miért lett pont most hír? Több hónapos hír, még a CES-en volt róla szó, videó is 4 hónapos, és ahogy nézem nem is tudunk róla semmi újat, amit érdemes lett volna leközölni. Bár biztos sokan nem hallottak róla, meg elfér, csak furcsa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. LechooEdy
2013.05.13. 11:13
ocsabi Ezen jót röhögtem
Amúgy mekkora királyság, végre! Persze már rég is volt hír, de én a Samsungra is emlékszem, hogy anyag érzetet próbált előállítani az érintőkijelzőn. Mindenesetre, ha ezt a techet rárakják egy okostelefonra, váltok is másik masinát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2013.05.13. 12:06
Gondolom így a gorilla glass bukó... A tartóssága, és az energiafogyasztása szintén komoly kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. King09
2013.05.13. 15:10
azata!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Krigg
2013.05.13. 16:55
Inkabb az erdekelne, hogy ha egy terulet ugyanazon pontjain nagyon sokszor jelennek meg ugyanazok a kezeloszervek, akkor nem farad-e el az anyag azokon a pontokon a folyamatos felfuvodastol es leeresztestol. Monduk feltelezem gondoltak a dolgora...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!