iPon Hírek

Az új Lian Li PC házban jobban érzik magukat az alaplapok

Dátum | 2013. 02. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A közepes torony formátumú kuckó a PC-9N típusjelzést kapta, kívülről pedig úgy néz ki, mind egy átlagos, szálcsiszolt alumíniumborítással ellátott, alumínium vázra épülő Lian Li számítógépház.
A különlegességet szokás szerint ezúttal sem a letisztult, egyszerű, ám de tetszetős dizájnnal érkező külsőben kell keresnünk, hanem a ház belsejében.
A Lian Li mérnökei időről-időre kitalálnak valami új, rendhagyó dolgot, ami olykor-olykor hatalmas meglepetést okoz. Ez most sincs másként, igaz, ezúttal csak egy apró, ám de ötletes trükköt vetettek be a gyártó mérnökei: a közepes torony formátumú ház belsejében nem egy egybefüggő alumínium alaplaptálcát pakoltak, hanem egy blokkokra osztott, nagyméretű szellőzőkkel ellátott megoldást.
A micro-ATX, illetve ATX alaplapokat fogadó alaplaptálcán természetesen a szokásos szerelőablak is megtalálható, de emellett több extra kivágást is láthatunk, amelyek az alaplap szellőzésén próbálnak javítani, hiszen segítségükkel az alaplap mögötti területet is átjárhatja a levegő. Ez jótékony hatást gyakorol a rendszer stabilitására, de ezzel együtt a kábelmenedzsmentet is javítja, ugyanis több lehetőségünk van a rendszerben tekergőző vezetékek rejtett elvezetésére. Utóbbi nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, mert megfelelően elrendezett kábelek mellett tovább javítható a szellőzés hatásfoka.

A PC-9N a fentiektől eltekintve egy jól felszerelt, minőségi közepes torony formátumú számítógépháznak minősül. A rendszer három darab 5,25 colos külső, három darab 3,5 colos belső, illetve egy 2,5 colos belső bővítőhelyet kínál. A felsorolt bővítőhelyek szerszámmentesen szerelhetőek, az alsó keretben helyet foglaló adattárolók rögzítése pedig rezgéselnyelő megoldással - gumigyűrűvel körülvett csavarokkal - történik.
A bővítőhelyeket tartalmazó keret könnyedén kiszerelhető, illetve elforgatható, ami jó hír. PCI bővítőhelyből ezúttal nyolcat kapunk, amelyek szellőzővel ellátott takarólemezt kaptak. A ház belsejében 170 milliméter magas processzorhűtő gond nélkül elfér, a videokártyák számára pedig 430 milliméternyi hely áll rendelkezésre, ami több, mint elegendő. A tápegység ezúttal is a ház hátulján, alul tanyázik, alatta pedig egy kivehető légszűrő is helyet kapott. Tápegységből akár 300 milliméter hosszú példány is elfér a Lian Li újdonságában.
A megfelelő szelőzésről két ventilátor gondoskodik: a ház előlapja mögött egy 140 milliméteres, a ház hátulján pedig egy 120 milliméteres átmérőjű légkeverőt találunk. A termék előlapján egy további 140 milliméteres átmérőjű ventilátor is elhelyezhető, ha javítani szeretnénk a szellőzés hatásfokán. Az előlapi portok között - amelyek a tetőlapon, egy ajtó mögött helyezkednek el - most is a szokásos csatlakozókat találjuk: egy mikrofon bemenetet, egy fejhallgató kimenetet, illetve két USB 3.0-s portot.

A 210 x 462 x 490 milliméteres mérettel, illetve 5,9 kilogrammos tömeggel rendelkező újdonság hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, méghozzá 109,99 dolláros ajánlott végfelhasználói áron.
A PC-9N fekete és ezüst változatban érkezik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. CyberPunk6...
2013.02.22. 10:16
Parasztvakítás az alaplap alatti rész, de amúgy jó ház. Csak a szokásos árral..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. homeware
2013.02.22. 10:40
~26000 HUF átszámítva, ámde tudjuk szegény Mi, hogy nálunk ez bőven a harmincezres kategóriában fog landolni. Minimum.

Amúgy nagyon csini kuckó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. freeoli
2013.02.22. 10:41
Honnan szereztek 2,5-ös IDE-s lemezt az SSD korszakában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. iHand
2013.02.22. 11:01
A Lian Li-nál, én azokat a házakat szerettem, amik a másik oldalról nyíltak, szépen fejjel felfele volt bennük a videokártya mint a macek-ben... erről miért szoktak le, szerintem vices volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. freyr
2013.02.22. 12:25
Én már régóta gondolkodom azon, hogy miért nincs hűtési lehetőség gyárilag egy házban sem az alaplap aljához. Logikusnak tűnik pedig alulról (vagy jobbról, ahogy tetszik) is hűteni az alaplapot.

freeoli: Nekem is van még. Miért kéne kidobni, ha hibátlanul működik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim freyr
2013.02.22. 12:52
Pedig van pár ház még iponon is, aminek a procihűtő szerelőnyílása alatt az oldallapon van egy általában 8 centis venti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6...
2013.02.22. 15:09
freyr - a másik oldalon nincs hőleadó felület. Semmi értelme nincs.
Az ilyen alaplap hátulját hűtő dolgok azoknak van, akik rosszak fizikából.

Eleve magát az alaplapot is úgy tervezik, hogy az elülső felületére vezetnek minden hőt, mert a házak 99,99%-ában a lap mögött megrekedne, és nem tesznek oda ilyen hőtároló szarokat.

De amennyiben hűteni kéne mögötte, akkor pont nem az a megoldás, hogy mögötte kivágjuk, és a kábelek közt kavarog és örvénylik a meleg levegő, hanem egy egybefüggő egyenes lap kell alá, és egy alá bekapó szellő. Egy ház aljában elhelyezett ventilátor, meg egy a tetejében ezt pl el tudja látni, az áramlat a lap aljánál kettéválik, egy része mögötte, egy másik előtte megy. Ez sokkal hatékonyabb, mint a kavargás.
De hátulról, akkor sincs semmi értelme hűteni. Gondolkozz el azon , az extrém tuningosok sem csinálják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shteer
2013.02.22. 17:06
iHand: nekem még mindig olyan van: Lian-Li A05
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tokyofej Cyber...
2013.02.22. 18:39
"Az ilyen alaplap hátulját hűtő dolgok azoknak van, akik rosszak fizikából."

Én viszont máshogy látom a dolgokat. Egyrészt szerintem az alaplap rengeteg rezet/ónt tartalmaz, ami elég jó hővezető. Vehetjük úgy, hogy az alaplap teljes felülete egyfajta hőleadó felület. Másrészt olvastam egyszer valahol, hogy a nyákba forrasztott minden alkatrész a lábain keresztül adja le legkönnyebben a hőt. Ha azt vesszük, egy cpu-nak manapság ~1000, vagy több lába van, ami ráadásul aranyozott. Ennél jobb hővezetést semmi nem képes csinálni egy procin. Használtam egy Phenom II-t CM Hyper 212+-al, levett oldallapnál tapogattam a merevítőjét. Nem igazán tudtam rajta tartani a kezem, a hűtőborda közel sem volt olyan meleg. A FETek környékére ugyanez igaz. Nem kevés nyákon úgy oldják meg a hűtést, hogy a hátoldalon beónoznak egy bizonyos területet. Én támogatom az ilyesfajta hűtést, ha erre jobban ráfeküdnének a gyártók alaplap/vga téren is, az mindenkienk jó lenne.
A hátoldalon pedig az egybefüggő lemezt elég lenne perforálni egy kicsit, hogy mozogjon a levegő.
Ez csak egy nézőpont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... tokyo...
2013.02.22. 19:11
Perforálni akkor sem kell, a legjobb az, ha ott egy kialakított csatorna van, és nem egy összevisszaság.
Alaplap szinten támogatni lehetne a dolgot, de jelen formájában hatástalan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. freyr
2013.02.22. 19:16
CyberPunk666: ki beszélt kavargó, örvénylő levegőről? Az alaplap alja is iszonyú melegedésre képes, a hőátadás hőelvezetéstől függetlenül minden irányba történik vákuumon kívül, ez a fizikai tény, ideértve az alaplap alját is. Onnan elvezetni a hőt vagyis azt a részt hűteni csak csökkenteni képes az alaplap hőmérsékletét. Hiába vannak a hőelvezetők felül, ha a hő pont az alaplap felszínén keletkezik és bizony a másik irányba is jut belőle. Elég csak megérinteni egy felmelegedett alaplap alját vagy akárcsak a burkolatot. Onnan sem ártana elvezetni a hőt és nem csapdába ejteni a zárt gépházzal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... freyr
2013.02.22. 20:23
Az két külön dolog. Azt mondtam, hogy ha ki is akarod onnan szedni a meleget, annak nem a perforálás a menete, mert attól csak kavarog és megreked. A sima egybefüggő lap és közötte szellő sokkal hatékonyabb, mintha ilyen kivágások vannak és a kábelek közé beragad a levegő.
Az irányított szellőzésnél nincs jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Cyber...
2013.02.22. 21:46
Egyetértek, egy szélcsatorna mindig hatékonyabb hűtést jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 7alvoo
2013.02.24. 03:05
Fel találtátok a stac cool-t. 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... 7alvo...
2013.02.24. 10:03
Na igen, így ha hőátadó felületet raknak oda, akkor már mindjárt más. Simán a nyákon keresztül nem lehet hűteni rajta semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!