iPon Hírek

Az új Thecus NAS egy szünetmentes tápegységet is kapott

Dátum | 2015. 07. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Rengeteg elektronikai eszköznél, így a NAS-oknál is komoly problémát jelent, hogy nincsenek felkészítve hirtelen áramszünetre. Az áramszünet egyes eszközöknél különösen veszélyes helyzeteket teremthet, hiszen sok esetben adatvesztést eredményezhet, ami már magánszemélyek számára is nagy probléma, hát még a cégeknek.
A Thecus éppen ezért egy új taggal bővítette kis- és közepes vállalkozásoknak szánt termékeinek körét, az új jövevény pedig nem más, mint az N5810PRO modell, ami rendelkezik beépített szünetmentes tápegységgel. Az ötlemezes NAS erejét egy négymagos Intel Celeron J1900-as processzor adja, ami mellett 4 GB-nyi DDR3-as rendszermemória van, az adatok védelméről pedig nem csak különböző RAID módokkal és 256-bites AES adattitkosítással, de még egy beépített 28,8 wattórás lítium-ion akkumulátorral is gondoskodik. Amennyiben hirtelen áramszünet következik be, a beépített szünetmentes tápegység legalább 30 másodpercen keresztül biztosítja a NAS zavartalan működését, így ha ez idő alatt helyreáll az áramszolgáltatás, minden megy tovább a megszokott kerékvágásban. Ha az áramszünet hosszabb ideig tart, akkor a rendszer 30 másodperc után megkezdi a szabályos leállítási folyamatot.
A fenti megoldással elkerülhető a RAID tömb sérülése, így az adatvesztés esélye is szinte a nullára szorítható. Az ötlemezes újdonság a beépített UPS mellett LCD kijelzővel is rendelkezik, ami az alatta található menügombok segítségével különböző beállítások, illetve paraméterek ellenőrzésére ad módot. A NAS hátulján igazi meglepetésként 5 darab Gigabites Ethernet portot helyeztek el. Ezek gondoskodnak róla, hogy a terhelés a lehető legjobban el legyen osztva a helyi hálózaton, ami jobb teljesítményt eredményez, valamint némi redundanciát is biztosít, hisz ha az egyik kapcsolatban hiba lép fel, egy másik gyorsan átveheti a helyét.
Az új NAS komoly adatmentő szolgáltatásokkal, platformok közötti egyszerű fájlmegosztással és rengeteg hasznos szolgáltatással próbálja megkönnyíteni az üzleti felhasználók mindennapjait. A rendszer védelméről a McAfee antivírus szolgáltatása gondoskodik, de Acronis True Image Backup szoftver is jár a termékhez, ami hasznos és kényelmes opciókkal segíti a folyamatos, automatikus adatmentési folyamatokat. Természetesen a NAS a különböző felhőszolgáltatásokkal is képes együttműködni. A belső adattárolókhoz EXT3, EXT4, XFS és Btrfs támogatás jár, RAID frontján pedig RAID 0, 1, 5, 6 és 10 támogatás áll rendelkezésre.
Az újdonság két darab USB 2.0-s és két darab USB 3.0-s portot, valamint HDMI videó kimenetet is kapott, a tápellátást pedig beépített 130 wattos tápegység segítségével oldja meg. A termék XBMC segítségével multimédiás központként is helytállhat, a különböző adatokat pedig mobileszközökön keresztül is elérhetjük, hála a T-OnTheGo appnak. A Thecus N5810PRO rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, listaáráról azonban egyelőre nem hullott le a lepel. A termékkel kapcsolatban további információk itt találhatóak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. efi99
2015.07.20. 21:33
Hát elég vékonyka. Nem lehet túl könnyű egy ilyen gyenge UPS-t építeni, amikor bármelyik 10-20 E Ft-os legalább negyed óráig tartaná, de inkább sokkal-sokkal tovább (130 W-os csak a tápja, tehát feleannyit se igen vesz fel, mint egy átlagos PC)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.21. 14:07
Ez egy nas opcionális szünetmentes táppal, milyen negyed órákról beszélsz? meg elég vékony?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba
2015.07.21. 14:21
Szerintem 1 HDDvel tartja az egy óráig is. A J1900 10W körül van, egy HDD legyen 10W, minden egyéb még 10W. Az kb. annyi mint az aksi kapacitása, szóval 1 óra elméletben 1 HDD-vel. Nyilván némi veszteség van itt-ott, de 30 percet tuti elmenne.
4 HDD-vel dupla ekkora a fogyi, de akkor is 15 perc minimum.
És akkor ennyi, ha ki van hajtva. Ha éppen malmozik, akkor még tovább kitart.
Nem rossz ez sztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. efi99
2015.07.21. 17:30
A 30 mp a vékony. Nem jó semmire, ráadásul fillérekért megoldható lenne a 30 perc is. És meg is oldható, ha valaki eléköt egy 10000 Ft-os UPS-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2015.07.22. 13:21
Én nekem a gépem, monitorom, routereim és a nasom megy a szünetmentesről.
Eszembe se jutna szünetmentes nast venni, akkor inkább minden védve legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!