iPon Hírek

Az űrhajósok naplójuknak árulják el gondolataikat

Dátum | 2007. 01. 30.
Szerző | Borisnyikova
Csoport | EGYÉB

Kedves Naplóm! – írják az asztronauták. Nos, talán nem ezekkel a szavakkal, de a nemzetközi űrállomás fedélzetén állomásozó két amerikai asztronauta hetente háromszor írja le titkos gondolatait személyes naplójába. A hangulatukról, a sérelmeikről írnak, illetve arról, hogy hogyan érzik magukat, mi hiányzik nekik, elrontja-e a gyomrukat az étel, hogyan jönnek ki szobatársaikkal, stb.

Úgy hangozhat ez, mintha gimisekről lenne szó, ám mindezt a tudomány érdekében teszik. Ezeket a naplókat californiai kutatók vizsgálják majd meg, mivel azt szeretnék megnézni, hogy hogyan hat hathónapnyi összezárás mindössze két másik emberrel 220 mérfölddel a Föld fölött a gondolatokra és az erkölcsre.


„Persze ez kicsit úgy nézhet ki, mint egy pletykarovat” – mondta Sunita Williams űrhajós nem sokkal azelőtt, hogy megérkezett decemberben az űrállomásra. – „Mégis van értelme, hiszen azonosítani szeretnénk azokat a jellemvonásokat, amelyek sikeressé tehetik az ilyen expedíciókat."

Williamsnek és Michael Lopez-Alegrianak, az állomás másik jelenlegi amerikai tagjának meghagytuk, hogy legyenek brutálisan őszinték. Bár az asztronauták általában vezetnek nyilvános naplót is, amelyet a NASA weboldaláról lehet elérni, ezeket a most említett bejegyzéseket egyedül Jack Stuster, a californiai Santa Barbarában dolgozó kutató olvassa.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.01.30. 12:34
vissza a hírhez

Kedves Naplóm! – írják az asztronauták. Nos, talán nem ezekkel a szavakkal, de a nemzetközi űrállomás fedélzetén állomásozó két amerikai ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!