iPon Hírek

Az USA-ba költözhet a felsőkategóriás eszközök gyártása

Dátum | 2013. 11. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Foxconn meglehetősen furcsa lépésre készül: a vállalat új gyárat szeretne nyitni az Amerikai Egyesült Államok területén. Itt főként felsőkategóriás termékek készülhetnének a nem is oly távoli jövőben. A vállalat illetékesei jelenleg két lehetőséget vizsgálnak: az egyik egy 30 millió dolláros befektetés, ami egy Pennsylvaniában található gyárat érint, a másik pedig egy új gyár felépítése, méghozzá Arizonában. Hogy mi indokolja a Foxconn döntését? Nos, az, hogy az utóbbi időszakban Kínában egyre kedvezőtlenebbé válnak a feltételek: a munkabérek emelkedőben vannak, valamint a kínai jüan árfolyama is emelkedik, így a Foxconn illetékesei vizsgálják annak a lehetőségét, milyen költségcsökkenéssel járna, ha máshol nyitnának gyárat.

Az Amerikai Egyesült Államokat érintő beruházás több előnyhöz is juttathatja a céget. Az egyelőre nem tudható, hogy a Foxconn milyen állami támogatásokra, szerződésekre, hitelekre és szabályozói engedményekre számíthat, hiszen a tárgyalások részletei egyelőre nem publikusak. Az viszont már tudható, nagyjából mit tervez a cég. Az amerikai üzemben – akárhol is helyezkedjen el végül – törekedni fognak a lehető legnagyobb fokú automatizálásra, így ugyanis alacsony szinten tartható a bérköltség, ami kompenzálja az új térségben tapasztalható magasabb fizetési mérleget. Mivel a vállalat az új üzemben gyártott termékeket főképp az Amerikai Egyesült Államok területén szeretné értékesíteni, így megspórolhatja a szállítási költségeket és a behozatallal járó költségeket, így összességében érezhetően csökkenteni tudja a működési költségeket. Fontos szempont az is, hogy a cég ezzel a lépéssel valamelyest javíthat hírnevén, amit az elmúlt időszak botrányai, illetve eseményei kissé megtépáztak. A lépéssel persze nem csak a Foxconn, hanem maga az Amerikai Egyesült Államok is jól járhat, hiszen a kormányzat és a választók régóta szeretnék, ha az ország területén több gyártóüzem működne, hiszen így új munkahelyek jöhetnének létre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. gery84
2013.11.27. 11:23
Jó lenne ha belátnák a gyárak hogy nem csak Kína van a térképen és az összes gyár haza menne saját hazájába mert lassan Kína fogja uralni a világot, annyi pénze lesz.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. atti2010 gery8...
2013.11.27. 11:27
Még mindig jobb ha a gyárak mennek oda mintha a Kínaiak jönnek ide, de meg mindig nagyobb problémának látom hogy lassan Európában semmilyen stratégiailag fontos terméket nem gyártanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csabi02
2013.11.27. 11:33
Szerintem meg szánalmas,hogy már "szaré-hugyé" dolgoznak az emberek és még ezt is sokallják rengetegen...
Egyszer mindenképp lesz még világ méretű háború,amikor az éhezés és szegénység falai ráomlanak az emberiségre és ott már nem lesz kegyelem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zodiac83
2013.11.27. 11:52
"Hogy mi indokolja a Foxconn döntését? Nos, az, hogy az utóbbi időszakban Kínában egyre kedvezőtlenebbé válnak a feltételek: a munkabérek emelkedőben vannak, valamint a kínai jüan árfolyama is emelkedik"
+
"Az amerikai üzemben – akárhol is helyezkedjen el végül – törekedni fognak a lehető legnagyobb fokú automatizálásra, így ugyanis alacsony szinten tartható a bérköltség"
vs.
"A lépéssel persze nem csak a Foxconn, hanem maga az Amerikai Egyesült Államok is jól járhat, hiszen a kormányzat és a választók régóta szeretnék, ha az ország területén több gyártóüzem működne, hiszen így új munkahelyek jöhetnének létre."Ebből is látszik, hogy mások nyomorán lehet igazán kaszálni, és a globalizált kapitalizmus maximálisan ki is használja ezeket a világméretű aránytalanságokat.

Lassan a technológiai fejlettség elér arra a szintre, hogy már egyáltalán nem lesz szükség élő munkaerőre (full robotizált, többé-kevésbé intelligens "gyárépítő" infrastruktúrával + ugyanilyen haderővel), ekkor pedig kíváncsi leszek, hogy mi lesz a sorsa azon tömegeknek, akik nincsenek ezen technológiák (+ nyersanyagok, területek) birtokában (nem tulajdonolják azokat).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. AgeOfVampi...
2013.11.27. 12:01
Túl drága lett a szakmai gyakorlat keretein belül ingyen dolgoztatni a gyártósoron az egyetemistákat?
wow
such capitalism
very money
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DogTheDog
2013.11.27. 14:01
Az indokolja a Foxconn donteset,hogy,ha ezt nem lepi meg,akkor bukni fog sok melot.Az amcsik megmondtak,hogy elkezdik hazavinni a gyartast,es a folyamat el is kezdodott.Ha a Foxconn lemarad,akkor kimarad.Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95
2013.11.27. 16:43
Érdekes dolog ez a kapitalizmus, 1 évvel ezelőtt még azt mondta volna bármelyik elemző, hogy 10 év múlva meg lesz oldva, hogy sz@rni is kínaiak mennek el az ember helyett...
A kapitalizmus igen torz formája van elterjedve manapság, minden külföldről van hozva a "fejlett" országok számára, mert szállítási költséggel együtt is olcsóbb. Pl: Idehaza már a cukor is Szlovákiából van, de hogyan olcsóbb nekik ott termelni(ahol főként hegyek vannak), mint itt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Avisto
2013.11.27. 17:02
Nem olcsóbb csak alig van már idehaza cukorgyár, és több a fogyasztás mint a termelésünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Wessex
2013.11.27. 17:07
Ez a jelenseg eleg pontosan le volt irva a regi csunya "kommunista" tortenelem konyvekben, ugy hivtak imperializmus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror mikej...
2013.11.27. 17:08
Nem olcsóbb az, csak csalnak az adóval egy jót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka
2013.11.27. 22:49
A cukorról -meg minden másról- csak annyit, hogy Magyarországon a szlovák az olcsóbb, ott meg a magyar. Ez azért van, mert sokan megfizetik a hazai termék felárát. A Tesco meg röhög a markába, hogy megint beszopattak egy csomó embert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. AxoPy
2013.11.27. 23:32
egyetlen termék ára sem fog csökkenni egyetlen centtel sem, a gyártó zsebében hosszú távon kicsivel több pénz marad ennyi ez a hír
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Supra
2013.11.28. 08:08
Szerintem itt nem csak az árról van szó: egyrészt egyre nagyobb a nyomás rajtuk, hogy otthon csináljanak munkahelyeket, másrészt tényleg stratégiailag fontos.

Azért majd hiszem ha látom...
Valamint ha csinálnak egy megtérülési számítást (márpedig nem hülyék, tehát fognak) akkor rájönnek, hogy oda csak automatizált gyárat érdemes - a meglepetés akkor lesz, amikor a helyiek rájönnek, hogy egy ilyen gyárat elvisz 50-100 ember a több ezer helyett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!