iPon Hírek

Az utolsó negyedévben érkezhet a Bay Trail T

Dátum | 2013. 05. 02.
Szerző | gabi123
Csoport | FŐ EGYSÉG

Különféle piaci források szerint a Bay Trail alapokon nyugvó táblagépek várhatóan csak az utolsó negyedévben tudnak majd elstartolni, az eredetileg tervezett harmadik helyett. Az augusztusból való kimaradás azt jelentené az Intel számára, hogy Bay Trail T-vel érkező tabletek kiesnének az iskolai készülődésre történő vásárlási hullámból. Cserébe persze egy későbbi rajt magában foglalná a hálaadást, a fekete pénteket és a karácsonyi rohamot is, ezek pedig megfelelő marketing mellett képesek lehetnek behozni az augusztusban kieső bevételeket.

Az óriás azt ígéri, a SoC-ot használó eszközök többsége egész napos akkumulátoros élettartammal fog kecsegtetni (ez az Intel nyelvén általában 8-10 órát jelent), akár egy hét készenléti idő mellett. Az érkező gépek dizájnjának kulcsszava a vékonyság, ami 8 mm-es készülékházat jelent, de természetesen erőben is drasztikus lesz az ugrás az Atom Z2760 dual-core egységhez viszonyítva, a friss táblák sokkal nagyobb teljesítményre lesznek képesek (köszönhetően a négy magnak és az architekturális fejlesztéseknek).

Azt se felejtsük el, hogy kivételesen itt az AMD van lépéselőnyben, ugyanis az AMD Temash-alapú táblagépek várhatóan már június elején bemutatkoznak a Computex 2013 alkalmával, és ezek a tabletek a grafikus alkalmazásokban szinte biztosan gyorsabbak lesznek, mint az Intel Bay Trail T megoldások.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. langward
2013.05.02. 08:56
Elképesztő hogy táblagép és okostelefon fronton milyen versengés folyik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Atocha
2013.05.02. 09:04
Az lehet hogy az AMD előnyben van, de ezt nem fogja érezni senki, mert alig lesz aki erre épít majd. Köszönhetően az intel mesterkedéseinek...
Az összes gyártó szépen megvárja majd azzzzintelbéjtrailt és elárasztják vele a világot. "Hurráááá"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tibaimp
2013.05.02. 10:11
Végre itt is bevezetik a 22nm-t, nem értem mi a szarért vártak eddig, ott az ütőképes technológia és erőltetik a 32nm-t.
A fogyasztási adatok miatt, ha igazak, valszeg meg fogják várni a nagy gyártók, mert már szinte mindent kilőttek a táblák piacán, ami vevőcsalogató lehet, de a hosszú készenléti idő, ill. 10 órás üzemidő, de még elégséges cpu+igp erő, nem lett ellőve, tudomásom szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. j.panzer
2013.05.02. 12:13
Én ezt a procit nagyon várom. Egy Asus Vivo Tab Smart tablet, ezzel a procival, 120k környéki áron, és már meg is van a következő tabletem.


Amúgy jó kis proci lesz ez a Bay T., csak el fog késni. 3-szoros teljesítményt hoz a mostani generációhoz képest, de a Temash még ahhoz képest is 2-3-szor erősebb lesz. Ezt a Bay T-t már tavaly ki kellett volna hoznia az Intelnek, akkor már lenne emberi áron, értelmes teljesítményű Windows-os tablet a piacon.
Akkor talán nem kellene itt bohóckodni az aktív hűtéssel, meg az RT-s Winnel.

Egyéb iránt a Temash sokkal jobb proci, de 2 helyen is el fog vérezni. Egyfelől gyanítom nem nagyon fog rá épülni tablet, mert a gyártók valahogy nem preferálják az AMD-t még akkor sem, ha éppenséggel xoarrá, rommá alázzák az Intelt, másfelől úgy tudom az AMD azt nyilatkozta, hogy a Temash tabletek 5-600 USD-n fognak nyitni. (Ami itthon 200+k-t fog jelenteni. Hát annyiért nem kell tablet, köszike).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. j.panzer
2013.05.02. 12:17
Még annyit, hogy a Q4-es rajt így is jóval korábbi, mint az eredetileg tervezett 2014-es rajt. Jöjjenek csak ménél előbb, hajrá, hajrá. Várós nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. jozsefm Atoch...
2013.05.02. 12:30
Semmit nem fog elarasztani vele. Ez nem az x86-os liga. Itt nem mukodnek a tradicionalis intel uzleti modszerek ( zsarolas,kenyszerites,vesztegetes), itt nem az AMD az ellenfel hanem olyanok pl. mint Samsung, Apple.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. 5hR3kY
2013.05.02. 13:13
józsef m.: Gondolkozz már egy kicsit! Ki az aki tabletekbe gyárt x86 CPU-kat? Igen az Intel és az AMD. Az hogy a Samsung, Apple, Qualcomm, nVidia milyen ARM procikkal támad az a kutyát sem érdekli! Aki x86 alapú tabletet akar készíteni annak az Intel és az AMD marad választási lehetőségnek, ergó az Intel lefizetési meg extra kedvezményes pofátlanságai itt is ugyanúgy érvényesülnek mint a normál gépes piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tibaimp
2013.05.02. 14:43
5hR3kY: nem értem!
Itt a szomszédomban van egy üzlet, ismerem a bolt tulaját, minden héten többször is Nála veszek tejet meg pékárut, és a baszik nekem kedvezményt adni, pedig megígértem Neki, hogy csak ott veszek ilyen termékeket!

Szóval, ha az Intel óriási kedvezményt ad a vevőinek a proci árából, mert milliós tételeket vesz tőle, akkor az miért baj, még azt is megértem, hogy akkor nem jár a kedvezmény, ha az amd-től is vesz, na és.

Én örülnék neki, ha a bolttulaj adna nekem is kedvezmény, nem is mennék máshoz az tuti...

az meg, hogy az amd ilyet nem tud elérni, rúgják ki a kereskedelmi osztály vezetőt is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm
2013.05.02. 15:26
Az x86 alapu tablak pillanatnyilag a teljes piac 2%-at jelentik. Nem hinnem,hogy az itelnek erre faj a foga! Ha pedig nagyobb szeletre vagyik azoktol kell raboljon akik azt birtokoljak! Mondjuk amilyen utemben ez a piac bovul az is szep fejlodesi lehetoseg csakhogy a win. alapu tablet eladasok novekedese messze alatta marad a teljes piac atlagatol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. j.panzer
2013.05.02. 15:41
Sajna az évek óta nyílt titok, hogy az Intel tisztességtelen kereskedelmi magatartást tanúsít a procik piacán, ezzel akadályozva az AMD-t a boldogulásban. Gyakorlatilag csak azért nem juttatták csődbe az AMD-t, mert egyfelől valszeg feldarabolnák őket a piaci felügyeleti szervek, másfelől így, hogy nincs verseny, gyakorlatilag annyit kér a procijaiért, amennyit nem szégyell. Jobb egy gyenge ellenfél, mint egy erős versenytárs. Amit AMD 30k-ért árul, azt a tudást Intel bácsi 60 ért adja.

Ennek ellenére én sem tudom hibáztatni az Intelt. Ha megtehetik, hülyék lennének nem megtenni. AMD-né kéne tényleg kirúgni pár emberkét, és/vagy a nyafogás helyett kéne tervezni egy olyan procit, ami minden fronton megeszi, lemossa, legyalázza az Intelt (Ár,teljesítmény, fogyasztás, hőtermelés), és akkor hiába minden marketing, hiába minden trükk, az Intel részéről, az AMD visszaszerezné a renoméját, és az emberek megint vennének AMD procit.

Tudom, hogy saját gyártókapacitás nélkül, OEM-ektől függve, elavult gyártástechnológiával ez lehetetlen, de erre csak azt tudom mondani, hogy évekkel ezelőtt szúrták el. Akkor sem voltak képesek megverni az Intelt, amikor még volt rá esélyük, volt saját kapacitásuk. Mára ez szinte lehetetlen. Nem véletlenül fordultak már pár éve az APU-k felé. Úgy gondolták, akkor új terepen kell legyőzni az Intelt. Ami részben be is jött, és most, hogy a next gen konzolokba ők szállítják az APU-t, hát... ha olyan nagyon messzire nem is jutnak vele, azért a csődöt talán elkerülik egy ideig.

Ami a tableteket illeti:
józsef m.
Szerintem félre értetted Atocha-t. Nyilván nem úgy gondolta, hogy az atomos táblák az Ipad-ekkel, Galaxy tabokkal fognak konkurálni, hanem úgy, hogy X86-os táblák mezején lesznek dominánsak.
Nyilván nem ugyan az a két kategória. Aki csak szórakozásból akar tabletet venni, annak jó az Ipad, Android, de munkára előnyösebb egy teljes értékű X86-os Win. Szerintem egy jó árazással, és egy korrekt teljesítményű hardverrel az X86-os, Windows-os táblákra igen is lenne igény. (Más kérdés, hogy a Win 8-at is gatyába kéne rázni, mert sikerült nagyon szétbarmolni MS-éknél).

És ezen a fronton jó eséllyel a Bay T.-é lesz a vezető szerep. Ha megnézed most is ez van. Van a Surface Pro, I5-tel, mindenki más Atom Clover Trail-lel nyomul. (RT-s tabokat hagyuk, mintha nem is léteznének, annyi értelmük sincs)

Pedig, tiszta téboly az egész, mert az I5-ös procikat ventilátorokkal kell hűteni (tabletbe aktív hűtés??? Maaaargit, há' nóóóórmális?), a Clover T meg egy Full HD-s filmet nem képes lejátszani, ami röhej, így 2013-ban.

És akkor tessék megnézni, hogy ott a Hondo, ami egy erős, combos APU, még passzív hűtéssel, tökéletes megoldás X86-os, Win-es tabletekbe, és egy, azaz egy darab tablet jött ki vele. Atomos szutyokból meg minden gyártónak van 1-2 típusa.
Félő, hogy a Temash is erre a sorsra fog jutni. Főleg, hogy az AMD nem fogja olcsón adni. Kis túlzással I5 árában lesz. Ami nevetséges megint csak.

Pedig, ha az AMD-nek lenne esze, akkor a lehető legolcsóbban adná ezeket a procikat, hogy minél többet el tudjon adni, kiszorítva ezzel az Intelt egy stratégiailag nagyon fontos (felfutóban lévő) üzletágról, és nem mellesleg, egy jó tablet procival visszaszerezhetné az emberek bizalmát.
Deeee nem. Megint hagyják, hogy az Intel feléjük kerekedjen egy lényegesen rosszabb procival, tovább mélyítve az AMD amúgy is negatív megítélését. Hát gratulálok hozzá. Ismét kihagynak egy történelmi lehetőséget.
Meg is érdemlik, hogy bukjanak. Ha ennyi eszük nincs.

Persze ez csak egy lehetséges jövő, de az elmúlt 15 évben végig ez ment, meglepne, ha most fordulna a kocka. Én amúgy szurkolok az AMD-nek, de annyira eszetlenül csinálják, hogy az már fáj.

Szóval igen, jó eséllyel a Bay T. fogja elárasztani a piacot egy év múlva, és az amúgy jóval erősebb Temash megy a levesbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. 5hR3kY
2013.05.02. 16:55
tibaimp: Te el vagy varázsolva. Hogy megértsd: http://www.hwsw.hu/hirek/42041/intel-buntetes-birsag-monpolium-troszt-trosztellenes-europaiunio-bizottsag-kroes-tobb-1-milliard-euros-buntetest-szabtak-ki-intelre.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. I.Jozsef83
2013.05.02. 17:26
Mert megtehette ... ahol a pénz nem akadály meg mert ugye pénzből lehet pénzt csinálni ! Tisztességes munkával sajna nem ... ugye ez kicsit hasonlít a magyarországi helyzetre, aki dolgozik nem ér rá keresni ... sógorkomajóbarát pénz beszél ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jozsefm j.pan...
2013.05.02. 20:41
Nos, egyszer-kétszer már leírtam máshol, úgyhogy nem ismételem, de annyit tudni kell ,hogy amikor minden tekintetben leverte, akkor sem változott a piaci részarány.
Tablet:
Aki csak szórakozásból akar tabletet venni, annak jó az Ipad, Android, de munkára előnyösebb egy teljes értékű X86-os Win.
Szerintem a tablet legyen bármilyen is munkára max. netezés levelezés szintig alkalmas, tehát még második gépnek sem igazán, inkább afféle utolsó menedék, ha ló nincs szamár is jó! Legalábbis nekem a terpi munkánál már a laptop is erősen izzadságszagú, de egy akár ilyen teljesítménnyel is rendelkező tableten meg egyenesen elképzelhetetlen!
Szerintem így vannak ezzel azok is, akik erre célra megengedhetik maguknak ezt a kategóriát.
Innentől meg oly mindegy MS, IOS, vagy Android, az ár és a kínálat fog dönteni. Nos itt lehet reálisan esély az AMD-nek, mert a mostani mennyiségben az intel az i5-öt jobb híján, kényszerből letolhatja ebbe az árkategóriába, de hosszú távon tömegesen már nem.
Ráadásul most lépéselőnyben is van, nemúgy mint eddig.
Már most is majd fele annyi tablet kél el mint pc., és ez a tendencia csak növekszik, egyesek szerint rövid idön belül egyenlíteni, sőt előzni fognak a tablet eladások.
Nos ebben a helyzetben arra rávenni a gyártókat, hogy egy negyed-fél évig várjanak, még az intelnek se lesz egyszerű, mivel ezen időszak alatt milliós összeállítható darabszámokról beszélünk, és akkor ugye még ott a M$ aki már nem sokáig engedheti meg magának ,hogy ebből a buliból 1-2%-os része legyen, mikor a kedvéért beáldozta a Win. aktuálisan legújabb verzióját a pc. piacon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 5hR3kY
2013.05.02. 21:19
Sok ember azért veszi mert birka mód megy a többi után, de miután rájön hogy ilyen kis kijelzővel a netezés kínszenvedés rajta, úgyhogy videózni, buta tapicskolós játszani és zenét hallgatni tud majd rajta, akkor többet nem is vesz tabletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. j.panzer
2013.05.02. 21:41
józsef.m
Hát ami az AMD Intel verést illeti, ilyen sosem volt, így nem csoda, hogy nem változott a piaci részarány. Tény, hogy volt az AMD-nek pár jó dobása, de egyfelől ezekben az időszakokban sem tudott minden tekintetben jobb procikat csinálni, mint az Intel (a fordított esetre volt példa, nem egy nem kettő), mert mindig volt pár paraméter, amiben az Intel volt jobb. Ha más nem a fogyasztás, vagy a hőtermelés, vagy az L2 Cache, stb.
Másfelől ezek max fél, egy éves periódusok voltak, amire az Intel nagyon hamar, nagyon ütősen reagált. Tehát trendforduló sosem volt.

Ezen kívül azt is kiemelném, hogy marketing fronton is bukott az AMD, mert mikor épp megszorongatta az Intelt, sok-sok évvel ezelőtt, azt sem tudta jól kommunikálni.

Plusz valahogy mindig beleszürkült az életbe. Szinte sosem tetszelegtek az innovátor szerepében. Még akkor sem, mikor tényleg újítottak. Vegyük csak a notebookokat. Intelen ott volt a Centrino, az Ultrabook, a Netbook, és még akkor is ezekre emlékeznek az emberek, ha az AMD éppen jobb terméket pakol le. Pl netbookok esetén a Brazos volt a király, mégis mindenki az Atomra emlékszik, még ha negatív értelemben is, de akkor is az Intel neve maradt meg az átlagnépben.

No de hagyjuk is ezt, a lényeg, hogy az AMD magának köszönheti.

Ami a tableteket illeti, a munkára való használat relatív. Milyen munkára akarja az ember használni?? Grafikus munkára nem lesz alkalmas, tény. Sőt. Még kismillió másik munkára sem.
Én pl kvázi szöveggyártásra használom a notimat, és azt ki lehet váltani egy tablettel. Egy bluetooth-os egér, és billcsi kell, és már mehetek is a szabadba írogatni, ha unom az irodát. És bár ezt egy Ipaddal, vagy egy a Nexus7-tel is meg lehetne tenni, mégsem ugyan az. MS Office nagyon jó progi, andoroidon még nem találtam olyat, amivel ki tudnám váltani maradéktalanul.

Plusz droidon számomra nincsenek értelmes játékok, míg egy Win-es táblára lazán fel tudnék vágni pár régi kedvenc címet. Unreal, CNC, Starcraft, Quake, Halo1. Ezt soha nem fogja tudni egy IOS, vagy egy Droid. Az Angry Birds és társai engem meg nem kötnek le.

Szóval nálam egy tablet igen is kivált egy munkaeszközt (szigorúan wireless billentyűzettel és egérrel), és szórakozás fronton sokkal jobban le tud kötni, mint egy IOS vagy egy droid. És szerintem sokan vannak ezzel így, csak jelenleg nincs értelmes hardver a Win-es táblák piacán. Ezért várom most a Bay T-t, meg a Temash-t.

Ami az eladásokat illeti: Asztali gép mindig fog kelleni, így nem hiszem, hogy valaha csődbe menne a szektor. Max arról van szó, hogy míg eddig ha valakinek PC kellett, akkor asztali számítógép volt csak, és kész.
Most ha kell egy netképes eszköz, arra jó a tablet is.
Eddig egy 4 tagú (mondjuk amerikai, vagy egyéb burzsuj) családban volt 4-5 PC, most majd lesz 4 tablet, meg 1-2 PC.
Egy ideig még szűkülhet a piac, de aztán beáll egy szintre, és ott stagnálni fog. Max a népességnövekedés ütemében fog nőni az eladások száma.
De ez még így is töbszáz milliós piac, nem kell félteni a gyártókat, hogy éhen halnak.

Ami pedig az MS-t illeti, tény, hogy nem nagyon engedheti meg magának, hogy 1-2%-os részesedése legyen a tabletek piacán, de ahhoz, hogy növekedni tudjanak, először is kell hardver, amin futhat a Windows. A hardver alatt pedig az átlagember számára is vonzó hardvert értem. Tehát ne legyen nagy, nehéz, és drága. Legyen gördülékeny, és vonzó (intuitív).
Jelenleg ebből semmi nem teljesült. Vagy nagy, nehéz, rövid üzemidejű, méregdrága tabletet vesz az ember (Surrface Pro), vagy kicsi, könnyű, és tetülassú (atomos tabletek) gépeket.
Nem csoda, hogy nem tolonganak érte az emberek, mikor fele annyi pénzért kapnak Ipadet, ami gyors, smooth, sokat megy, minőségi az összeszerelése, stb.
Tehát az MS-nek kell hardver, és kell szoftver is, mert a Windows 8-at olyannyira elbaxták, hogy arra szavak nincsenek. Sikerült két szék közül a földre ülniük, és a tablet piaci nyitás oltárán feláldozták az asztali felhasználókat.
Szóval, ha az 1-2 százaléknál többet akarnak elérni, akkor nagyon össze kell kapniuk magukat, mind a hardver szintjén (kell ütni a gyártópartnereket), mind szoftver szintjén (kell ütni a munkatársakat).
Ha nem lépnek időben, nagyon le fognak maradni, és a világ egyik vezető vállalatából lesüllyednek a futottak még kategóriába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm
2013.05.02. 22:38
j.panzer
A tablet, nekem is és mindenkinek aki tabletot akar, addig ér valamit, és addig mobil, amig semmit nem kell rámadzagolni. Onantól már duplán-triplán hátrány.

Kijelző méret:
eleinte nem tetszett, de valamit-valamiért, 10"-al már ki lehet egyezni, arra pár órára mig ilyesmire kényszerül az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. j.panzer
2013.05.03. 01:33
Hát a billcsi a tartalomgyártáshoz kell, és nem kell mindig magaddal cipelni. Plusz az ágyba se viszed be, ha csak olvasgatsz. Magyarán szólva egy ilyen tablet ha akarom tablet, ha akarom kivált egy notebookot.
Valóban macera +1 billcsit cipelni, de számomra még mindig kényelmesebb lenne egy 600 grammos tabletet, és egy 200 grammos billcsit cipelni (amit nem is mindig muszáj, tehát opcionális) mint egy 1,5 kilós laptopot, amiről le sem tudom szedni a billentyűzetet, tehát ágyban olvasni tiszta macera.

Ebből a szempontból a konvertibilis táblák is jók lehetnek, csak szerintem ott a vékonyság miatt nem túl jók a billentyűk. Plusz a zsanérokkal gondok lesznek szerintem. Én sokat, és gyorsan gépelek, nagyon fontosa, a jó, magas billentyűzet, amint az ember korrektül tud 10 ujjal gépelni. Ezért jobb számomra egy alap tablet önmagában, és hozzá egy olyan billcsi, amit kielégíti az igényeimet, amit én választok meg szabadon, és nem vagyok rákényszerülve, hogy a gyártó által a tablethez tervezett modellt használjam. Ami vagy jó, vagy nem, az esetek nagy részében nem.
Számomra ez a koncepció tökéletesebb, mint egy notebook, vagy egy ultrabook, vagy egy ARM tablet, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nancsi
2013.05.03. 12:50
@tibaimp: Nem a kedvezményekről van szó, hanem arról, hogy ha gyártók AMD alapon IS építenének gépet, akkor nem kapnának kedvezményt az Inteltől (meg lehet hogy alkatrész ellátás is akadozna). Az Intel ezt a technikát alkalmazta Athlon-Opteron magasságában, és ezzel bekkelt ki 2-3-4 évet, amíg drágább ÉS lassabb volt mint az AMD. Kapott érte egy olyan mértékű büntetést X évvel később, mintha neked 100Ft-ot kellene kifizetned szabálysértési bírságként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nancsi
2013.05.03. 13:09
@j.panzer: AMD Athlon gyorsabb volt mint a P3, ami gyorsabb volt mint az első P4-ek. És persze kevesebbet is fogyasztott. Athlon XP gyorsabb volt mint a 2. generációs P4-ek, Athlon64 szintén P4 vetélytárs volt, és szintén gyorsabb volt, de tudott 64 bitet a P4-el ellentétben. Opteron szintén 64 bites szerverproci volt, a Xeon-al ellentétben. Ugye az Intel az Itaniumot tolta, mint 64 bites processzort, amely egyértelműen lassabb, és sokszorosan drágább volt az Opteronnál. Az első x86-64-es Xeon 2005-ben jelent meg, az első Athlon meg 1999-ben, vagyis az AMD nem hónapokig, hanem konkrétan !6 évig! gyártott minden tekintetben jobb processzorokat mint az Intel. A 6 év alatt tizenpár százalékról huszonpár százalékra ment fel a részesedése. Ez nem így lett volna, ha az intel nem zsarolja az OEM partnereit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm nancs...
2013.05.03. 14:23
Folosleges mar ezen civodni. En abban bizom , hogy amint a konzolok esteben tortent itt is gyoz a jozan esz.A MS. nincs raszorulva az intel baksisara es nem is olyan konnyen zsarolhato. Raadasul lathatta mire ment ebben a kategoriaban az intel hulladekkal. De a gyarto partnerek se lesznek most olyan konnyen zsarolhatok mivel boven van a piacon konkurens kinek a lapkaira lehet jo termeket gyartani , es meg a riziko is kisebb, mivel a tablak piacan a win.-nak kell bizonyitani. Tovabba ott lebeg elottuk a Foxconn peldaja aki ingyen cserelgeti a reklamaloknak az inteles szemetet AMD- re!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer
2013.05.03. 16:05
Részemről semmi civódás. Én elvagyok AMD-n is, Intelen is. Mindkettő van, több is.

nancsi
Sosem mondtam, hogy nem voltak az AMD-nek jobb procijai,de mindig volt velük valami gubanc, sosem volt olyan,hogy látványosan, minden tekintetben szénné alázta az
Intelt.
Mint ahogy anno a Radeonok megtették ezt a 4-es szériával, és akkor volt egy elég komoly részesedés növekedés a Radeonoknál. Emlékszem én, hogy mikor kb. 4 éve kijöt a 4-es széria szénné alázta az akkor Nvidiákat. 40k-s Radeonok jóval erősebbek voltak, mint az Nvidiás VGA-k, 70-80 rugóért. Ekkortájt szinte az összes vérkomoly Nvidia fan ismerősöm sorban állt át 4850-es, 4870-es Radeonokra. Nem egynek még a mai napig ez teker a gépében.

De ez csak egy dolog. A másik az, hogy az általad felvázolt események semmi mást nem bizonyítanak, mint hogy anno az AMD-s marketingosztályon lángszóróval kellett volna végigmenni. Mert lám, ha ezekben az időkben nem tudták megfogni az Intelt, akkor mikor máskor?? Szimplán marketing, és menedzsment hiba.

Mert hát az emberek bár néha dinkák, azért nem hülyék. Senki nem fog lényegesen drágábban, lényegesen rosszabb terméket vásárolni. Egy ideig, és bizonyos határok között az ár/érték arányt meg tudja borítani a marketing és/vagy a márkahűség, de van azért egy olyan szint, amikor már a leghűségesebb fogyasztók is megemelik a kalapjukat, és átmennek a konkurenciához.
De igazából ez már a múlt. A jelen az, hogy egyértelműen az Intel a domináns, az AMD mára szerintem nagyon eljátszotta a renoméját. Itt lenne az ideje, hogy összekapja magát, amire jó lehetősége lenne a tablet piacon, és én nagyon szorítok nekik. Erre most remek lehetőségük van a Temash-al, de az, hogy ezt mennyire fogják kihasználni, na az már a jövő zenéje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm j.pan...
2013.05.03. 17:01
Ez nem így működik, és nem marketing osztály kérdése.
Az AMD sohasem rendelkezett akkora gyártókapacitással, hogy az intelt verő processzorokból ki tudott volna elégíteni minden gyártói igényt.
Ezért tudta az intel zsarolni a gyártókat azzal hogy nem ad nekik annyi procit a rosszabból,-amiket az ő gyárai viszont vagon tételben ontottak kifele-, mint amenyi gépre rendelésük van, ha a bika AMD procis gépeket is forgalmazzák.
Az AMD marketing részleg nem tudott procit gyártani, bérgyártás meg akkor nem volt lehetséges.
Hogy nézett volna ki hogy a kisebb beszállító olcsóbb terméke jobb választás lett volna adott gyártó termékpalettáján?
Vagy hogy nézne ki most is?
De hova is vezetne?
Az AMD most se tudna kielégíteni minden igényt, ezért az árat a kereslet-kínálat szabná meg, ami nyilván az egekbe hajtaná a jobb AMD APU-s jobb gépek árát.
Ahogy az történik most is, az alacsonyabb fogyasztású és hosszabb üzemidő mellett jobb grafikus teljesítményt nyújtó laptopok esetén amik néha-néha fel-fel tűnnek egy-egy polcon.

Mondjuk annyiban igaz amit írsz, hogyha a marketing részleg nem is de a tulajdonos dönthetne úgy ,hogy megveszi valamelyik neves gyártót, esetünkben pl. a DELL-t (ugyis nagy sz@rban vannak, és a Mubadalának ez nem tétel) és kizárólag AMD alapokra-lapkákra építene+ még a szoftvertámogatást is saját mérnökeivel ,fejlesztőivel végeztetné! Na az ütne, és akkor már könnyedén integethetnének a kompatibilitás hajójának!
Mondjuk akkor is lenne köpködés, mert az AMD se jótékonysági intézmény, akkor meg lehetne nézni az eddig gombokért adott cuccok árát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. shabbarule...
2013.05.03. 17:18
j.panzer(10):

"Amit AMD 30k-ért árul, azt a tudást Intel bácsi 60 ért adja."

Azért ez nagyon nem így van. Azonos árszint mellett a két gyártó terméke teljesítményben sem nagyon tér el, de 2x-es differencia biztos nincs. Ami eltérés van hogy az Intel fentről szélesebb piaci rétegnek kínál prémium kategóriás termékeket, míg az AMD 2006 óta ebben a piaci szegmensben nem igazán tud labdába rúgni.

Amit látni kell hogy hiába mantrázza 2006 óta az AMD és az Nvidia is hogy: a CPU teljesítmény nem fontos, csak a GPU teljesítmény számít - erre a vásárlók nem igazán fogékonyak, főleg nem hajlandók e miatt többlet felárat megfizetni egy procinál. Épp ezért amikor két azonos árszintű procit vetnek össze, lehet az AMD-nek nagyobb GPU teljesítménye, de ha CPU-ban nagyjából ugyanott van, akkor az árszint sem fog sokban különbözni, mert ezt a mai napig a CPU határozza meg. Az AMD a mai napig nem képes többlet felárra váltani a CPU-ba integrált többlet tranzisztor költséget, ami miatt az ő termékükben erősebb a GPU rész. A vásárlókat ez túlzottan nem hatja meg, azért nem fognak többet fizetni egy prociért mert erősebb benne az IGP.

"... olyan procit, ami minden fronton megeszi, lemossa, legyalázza az ..."

Figyelj ilyen proci igazából sosem lesz. Azonos gyártástechnológia és tranzisztor keret mellett egyik piaci szereplő sem tud igazából aránytalanul túllépni a másikon, mert a fizika korlátai ugyanúgy köti a kezét. Senki nem tud azonos keretből 10x jobb procit csinálni, hanem csak kisebb szórással de közel ugyanolyat. Ami jelentősebb eltérést hozhat, az a tranzisztor technológiai vagy gyártástechnológia előny, nagyobb tranzisztor keret, tervezésnél pedig stratégia irányok meghatározása. Előbbinél Intelnél mindig ott lesz az előny. Ők mindig egy generációnyi tranzisztor technológiával előbb járnak ami úgy 4 év, gyártástechnológiánál meg 1-2 generációval ami 2-4 év. Most már 4 éve hogy nincs gyára AMD-nak így ők ezen a téren nem igen tudnak lépni a foundryk pedig az előbb leírt lemaradásban vannak.

Tervezésnél pedig igen nagy tranzisztor keretet "költ el" a GPU részre a CPU-ra viszont erősen visszafogottan. Az Intel stratégiája pont ellentétes, szándékosan nem költenek sokat GPU részre, pedig ők megtehetnék, a gyártástechnológia előny miatt lenne miből, de nem céljuk. Mivel az árazás mindig erősen CPU-hoz kötött, ez az Intelnél kifizetődik, az AMD-nél meg nem, mert a többlet GPU részért nem igazán tudják elkérni azt a felárat, amibe ez nekik kerül. Egyszerűen maga a választott stratégia rossz, hiába ragaszkodnak hozzá hosszú évek óta és ez megbosszulja magát pénzügyi oldalon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shabbarule...
2013.05.03. 17:40
j.panzer(10):

"Clover T meg egy Full HD-s filmet nem képes lejátszani, ami röhej, így 2013-ban"

A Clover Trail remekül lejátsza a HD videót, ahogy Atomos elődök egy része is ezt már megtette. Dekóder ASIC van bennük egy ideje, ami a szabvány videókat remekül megoldja.


"És akkor tessék megnézni, hogy ott a Hondo, ami egy erős, combos APU, még passzív hűtéssel, tökéletes megoldás X86-os, Win-es tabletekbe, és egy, azaz egy darab tablet jött ki vele."

A Clover Trailből pont azért építenek többféle tabletet, mert az legalább passzív hűtéssel is elmegy. A Hondo 2.0 AMD prezentációk szintén csak papíron megy passzívan, de a gyakorlatban mégis aktív hűtést kíván. "Maaargit, nooormááális?"

Tessék itt egy teszt egy Hondo 2.0-ás tabletről:
http://www.notebookcheck.net/Review-Fujitsu-Stylistic-Q572-Tablet.91078.0.html

Nincs belőlük túl sok, az is túlárazott, mert prémium, üzleti Win tabletként próbálják elsózni és a kis volumen magas egységárhoz vezet. És azért egy szintén aktív hűtéses Core iX sokkal nagyobb teljesítmény szinten mozog.

A Temash-ból 5W TDP körüli 4 magos példányoknál erősen kérdéses a passzív hűthetőség. Ugye a Hondo 2.0-nál 4.5W TDP CPU+ 1W TDP PCH esetén is ezt mondták, de mégsem volt így. Talán nem véletlenül lesz 2-3W TDP-vel készülő Temash is, ami már közelebb van a Clover Trail 1.7W TDP-jéhez valamint a Bay Trail is ugyanennyi marad. Itt már sokkan valószínűbb a passzív hűthetőség. Itt viszont már nagy valószínűséggel nem lesz 4 mag csak kettő és a GPU is erősen meg lesz kurtítva. Ahhoz hogy 5W-ről 2-3-ra tudják csökkenteni a TDP keretet 40-ről 28nm-en valamit be kellett áldozni. Így viszont a CPU és GPU teljesítmény nem sokkal fog tovább nőni a Hondo 2.0 szintjéről. Ezzel szemben a Bay Trailt CPU és GPU szintje rendesen fog nőni, azonos TDP keretet tartva, ott lesz 2 mag helyett 4, IPC fejlesztés.

A leosztás az évek óta megszokott lesz CPU-ban az Intel lesz erősebb GPU-ban az AMD. Persze ha a piac nem fizeti meg az erősebb GPU felárat, akkor ebből sem fog sokat profitálni az AMD, a gyengébb CPU rész miatt pedig nem lesznek kelendők a termékeik. Ez sokkal inkább oka lesz annak miért fogsz majd több Bay Trail alapú terméket látni a polcokon mint Temash alapút.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer
2013.05.03. 18:45
józsef m.
"Ez nem így működik, és nem marketing osztály kérdése.
Az AMD sohasem rendelkezett akkora gyártókapacitással, hogy az intelt verő processzorokból ki tudott volna elégíteni minden gyártói igényt."

Ez tény, de egyfelől az ATI felvásárlása előtt volt saját gyártókapacitása, amit tudott volna fejleszteni. A közértektől kezdve a svájci órákig bezárólag mindig így működik: Gyártok (vagy haszonnal eladok) valamit, a hasznot beforgatom a fejlesztésbe/növekedésbe és a következő generáció még jobb lesz, még profitábilisabb. Meg kell nézni, hogy az Apple honnan nőtte túl az MS-t. Ennyi. (Külön erősíti a teóriámat, hogy az Apple-nek sincs reális mennyiségű gyártókapacitása. Kb nulla)
AMD előtt is nyitva állt a lehetőség, ha sok procit adott volna el, nagy lett volna az érdeklődés, bizalom a termékei iránt, akkor profitálhatott volna belőle, és tudott volna nőni. Pont az ellenkezője történt, és ennek köszönhetik, hogy egy-két éve már a csőd réme is lebeg(ett) a fejük fölött.
Marketing nélkül nehéz eladni egy terméket, és az AMD sosem volt jó ebben.


"Mondjuk annyiban igaz amit írsz, hogyha a marketing részleg nem is de a tulajdonos dönthetne úgy ,hogy megveszi valamelyik neves gyártót, esetünkben pl. a DELL-t"
Szerintem az AMD most örül, hogy nem veszteséges, nem hogy milliárdokat költsön felvásárlásra. Egyéb iránt felesleges felvásárlásra. Szerintem ezerszer egyszerűbb lenne azt csinálnia, amit a MicroSoft csinált. Gyártó partnereket leszerződtetni, és kvázi demó anyagnak legyártatni egymillió (most csak mondtam egy számot) tabletet. Lásd Surface.
Más kérdés, hogy ésszel kéne csinálni, és vonzó termékeket, (közel) nulla profittal árulni (ettől lenne demó anyag). Ha sikerülne egy nagyon vonzó terméket előállítani olcsón, igencsak sikeresek lehetnének (Nexus 5, N7) anélkül, hogy milliárdokat költenének egy halódó (Jahaajjj szegény Dell, a kedvenc márkám, annyira szorítok nekik. Tiszta Dell fan vagyok, de ez most nem ide tartozik) cég felvásárlása nélkül is. És ez így kvázi kockázatmentes, mert ha nem jön össze a dolog, nem ragad a nyakukon egy komplett cégcsoport, max a legyártott tabletek. (Szintén lásd Surface).
Szóval szerintem a termékmenedzsmentet hagyd meg a szakembereknek, ne fantáziálj életképtelen fúziókat.


shabbarulez
""Amit AMD 30k-ért árul, azt a tudást Intel bácsi 60 ért adja."
Azért ez nagyon nem így van." - Mikor nem így van, melyik kategóriában nem így van? Túl általános az a kijelentés, hogy ez nem így van. Én átlaguser szempontjából tettem ezt a kijelentést, és a mainstream vonalon megállja a helyét. 2010 végén vettem új gépet, egy 955 PhII-es proci lett a lelke. 34k volt a Black Edition. Ugyan ez a teljesítmény I5-s procikban kb. 58-62k lett volna bolttól függően, ha nem hiszed, nézz utána, a CPU benchamark oldalán meg tudod nézni, hogy kb. mit hoz ez a proci, és hogy a hasonló teljesítményű I5-ösök mennyivel drágábbak. Tehát az állításom átlagember szempontjából megállja a helyét.


""... olyan procit, ami minden fronton megeszi, lemossa, legyalázza az ..."
Figyelj ilyen proci igazából sosem lesz."
Ez igaz, nem is arról beszéltem, hogy 10-szeres árkülönbség legyen köztük, de mint mondtam a Radeonok ezt egyszer megjátszották az Nvidiával, és piszok nagyot szóltak. Ha GPU fronton megeshetett, miért ne eshetett volna meg CPU fronton? (Amikor még volt saját gyártókapacitása az AMD-nek. Ma már esélytelen, túl nagy a gyártástechnológiai hátrányuk. Minap olvastam, hogy szép lassan a Moor törvény tartásával is gondjaik lehetnek. Ammegmá igen csak ciki. (Remélem csak kacsa volt.))

""Clover T meg egy Full HD-s filmet nem képes lejátszani, ami röhej, így 2013-ban"
A Clover Trail remekül lejátsza a HD videót"
Aha, hát először is Full HD-ről beszéltem, másfelől abban igazad van, hogy papíron képes a SOC a 1080P-t kezelni a gyakorlatban pedig nem. Saját tapasztalat, Netbook-kal, de mikor az Atomos W8-as tableteket nézegettem (akartam venni egyet, de inkább megvárom a Bay T-t, vagy a Temash-t), a legtöbb helyen írták, hogy a Full HD-t felejtsük el.
Idézné innen, az Iponról, a W510 kapcsán:

http://ipon.hu/elemzesek/acer_iconia_tab_w510_variaciok_egy_temara/1691/3

"... a gond a multimédiánál kezdődik, amely részben visszavezethető a kritikán aluli drivertámogatásra. Sajnos a videók lejátszása sem tartozik az erősségei közé: a 720p-seket még elviszi, de az 1080p-nél már diavetítésre kell felkészülnünk..."

Jó, jó tudom azt fogod mondani, hogy nem a SOC hibája, de pont lexoarom, hogy kinek a hibája miatt használhatatlan egy termék, ha egyszer nem működik az elvárásoknak megfelelően. Az, hogy tudom, kinek köszönhetem, még nem oldja meg a gondokat. Attól még nem fog működni, hogy tudom kit kell szidni.

"A Clover Trailből pont azért építenek többféle tabletet, mert az legalább passzív hűtéssel is elmegy. A Hondo 2.0 AMD prezentációk szintén csak papíron megy passzívan"
A Hondoból is ki tudtak volna hozni passzív hűtésűt, max nem lett volna maxra tekerve. A Temash is olyan, hogy 5 watt körüli a max teljesítménye, a passzív hűtés határa 4 watt körül van. Nagyon úgy néz ki, hogy ebből is lesz aktív, és passzív verzió is. Nézd meg az MWC-s videókat. 2 ventis (nekem nem kell) és egy passzív verzió volt kiállítva. Bíztató.

Akár egyet értetek velem, akár nem, egy a lényeg, kéne szorítani a gyártóknak, hogy valaki csináljon már egy normális tabletbe való (passziv) CPU-t, és induljon már be a Window-os tabletek piaca. Jah meg MS is csináljon már valamit ezzel a botrány foxsadék W8-al.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!