iPon Hírek

B150-es microATX alapapok az MSI-től, új köntösben

Dátum | 2016. 06. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az MSI két új alaplappal bővítette termékpalettáját, az újdonságok pedig a költséghatékony megoldások táborát erősítik, hiszen az Intel B150-es lapkakészlete köré épülnek. Ezek az alaplapok a B150M Bazooka Plus és a B150M Mortar Arctic nevet viselik – egyikük sem teljesen új, hiszen mindketten egy-egy forgalomban lévő B150-es MSI alaplap kissé átalakított és/vagy frissített kiadásainak tekinthetőek.
Balra a régi B150M Bazooka, jobbra az új B150M Bazooka Plus látható
Kettőjük közül a B150M Bazooka Plus az érdekesebb. Az elődhöz képest ezúttal csökkent a SATA 6 Gbps-os portok száma, így 8 helyett már csak 6 adattároló kiszolgálására van mód, cserébe viszont rendelkezésre áll egy Turbo M.2-es slot is, ami PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel dolgozik, így a felsőkategóriás M.2-es SSD-k kiszolgálása is megoldható. A PCI Express 3.0 x16-os slotot fémkerettel látták el, így strapabíróbb lesz, mint az előző generációs megoldás, a processzort kiszolgáló VRM áramkör pedig elegáns hűtőbordát kapott, ami sokkal inkább a dizájnt szolgálja, mintsem a praktikumot.
Balra a régi B150M Mortar, jobbra az új B150M Mortar Arctic látható
A másik újdonság, azaz a B150M Mortar Arctic dizájn tekintetében alaposabb frissítést kapott, ugyanis a nyomtatott áramköri lapot feketéről fehérre „festették”, a portokat borító lap pedig téli álcafestést kapott, csak úgy, ahogy a VRM hűtőbordái is. Az új alaplap elődjéhez hasonlóan fémmel erősített PCI Express 3.0 x16-os slotot kapott, két PCI Express 2.0 x1-es slotja közül egyiket azonban eltávolították, hogy helyén akár 80 milliméter hosszú M.2-es SSD kártya is elférhessen. Az alaplapon ezzel együtt egy M.2 2230-as slot is lapul, ami WiFi kártyát fogad, használatakor azonban letiltásra kerül az M.2 2280-as slot. Ahogy a fentebb említett alaplapnál, úgy ennél az újdonságnál is nyolcról hatra csökkentették a SATA 6 Gbps-os portok számát, a hátlapra azonban USB 3.1 Type-C Gen1 port is került, ami 5 Gbps-os sávszélességgel dolgozik – a D-Sub kimenettől azonban búcsút kell venni.
Az új alaplapok
Fontos újítás, hogy a hátlapi portok között most már USB Type C csatlakozó is lapul, igaz, egy USB 3.1 Gen1 típusú megoldás, azaz csak 5 Gbps-os valós adatátviteli sávszélességet nyújt. Apró, de annál fontosabb változás, hogy az új alaplap audió részlegénél és a tápellátó áramkör környékén a korábbinál kevesebb kondenzátor látható. Az MSI újdonságai rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, hivatalos listaáruk azonban egyelőre nem ismert. Némi támpontot adhat, hogy a B150M Mortar jelenleg 89,99 dollárért, a B150M Bazooka pedig 64,99 dollárért kapható a Newegg kínálatában – várhatóan az új modellek is hasonló árszinten kezdik meg pályafutásokat az elkövetkező napok folyamán.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!