iPon Hírek

Baj van az Intel 6-os sorozatú lapkakészleteivel

Dátum | 2011. 01. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel ma bejelentette, hogy tervezési hiba miatt szünetelteti hatos sorozatú lapkakészleteinek szállítását, ugyanis kiderült, hogy a Cougar Point vezérlőben (P67-es és H67-es PCH) a SATA portok kezeléséért felelős fém vezetők teljesítménye, illetve vezetőképessége idővel romlik, ami az adott SATA optikai meghajtók, merevlemezek és SSD meghajtók teljesítményének csökkenéséhez vezet, szélsőséges esetben pedig a lapkakészlet és az adattároló közötti kapcsolat meg is szűnhet. Az Intel ugyan nem említette hivatalos közleményében, de valószínűleg a fém vezetőrétegek idő előtti eloxidálódásáról van szó.

A hiba következtében adatvesztéstől és az adott meghajtó sérülésétől nem kell félniük a felhasználóknak: a hibás lapkakészlet által nem érzékelt SATA eszköz egy másik konfigurációban továbbra is hibátlanul fog működni. A szóban forgó probléma a P67-es és H67-es platformvezérlő chipek (PCH) SATA 3 Gbps-os portjait érinti, a két SATA 6 Gbps-os port esetében a fentiekhez hasonló kellemetlenségekre nem kell számítani. Itt nem az alaplapon elhelyezett SATA portra, hanem a PCH chipen belüli fém vezetőkre kell gondolni. A Cougar Point vezérlő tervezési hibája több millió noteszgépet, alaplapot és komplett konfigurációt érint. A probléma rendkívül széleskörű, de a hatása mégsem jelent komoly veszélyeket, legalábbis a fenti kellemetlenségeken kívül. Tény, hogy ezek a kellemetlenségek sem nevezhetőek megbocsáthatóaknak és igen-igen érzékenyen érinthetnek minket, ha most vásároltunk P67-es vagy H67-es konfigurációt, illetve alaplapot.

Mivel lapkakészlettel kapcsolatos tervezési hibáról van szó, így csak az új chipek segíthetnek. A gyártó a jelenlegi tervek szerint valamikor február folyamán teszi elérhetővé a partnerek számára a P67-es és H67-es lapkakészletek chipjeinek legfrissebb revízióját, amelyek már mentesek lesznek az említett SATA 3 Gbps-os portokat érintő problémától. Jó hír, hogy a probléma csak a január 9-e után leszállított chipeket érinti, így a felhasználók közül a gyártó reményei szerint csak keveseket fog érinteni a probléma és az esetleges cserével kapcsolatos kellemetlenségek.

Az eset rendkívül kellemetlen és bizony sokba is kerül majd a gyártónak. Az incidens miatt az első negyedéves árbevétel a tervezettnél várhatóan 300 millió dollárral alacsonyabb lesz, a hibás alaplapok cseréje pedig 700 millió dollár körüli terhet jelent majd.

A rendkívül alapos tesztek és vizsgálatok alkalmával korábban nem derült fény a hibára, de az eset természetéből fakadóan ez nem is csoda, hiszen a rendellenességek csak hosszabb idő után jelentkeznek. A hibára a PC gyártók mutattak rá, miután mind az Intel, mind pedig az OEM partnerek megadták a jóváhagyást a lapkakészletekre és a termékekre. A SATA 3 Gbps-os kapcsolat teljesítményének lassú romlása várhatóan hároméves időtartamon belül kezd el jelentkezni, de akkor is csak nagyjából az alaplapok 5%-ánál. Három év után a meghibásodás nagyobb eséllyel jelentkezik: ekkor már az alaplapok 15%-ánál lehet majd azt tapasztalni, hogy csökken a SATA teljesítmény. Ezek az arányok nem túl magasak, de mindenképpen indokolják, hogy a gyártó meghozza a szükséges lépéseket.

Az Intel a végső következtetéseket a tegnapi nap estéjén vonta le, majd ma reggel le is állította a lapkakészletek szállítását. Egyelőre nem tudható, hogy a problémára miként reagálnak az egyes alaplapgyártó nagyvállalatok, de ez nem is csoda, hiszen az eset még rendkívül friss. További információ érkezésekor jelentkezünk az újabb részéletekkel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

78. mihaly.her...
2011.02.01. 06:42
Faszappan... De legalább nem sunyizott, hogy nincs is probléma, hanem cselekedett. 1 jó pont a nagy fekete mellé....
Kiv vok, hogy mik lesznek a fejlemények....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. polarx
2011.02.01. 07:06
Egy 50e körüli lapnál azért elég cink szerintem ha nem sunyiztak ha sunyiztak, jó tiszteletre méltó ezt aláírom, de azért fura.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. Ipadnak
2011.02.01. 07:10
Még jó hogy nem tudtam belőle vásárolni :-).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. hcsa
2011.02.01. 07:29
Hát... előbb a lábelégős dolog, most ez, sok átlaguser kerülni fogja SB-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. mihaly.her... hcsa
2011.02.01. 07:36
Azért azt hozzá kell tenni, hogy a lábégetős dolog, az csak tuningnál van! És sok ember nem tuningol, köztük én sem. Minden esetre nem örülök ennek sem, csak nem érint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. hcsa
2011.02.01. 07:45
OK, én inkább az AMD-féle TLB hibára gondolok: rossz hírét kelti a cégnek/terméknek. A szomszéd (tényleg átlag) család most vesz új gépet, és engem kérdezgetnek, hogy hallottak ezekről. Szóval "testközelből" látom a dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. insanity22...
2011.02.01. 07:58
hcsa - Egy átlagusernek esze ágában sem lesz 50-60 ezerért alaplapot venni és akkor még hol van a proci és a többi?
Ilyen elszállt árak mellett meg is érdemlik az ilyen eseteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. SyRew
2011.02.01. 08:26
Sajnos a jan 9 dátummal az intel hivatalos hard launchjára utaltak, a probléma az összes 'B' reviziot érintia chipböl, és ezek pont azok amiket leszállítottak eladásra a vevőknek, míg a tavaly nyári tesztpéldányokat pl nem érinti.
Amit mondani akarok az az,hogy minden 1155 alá eladott alaplap érintett benne,csak arra akartak kilyukadni,hogy a 775,1156,1366 semmiképp sem.
Nincs különbség a P és a H chipset, valamint a mobil(notebookos) chipsetek között sem, az összes érintett, összesen kb 8 millió alaplap

Ami más kérdés, az az,hogy mennyire komoly ez a probléma.Átlag user, aki mondjuk 1 ssd 1 winchester 1 dvd komboval dolgozik,annak csak annyi a dolga,hogy áttér a Sata3(6Gbps) portokra,melyek kompatibilisek a Sata 2 eszközökkel.Aki gondban van,azok a sok Sata eszközt,pl raid tömböket használók.
Úgy tünik,hogy tényleg visszahívás lesz ebből, a newegg levette az összes alaplapot a kínálatából, majd a CPUkat is, mert nem tudnak olyat adni a processzor alá,amit nem érint a hiba.

Amit fontos tudni,hogy február végig nem kezdenek az új chipek legyártásába,és áprilisnál hamarabb nem várhatóak a csere alaplapok.
Az Intel 5% meghibásodást jósol egy éven belül, és 15% ot 3 éven belül,szerintem aki vásárolt, nyugodt szívvel használja a konfigját(én is most vettem át pár perce,e dolgok tudatában),viszont azt kell mondjam, mind a vásárlás, mind az eladás kerülendő sajnos,mert ebböl kajtatás lesz a cserelap után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Terror
2011.02.01. 08:30
Annyi a sóder a hírben, hogy az már fáj. Január 9. után leszállított chipek. Aha, szóval közben spóroltak egy nagyot a vezérlő gyártásán, aztán árulták tovább ugyanannyiért, mintha mi sem történt volna? A másik, hogy ha állítólag csak több év után jelentkezik a hiba, akkor hogy vették észre két hét alatt? Most akkor vagy nem tesztelték egyáltalán a spórolt chipet, vagy ha mégis, már csak akkor, amikor már az üzletek polcain volt? Az a hibaszázalék kamu meg nevetséges, 5% miatt nem hívnak vissza semmit, három év után 15% még mindig semmi, ennyinél bőven több alaplap kukázódik ennyi idő alatt, ebben a kategóriában meg főleg. A TLB-bugról meg annyit, hogy ugyanúgy benne volt a Conroe-kban is, akkor meg mitől AMD-féle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. insanity22...
2011.02.01. 08:36
"A másik, hogy ha állítólag csak több év után jelentkezik a hiba, akkor hogy vették észre két hét alatt?"

A régészek sem éltek együtt a dinókkal és ünnepelték együtt a szülinapokat Nyilván becsléssel. Illetve a lapkészlet prototípusai gondolom már jóval korábban elkészültek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Terror
2011.02.01. 08:39
Nyilván becsléssel a kiadás előtt észrevették volna. Nagyon siettek, hogy a Bulldozer előtt jöjjön ki két hónappal a cucc... Aztán hogy a gpu nem tud ntsc szabványú videót lejátszani, már meg sem említem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. insanity22...
2011.02.01. 08:46
Amúgy a cikkben ez tetszik a legjobban:
"szélsőséges esetben pedig a lapkakészlet és az adattároló közötti kapcsolat meg is szűnhet"
"A hiba következtében adatvesztéstől és az adott meghajtó sérülésétől nem kell félniük a felhasználóknak"
Csak én érzek itt egy kis ellentmondást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. Ipadnak
2011.02.01. 08:47
Csak nehogy egyik gond jöjjön a másik után. Ha most jobban megnézik, lehet kiderül majd hogy egy csőd az egész. Jönnek a problémák 23,99x FPS stb... inkább hagyták volna ezt az integrált gpu marhaságot és lett volna annyival olcsóbb a cucc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. SyRew
2011.02.01. 09:01
[LINK]

Itt olvashattok a miértekröl bövebben,én ajánlom angolul tudóknak mielőtt véleményeztek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. franc0
2011.02.01. 09:54
Kellemetlen, de legalább felvállalták és cselekednek.
Én mondjuk nem estem bele, mert az i3 2100-ra várok. Ezen kívül a SATA3-ra megy az SSD és a HDD, az ODD teljesítménye meg aztán felőlem romolhat, évi 2x ha használom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Taragas
2011.02.01. 10:02
Az összes lap hibás. A b revisiós lapok, vagyis a kereskedelem fő áramába szánt lapok a hibásak, vagyis az összes eddig kiadott lap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. gabest
2011.02.01. 10:40
Mondjuk nekem akkor is szétfagy az egész pár perc után, ha bekapcsolom a C1E-t a biosban. Remélem olvassák az inteltől, amit ide firkálok Egyelőre kibirom nélküle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. gab78
2011.02.01. 10:49
Bakker, még jó, hogy nem kapkodtam el a vásárlást, most valószinűleg a gutaütés kerülgetne! De legalább gyorsan reagáltak, és nem kezdek el össze-vissza magyarázkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Amacs
2011.02.01. 10:57
Nem akarok okoskodni, de ha a január 9 után leszállított chipekről beszélünk, akkor csak nem az összes leszállított lap érintett, mert január 9-én a gyártók már nem chipeket adtak a vásárlóknak, hanem kész alaplapokat, és szerintem nem egy nap alatt szállítja le a chipeket az intel, rakják köré az alaplapot, csomagolják be, majd rakják ki a polcokra.
De ti tudjátok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. bul07
2011.02.01. 11:04
és igen hogy eltüntet innen az ipon-ról is a LGA-1155 lapok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Balucsek
2011.02.01. 11:14
insanity228: ha jól értelmezem a hibát akkor tényleg nem lesz adatvesztés de a vezérlő végleg beadhatja a kulcsot. Elvileg van hibaellenőrzés az adatok küldésekor így ha hibás adat érkezik akkor újra és újra és újra küldi míg egyszer végre elmegy helyesen az adat (ezért lassul le mert sokszor kell ugyan azt elküldeni), azaz a vinyódra nem fog hülyeség kerülni. Amikor meg végleg beadja a kulcsot kb annyi lesz mintha megfagyna a gép (vagy pont az lesz még nem próbáltam a rendszer vinyót működés közben kihúzni ), az éppen aktuálisan írt adaton kívül minden megmarad az adattárolón...

Azt hiszem ez a "KIS" malőr megalapozza az LGA1155-ös lapok árát, mind azért mert kevés lesz kapható mind azért mert az alaplap gyártóknak ez az 1-2 hónap kiesés elég sokba fog kerülni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. zsotee
2011.02.01. 11:24
Épp a mai napon akartam megrendelni egy LGA1155-ös deszkát, úgy érzem ipari nagy mákom van. Érdekes helyzet. Kíváncsi vagyok hogy mikor lesznek kézzelfogható használható 1155-ös deszkák a piacon, ha február végén kezdik meg szállítani a javított chipeket, meg hogy pl mit kezd addig mondjuk egy ingram micro a raktárában porosodó egész pontosan olyan 500-600db 1155-ös Core I5 procival....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Terror
2011.02.01. 11:36
Mit kezdene vele? A raktározás díját meg a két hónapos bevételkiesést hozzácsapják a processzor árához, és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. zsotee
2011.02.01. 11:43
Igen, a nagykerek szempontjából ez egy nyilvánvaló húzás lenne, de az intelnek nem biztos, hogy jót tenne, ha még drágábban nyomnák a procikat egy ilyen blama után, főként annak fényében, hogy lassan itt az AMD új arhitektúrája a Bulldozer meg a Bobcat, ami okozhat még meglepetést. Ha nem is lesz gyorsabb mint a Sandy Bridge, de mondjuk árban kedvezőbb, akkor komoly cumit tud okozni az intelnek. Nem beszélve arról, ha az AMD most tényleg összehozott valami brutál dolgot......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Terror
2011.02.01. 11:49
Szerintem egy szinten lesz az 1155-ösökkel, ennél bikábbat gyártani elég nagy pénzkidobás szvsz (ha abból indulok ki, hogy egy 1366-os mivel tud többet egy 1156-osnál). De lehet akár jóval lassabb is felőlem, valahogy nem gyötör az ambíció, hogy havi fizetésre rúgó processzort vegyek. Az Intel olyan 700 millió dollár kieséssel számol. Azért az elég brutál, akárhogy nézem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. gaborr86
2011.02.01. 12:00
zsotee: Az egész országban nincs szerintem 500-600db 1155 proci..honnan veszed ezt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. zsotee
2011.02.01. 12:33
Én az Ingram Micro Magyarország honlapján néztem. A CoreI5-2400-as prociból 1743db van nekik egészen pontosan.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. rrtt69
2011.02.01. 12:38
A szóban forgó probléma a P67-es és H67-es platformvezérlő chipek (PCH) SATA 3 Gbps-os portjait érinti, a két SATA 6 Gbps-os port esetében a fentiekhez hasonló kellemetlenségekre nem kell számítani.

Most rendeltem egy Gigabyte GA-PH67A-UD3 ami Intel H67 chipkészlettel rendelkezik. 2 db SATA 3-as port van rajta. A hír szerint akkor én kiesek a szórásból, vagy rosszul értelmezem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Terror
2011.02.01. 12:41
Rosszul értelmezed. A te lapodon is gyengélkedik a SATA2-es vezérlő. A SATA3-asokat nem érinti a probléma, mert az 3rd party gyártó chipje intézi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. zsotee
2011.02.01. 12:42
Az összes kereskedelmi forgalomban levő P és H67-es alaplapot érinti, azon belül is a Sata2 csatlakozókat. Ha a két Sata3-at használod, akkor nem érint a dolog, viszont úgy 2 eszközt tudsz rákötni és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. rrtt69
2011.02.01. 12:47
"Jó hír, hogy a probléma csak a január 9-e után leszállított chipeket érinti"

A másik kérdés, hogy ezek hogy jöttek be hazánkba, mennyi idő az átfutás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. zsotee
2011.02.01. 12:59
Nem igazán jó hír. A január 6. a Sandy Bridge hivatalos startja. A hiba a "B steppinges" chipeket érinti, amit a gyártók megkaptak a kereskedelmi forgalmazásra szánt alaplapokhoz, ergó az összes eddig legyártott cuccot érinti. Az előző "A steppinges" chipek csak a teszt példányokon volt, azok kereskedelmi forgalomban nincsenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. zsotee
2011.02.01. 13:01
Nemhiába tüntette el (többek közt az Ipon is) az árlistájáról sok forgalmazó az LGA1155 deszkákat. Rossz pont ez az Intelnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. gery84
2011.02.01. 13:09
intelnél egyre több a hiba! Foglat gondok voltal most meg ez mi jön még! Ráadásul el is kérik érte keményen a pénzt! Vegyétek csak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. dezz
2011.02.01. 13:11
Nem igaz, hogy nem fordulhat elő adatsérülés, mert a hibaszűrő mechanizmus nem tud minden bithiba variációt felismerni. Nem ilyen nagy arányú és véletlenszerű bithiba áradatra találták ki, ami itt kialakulhat. Lehet, hogy csak minden egymilliárdodik (tipp) hibás byte jut át, azonban az állandó \"zaj\" mellett az gyakorlatilag minden GB-ból egy byte lenne. Más szóval, az Intel részéről a viszonylag kis hiba-esélyt 0-nak próbálja beállítani, hogy kicsit javítson az összképen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. zsotee
2011.02.01. 13:18
Igen az árkérdés meg a másik. Nekem 2001 óta AMD-s cuccaim vannak, most győzött meg egy kollégám, hogy próbáljam ki újra az intelt, de így nem tudom.....Mint lentebb már említettem, pont ma akartam rendelni egy 1155 deszkát,de reggel megláttam a híreket Amúgy az Intel ezzel a bakival dobott egy meccslabdát az AMD-nek, mert mire kijönnek a normálisan használható 1155-ös deszkák, addigra talán itt lesz az AMD Bulldozer is, ami ha jól sikerült és jó áron adják, akkor aláfűthet az Intelnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. sanyix
2011.02.01. 13:40
@zsotee: győzködésre ne hallgass, főleg ne egy fanboyéra. Nézd meg mit tud, és az árát, és úgy válassz, ennyi.
A fanboyokkal vigyázni kell, mert sok embert meggyőztek már hogy az amd fagy, elég, stb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Dawe90
2011.02.01. 13:48
Ez full jó tnap este rendeltem időkről ilyen deszkát meg a többit ilyenkor mi van vissza kell küldenem a lapot v használjam?aztán porosodjjon otthon az i5 2400asok csata
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. mtrx220
2011.02.01. 14:36
nah, úgysem akartam még venni SB-t.
mire veszek még talán ki is forrja magát, hehe.
azért az AMD megoldására is kiváncsi leszek, de hogy őszinte legyek engem sosem tudtak igazán meggyőzni a zöldek. hallgatni senkire nem szoktam ilyen téren, hogy ki mire esküszik az teljesen egy szubjektiv dolog.
vásárlás esetén mindig a számok döntenek, ennyit tudok erre mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.02.01. 14:54
Ha téged "sosem tudtak igazán meggyőzni", akkor mégsem csak a számok döntenek ott...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. mtrx220
2011.02.01. 16:31
dehogynem, igaz hogy drágább az intel, de annyival gyorsabb is.
igaz hogy gyorsabbak a procik, viszont kevésbé jól felszereltek az inteles lapok mint az amd féle darabok. próbáltam mind a kettőt és a kéket választom. meg az intel az intel, szerintem jobban tartja az árát.
a stabilitásról direkt nem irok, ez teljesen egyéni megint. a kettőből lehetne egy jót csinálni kb, de hát ez megint olyan mint a konzolnál hogy ps3 vagy x360. hülyeség ezen okosolni, én azért a tesztek alapján intelt mondok és ati vga-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. fagy
2011.02.01. 17:12
Mivel a legtöbb cuccomat itt veszem az Ipon-nál kb egy hasonló hozzáállást várok el mint ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.02.01. 18:04
Jelenleg tényleg az Intel a gyorsabb, de ez nem volt mindig így!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. TBT1989
2011.02.01. 18:05
Sziasztok!
Én január 19.-én vásároltam itt az alaplapomat (ASUS P8P67) tehát akkor az én modellem is hibás vagy még a január 9. előtti kategóriában van?
(a szállításra értettem)
Fontos lenne, mert 2 HDD-m és egy ASUS Blu-ray íróm van SATA2-re kötve, és nagyon nem szeretném, ha egy ilyen "hiba" miatt bármelyik meghajtó is belassulna esetleg használhatatlanná válna!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. zsotee
2011.02.01. 18:20
Szia

Az összes kereskedelmi forgalomban levő P67/H67 alaplapot érinti, így a tiédet is. A január 9-es dátum a Sandy Bridge hivatalos startja volt. A kereskedelmi forgalomra szánt alaplapokhoz a b steppinges chipeket használták fel az alaplap gyártók, melyek közül mindegyik érintett a most kiderült hibában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. kinghaxor
2011.02.01. 18:40
Ez a visszahívás a legjobbkor jött. Pont a héten szerettem volna venni egy Sandy-s configot. A HD 6950-emet már megvettem január elején. Most összejött a pénz a többi komponensre, erre jött ez a hiba. Ráadásul csak február végén várható az első szállítmány az új lapokból. Így még március elejéig/közepéig nézegethetem a polcon a vga-mat. Ha legalább teljesítményben lenne konkurenciája azonos áron, de még az sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Fada
2011.02.01. 18:41
Az Intel gyakorlatilag felfüggesztette az összes Sandy Bridge modell árusítását, leghamarabb február végén kezdődik, de megfelelő szintre várhatóan áprilisra fut fel a termelés (mármint a lapkakészleteké). Végülis aki akar, vehet procit, csak maximum háztartási kekszbe szúrhatja, ott meg állítólag releváns teljesítménycsökkenés várható. Hajszálon múlt, hogy nem neveztem be én is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Fada
2011.02.01. 18:44
kinghaxor: én akkor már azt tanácsolom, hogy várd meg a Bulldozert, és akkor lesz valódi összehasonlítási alapod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. kinghaxor Fada
2011.02.01. 18:51
A buldozer startjáról lehet egyáltalán tudni pontos dátumot? Egyébként nem az a 2 hónap a lényeg számomra, mert azt még ki lehet bírni, csak minél többet várok annál többet bukom a vga-n. Ráadásul nem tudom még használni majdnem 3 hónapig. Így max. levélnehezéknek jó, viszont annak meg marha drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. kinghaxor Fada
2011.02.01. 18:51
A buldozer startjáról lehet egyáltalán tudni pontos dátumot? Egyébként nem az a 2 hónap a lényeg számomra, mert azt még ki lehet bírni, csak minél többet várok annál többet bukom a vga-n. Ráadásul nem tudom még használni majdnem 3 hónapig. Így max. levélnehezéknek jó, viszont annak meg marha drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. xenon77 kingh...
2011.02.01. 18:55
Neked azért még mindig jobb, mert én meg az i5 2500 cpu-mat nézegethetem a polcon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Fada
2011.02.01. 19:00
Hivatalosan Q2, ami áprilistól júniusig tart. Azt monadanám, május végére megjelenik az első négymodulos Zambezi. Persze, hogy hozzánk mikor ér...plusz egy hét minimum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Terror
2011.02.01. 19:55
kinghaxor - most amúgy nincs egyáltalán géped, amibe belerakhatnád? Elég érdekes így videokártyát venni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. kinghaxor Terro...
2011.02.01. 20:14
Igen sajnos nincs gépem amibe bele tudnám tenni. Január 15. körül vettem a vga-t. És ezen a héten vettem volna meg az új gépemet, amiben az a vga teljesített volna szolgálatot. De így most nagyon meg....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Joachim21 xenon...
2011.02.01. 20:22
Miért kellene nézegetned? Hol az alaplapod? Ne mond h máris visszaküldted?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. kinghaxor Joach...
2011.02.01. 20:24
Szerintem ő előbb vette a procit és most vette volna hozzá az alaplapot. Ami ugye már nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Ipadnak
2011.02.01. 20:25
Ezért hülyeség darabokban gépet venni. Egyszerre meg kell rendelni, letelefonálni hogy tényleg okés-e és nem f*szarágiskodni 2000 Ft-on.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. OTTO87
2011.02.01. 20:32
TBT1989
Minden SB lapot érint, így a tiédet is. Amúgy köss át mindent a sata 6gb/s portokra azoknak semmi baja. P8P67-en 4 6gb/s port van, kettő inteles meg kettő third party-s(marvell).

Ipadnak
Hidd el nem 2000 Ft-ról van szó. Elég alaposan utánajártam de szerintem nagyon nem éri meg egy helyről rendelni. Komplett konfignál több tízezerről van szó, az meg már nagyon nem mindegy, legalábbis nekem... Arról nem is beszélve hogy én nem is tudtam volna mindent egy helyen beszerezni, amit akartam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Joachim21
2011.02.01. 20:57
Nem nagyon lesz csere. Ez alapján a hír alapján, meg kell várni hogy tönkremenjen az alaplap, és akkor lehet csere.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm
2011.02.01. 20:58
Hiányzik innen néhány AMD-s hirnél megszokott sommás véleményalkotó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Joachim21 jozse...
2011.02.01. 21:09
Ha elolvasod amit az Anand ír, akkor a lényeg röviden, hogy nem hívják vissza az alaplapokat. Legalábbis az Intel biztos nem. Úgy kalkulál, hogy a tranzisztorok nagyrésze kibírja a 3 évet, és akkor oda a garancia (szemétség)! A másik, hogy említi hogy melyik sata2 portokat érintheti a hiba, tehát elméletileg működőképes marad a deszka, csak...mégsem teljesen funkcionális. Gigabíte meg MSi teljesen leállította az értékesítést, meg a normális az lenne ha mindent cserélnének kérdezősködés nélkül. Érdekes hiba ez az inteltől, kár hogy nem a Denveres rendszer startjával esett egybe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm Joach...
2011.02.01. 21:21
Ezt szerintem nem merik megtenni.Ezt még ők sem engedhetik meg maguknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Joachim21 jozse...
2011.02.01. 22:07
Az Anandnak az intel embere nyilatkozott, sztem meglépik, bár így is kb 1 Mrd dollárnyi kárral számolnak, de ebben nincs benne minden eladott chip, szóval szerintem simán megpróbálják elmismásolni.

" Intel has shipped around 8 million 6-series chipsets since the launch at CES. It also committed to setting aside $700 million to deal with the repair and replacement of any affected chipsets. That works out to be $87.50 per chipset if there are 8 million affected chipsets in the market, nearly the cost of an entire motherboard. Now the funds have to cover supplying the new chipset, bringing in the affected motherboard and repairing it or sending out a new one. Intel can eat the cost of the chipset, leaving the $87.50 for shipping, labor and time, as well as any other consideration Intel provides the OEM with (here’s $5, don’t hate us too much). At the end of the day it seems like enough money to handle the problem. However Intel was very careful to point out that this is not a full blown recall. The why is simple.
If you have a desktop system with six SATA ports driven off of P67/H67 chipset, there’s a chance (at least 5%) that during normal use some of the 3Gbps ports will stop working over the course of 3 years. The longer you use the ports, the higher that percentage will be. If you fall into this category, chances are your motherboard manufacturer will set up some sort of an exchange where you get a fixed board. The motherboard manufacturer could simply desolder your 6-series chipset and replace it with a newer stepping if it wanted to be frugal
."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terror
2011.02.01. 22:33
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jozsefm Joach...
2011.02.01. 22:36
Ez nem ilyen egyszerü.A már felhasználóknál lévö lapokkal még megprobálhatják ezt a trükköt, de azokkal amik a kereskedőknél, és szállitás közben vannak mi lesz!? Igy nem lehet forgalomba hozni mert amig ez a hercehurca tart ki mer eladni vagy venni!?
Ha nem cserélik akkor még a javitott verzio forgalmazása is ellehetetlenül, hiszen ki veszi meg ilyen elözmények után, mégha bármily intel fan is!?
Egyáltalán az események után vásárolt lapokról honnan fogjuk tudni hogy javitott verzio, ha nem vonja vissza azonnal a még eladatlan készletet, és jelöli jol láthatóan ,hogy az uj verzioval van dolga, ugy a kereskedönek mint a vevönek!?
Ezzel az egész platform forgalma drasztikusan visszaesik és nagyobb kár lesz belöle mint deklaráltan bevonni az összes selejtet és látványosan , nyilvánosan bedozerolni az egészet ,hogy semmi kétely ne maradjon affelöl,hogy ezután hibátlan terméket kapunk.

Valahogy igy:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. xenon77 Ipadn...
2011.02.01. 22:41
Tényleg hülyeség volt, nem egyben megrendelni a cput az alaplappal, mert úgy legalább most a nyakamon lenne egy hibás lap, amit sz.rnának kicserélni! Egyébként nem azon a (te szavaiddal élve) 2ropin faszarágóskodom ,ennél azért bonyolultabb a dolog, de attól függetlenül nekem azért számít még az a szerinted szaros két ezer forint is! Peace
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mtrx220
2011.02.01. 22:59
ha úgy veszem, akkor ez a kis fiaskó talán még jót is tehet az intel áraknak.
arról nem is beszélve, hogy az AMD is hozza ki az új cuccait.
habár a döntésem véglegesen a kék, de egy kis árháború azért nem ártana már.
ha jóárasodik, és hardveresen is kiforrja magát, hát én nem rinyálok.

jó lenne most ebben a bizniszben lenni, intel kapcsolattal. biztos jönnének, hogy te figyi már big issue van.
meg kéne forrasztani 20K alaplapot, kéne rá 20 forrasztó, van rá egy hónap... hóógyne, 15ejró+áfa/stück.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm mtrx2...
2011.02.01. 23:22
Pont ez a széria volt az ami az eddigi gyakorlathoz képest egész jo árakon jött már nyitáskor is.
Persze egy kis árcsökkenés mindig jól jön ,de azért nem ilyen körülmények között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Ipadnak
2011.02.02. 07:06
Én a 2000 Ft-ot nem fekáliáztam le. A hibás lap pedig tökéletesen működik mindenkinek, ha sata 6-ra átrakod akkor gyakorlatilag nincsen probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Csaber
2011.02.02. 10:24
Szerintem mivel sok a selejt ezek a lapkakészletek kikötnek majd a " tesco" szintű gépekbe mert úgy látnak belőle pénz átlag ember úgyse tudja ezt sata3 használatánál nincs probléma 1 év garit adnak rá ..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. carraroxt
2011.02.02. 13:26
Kicsit bővebben a hibáról: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. levaipeti
2011.02.02. 13:58
Kívácsi leszek erre a "csoda" Bulldozer architúrára(remélem jól írtam), mert mindenki nagyon oda van vele, hogy ez lesz az abszolút intel verő szerkezet. Na de van egy kis bökkenő: méghozzá az hogy gigantikus teljesítmény kellene ehhez. Szerintem pont egy szinten lesznek majd. Remélem nem aféle Core i7 vs phenom 2 harc lesz belőle mert akkor megb..zhatja az amd. A cél az lenne hogy lekörözzék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. carraroxt
2011.02.02. 14:08
Nem a cél az, hogy olcsóbbat kínáljanak azonos teljesítménykategóriában, ahogy eddig is. Csak most már a felső kategóriában is folyik majd a harc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. levaipeti carra...
2011.02.02. 14:38
Azért arra a "felsőkategóriás harcra" kíváncsi leszek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Balucsek
2011.02.02. 14:56
Hát attól függ mi lesz a felső kategória (mert az Intelnél a sandy közép-felsőközép kategóriának lett szánva). A kiszivárogtatott infók szerint kb a 6 magos Intelekkel lesz egy szinten, de rá pár hónapra (vmikor nyáron) meg jön majd az LGA2011 ami valószínű megint hoz majd akkora különbséget, mint most a phenom2 és csúcs I7 közt van, persze valószínű akkora árkülönbséggel is. Ha jól emléxem pletykák nem régiben azt írták áprilisban fog rajtolni (legalábbis formálisan) akkor kiderül mire képes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. carraroxt
2011.02.02. 15:15
Az LGA2011 extrém drága, szerver eredetű cucc lesz. De ha már itt tartunk olyanja az AMD-nek is lesz addigra. 16magos Bulldozerek négycsatornás memóriatámogatással Socket G34-es foglalattal. Nameg persze hasonlóan horribilis árazással...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. carraroxt
2011.02.02. 15:16
De szerintem ez a kettő földi halandóknak már elérhetetlenül drága és egyben fölösleges is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sampe
2011.02.10. 21:06
hát hiába, ezért nem szeretem én az új dolgokat, jó kis Q9550, "régi" de még ma is pró
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!