iPon Hírek

Bajban a Seagate Barracudák

Dátum | 2009. 01. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Krónikus problémával küszködnek a gyártó Barracuda 7200.11-es merevlemezei, és azon belül is főként az 1TB-os modellek: egyik napról a másikra, bootoláskor a meghibásodott meghajtó tévesen aktivált "biztonsági intézkedésként" lezárja magát, a rendszer pedig ezután már fel sem ismeri azt.


A meghibásodási ráta pedig igen magas, mintegy 30-40%-os. Az egyik felhasználó saját elmondása szerint összerakott magának 6TB-nyi összkapacitást, ám mindössze egy hónap alatt az ezt alkotó merevlemezeknek kereken a fele dobta be a törölközőt.

Azt elég hamar sikerült megállapítani, hogy a gondot egy firmware-hiba okozza, a Seagate pedig ki is adott egy firmware-frissítést, ami orvosolja a problémát... az újonnan gyártásra kerülő, és a még eddig tönkre nem ment darabok esetében. Azok azonban, amelyek már "bezárkóztak", végleg elvesztek, lévén rajtuk már nem lehet elvégezni a frissítést.

A Seagate hozáállása az ügyhöz legalábbis elég különös. Egyrészt, a fórumaikról gyorsan törölnek minden olyan hozzászólást, amelyek különböző megoldási javaslatokat közölnek. Ezzel együtt azt is kiemelik, hogy a garanciában lefektetett kereteken kívül további kompenzációra senki nem jogosult - ami lényegében a meghibásodott eszköz cseréjét jelenti, ám ezzel az ember nem sokra megy, mivel ha a cseredarab is a hibás szériából való, az ugyanúgy kiakadhat. A hibás szériát pedig nem vonták vissza, azok továbbra is ott vannak a boltok polcain.

Tanulság: akinek ilyen merevlemeze van, és még működik, nagyon gyorsan frissítse a firmware-t, mert utólag már szabhatja.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Svindler
2009.01.14. 12:51
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svindler
2009.01.14. 13:07
Akkor jobb a békesség fronton érdemes megküldeni a friss firmware-el, hogy biztos ne legyen vele semmi gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szabtam
2009.01.14. 13:30
én is pont erre gondoltam, hogy nem ártott volna egy link... nekiálltam keresgélni a gugliban, és nem egyszerű.

más:
"..azon belül is főként az 1TB-os modellek" - ez elég laza megfogalmazás. vannak más modellek is, amiket érint a probléma? ott milyen a %-os meghibásodási arány?
pláne annak tükrében nézve, hogy egy itteni, novemberi cikk az 1.5 tb-os segate problémákról írt. jól nézünk ki, ha megyünk lefelé...

nekem több 500-asom van a 11-es szériából. adatok vannak rá kiírva, ritkán dugom a gépre. azok is veszélyben vannak?
lehet adatokkal teleírt hdd-n firmware-t frissíteni? az adatok ez alatt sértetlenek maradnak?

kérnénk kicsit több infót.

na, itt egy link, itt kell keresgélni:

http://www.seagate.com/www/en-us/support/d...wnloads/cuda-fw

nagyon utána kell olvasni. a 7200.11 500gb-osból több széria van. lehet, hogy nem mindegy, 8, 16 vagy 32 mb cache-sel rendelkezik. most nézem, hogy a belinkelt oldalon a szériaszámban sárgával megjelöltek egy "3"-ast, ami nálam pl. "8"... - na most akkor mi van?
honnan tudjam, hogy nekem kell-e frissítenem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler
2009.01.14. 13:56
Belinkeltük mi is az oldalt, sajnos közvetlen link nincs a firmre, nem véletlenül. Először _pontosan_ be kell azonosítani a merevlemezt, mert egy nem rá való firmmel könnyen elrontható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabtam
2009.01.14. 14:14
igazából azt lenne jó tudni, hogy konkrétan melyik típusokat érinti a probléma. az összes 11-est, vagy csak egyeseket. most jöttem rá, hogy az egyik gépem rendszerwinyója is 11-es. 1 tányéros 250-es. és még 3 db. 500-as adatwinyó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2009.01.14. 14:19
Akkor szeretném kiemelni:
- CSAK az 1 terásokat érintheti a probléma! (ST31000340AS)
A többiek ne aggódjanak. Firmware-t a Seagete nem pakol a honlapjára, itt az indok miért:
http://seagate.custkb.com/seagate/crm/self...sp?DocId=206091
Itt pedig a technical support contact ha valaki úgy érzi szüksége lenne rá:
http://www.seagate.com/www/en-us/about/con...echsupport-emea
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szabtam
2009.01.14. 20:48
hát igen. ezek a problémák igen elgondolkodtatóak. először az 1.5tb-ossal, most ezzel.
csak hát ezek a 11-es segate-ek gyorsak, halkak, nem melegszenek. én az 500-asok között folyamatosan 90MB/sec feletti másolási értékeket láttam nagy fileok máslásánál. a csúcs 97 volt, mkv-t írtam át.
és ugyanolyan körülmények között majd 10 fokkal hűvösebbek, minta 10-es segat-ek és a kb. 1 éves, 320-as wd-jaim. és ráadásul 10-11k-ért vettem őket, újonan, orig. zacsiban...

terrásból pdeig valóban f1 samut érdemes venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!