iPon Hírek

Bajban az ARM alapú szerver SoC-ok gyártója, a Calxeda

Dátum | 2013. 12. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Úgy néz ki, bajban van a Calxeda, amivel a HP még 2011-ben lépett együttműködésbe annak érdekében, hogy ARM alapú, meglehetősen nagy sűrűségű, energiahatékonyan üzemelő mikroszerverek készülhessenek. Most, valamivel több, mint két év eltelte után nehéz helyzetbe került a Calxeda, ugyanis kifogyott a pénzből, újabb támogatást pedig eddig még nem kapott, így a cég most átszervezésbe kezdett.

Az átszervezés értelmében a Calxeda 130 dolgozójának többsége utcára kerülhet, ugyanis a vállalat egy időre befejezi működését. Ez persze nem azt jelenti, hogy a cég végérvényesen eltűnik a süllyesztőben, ugyanis egy esetleges támogató még megmentheti a vállalatot, de ha nem érkezik támogató, akkor a felvásárlás is járható út lehet – valószínűleg több cég is érdeklődik majd, ha eladóvá válik a Calxeda. A cég a nehéz helyzet ellenére is elkötelezett abban, hogy sikerre vigye az EXC-2000-es projekteket. Hogy mi is az az EXC-2000? Egy olyan ARM alapú SoC egység, amely négy darab, 32-bites támogatást kínáló Coretex-A15-ös processzormaggal rendelkezik, plusz kínál hardveres virtualizációs támogatást is. A SoC beépített Fleet Fabric hálózati kapcsolókkal is rendelkezik, amelyek összesen 80 Gbps-os adatátviteli sávszélességet biztosítanak. Pont ez utóbbi, azaz a Fleet Fabric a Calxeda nagy ütőkártyája, ami egy esetleges felvásárlás alkalmával sok neves piaci szereplőt érdekelhet.

A HP és a Calxeda közötti partnerkapcsolat a Project Moonshot névre keresztelt kezdeményezésre terjedt ki, amelynek célja, hogy nagysűrűségű, remek energiahatékonyság mellett üzemelő ARM alapú mikroszerverek készüljenek. Érdekesség, hogy napjainkban a HP Moonshot szerverkazettái Atom C2750-es, Atom S1260-as és Opteron X2140-es processzorokra épülnek, amelyek mindannyian 64-bites támogatással rendelkeznek. A Calxeda SoC egységei között sajnos nincsenek 64-bites példányok. Egy neves elemző, Patrick Moorhead szerint az ARM alapú szervereknek mindenképpen van esélyük a piacon, ám a Calxeda túl korán lépett be e szegmensbe. Az említett piacra egyebek mellett az AMD is be szeretne törni, aki ARM Cortex-A57 processzormagokra épülő, 64-bites támogatással ellátott Seattle SoC egységekkel próbál majd szerencsét, méghozzá jövőre. Hogy a Calxeda jövője hogyan alakul? Idővel kiderül. A minél kiegyensúlyozottabb piaci verseny érdekében reméljük, hogy a cégnek sikerül talpra állnia – akár önerőből, akár egy felvásárlás révén.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2013.12.21. 20:35
Majd az Intel legyártja azokat az arm alapú soc-kat 22 vagy 14nm-el, hiszen bérgyártásba is belefog ha jól tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2013.12.21. 20:57
Akkor mar csak piac kell neki,ha gyarto mar lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mandris90
2013.12.21. 22:47
tán nem 32 bites procival kellett volna kezdeni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!