iPon Hírek

Bajban lehet a Facebook

Dátum | 2010. 05. 13.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Ha angolul beütjük a Google-ben, hogy "hogyan" - azaz "how do I" -, az ötödik keresési javaslat az lesz, hogy "hogyan töröljük Facebook fiókunkat". Az eredmény elsőre elgondolkodtató, de az elmúlt hónapok történéseinek tükrében magyarázatot nyerhet. Tavaly decemberben ugyanis a Facebook láthatóvá tette a felhasználók bizonyos adatait harmadik személyek számára is, miután a rendszer alkotói lazítottak az adatvédelmi szabályozáson. A változtatások ráadásul bizonyos információkat "elrejthetetlenné" tettek a felhasználók számára, így például az "ismerősök" listája mindenki számára hozzáférhetővé vált. Ez a módosítás tömeges elégedetlenséget szült, a változtatással kapcsolatos vita pedig azóta is folyik.

Az Egyesült Államokban több fogyasztóvédelmi csoport tett panaszt az Állami Kereskedelmi Bizottságnál (FTC) a Facebook ellen, azt firtatva, hogy annak adatvédelmi szabályzata sérti-e a személyiségi jogokat. Kanadában már rákényszerítették a közösségi oldalt üzemeltető céget a felhasználói adatok védelmének szigorítására - itt a titoktartási biztos perrel fenyegette a Facebookot. Európában a legfontosabb momentumnak egyelőre az Európai Bizottság állásfoglalása tekinthető, amely "elfogadhatatlannak" nevezi a közösségi oldal adatvédelmi szabályozását, és annak szigorításra kéri az üzemeltetőt.

A fent említett problémák miatt több módszer is elterjedt az adatvédelem kijátszására. A legnépszerűbb az álnéven regisztrálás - ezt azonban a Facebook nem nézi jó szemmel, hiszen a vállalat filozófiája szerint mindenkinek saját nevén kell megjelennie a hálózaton.

A Facebook álláspontja szerint az év végi változtatásokat a több, mint 400 millió felhasználó elenyésző csoportja szemléli csak aggodalommal - a többiek boldogan használják az egyszerűsített beállításokat, és nem aggódnak személyes adataik biztonsága miatt.

Korai lenne ugyan temetni a Facebook dinamikus növekedési tendenciáját, néhány elemző ennek ellenére megkongatta a vészharangokat a céget sújtó legutóbbi adatvédelmi botrány miatt, amikor is az amerikai közösségi portál bevezette a Beacon-rendszert, amely értesítést küld minden barátnak a felhasználó on-line vásárlásairól és egyéb tevékenységeiről. Ez az újítás sok módosításra szorul még a közeljövőben, ha a Facebook hosszú távon is szeretné megtartani piaci részesedését és óriási felhasználói táborát - vélik a szakértők.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. mtrx220
2010.05.13. 15:50
nem értem mit sírnak: facebook, iwiw, myvip, hi5, myspace, stb. stb. stb. ezek mind egy vájúból zabálnak. adatgyűjtés és persze hogy visszaélés, kérem ne legyünk már naivak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. iker222
2010.05.13. 16:27
jó kis másolás, semmi utánanézés, mert how do i kulcsszóra keresve nem az ötödik és nem is a 10. találat ez... mellesleg meg kit érdekel az egész, csak külföldön nagyon divat egy a hűdenagy adatvédelem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sleszakdan...
2010.05.13. 16:40
kedves iker222 ajánlom figyelmedbe az angol googlt ahol bizony tényleg az ötödik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arkman
2010.05.13. 16:46
iker222: A keresési javaslatokat a te kereséseid alapján (értelemszerűen) is adja, így lehet hogy a szerzőnél az 5. nálad meg bent sincs a listában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TheDj
2010.05.13. 17:08
Itt sem ártana az a "hűdenagyadatvédelem" de ameddig vannak olyan okos felhasználók, akik simán kiírják a netre a saját e-mail címüket addig tényleg felesleges...hiába mondjuk el mi is naponta mindenkinek, hogy nem kéne..az IQ és hasonló tesztekről nem is beszélve...mindegy, a hülyék ellen semmilyen hardware/software nem elég jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. YuGabe
2010.05.13. 18:23
Én ezeken csak röhögök. Ezért nem a FB-ot kell fikázni, mindenkinek saját hibája. Az én infóimat csak ismerőseim látják, és ők sem mindet. Nem kell minden ismeretlent hozzáadni ismerősnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Insignia
2010.05.13. 18:29
bocs de reggeléskor ott volt a szabályzat amit elfogadott a kedves user... akkor most hol a gond?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csigabigaf
2010.05.13. 18:36
Ohh it ez a fasza kis oldal ahol megoszthatom a személyes információimat az internet ismeretlen és követhetetlen tömegeivel, az összes buta gyökér haverom rajta van tehát énis gyorsan regisztrálok és megosztom az adataimat ami egyébként senki másra sem tartozik.

Micsoda? Hogy a személyes adataimhoz mások is hozzáférnek és felhasználják őket? De hát ez felháborító! Gyorsan fel is írom valamelyik másik személyes adataimat kiadó oldalra a felháborodottságomat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. YuGabe
2010.05.13. 19:47
csigabigaf: win.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zedowits
2010.05.13. 20:18
Ajánlom mindenki figyelmébe a South Park idei, 14. évadjának 4. részét ami a FB-t boncolgatja. És van benne egy kis filmelőzetes is! Bővebben a weboldalunkon, a southparkstudios-on. Üdv Matt és Trey
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!