iPon Hírek

Bakteriális oka lehet a stressz okozta szívrohamoknak

Dátum | 2014. 06. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az orvosok egy ideje már tisztában vannak azzal, hogy a stresszes életmód szívinfarktushoz vezethet, a folyamat tényleges hatásmechanizmusáról azonban szinte semmit sem tudni. A New York-i Binghamton Egyetem kutatói úgy vélik, hogy rátaláltak a megoldásra: véleményük szerint a stresszhormonok és az artériák falain élő baktériumok együttesen eredményezik a súlyos keringési zavarokat.
Arteriosclerosis, avagy érelmeszesedés akkor lép fel, ha az artériák belső falain zsírok lerakódások keletkeznek, amelyek szűkítik az ér keresztmetszetét, és rontják annak rugalmasságát is, keménnyé téve a véredényeket. A szakértők évek óta sejtetik, hogy a lerakódások idővel baktériumoknak is otthont adhatnak, amelyek a plakkokhoz kapcsolódva biofilmet képeznek azokon. Az egybefüggő bevonatot alkotó kolóniát egy, a mikroorganizmusok által termelt extracelluláris mártix tartja össze. David Davies és kollégái 15 érrendszeri betegségben szenvedő páciens artériáit vizsgálták meg fluoreszcens címkékkel látva el a bakteriális genomokat. Ilyen módon összesen tíz különböző mikrobafajt azonosítottak a lerakódásokra tapadva, köztük a biofilmet formázó Pseudomonas aeruginosa nevű, emberi környezetben virágzó baktériumot is. Davies magyarázata szerint ezek a plakkok normális esetben semmiféle gondot nem okoznak az artéria szűkítésén túl, ha azonban valamilyen hatásra leszakadnak az ér faláról, és belépnek a véráramba, vérrögképződést indíthatnak be, ami pedig szívrohamhoz, embóliához vagy sztrókhoz vezethet. A szakértők kísérleteik során mesterséges, szilikonból készült artériákon tenyésztették a P. aeruginosát, és kivárták, amíg az biofilmeket kezd képezni. Ezt követően egy stresszhormont, noradrenalint adagoltak az artériákba, ami a biofilm felszakadását váltotta ki. Davies elmondása szerint a stresszhormonok hatására a sejtekből vas kerül a vérbe, amely jelenlétében a baktériumok megkezdik azon enzim termelését, amely lebontja a biofilmet összetartó mátrixot. Mivel a biofilm és az eredeti lerakódás eddigre szervesen összekapcsolódik, a folyamat melléktermékeként maga a plakk is darabjaira hullhat szét, és elszakadhat az artéria falától. A teória tényleges igazolásához számos további vizsgálatra lesz szükség, de amennyiben valóban úgy zajlik a folyamat, ahogy azt Davies és társai gondolják, újfajta kezelési módok születhetnek a súlyos keringési zavarok megelőzésére. A kutatócsoport rövidesen élő egereken is tesztelni kezdi elgondolását, illetve párhuzamosan azt is vizsgálni kívánják, hogy az egészséges emberek artériáiban mennyire vannak jelen a biofilmképző baktériumok.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. enisherpa
2014.06.14. 11:41
Vajon ezt lehetne-e némi módosítással az érelmeszesedés gyógyítására használni? Vérrögképződés nélkül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. benczeb90
2014.06.14. 16:32
szeggyé hetente antibiotikumot szívroham megellőzésre...
(megj.: nem neked szól serpa)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.14. 16:46
Anti-Bio igen ez tényleg egy nagyon jó javaslat!Söt akkor azt is lehetne mondani az illetőnek hogy dögölj meg haver,az orvosok részéről.A vírusok meg jó laknak.Mindenre ott vannak gyógynövények,a szív és ér problémára.is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. benczeb90
2014.06.14. 16:50
Csak eszembe jutott, hogy milyen jó üzlet lenne. "Antibiotikumtartalmú gyógyhatású készítmény a hosszabb élet titka". Csak a szeretteimnek nem javasolnám, amúgy bárkinek. Dől a lé. Muhaha, ugyebár. Há nem? De.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Resike Ronan
2014.06.14. 22:54
Hát én valahogy nem hiszem, hogy ha egy földből kiálló gazt betolsz és jobban leszel. Kivéve, ha az marihuána.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.17. 22:02
Hát mert annyit is értesz hozzá,de csak addig ki nem próbálod,egyébként én sem értettem hozzá de könyvet is lehet szerezni,hogy tudd melyik mire jó ízük nem jó viszont hatásuk annál inkább..A gyógyszerek mellékhatásának mellékhatásnak mellékhatására lehet egyik másikat szedni itt nincs mellékhatás ha van is az nem is olyan kártékony.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror Ronan
2014.06.17. 22:09
Őszintén, hány osztállyal írod ezt? Szomorú ez a gyógyfüves kuruzslós színvonal a XXI. században. Értem én, hogy az oktatási rendszer nem mozog túl magas színvonalon manapság, de ez már túlzás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.21. 14:10
Ez nem túlzás a beszűkölt látókör az sajnos én is használom a nyugtató hatásúakat,nem mondom hogy csodaszerek de hatásosak.Nézz tükörbe te is én is azt teszem.A baj az hogy tudást osztályban meg papírban mérik és nem tapasztalatban.Egyszer ennek is vége szakad.Nekem mindegy hogy te lenézed a jó szándékot,valóban kuruzslás mert nem értek hozzá de legalább én használom,és támaszkodom azoknak az embereknek a tudására akik már kitapasztalták ezeket és könyvekben rögzítették hogy mi mire is jó.Én használok gyógyfüveket ti meg szedjétek a gyógyszereket meg azoknak a mellékhatásaira szintén csak a gyógyszereket.Mert a butaság erőssé tesz.Isten áldjon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror Ronan
2014.06.21. 14:28
Nézd, magánügyed műveletlennek és butának lenni, de legalább ne adj érte pénzt, jó? Elég csaló fűárus meg multilevelmarketinges meg jósnő járkál már a világban ahelyett, hogy tisztességesen dolgozna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.22. 20:40
Figyelj én meg találtam azt ami biztosan működik, és egy papír csomagban árulják őket szárítva.Csak le kell forrázni vízzel és állni hagyni és meg lehet inni az íze nem az igazi de hatása nem marad el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!