iPon Hírek

Baktérium a tiszta energia kulcsa

Dátum | 2007. 03. 19.
Szerző | Borisnyikova
Csoport | EGYÉB

Erős hálókra volt szükség, de a tudósok, akik két évet töltöttek baktériumok és vírusok felkutatásával világ legmélyebb óceánjainak fenekén, végül a legalaposabb vizsgálatot végezték el, amit kutatók valaha végrehajtottak tengeri mikrobákkal kapcsolatban, és ennek folyamán változatos és bizarr mikroszkopikus állatseregletre bukkantak.


Annak a régóta dívó nézetnek ellentmondva, miszerint az óceán vizei nagyjából sterilek, a tanulmány azt mutatta ki, hogy több ezer életforma él itt, és ezek segítségével fel lehetne gyorsítani az antibiotikumokkal és az alternatív energiaforrásokkal kapcsolatos kísérleteket. Ezt az úgy nevezett „népszámlálást” Charles Darwin 19. századi, az HMS Beagle-n véghezvitt útjának mintájára hajtották végre, mégis a 21. század vívmányainak megfelelően.

Egy amerikai csapat vezetésével hajózták körül a földgömböt egy különlegesen felszerelt hajón. A project nem magukra a mikrobákra, hanem inkább az ezek sejtjeiből nyerhető DNS-re fókuszált, amelyeket később a parton dekódoltak.

Talán a legérdekesebb felfedezésük az volt, mondta el a kutatás vezetője, Craig Venter, hogy mennyi olyan új gént és új proteint tudtak találni, amelyek energiává alakítják a napfényt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.03.19. 16:05
vissza a hírhez

Erős hálókra volt szükség, de a tudósok, akik két évet töltöttek baktériumok és vírusok felkutatásával világ legmélyebb óceánjainak fenekén, végül a legalaposabb vizsgálatot ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!