iPon Hírek

Baktériumokkal világíthat egy újfajta villanykörte

Dátum | 2013. 08. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Wisconsini Egyetem három hallgatója egy olyan villanykörtén dolgozik, amelynek fényét baktériumok biztosítják. AnaElise Beckman, Alexandra Cohn és Michael Zaiken a RocketHub nevű közösségi finanszírozási oldalon igyekszik támogatást gyűjteni projektjükhöz, amelynek célja, hogy egy működő (és persze világító) ökoszisztémát hozzanak létre egy üveg tárolóban. A tervek szerint a biokörte (Biobulb) több különböző mikrobának adna otthont, amelyek mindegyikének meglenne a maga szerepe a tápanyagok körforgásának biztosításában, az egyedszámok kontrollálásában és az egyéb kulcsfontosságú tevékenységekben. A végeredmény egy önellátó, zárt rendszer lenne, amelyben külső beavatkozás nélkül hosszú ideig elélhetnek és szaporodhatnak a genetikailag módosított, biolumineszcens E. coli baktériumok. A projekt kidolgozói egyelőre nem tudják pontosan, hogy mely fénykibocsátásra képes faj fehérjéit juttatják majd be a baktériumok génállományába. Úgy tervezik, hogy több különböző lehetőséget is kipróbálnak, hogy megtalálják a legjobban beváló verziót.
Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni, illetve hol lesz igazán praktikus a biokörte, de a tervezet iránt már most is nagy az érdeklődés. A mikrobáknak a tárolóban elhelyezett táptalajon, és egymáson kívül kizárólag némi környezeti fényre lesz szükségük az életben maradáshoz, és a villanykörte működtetéséhez. Ahhoz hogy mindez megvalósulhasson, persze még rengeteg munkára és pénzre van szükség. A fejlesztőknek meg kell találniuk az E. coli baktérium esetében legjobban működő biolumineszcens géneket, és bejuttatni ezeket a mikrobába, illetve az aprócska ökoszisztéma további tagjait is ki kell választani, mégpedig úgy, hogy a rendszer huzamosabb ideig önfenntartó tudjon maradni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. deviant01
2013.08.16. 09:12

Nagyon tetszik az ötlet, de hogy fogjuk kikapcsolni? ;-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Smooth44 devia...
2013.08.16. 09:25
Letakarod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. miereisz
2013.08.16. 09:49
Adunk neki antibiotikumot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. rtagore
2013.08.16. 10:11
Ennek a kutatásnak aztán tényleg semmi értelme nincs. Mennyire lenne megbízható ez a megoldás, valamint hogyan biztosítanák a tápanyagutánpótlást? Mekkora fényerőt lehetne elérni ezekkel a baktériumokkal? Nem hiszem, hogy a LED-eket ki tudnák túrni az égőkből. Ki az aki erre pénzt szánna egyáltalán?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Magrathea
2013.08.16. 10:17
Rengeteg helyen kell például állandó világítás, milliós tételeket sprórolhatnának ilyenekkel a városi önkormányzatok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. wishformor...
2013.08.16. 10:20
@rtagore
Befektetoknek hivjak azokat aki ilyenre penzt szannak...
lehet hogy ebbol a kutatasbol nem lesz vilagito fenyforras, viszont lehet hogy egy masik terulet pl a genmanipulaciohoz kapcsolodoan valami attorest ernek el, es akkor mar megerte a dolog.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. crowly
2013.08.16. 10:59
Én nagyon félnék ilyet használni. Ha eltörik rám szabadul egy egész baktérium áradat. Fényt a környezeti fényből nyer. Olyan mint egy napelemes, akkumulátoros LED lámpa. Előnye mondjuk az lehetne, hogy ha jól van megcsinálva akkor nem használódik el. Feltehetően a gyártási költség is alacsony. Megfelelő környezetben a hozzávalók szaporodnak és csak merni kell a levest a villanykörtékbe. Ebben egy élő rendszer van ami körforgásban marad és folyton megújul. Hátránya, hogy csak annyi energiája van amit napközben összeszed a fényből. Pl egy folyosón ahol úgy általában egész nap világítani kell mert tök sötét van nem használhatod mert nincs miből töltődnie. Lekapcsolni nem tudod, akkor is pazarolja azt a kevés energiáját amikor nincs rá szükség. Tetszik az ötlet, de konkrét felhasználási lehetőséget a mindennap életből nem tudnék rá mondani. Csak azért tetszik mert nagyon ötletes megoldás.

Viszont ha jól értem ezt ők sem gondolják igazán komoly terméknek. A cél inkább, hogy megmutassák lehet másképp is. Amint az elején említi is, hogy mi lenne ha valahogy meg tudnánk mutatni az embereknek, hogy milyen is a szintetikus biológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester
2013.08.16. 12:30
Vészhelyzeti világításnak még oké lenne... látnád hol megy a folyosó... De olvasólámpának vagy a borotválkozótükör fölé én sem hiszem hogy elég lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zaiko
2013.08.16. 13:24
Én például kertbe simán el tudnám képzelni.
Vannak ezek az ezer forintos ócskaságok, aminek a tetején napelem van, bennük pedig néhány led és egy darab rettentő hitvány tölthető elem.
Nos ezek alapból lósz*r fényt termelnek, de arra elég hogy ne essél pofára a kertben. Ilyen célra ezek kiválóak lehetnek
Körberakod velük a járdát vagy tudomisén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Fireprism
2013.08.16. 16:58
Például olyan helyen ahol egyszerűbb tápanyagot biztosítani mint elektromos áramot.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lajcsi1975
2013.08.17. 11:15
Aztán ha majd elkezdenek kecsegtető eredmények születni akkor jön a PHOEBUS és szépen rákoppint a kis buksijukra hogy vegyenek már vissza magukból de legfőképp az élettartamukból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek
2013.08.17. 17:48
crowly: "Ha eltörik rám szabadul egy egész baktérium áradat."

Félnél, ha megtudnád, hogy a beleidben milliónyi E.Coli éldegél?
Amúgy az E.Coli azért jó, mert ez a biológia és biokémia modellszervezete. Nagyon alaposan ismerjük, ezért is ezeket használják minden ilyesmire általában. Pl fehérjekiválasztás stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. freyr
2013.08.17. 21:00
Nekem a videóból az jött le, hogy egyáltalán nem a villanykörtén van a lényeg, meg sem fordult a fejükben, hogy ebből termék legyen, hanem a kutatás, a közben megszerezhető ismeretek további hasznosítása, illetve a szintetikus biológia bemutatása a céljuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. morgyi
2013.08.17. 23:32
Ha már kert, akkor beültetem bioluminescáló gombával az egészet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. crowly
2013.08.18. 05:45
Renhoek: na épp ez az. Nem szeretném ha egy eltört villanykörtéből olyan dolog folyna rám mint ami valakinek a beleiben van Nem tudom, hogy képzeljem el, de nekem valami zöldes barnás gusztustalan folyadék jutott eszembe ahogy olvastam a cikket. Egy elektromos villanykörtében legalább nincs ilyen.
De ha már ilyesmit szeretnék a kertembe vagy valahová akkor csatlakozok az előttem hozzászólókhoz és én is a bioluminescences növényeket választanám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Inquisitor
2013.08.18. 10:58
Értem én, hogy E.Coli van bennem. De a villanykörtében génmódosított lesz. Eltörik, és mondjuk bejut a szervezetembe mi történik? Világítani fog a seggem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2013.08.20. 13:40
Aki volt mar a Maldiv-szigeteken az nagy valoszinuseggel mar talalkozott a jelenseggel.Ott az egesz tengerpart vilagit az algak miatt.Annak van azert fenye rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2013.08.20. 14:32
Hagyományos villanykörték a legjobbak nem ilyen szarok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!