iPon Hírek

Ballmer: "Érdekes" a Chrome OS, de nem több

Dátum | 2009. 07. 15.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Nem fél a Chrome OS-től Steve Ballmer, ami persze nem meglepő, viszont jó hír lehet a Google számára, mivel az eddigiek azt mutatják, hogy amit Ballmer semmiségnek tart, az rövid időn belül nagy siker lesz. Eleinte ugyanis még magát a Google-t sem tartotta veszélyesnek, később pedig az Apple iPhone-járól vélte úgy, hogy gyengén fog teljesíteni.

Ezúttal konkrétan úgy fogalmazott, hogy a webes alkalmazásokra összpontosító Chrome OS ugyan "rendkívül érdekfeszítő", viszont meglátása szerint túlságosan is nagy felületen fedik le egymást az Androiddal, ami felesleges kavarodást okozhat a későbbiekben - annál is inkább, hogy az Android és a Chrome OS nagyjából ugyanazokat a készüléktípusokat is célozzák meg. Mint mondta, nem érti, egyáltalán hogyan vághatott bele a Google ilyesmibe; nem tudják, mit akarnak? Ballmer szerint egy készüléktípusra egy operációs rendszer is bőven elég, minek kettő?

Persze nem zárható ki az a lehetőség sem, hogy Ballmer mondhatni szokás szerint igyekszik előre védekezni, mivel bár a Chrome OS érkezése majd csak valamikor 2010-ben várható, talán konkurenciát és veszélyt is jelenthet az MS dominanciájára a netbookok piacán (bár a szokás nagy úr).

Az ugyan tény, hogy a Chrome OS valóban okozott már gondokat magának a Google-nek is, és sokan mások is hangot adtak már értetlenségüknek az új operációs rendszer és az Android közti átfedések kapcsán, de 2010 még messze van, sokminden történhet addig.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. oldone
2009.07.15. 14:37
VISSZA A HIRHEZ

Ez az ember egy bohóc. Az a legfőbb dolga, hogy produkálja magát a kiállításokon, sajtókonferenciákon, és hasonlókon. Az egyetlen szerepe, hogy üvöltve sugározza az MS üzenetét, amit már rég nem hisz el a hülye se:
"Mi vagyunk a legjobbak, még csak komolyan se kell vennünk senkit!"

Kíváncsi lennék, ha nem lennének olyan nagyok, hova jutnának most a jelenlegi termékeikkel, mennyire lennének versenyképesek, ha nem működne az "úgyis mindenkinek az van, ezért vegyük azt/fejlesszünk arra" dolog.
Szánalmas, ötlettelen, erőszakos magatartású pökhendi cég. Ugyan az az attitűd, amiért annak idején egyes amerikai ifjak garázscégeket csináltak, hogy ne kelljen a jó ötleteiket elutasító óriáscégek postázójában dolgozniuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Reignman
2009.07.15. 14:49
Valóban néha azt hiszi az ember, hogy a számítástechnika biznisz komoly dolog, de ott is van pár ember, aki teljesen elbulvárosodott, és élvezi a közfigyelmet, ami általában negatív. Az EA-nál rögtön ott van a Riccitiello, aki az évek alatt, a sok pátoszos öndícséret mellet csak a középszerű folytatásokból tartja fent a céget, ami lassan kezd visszacsúszni a középszerűségbe, vagy mellette Peter Moore, aki előbb az Xboxok hűtését tolta el a Microsoftban, majd most következetesen teszi tönkre a sportjátékok minőségét.
Vicces, ahogy középkorú, pocakos, öltönyös emberek bohóckodnak, sületlenségeket beszélnek és lejáratják magukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Terror
2009.07.15. 15:20
"Érdekes" a Chrome OS, de nem több...


A Windows meg nem hogy nem több, de még csak nem is érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. d311c
2009.07.15. 15:29
Inkább a média hülyesége, hogy ilyenekből hír lesz.
Most komolyan, ki várta azt, hogy mondjuk így nyilatkozzon: "Betojtunk a Chrome OS-től, és nem is fogjuk továbbfejleszteni a Windows-t se, mert innentől már úgyis felesleges."
Nyilván nem fog nyíltszínen beájulni, hogy "Nahát! Milyen jó ötlet, és mi nem is gondoltunk rá!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. oldone
2009.07.15. 16:16
d311c:
Neked nem unalmas, hogy mindenki ezt az idióta magabiztos dumát nyomja? Ez az elbarmolt amerikai attitűd nekem buta. Ha kosarazom valakivel, és azt mondom a meccs előtt, hogy az ellenfél béna fakezű, két dolog történhet:
-nyerek. És akkor mi van? Lenyomtam egy fakezűt. nem nagy dicsőség.
-vesztek. Kikaptam egy bénától, na hát ez égő.
És a Microsoft égni fog, mert nem elég éhes már, és nem mer nagyot váltani, holott eljárt a dolgai felett az idő... ...ja és mert ha választani kell az emberek a szimpatikus dolgokat szeretik választani, és ők nagyon nem azok. Pedig egyszerű lenne: annyit kéne csak mondaniuk, hogy "igen, a XY figyelemre méltó termék, minket is inspirál a konkurencia remek munkája, és mi igyekszünk ennél a nívós terméktől is jobbat összehozni"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. adam0205
2009.07.15. 16:25
Ti meg miről beszéltek? A Google most csinálja az első OS-ét, szerintem örülni kell ha nem lesz egy bughalmaz. A programkompatibilitásról sem szól a fáma, ami gond lehet lévén Linux alapon nyugszik és azon is sok MS exkluzív program nem fut. A Windows-t amikor merték újítani (Vista) rögtön fújólás lett belőle, amikor meg alig változtattak rajta csak tovább csiszolták (7) már mindenkinek tetszik. Tény, hogy mindkettő jó, kinek nem tetszik ott az OSX vagy a Linux.

Amúgy is a 7 eléggé jól elfut a laptopokon így nem hinném hogy a Google OS letaszítja az MS-t a trónról. Mindenhol lehet olvasni, hogy a még csak próbaverziós Se7en mennyire népszerű. (joggal)
A Linux-nak is megvan a konkrét tábora mégsem tudott elterjedni nagy %-ban, szerintem ez lesz a Google OS-sel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2009.07.15. 16:47
oldone józan PR-szöveget talált ki: "igen, a XY figyelemre méltó termék, minket is inspirál a konkurencia remek munkája, és mi igyekszünk ennél a nívós terméktől is jobbat összehozni".

MicroSoft az ügyesen/álnokul felépített FÜGGŐSÉGI CSAPDÁBÓL él.

adam0205 is céloz erre: "... ami gond lehet lévén Linux alapon nyugszik és azon is sok MS exkluzív program nem fut".

MS-EXKLUZÍV, ez a MicroSoft jogszerű erkölcstelensége.

LSD-exkluzív emberek pedig ingüket gatyájukat odafizetik a drog dílernek, majd belehalnak az LSD-exklozívitásba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bruhaha
2009.07.15. 16:58
oldone: az MS már vállalt nagyot(nagyobbat)..ez volt a vista ..csomo mondent átírtak rajta..újraterveztek rajta..ettöl szép és jó lett..csak a kompatibilitás kárára ment az egész..és elkkr jön a sok barom ember és sír h ez meg az nemmegy..de azért legyen ám megújítva az egész!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. oldone
2009.07.15. 17:00
adam0205:
Amit írtál mind valószínűleg igaz. Én csak arra gondolok, kicsit több tisztelet mások felé, és annak elismerése, hogy mások ebben-abban jobbak, még nem önbizalomhiány.
Az meg, hogy az MS-nek elvekre alapozott ellentábora van, sok mindent elárul. Ráadásul most már minden a webalapú dógoktól szól, amiben a Google nem kezdő. És - bár a 7 jó, - ha a Chrome OS kijön, és nem lesz totál bugos, van esélye. Persze nem arra, hogy letaszítsa a Windowst, hanem, hogy szakítson a piaci részesedéséből. Én mégis arra lennék kíváncsi, hogy ha nem lenne mindenkinek Windowsa és ezért nem mindent arra fejlesztenének, akkor milyenek lennének az esélyek az OS-böngésző-office piacon.

bruhaha: nem hinném hogy a Vista olyan nagy, és korszakalkotó váltás lett volna, bár tény hogy annak kommunikálták. Attól, mert alapoktól újrakezdek valamit, még mehetek a régi úton, amit ismerek, még ha nem is tűnik fel nekem. De hátha majd a 7 úgy jön a Vistára, mit az XP a Milleniumra, vagy az SE a 98-ra.
A kompatibilitásról meg annyit, hogy prohelp leírta, mért fáj ez az embereknek. Mert bár nem olyan jó mint lehetne de MS kell a kompatibilitás miatt. Jé nem is olyan kompatibilis... akutyafájátdebosszanó! Szóval igazad van bruhaha, de szerintem ez az egy seggel két lovat tipikus esete. Nem merték bevállalni, hogy tessék, itt az XP még 2015-ig, kihozzuk a 7-et 2010-ben, nem lesz Vista, és nem kötünk kompromisszumot a 7 esetében a kompatibilitás kedvéért.
Szerintem mi jobban jártunk volna. Ja, hogy ez nem arról szól, mert már nem szabad verseny van a piacon?!?... Bocs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Reignman
2009.07.15. 19:32
Nem hiszem, hogy konkurencia lenne a Windowsnak a Chrome OS, de nagyon sok embernek, aki a netbookját csak internetre és egyszerű word alkalmazásokra használja, épp egy ilyen INGYENES, MEGBÍZHATÓ és GYORS rendszer kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. d311c
2009.07.16. 08:08
"d311c:
Neked nem unalmas, hogy mindenki ezt az idióta magabiztos dumát nyomja? Ez az elbarmolt amerikai attitűd nekem buta."

Pont avval kezdtem, hogy ez a média hibája, hogy publicitást kap. Úgyis semmitmondó - azaz nincs hírértéke - tehát felesleges!
Ez nem az M$ hibája! Valószínű az "érdekes" a legnagyobb elismerés amit megengedhet egy nyilatkozat alkalmával a konkurencia termékét illetően.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. adam0205
2009.07.16. 12:34
Nekem egyik nagy sw óriással sincs gondom lévén használom majd' mindegyik valamelyik termékét. (Vista-t MS-től, előtte XP-t, Google cuccait is használom), de ha a sok ember az MS nyomulását utálja akkor a Google-ét miért nem? Lassan már Google TV hiányzik de lehet lesz az is idővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Riddick77
2009.07.16. 18:55
Balmernek kő kemény pszichopata feje van ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2009.07.16. 19:38
d311c: Azt nem lehet mondani, hogy nem gondoltak rá. Nem rég jelentették be, hogy hasonlóra készülnek az IE8 utód kapcsán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Salcay
2009.07.20. 15:19
elterjedés, részesedés... jól mondtátok előttem korábban, MS a függőségből él. Annak idején ő volt az egyetlen, aki a többi rendszerhez képest felhasználóbarát tudott lenni, mert erre törekedett. Az majdnem mindegy volt mennyire működik, csak legyen szép és egyszerű. Elterjedt, ebben a formában ismerték meg, máig is óvodákban és iskolákban azonnal itatják be a gyerekbe a Microsoft logót, és az igét, hogy "Ez a jó, ezt kell használni!" Ezek után csodálkozunk, hogy nem lehet odébb tenni?

MS "erkölcs": vegyünk meg belőle valamennyit potom áron, amíg zsarolni tudjuk őket, aztán engedjük őket dolgozni, és lopjuk el az öltleteit!
Élő példa: Novell megveszi SuSE-t, MS azonnal megveszi Novell-t, így van MS részesedés a SuSE Linux-ban. Jéé, azóta a SuSE fizetős lett, és kivált belőle az openSuSE, ami nem fizetős... csak épp le lett butítva. Jéé, az azóta elkészült Windows 7-ben jelentősen javult a kötetkezelés. Paranoid, amikor hasonlóságot vélek felfedezni a SuSE-val? Az MS így belát a kártyák mögé ebben a pókerben, és nyíltan lopja az ötleteket, és a konkrét technológiát is. Ez így nem szabad verseny.

A MacOS elterjedését nagyban elősegíti, hogy mostmár Intel procikon is fut, nem kell neki a saját hardware. Ez nem olyan régen van így, talán 2 éve, pontosan nem tudom.

Linux... na, hát ugye a Linux a UNIX-ból született, ami kiszolgálókra volt kitalálva, hozzáértő embereknek hozzáértő emberektől. A tipikus jó programozó teremtette, aki saját magának gyártott eszközt, és zárójelben ez másoknak is tetszett. Így terjedgetett. Ezután jöttek az MS-al elégedetlen felhasználók, akik ismerték vagy már hallottak valahol más, létező megoldásról, amit valami Li...x-nak hívtak. 1996 körül a Linux is rájött, hogy azért jó volna talán felhasználóbarátnak lenni. 2000 körül meg is születtek az első érdembeli próbálkozások, és 2005-ben már valós 3D-s asztallal is képes volt elkápráztatni a tapasztalt felhasználókat, ma pedig ugyanezt két-három kattintással bárki összerakja, legyen szó akár Ubuntu, SuSE, Fedora, vagy bármely más terjesztésről. Csilli-villiben is bármikor lesöpri a MS termékét. (Tessék, Youtube: beryl vs aero, vagy compiz vs aero) A Linux a MS-hoz képest sokkal kevesebb időt fordított arra, hogy felhasználóbarát legyen, viszont ami működik, az bizony működik.

Kompatibilitás: a MS Office korai verziói még saját magukkal sem voltak kompatibilisek, más gépen más eredményt produkált ugyanaz, és épp ezért nem lehetett másolni office doksikat egyik gépről a másikra, mert nem lehetett megnyitni. Mostmár tök jó, kompatibilis... SAJÁT MAGÁVAL. Ellenben ott az OpenOffice, vagy az őse, a StarOffice, ami 1999-ben tudta írni és olvasni az akkori összes office program csomag formátumát, mégsem használta szinte senki.

Vélemény?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.07.20. 20:17
Én egyetértek. Kíváncsi leszek, hogy az Európai piacon mit tud alkotni az Intel, Nokia, Opera, Google és társaik a "Microsoft megszokása" ellen. Egyelőre gyülekeznek a felhők minden irányból a MS feje felett, dehogy végül lesz-e ebből vihar, vagy csak elfújja a szél... az még kérdés.

Az, hogy a Google ChromeOS mögé már felsorakozott a világ 5 legnagyobb gyártójából 4, az egyelőre nem rossz kezdet, de ugyebár ez csak a fiatalabb generációknál jelenthet áttörést, a megszokás ellen.

Bár azt hiszem, a MS már elfogadta a jelenleg várható helyzetet, már csak abból adódóan is, hogy szép lassan engedi át a licenceit a Novell-nek.

MOD: Nocsak: http://hup.hu/cikkek/20090720/gplv2-es_kod...oft_a_linux-hoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!