iPon Hírek

Barátibb fogyasztással érkezik a Snapdragon 820

Dátum | 2015. 11. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Qualcomm rendkívül ügyesen adagolja a Snapdragon 820 központi chippel (MSM8996) kapcsolatos információkat. A vállalat már sokadik alkalommal áll elő olyan bejelentéssel, melynek keretében friss részleteket árul el. Ennek a stratégiának köszönhetően apránként mindenki megismerkedhet a lapkával, és a híre szinte folyamatosan a felszínen van már csaknem fél éve.
Az újdonságokból talán a rendszerchip fogyasztására vonatkozó adat a legérdekesebb. A Qualcomm elmondása alapján a Snapdragon 820 lapka a Snapdragon 801 szériáig visszamenőleg minden SoC-nél sokkal alacsonyabb fogyasztással rendelkezik. A Snapdragon 810-hez mérten a prezentáció szerint 30 százalékos lesz a fogyasztáscsökkenés, amihez hasonlóra sem volt példa a közelmúltban. Nem véletlenül lehetünk viszont ezzel a dologgal szemben szkeptikusak, pro és kontra érvek is vannak az adat mellett. Egyfelől itt nagyon komoly előrelépés történt a gyártástechnológiában, és a Qualcomm természetesen ezzel együtt számolta a fogyasztást, így megalapozottnak tűnhet, másfelől viszont ott az apró betűs rész, amiben az áll, hogy „normalizált, mindennapos használat” mellett végezték a méréseket. Szóval egyáltalán nem statikus pontról beszélhetünk, és nem derül ki belőle, hogy maximális sebességre kapcsolva mekkora étvágya lehet az újdonságnak, és arra sem igazán következtethetünk ebből, hogy akkor most megszűnhetnek a melegedési gondok. A Qualcomm MSM8996 gyártását egyébként ironikus módon az egyik nagy ellenlábas, a Samsung végzi majd. Jelen állás szerint a 14 nm-es FinFET-et, azon belül is azt a node-ot (LPP - Low Power Plus) használhatja a Qaulcomm, ami kifejezetten ideális alacsony fogyasztású, de mégis remek teljesítményű lapkák számára.
A processzor oldalán eddig arról lehetett hallani, hogy kétszeres hatékonysággal lehet majd számolni. Nos, ezt továbbra sem támaszthatjuk alá tényekkel, viszont már tudjuk, hogy milyen felállásban lesznek benne a magok, ami nem elhanyagolható. Ugye arról korábban is szó volt, hogy ezúttal a Qualcomm már a saját egységeit fogja felhasználni, és arra is fény derült, hogy négymagos konfigurációról beszélhetünk. Most viszont már azt is tudjuk, hogy nem azonos kvalitásúak lesznek a benne rejlő magok, hanem két részre bontva állnak munkába. A sebességért felelő Kryo HP páros 2,2 GHz-ig is skálázódhat nagy terhelés esetén, míg az alacsonyabb fogyasztási mutatóval rendelkező klaszter két tagja (Kryo LP) csak 1,6 vagy 1,7 GHz-ig mehet el. Arról nem esett szó, hogy ez az ARM big.LITTLE architektúráját használja-e, ami a CCI-400 vagy CCI-500 belső összeköttetésen alapul, de sokkal inkább egy egyedi kapcsolatnak ígérkezik. Ez utóbbi elméletre utal az is például, hogy egy hatalmas L3 gyorsítótár „szorult” a magok közé, mellyel valószínűleg egyebek mellett a közös munka is hatékonyabbá válhat.
A Qualcomm néhány egyéb érdekességet is bemutatott, ilyen volt a Sense ID is. A Sense ID olyan módon képes érzékelni a felhasználók ujjlenyomatát, hogy elegendő hozzá egy üveg vagy alumínium felület, nem kell külön kialakítani a helyét az okostelefonon, így a dizájnba nem rondít bele. A Sense ID 0,4 milliméteres felületen keresztül működik megbízhatóan, és egyáltalán nem számít neki, ha mondjuk piszkos a felhasználó ujjbegye, vagy nedves a felülete, ugyanis ultrahangos érzékeléssel működik. A cég megmutatta a rendezvényen a Hexagon 680 DSP és Spectra 14-bites dupla ISP is a tudását. És az AnandTech elmondása szerint meglehetősen jól vizsgáztak, a fotók és videók alacsony környezeti fénynél is jó dinamikatartománnyal bírtak, miközben a zaj is elfogadható szinten maradt.
Ahogy arról már korábban szó esett, a Snapdragon 820 egy villámgyors 4G LTE hálózati modemnek fog otthont adni. A Qualcomm X12 LTE már a tizenhármas kategóriába sorolható a sebessége alapján, ami annyit tesz, hogy 600 Mbps-os tempót diktálhat a letöltések során, felfele pedig 150 Mbps-mal áramolhatnak a bitek – persze csak abban az esetben, ha megfelelő infrastruktúra áll a rendelkezésére, de ilyen lefedettséget most még egyetlen szolgáltató sem biztosít. A Snapdragon 820 a működése során folyamatosan monitorozza a jelerősséget a Wi-Fi és az LTE esetében, és képes váltani a hálózatok között, ha úgy ítéli meg, hogy egyik másik esetleg jobban teljesítene, ilyenkor a VOIP hívás is gondtalanul átadásra kerül. Fontos, hogy a modem szempontjából is sikerült javítani az energiahatékonyságon. A Qualcomm közleménye alapján ilyen téren 15 százalékban mérhető a javulás. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően érzékelhetően kisebb lesz a szakadék az LTE-s és a Wi-Fi-s internetezéssel elérhető üzemidők között, ami dicséretes. A Qualcomm Snapdragon 820 megjelenése egyre közelebb van, és ez érezhető is a vállalat kommunikációján. Amiről ezúttal nem esett szó, az például az Adreno 530 IGP, ami egyébként szintén nem elhanyagolható előrelépésen esett át, ahogy arról a Qualcomm nyáron részletesen beszámolt. A csúcsragadozó már 1866 MHz-es órajelű LPDDR4 memóriákkal is összeházasítható lesz a lehető legnagyobb teljesítmény kisajtolása érdekében, és támogatja a Qualcomm Haven biztonsági csomagot. És azt is érdemes megemlíteni a Snapdragon 820-nál, hogy a Quick Charge 3.0 is jelen van már nála, amivel jelen állás szerint jelentősen meggyorsítható a készülékek töltése, ráadásul az intelligens vezérlésnek köszönhetően a hardveres elemekre is ügyel a folyamat során. Az Qualcomm MSM8996 chip a jövő év elején kerülhet először bevetésre, és rengeteg pletyka utal arra, hogy lesznek olyan Samsung Galaxy S7 modellek, amikben ez dolgozik majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. tibaimp
2015.11.11. 18:35
Azt tudja valaki esetleg, hogy egy ilyen Snapdragon mondjuk a 810-es soc-nak mennyi lehet a maxTDP-je? Vagy egyáltalán van ez értelmezve ezeknél? Az Intel adja meg így az asztali és a mobil cpu "fogyasztását".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sightseer
2015.11.11. 19:17
A cikk olvasása közben röhögök azon, hogyha majd én a közeljövőben megveszem a Z5 Premiumot, akkor az már - akár a jövő év elején - mekkora hátrányban lesz...
Az ember vesz egy 200k+ telefont, és mire észbekap, hogy van, már körberöhögik, hogy elavult. Bár ez már rég így van, mondjuk talán androidnál jobb a helyzet.
A piacon már tényleg csak a moduláris telefonok segíthetnének, de ott is lenne valami, amivel az emberek képébe nyomnák, hogy vegyen újat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.11. 19:56
a note4ben snapdragon805ös van. 4mag, 2650Mhz úgy látom annál semmi sem lesz gyorsabb, inkább veszik vissza az órajelet..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zsoooooti
2015.11.11. 20:33
Vízhűtéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiberg Sight...
2015.11.11. 20:38
Az elavult szó nem azt jelenti hogy "az aminél van újabb". Nekem egy snapdragon 410 100%-osan megfelel mert optimalizált a telefonom rendszere. Asphalt 8 meg ilyesmi játékokon kívül mindent meg tudok vele tenni, akadás nélkül. Az hogy valakinek fétise az antutu pontszám egy dolog, attól még van újabb nem lesz egy termék sem kevésbé használható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX phild
2015.11.11. 20:56
Az egy dolog, hogy 2.6Ghz-es, de attól még nem gyorsabb az S820-nál, pontosabban épp gyengébb lesz. Jóval gyorsabbak még alacsonyabb órajelen is. Tetejében Krait 450-es magok vannak "csak" benne, aminél A57 is jobb már, Kryo pedig ennél is jobb. Úgyhogy ne csak az órajelet nézd, sok mástól is függ a teljesítmény még.

kiberg:
Alapvetően igaza van Sightseer-nek, csúcs kategóriába tényleg így van, hiszen ez a lényege, hogy a legjobb legyen és tényleg maximum néhány hónapig lehet elmondani egy készülékről, utána "elavul", hiszen van újabb és jobb. Más kérdés kinek mire van szüksége, mivel elégszik meg, elég neki a belépő vagy közép kategória is.
Viszont pont Android esetén van leginkább így, nagyon gyilkos verseny van már a "legjobb" címért, Samsung, Huawei is keményen elkezdtek chipeket tervezni és Qualcomm eddigi vezető pozíciója is kezd eltűnni, lásd Samsung S6 már saját SoC-al jött, ami most is a legerősebb a piacon (még).
Bár szerintem nem ez az igazi innováció, mert mint írtad, legtöbb feladatra az S410 is bőven elég már. Sokkal többre tartom pl a Motorola új több rétegű törés védett kijelzőjét, na az tényleg olyan újdonság amire az ember felkapja a fejét (vagyis én). A másik sarkalatos pontja az okostelefon piacnak az üzemidő, ez amiben mai napig semmilyen fejlődés nem történt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rfj1989 Sight...
2015.11.12. 09:09
Ez mindíg is így volt, csak manapság talán kissé felgyorsult a dolog. Aki a legjobbat akarja annak mindíg a zsebébe kellet nyúlnia... és lehet 1-2 év múlva már a középkategória is beelőzi. Ezért szoktam én mindíg a közép kategóriában keresgélni. Persze mindenkinek márak az igényei és lehetőségei, biztos van akit nem zavar ha egy 200k teló 1-2 év múlva már csak a felét éri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!