iPon Hírek

Bárhonnan elérhető médiaformátum a Disney-től

Dátum | 2009. 10. 31.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Friss bejelentése szerint olyan új digitális médiaformátumot fejleszt a Disney, amely teljességgel feleslegessé tenné az egyes készülékekre vonatkozó lejátszási jogokat - viszont természetesen továbbra is gondoskodna másolásvédelemről, csak másképp.

Az egyelőre a Keychest (=Kulcsládikó) munkacím alatt futó projekt a jelek szerint életre szóló lejátszási jogot biztosítana az egyes tartalmakhoz egy sor különböző készüléken. Tulajdonképpen az Amazon Video On Demand jogmenedzsment-rendszerének egy univerzálisabb változataként is értelmezhető, melynek segítségével a felhasználók "helyet spórolhatnak" a gépükön, mivel ez a lehetőség csak és kizárólag streaming tartalmakra vonatkozik - letöltési opció nem lesz.

A Keychestet elvileg valamikor novemberben izzítják be majd, bár azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mely platformokról és milyen formátumban lesz elérhető - bár az Apple meglehetősen valószínűnek tűnik, mivel Steve Jobs tagja a Disney igazgatótanácsának is. Kétség ezügyben csak annyi marad, hogy az Apple-nek már megvan a maga FairPlay formátuma, és általában inkább saját fejlesztéseit részesíti előnyben a külső alkotásokkal szemben. Bár egy forrás szerint nem kizárt az iTunes kiegészítése egy streaming lehetőséggel iTunes Replay néven, de ez egyelőre még kérdésesnek tűnik.

Akadályozhatja azonban a Keychest elterjesztését az a tény, hogy egy stúdió rendelkezne fölötte teljhatalommal, így mások esetleg nem kívánnának majd csatlakozni hozzá. Annál is inkább, hogy legtöbb "nagy név" már összefogott és DECE néven megalkotott egy saját, közös szabványt, ami hasonlóképpen működne, mint a Keychest. Ettől azonban mind az Apple, mind a Disney távol tartották magukat.

Többen illették kritikával magát a kizárólag hozzáférés-alapú formátum alapelgondolását is, mivel szerintük ez egyrészt túl nagy hatalmat adna a tartalomszolgáltatók kezébe, amivel mint tudjuk, rendkívül könnyű visszaélni (valamint, ha az illető szolgáltató csődbe megy, minden egykori kuncsaftjuk búcsút mondhat mindannak, amiért fizetett), másrészt pedig igencsak korlátozná a használhatóságát már egyszerűen az is, ha egy ideig bármilyen oknál fogva is gondok merülnek fel az ember nethozzáférésével.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!