iPon Hírek

Bármennyit el lehet költeni a jó biztonsági kamerarendszerekre

Dátum | 2010. 05. 02.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A technika fejlődése nem állt meg a biztonsági kamerák területén sem: néhány éve a felvételeken a bankrablóról azt is nehéz volt eldönteni, férfi vagy nő, ma már az is megnézhető, hord-e kontaktlencsét - mondta a Napinak Bohata Csaba, a Polygon Informatikai Kft. biztonsági kamerarendszerek kiépítésével foglalkozó szakembere. Ez az előrelépés a megapixeles, digitális hálózati kameráknak köszönhető.

Egy biztonsági kamerarendszer alapesetben nem túl bonyolult. A különböző pontokon elhelyezett fix vagy mozgó kamerák a képet egy vagy több monitorra továbbítják, az egész mögött pedig van egy felvevő egység, ami a képeket tárolja a későbbi visszakereséshez - vázolta a rendszerek működését a szakember. A kamerák lehetnek analóg vagy digitális eszközök, a digitálisak pedig különböző felbontásúak. Ma már a legnagyobb gyártók, például az Axis vagy a Panasonic mindegyike kínál öt megapixeles vagy efölötti felbontású készülékeket, és itt is mindinkább elterjednek a képernyők világából átvett HD, Full HD elnevezések. Az eltérő felbontáson túl változhat az eszközök fényérzékenysége is, de jellemzően ma már ahol egy ember szabad szemmel lát, ott a kamera is működik. Ahol ez is kevés, ott a rendszerek digitális hőkamerákkal egészíthetők ki.

A rögzítő egységek is messze többet tudnak az egykori VHS-felvevőknél. A digitális jelet merevlemezen tárolják, de a megapixeles felbontás megnövekedett adattömege miatt ma már nem ritka, hogy egy-egy komolyabb biztonsági kamerarendszer mögött önálló, a szerverparkokból ismert adattároló dolgozik. A háttértárolók nem csak rögzítési feladatokat látnak el. A rendszerekhez komplex keresési modulok csatlakoznak, amelyekkel az időponton kívül akár mozgásra, fényviszonyok változására vagy igény szerint más eseményekre is rá lehet keresni, akár távolról is. Természetesnek számít, hogy egy esemény hatására - mozgás, fény, füst, hőmérséklet, a behatolásérzékelő jel - a felügyelő szoftver automatikusan riaszt, értesíti az üzemben tartót és a hatóságokat, és ezzel egy időben megkezdi a képek továbbítását is egy tetszőleges külső számítógépre.

A rendszerek kiépítési, üzemeltetési költsége az egyik legsarkosabb kérdés - hangoztatta a Polygon szakembere. Az egyedi igények és kiépítések az árat széles skálán változtatják, de általánosságban egy márkás, megfelelő felbontású digitális kamera nagyjából nettó 150-200 ezer forintba kerül. A szükséges alapszoftverek 30 ezer forint körül beszerezhetők, ugyanennyibe kerül a hardver is. Bohata hangsúlyozta, hogy az előbbi számok csak az alapkiépítést jelentik, intelligens keresések, hőkamerák vagy önálló adattároló rendszerek ezt az árat akár egy nagyságrenddel is emelhetik. A technológiai lehetőségek mára többnyire a valós igények előtt járnak, az elképzeléseknek leginkább a büdzsé szab határt. A piaci szegmens nagyságát milliárdos nagyságrendűre becsülte a Polygon szakértője.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. axe
2010.05.03. 09:10
Mégsem takálják meg őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sarocker
2010.05.03. 09:51
És akkor egy hazai gyöngyszem: http://logipix.com/logipix.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!