iPon Hírek

Bay Trail alapú konvertibilis tábla az ASUS műhelyéből

Dátum | 2013. 09. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A frissen bemutatott Bay Trail platformra már több termék is alapoz, amelyek közül ezúttal az ASUS Transformer Book T100-as konvertibilis tábláját vesszük szemügyre egy picit közelebbről.

Az ASUS Transformer Book T100 egy négymagos Bay Trail Atom SoC egységet alkalmaz, amelynek processzormagjai 1,33 GHz-es alap-, és 1,8 GHz-es turbó órajelen ketyeghetnek. A Z3470-es központi egység négy darab Silvermont processzormagja mellé - amelyek 2 x 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótárat használnak - egy HD Graphics típusú, Gen7+ architektúrára támaszkodó integrált videó vezérlő is jár, amelyben négy darab EU lapul. Ezek 310 MHz-es alap órajelen ketyegnek, de a rendszer terheléstől függően akár 667 MHz-ig is emelheti az IGP órajelet, hála a turbó támogatásnak.

A Z3470-es SoC kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt kapott, ami maximum 4 GB-nyi LPDDR3-as rendszermemória kezelésére képes. Az ASUS terméke 4 GB-nyi helyett csak 2 GB-nyi rendszermemóriát kapott, ami nem is feltétlenül baj, hiszen ez a mennyiség még bőven belefér a 32-bites operációs rendszerek által szabott keretbe. A Bay trail esetében a Connected Standby mód amúgy is csak 32-bites operációs rendszer alatt működik, de a következő év első negyedévében a 64-bites operációs rendszerekhez is megérkezik az új funkció támogatásához szükséges driver.

A Transformer Book T100 egy 10,1 hüvelykes képátlójú, IPS alapú LCD kijelzőt alkalmaz, amely mögött természetesen LED-es háttérvilágítás teljesít szolgálatot. A natív felbontás értéke csak 1366 x 768 pixel, de ekkora képátlón ez sem tűnik alacsonynak. A tábla szélein Micro USB és HDMI csatlakozó, valamint egy Micro SD slot lapul - utóbbi tökéletesen alkalmas a belső 32 GB-nyi vagy 64 GB-nyi tárhely kényelmes kibővítésére.

A billentyűzetet is tartalmazó dokkoló rész billentyűi minőségiek, hiszen gondos mérnöki munka gyümölcseként születtek meg. A dokkolón érintőpad is található, amivel tökéletesen kiaknázhatóak a Windows 8.1 érintő támogatásában rejlő lehetőségek. A dokkolón normál méretű USB 3.0-s port is helyet kapott. Jelenlegi információink szerint a dokkoló nem tartalmaz külön akkumulátort, és a T100-as modell 31 wattórás akkumulátorkapacitásával 11 órányi üzemidőhöz lehet jutni.

A Transformer Book T100 dokkolóval együtt 264,16 x 170,18 x 23,62 milliméteres mérettel bír, tömege pedig 1089 gramm. Amennyiben a billentyűzetet is tartalmazó dokkolót lecsatoljuk, a T100 vastagsága 10,4 milliméterre, tömege pedig 545 grammra csökken. Nem rossz értékek ezek egy Windows alapú konvertibilis táblától. A Transformer Book T100 kijelzőjének felbontását lehet ugyan kritizálni, ám a helyzetet egyből másképp fest, ha eláruljuk, mennyibe kerül az újdonság. A 32 GB-os modellt 349 dollárért, a 64 GB-os kiadást pedig 399 dollárért lehet hazavinni. Hab a tortán, hogy mindkét termékhez jár a Microsoft Office Home & Student 2013 teljes verziós kiadása is. Az újdonság ősszel kerülhet forgalomba, és a kisebbik várható ajánlott végfelhasználói ára bruttó 110 ezer forint lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. ByrDer
2013.09.12. 21:09
Mindeközben a temash és kabini alapú tabletek:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm ByrDe...
2013.09.12. 21:27
Igen. Kell a trágya a termésnek előtte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lajthabala...
2013.09.13. 08:18
Jó lenne ha kijönne rá rendes operációs rendszer is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer
2013.09.13. 12:05
Ennyi... végre kezd megjönni az MS esze. Évek óta mondom, hogy ezt a vonalat kell erősíteni. X86-os, passzívan hűtött, proci, teljese értékű Windows-az, tablet/noti hibridként, elérhető áron. Ennyi pénzért ez szinte ajándék. Ez a jövő. Ha ezekből lesz szép nagy választék, az olcsótól a ultra minőségiig, akkor ezek szépen elkezdik majd kiszorítani az ultrabookoat, a tableteket, és a a sima notikat. Valszeg egyik kategória sem fog eltűnni, de háttérbe fognak szorulni.

Ez a cucc majdnem tökéletes. Én még magáról a tabletről részről hiányolok egy teljese méretű USB-t, pendrive miatt, és a kijelző is kérdéses, hogy karcálló-e, és még az Atomról sem tudjuk, hogy mit tud a való életben, de ha kellően erős lesz, ez a tablet maga a tökély. És ahogy fejlődik az Atom SOC az ilyen megoldások egyre jobbak, és jobbak lesznek. Mert ki fog ezek után RT-vel, vagy Androiddal szüttyögni, amin semmi nem fut, ami az asztali gépen? Senki. Ez a cucc a maga 10 coljával, Full Windows-ával most került annyiba (ha tényleg megáll 110k-ba), mint amibe került a Nexus 7 cellular-om. És ugye mondanom sem kell, hogy melyik használhatóbb.

Megmondom őszintén, szerintem ez a koncepció számomra annyira vonzó, hogy ha nem Win8 lenne rajta, akkor most befizetném az árát előre...
De egy faxa Windowsal (Win9?) az ilyen tabletek ütni fognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!