iPon Hírek

Bay Trail alapú, névjegykártya méretű PC érkezik

Dátum | 2014. 04. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A MinnowBoard neve a beágyazott rendszerek területén otthonosan mozgók számára ismerős lehet, de a terméket különböző hobbi projektekhez is előszeretettel használják, igaz, népszerűsége nem olyan nagy, mint a Raspberry Pi-é vagy az Arduino-é – de persze nem is ugyanazt a területet veszi célba, mint az említett termékek. Az eredeti MinnowBoard még egy egymagos, 2010-ben bemutatott Atom E604-es processzort tartalmazott, amely 45 nm-es csíkszélességgel készült, processzormagja pedig 1 GHz-en ketyegett. Most eljött az idő, hogy a termék utódja is bemutatkozzon: elkészült a MinnowBoard Max, amely kisebb, mint elődje. A 99 x 74 milliméteres nyomtatott áramköri lapra épített PC összességében 36%-kal kisebb, mint elődje. A méretcsökkenés nagyrészt annak köszönhető, hogy az új platform immár Bay Trail sorozatú Intel Atom processzort tartalmaz, ami tulajdonképpen SoC egységnek tekinthető, hiszen tokozásán belül a klasszikus déli híd is helyet foglal. Az újdonság többféle processzorral is elérhető lesz: egyebek mellett egy egymagos Atom E3815-ös, egy kétmagos E3825-ös és egy négymagos E3845-ös modell is szerepel az opciós listán. Az említett SoC egységek 10 wattos vagy ennél alacsonyabb TDP-vel rendelkeznek, azaz abszolút nem nagy étvágyúak.
A MinnowBoard Max felszereltség tekintetében sem rossz. A DDR3-as rendszermemória alaplapra integrálva érkezik, így itt nincs bővítési lehetőség, legalábbis az átlagfelhasználók számára. Az apró alaplapon lapul egy SATA 3 Gbps-os port, valamint egy MicroSD memóriakártya-olvasó is. A csatlakozók között egy micro-HDMI videokimenet, egy Gigabites Ethernet port, illetve egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s port sorakozik. A tápellátás egy egyszerű tápadapter csatlakozón keresztül oldható meg, méghozzá 5 voltos feszültséget és egyenáramot biztosító tápegység segítségével. Az alaplapon több tüskesor is található, amelyek különböző érzékelőket, illetve FPGA-kat fogadnak, sőt, egyikükkel a Bay Trail PCI Express sávjaihoz is hozzá lehet férni. A tervek szerint a MinnowBoard Max szállítása júniusban indul meg. A belépőszintű modell, amely egymagos processzorral és 1 GB-nyi rendszermemóriával gazdálkodik, mindössze 99 dollárba kerül majd. A kétmagos processzorral és 2 GB-nyi rendszermemóriával ellátott példányért 129 dollárt kérnek el. A hírek szerint négymagos processzorral és maximum 4 GB-nyi rendszermemóriával ellátott példány is érkezik, igaz, az egyelőre nem tudható, hogy pontosan mennyibe fog kerülni. Az apró kis számítógép a beágyazott rendszerek szegmensében éppúgy jó szolgálatot tehet, mint a különböző DIY projektekben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. randor88
2014.04.02. 10:37
Ez akkor lenyegeben abban kulonbozik a fent emlitett masik ketto fajtajutol, hogy azok ARM alapokon vannak ez viszont x86?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Kajafun
2014.04.02. 10:47
Kocsiba, műszerfal mögé, a többszázezres lehúzós pioneer meg satöbbi rendszerek helyett tökéletes egy 2DIN-es helyre beszerelt érintőképernyővel!
Nagyon gondolkozok hogy megcsinálom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. csabi02 Kajaf...
2014.04.02. 10:56
Már én is gondoltam rá,de általában az ilyen dolgok nem bírják sokáig.
a nagy hőingadozással járó hatalmas pára tartalom előbb vagy utóbb mindig kinyír mindent a kocsiba vagy min. kontakt hibás lesz.
Valami fasza burkolatot kell kitalálni nekik először aztán mehet is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. freeoli rando...
2014.04.02. 10:57
Ezt a pontot jól látod. De van ennek egy komplexebb pontja is, a teljesítményük nehezen összemérhető, ez jelentősen gyorsabb mint akármelyik arm alapú lap, sok sok egyéb szempontot nem is számolva. Persze így is picit drága de ez már egy értékelhető árszint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. vlevi
2014.04.02. 11:20
Nem olyan draga ez. A kinaiak 100 dollar korul kernek el egy mostani negymagos cuccert, es ami ezek kozul kicisit is nevesebb (teonsmart, minix,...), azert inkabb 120-150-et.
Otthoni multimedia cneternek, letoltogetonek, xbmc-s lejatszogepnek nagyon el birnam kepzelni. Kell melle egy kis vinyo, es usb-n 1-2 nagy, melle ubuntu, es mehet. Mar persze, ha a baytrailhez megvannak a driverek linux ala.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Stormrage
2014.04.02. 11:21
1GHz-s arm mag gyorsabb rengeteg szempontbol mint az 1GHz-s x86 mag
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kajafun csabi...
2014.04.02. 12:10
Neten biztos lesz rá megoldás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csabi02
2014.04.02. 12:59
Kajafun:
Már saját gyártmányú kis erősítőt paszíroztam bele egy döglött ECU-ba de nagyobb meló volt mint az erősítő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. TheEnginee...
2014.04.02. 14:51
off-
Mar regen foglalkoztat egy ilyen fejegyseg helyere szant kis kütyü epitese!
De mindig elakadok a kijelzönel, mert meg nem talaltam olyan erintökijelzöt, ami megfelelne... vegen felszivom magam, es megcsinalom hanyattegerrel, meg egy radios klavival az üles alatt...
-on
Preferalom az AMD cuccait az IGP teljesitmeny miatt, de felüditö latni, hogy mind a kekeket, mind a pirosakat mozgatja a tema...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. freyr
2014.04.02. 22:41
És hogy telepítenek rá op.rendszert? Az ARM-os SBC-ken egy előre elkészített Linux disztro képet kell másolni microSD-re vagy eMMC-re, de itt mi van? SATA elosztó, majd ODD és HDD rá vagy pendrive az USB-re? De tud róluk bootolni? Van egyáltalán BIOS?
Várjunk csak, van egyáltalán SATA elosztó? A portra csak egy eszköz csatlakozhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TheEnginee... freyr
2014.04.03. 05:27
Valoszinüleg az USB a legkezenfekvöbb megoldas, de mehet a halozati csatin kersztül is.
A BIOS egy SW-HW közötti "interface" ha ugy tetszik. Ennelkül nem igen gurul a bicikli.
Alap konfig beallitasok (gondolj csak a memoriaidözitesekre), diagnosztika, stb. ... KELL.

... Megneztem UEFI van rajta.
(http://www.minnowboard.org/meet-minnowboard-max/)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun csabi...
2014.04.03. 10:33
Huhuuu, az jó megoldás! Kunyizok én is egy jó nagyot a szerelőmtől! Tuti akad neki egy pár! Már csak a kijelző az akadály, egy ēlo 7"-os kijelző 80k, így inkább valahogy egy tabletet kéne rákötni akár wifin vagy nemtom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. cNobody freyr
2014.04.03. 17:33
microSD van rajta
problem solved
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.04.04. 12:04
A microSD túl lassú ehhez. Még ARM-hoz is, nem véletlen jelentek meg az eMMC foglalatos kártyák.
Viszont ha van UEFI, nem akadály HDD-re vagy SSD-re telepíteni pendrive-ról. Csak egy jó ház kell neki, amibe be lehet passzírozni a lap alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.04.04. 12:05
ARM-os lapokon én még nem láttam BIOS-t. Legalábbis nem olyat, amit PC-n hívunk annak. Ezért nem volt tiszta, hogy itt a szabvány PC módszerrel oldották-e meg vagy sajátot alkalmaztak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!