iPon Hírek

Beállítás-módosítással akár 44%-kal gyorsítható a Firefox

Dátum | 2015. 05. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Firefox Tracking Protection szolgáltatását nagyon sokan használják mindazok, akik nem szeretnék, ha a különböző weboldalak követnék őket. A Tracking Protection viszont a jelek szerint nem csak akkor jöhet jól, ha fontosnak tartjuk privát szféránk védelmét, hanem akkor is, ha egyszerűen csak gyorsítani szeretnénk az egyes weboldalak betöltődését. A Mozilla korábbi szoftvermérnöke, Monica Chew a Computer Science kutatójával, Georgios Kontaxis-szel karöltve egy érdekes tanulmányt készített a minap, amelynek keretén belül azt vizsgálták, mekkora gyorsulás érhető el az Alexa listáján található Top 200 weboldal esetében. A mérések végén érdekes megállapításra jutottak: az apró trükkel átlagosan 44%-kal csökkent a weboldalak betöltődésének ideje, az adatforgalom pedig 39%-kal mérséklődött, ami mobilinternetes webböngészésnél egyáltalán nem mindegy. A Tracking Protection lényege, hogy aktívan blokkolja a nyomkövető szolgáltatásaikról ismert domaineket, így azok nem követhetik a felhasználók lépéseit. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy az említett szolgáltatás bekapcsolásával attól függ majd az adott weboldalon elérhető gyorsulás mértéke, hogy az mennyi külső forrásra támaszkodik, illetve mennyi extra tartalmat kérdez le a harmadik félnek számító nyomkövető szolgáltatóktól. A tanulmány szerint a vizsgált weboldalaknál a gyorsulás mértéke 20% és 90% között szóródott, azaz mindenképpen megéri kipróbálni az opciót, hiszen mindenképpen hoz némi gyorsulást a konyhára – plusz adatvédelmi és adatforgalommal kapcsolatos előnyöket is magában hordoz.
Hogy pontosan miként kell bekapcsolni a szolgáltatást? Nagyon egyszerűen! Elég, ha a címsorba beírjuk, about:config, majd kipipáljuk, hogy "Ígérem, óvatos leszek! / I'll be careful, I promise!". Ezután ki kell keresni a privacy.trackingprotection.enabled sort, majd dupla kattintással engedélyezni kell – azaz értéke legyen true. Remélhetőleg érezhető gyorsulást hoz az apró trükk. Aki kíváncsi a tanulmánnyal kapcsolatos minden részletre, itt találja a dokumentumot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. rfj1989
2015.05.28. 11:46
Kipróbáljuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Razak
2015.05.28. 11:57
Nekem érzetre gyorsabb lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Andrejka
2015.05.28. 12:23
Pontosan, hasznájlon az ember chrome-ot és meg is van a markáns gyorsulás. Ez a "tanulmány" csak egy újabb marketing fogás a firefox mellett. Tény, hogy gyorsabb lett, de ez leginkább a 3rd party fejlesztők szegénységi bizonyítványa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. DemonDani
2015.05.28. 12:27
Valószínűleg senki nem fogja észrevenni. Legalábbis nem határozottan.

Chrome? Internet Explorer. El lehetne már felejteni az IE sztereotípiákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Asagrim Demon...
2015.05.28. 12:40
Majd ha lesz session manager, adblock, meg minden szar, amit megszoktam X év alatt egy bővítményekkel rendelkező böngésző használatával, majd akkor használom az IE-t, avagy itt szó nincs sztereotípiáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. kadarivi
2015.05.28. 12:45
Disconnect eddig is fel volt téve addon-ként, ami még egy kényelmes kezelőfelületet is biztosít hozzá
Disconnect/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Phantomstr... Andre...
2015.05.28. 12:49
Nálam a FF gyorsabb és stabilabb, mint a chrome.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. DemonDani Asagr...
2015.05.28. 12:50
Remélhetőleg az Edge már bepótolja ezeket is, és nem csak egy gyors bot lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Yerycho
2015.05.28. 12:51
SSD használattal nem igen venni észre semmi változást! Rohadt gyors mnden...
Régebben a Chromium megette az össszes böngit a gyorsaságban.
A jelenlegi Mozilla Fox állandóan megrogyik véletlenszerüen.

Ha valóban gyors böngit akarsz...ott a Cyberfox x64-es váltpzata, külön AMD és Intel-re optimalizálva.
NEM rogyik meg és KURVA gyors, ami az összes szart megeszi együtt!!

Amúgy meg erősen konfig függő az összes böngésző...erről ennyit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Andrejka Phant...
2015.05.28. 12:51
Szerencsés ember vagy. Nekem munkám során mindhárom böngésző (IE, FF. Chrome) több különböző verziójával is dolgoznom kell, supportálni webes alkalmazásokat és az esetek túlnyomó részében a Chrome-al van a legkevesebb probléma és az szokott a leggyorsabbnak is bizonyulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Asagrim Demon...
2015.05.28. 13:05
Az Edge egy MUI app (legalábbis az, amit elérhetővé tettek múltkor), nem x86 szoftver, szóval bővítményre ne nagyon számíts.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. tibaimp
2015.05.28. 13:27
A chrome az egy szar, legalábbis az én véleményem szerint. Egyszer váltottam, mondom kipróbálom. Jött a neten kötendő autó biztosítás, erre az űrlap hibásan jelent meg, majdnem rosszul töltöttem ki és itt bizony súlyos pénzek voltak akkoriban (pár éve 35000 ről 14000-re nem mind1), akkor vissza firefox és azóta azt használom.
OK nem mondom, biztos kijavították a hibát, de akkor berágtam mint 6-os anya, azóta nem használtam a chrome-ot.

Ezt meg kipróbálom, mert az igaz, hogy erre meg ráfér a gyorsítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Shinjiii
2015.05.28. 13:30
Én is meg vagyok elégedve rókámmal, nem kell nekem Chrome. Szüleim és barátnőm gépén folyamatosan összeomlik, ő azt használja, én inkább feltelepítettem magamnak a FF-ot, azzal nincs ilyen gondom. Nekik meg beszélhetek, úgy is előbbit nyitják meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. ThompsoN Andre...
2015.05.28. 13:49
Sajnos a Chrome-hoz nincs Tab Mix Plus kiegészítő, amihez annyira hozzászoktam az évek alatt, hogy inkább a kicsit lassabb Firefox-ot használom, pedig nem szeretek várni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gumitamin
2015.05.28. 13:50
Nem az oldalak betöltésével van baj, hanem hogy megzabálja a CPU-t szépen, egy idő után 10-25% között ugrál.
Ilyenkor csak úgy javul meg ha újraindítom a böngészőt.
Persze a FFban meg van nyitva nálam 40-50 oldal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. yoman3d tibai...
2015.05.28. 13:54
Azért mert az autó biztosításos cég nem optimizálta a weboldalát, attól még a chrome nem lesz szar.
A NAV SZJA bejelentő JAVA ocsmánysága pl csak IE-vel volt hajlandó normálisan futni, de ettől még nem lett király az IE... és főleg nem sz@rabb a többi browser...

Ha te ennyiből megállapítod hogy mi jó meg mi rossz.. bele se merek gondolni miből állapítod meg hogy az autó jó vagy nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gargantu
2015.05.28. 14:15
A böngészőkbe sok funkció pontosan azért kerül bele, hogy a használók tevékenységét minél szélesebb körben lehessen követni, és az abból keletkező adatok felhasználásával őt célzottan lehessen ellátni információval. Ennek révén lehet hirdetési bevételeket elérni.

Fokozottan érvényes ebben a körben: ha egy szolgáltatás ingyenes, akkor az azt igénybevevő maga lesz az ÁRU.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. lc
2015.05.28. 14:51
Én FF-et használok.
Legutóbbi munkám során IE-vel is kellett dolgoznom, illetve használtam hébe- hóba chrome-ot.
Nekem az FF jött be, és maradt.
Sajnos előző munkámnál külön kifejezetten vicces volt, hogy IE9-et kellett használniuk a kollégáknak egy bizonyos program miatt mert arra volt optimalizálva. Az IE 11-esen nem is futott rendesen, viszont a program meg amit én használtam és készítettem hozzá a weblapokat, az meg tartalmazott olyan HTML és CSS elemeket amihez viszont meg kellett min az IE 11.
Az érdekes az volt, hogy a mozilla mindkét programmal működött, viszont a kollégák jelentős része nem preferálta, hanem csak az IE-t. Elenyésző kisebbség használt vagy chrome-ot vagy FF-et csak.
Én mozillával meg vagyok elégedve, amúgy az összeomlások jelentős részét meglátásom és tapasztalatom szerint a flash okozza, illetve esetlegesen a kevés memória. Amikor webtartalmakat kellett készítenem, akkor gyakran találkoztam azzal a problémával, hogy mivel csak egy régi win 7 32 bites 2 gigás gépet egyszerűen kevés volt a memória.
Folyamatos kapcsolatban kellett lennem a szerverekkel, VOIP progi is állandóan működjön, állandó lotus notes kapcsolat volt a minimum aminek futnia kellett és ezek mellett nekem legalább egy office progi(jellemzően word) kellett illetve maga az oldal amibe fejlesztek, illetve egy online html szerkesztő.
Semmi progit nem adtak amiben fejleszteni tudok, és nem is engedték hogy bármit feltegyek. Ráadásul amibe fejlesztettem egy open source katyvasz volt, aminek néha elég érdekes logikája volt, ugyanis bizonyos HTML elemekből a 3-as, némelyből a 4-es párból pedig az 5-ös formátumot fogadta csak el, de volt olyan is, hogy mivel implementálva volt a kezdetleges felületébe valami ilyesmi, ezért nem is engedte hogy leprogramozd. (Felsorolások....mondjuk végül valami workaroundot sikerült találni.)
Nekem épp a kezelőfelület kezdetlegessége miatt volt egyszerűbb kódként megírni a dolgokat.
De sajnos egyszerűen nem bírta, gyakran néztem a terhelését a gépnek a fizikai memória szempontjából és nem csoda, hogy napi 8 kék halálom volt.
(32. bites win + az említett alapból futni kell progik egyből 1.4 gigát emésztettek.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Asagrim Shinj...
2015.05.28. 14:52
Akkor valami ott a Windows rendszerrel nem stimmelhet, mert nekem van hogy 7+ gigányi chrome process fut a gépemen, és semmivel nem lassabb tőle se a gépem, se a chrome, mintha egyetlen böngészőfül lenne csak megnyitva, bár ehhez SSD-ről kell futnia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. twollah
2015.05.28. 15:00
Asztali gepen erzetre mintha egy picivel gyorsabb lenne.
Androidon meg nem hasznalok FF-ot, evek ota probalkozok vele es nekem hasznalhatatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Galdech
2015.05.28. 15:26
Sokféle munka után Avantnál tettem le a a lantot. Jóféle, csak idő kell a beállítására. De nagyon hasznos, mert 4 böngészőmotort használ úgy ahogy azt a felhasználó beállítja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. regener
2015.05.28. 15:29
Gyorsult az oldalak betöltési ideje, ez pont elég.

Köszi a cikket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tibaimp yoman...
2015.05.28. 15:52
Opelom van, az meg tudod: Opel, sose kop el

Nem mondom, hogy nincs igazad, de pont akkor kezdett el szarakodni a chrome, mikor próbából feltettem és erre ez, elhiszem, hogy az oldal is rosszul volt optimalizálva, de nekem mint élmény ez marad meg, így le is fosom a chrome-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. asdsa
2015.05.28. 16:26
A felület, add-onok és a belakottság miatt szerintem még egy pár évig a FF-nál maradok, de nem szeretnék flamelni a Chromeról.
Nekem inkább az a véleményem, hogy mindhárom nagy böngészőnél megmaradtak a nagy gyermekbetegségek, és 2015-ben ez azért valahol szomorú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. nemlehet
2015.05.28. 16:43
Nem szeretem a chrome-ot, nem olyan jól testreszabható mint az FF, van pár addon ami marhára hiányozna. Ráadásul a chrome megzabálja a RAM-ot, míg a FF a pocit terheli jobban ami nálam előnyösebb. A munkahelyen csak chrome van és mivel csak 4 GB RAM van a gépekben van is baj bőven, főleg ha valami komolyabb weblap még a procit is megküldi. Kipróbáltam a fenti funkciót, de SSD mellett nem igazán érzékelek semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. SzAdamAndy
2015.05.28. 17:09
Intel T9600
4GB Ram
5400 rpm-es HDD
Mobility HD 4530 (asszem)
Win 7 SP1

Érezhetően gyorsabb lett számomra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. asdsa
2015.05.28. 18:51
Egyébként aDo not track funkció nem ugyanezt csinálja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bp123 asdsa
2015.05.28. 19:20
Nem.
[LINK]

Engem spec nem érdekel ki követi micsinálok, de a követés szolgáltatók szerverei annyira túl vannak terhelve hogy egyszerűen az a sok idő mire válaszol. Ezt az is szépen mutatja hogy a betöltődés ideje jobban csökkent mint az adatforgalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Shinjiii Asagr...
2015.05.28. 19:43
Asagrim

Nem kizárt, de marad az én jóképű Foxom.

gargantu

Ja, célzott hirdetések... Mert nem pont leszarom, hogy a hirdetéses ablak alatt nem hashajtó reklámot blokkolt az AdBlock+, hanem Boci csokisat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Shinj...
2015.05.28. 19:50
"Ja, célzott hirdetések..."

Gotta love 'em!

http://s5.postimg.org/p5gymp62f/skype_advertising.jpg

Szerinted ilyenkor mennyire vagyok ideges, hogy ez a szar honnan tudja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror Asagr...
2015.05.28. 20:39
Gondolom ugyanúgy, ahogy Internet Explorer cookie-k jelennek meg a gépen, miközben az IE uninstallálva van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim Terro...
2015.05.28. 20:51
Ez nem ad magyarázatot arra, hogy a Google Adsense (Skype avagy Microsoft szoftverben, vicces) hogy az istenbe tudja, hogy én könyvet írtam, mikor soha egyetlen google által hostolt szolgáltatásban sem említettem, se skype-on magán, közösségi oldalon meg végképp nem (nehéz lenne account hiányában), ez az első alkalom hogy beszélek róla nyilvánosan, és MÉGIS tudja! Vagy az ipon privátok is mennek adsense adatnak? Keylogger van a chrome-ban, vagy mi?

Iszonyat idegesítő tud lenni, mikor olyan reklámot látok, ami olyan információt feltételez rólam, ami bár igaz, azt soha nem tettem publikussá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ny
2015.05.28. 20:51
valahogy csak kimaradt a cikkből, hogy ez az opció mit is csinál. Kik és milyét blokkolja, illetve hogyan lehet konfigurálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Shinjiii Asagr...
2015.05.28. 21:10
Tényleg hajmeresztő, de én sose olvastam még el ezeket... Nekem a skype mindig személyi kölcsönt ajánl, lehet tudja, hogy csóringer vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bruce_prin...
2015.05.28. 23:00
A chrome egy fatengely. Es a vilag legnagyobb kemcucca.
A google elott meg a cia is terdrerogyva sir a receptert.
De roidon meg pl okadek mosadvany a szoveg.
X86-on meg idegesito, hogy minden szarja kulon task.
Felteszi a flasht meg nehany bovitmenyt ellehaitassz es vagy 20 "chrome" fut embertelen memoria igennyel ugy hogy meg egy oldal sincs betoltve.
Egy dekaval se gyorsabb mint az ff.
Amugy milyen allatnak kell lenni 40-50 oldal egyszeri futtatasahoz?
Gyors net kell es akkor siman bezarhatoak az oldalak, ha kell meg hamar bejon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bruce_prin...
2015.05.28. 23:13
Lejart a szerk. Ido.
Ki kellett probalnom a droidos ff-el.
Ugyanugy mukodik bar nem erzek gyorsulast.
Bar en mindenre feltettem a ghostery-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.29. 22:17
Ha gépen dolgozok valami kis dolgon, akkor simán összejön akár 20-30 oldal keresésből, de sosem értettem, hogy ki használja 40-50 oldallal folyamatosan és miért.
(Googlenél pl. az az alapértelmezett, hogy új fülön nyitja meg a kattintást. Szóval ha sokat keresel Gúgelel, akkor szinte lehetetlenség nyomon követni mit kell bezárni mit nem.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim asdsa
2015.05.29. 23:04
Nem lehetetlen nyomon követni, több ablakot kell megnyitni tematikusan.

Session manager autosave előzményeiben látok én itt 114, 122, 137, 191, 220 tabot is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.30. 01:45
Nekem asszem olyan 70 körül volt a legtöbb de mellette futott egy codeblocks és egy eclipse is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!