iPon Hírek

Bearanyozódott a BlackBerry 10 SDK

Dátum | 2012. 12. 13.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Research in Motion látszólag nagyon jól halad a fejlesztésekkel az utóbbi hónapokban. Bár már sok késést kellett elszenvednie az új BlackBerry rendszernek, további csúszással talán már nem kell számolnunk. Jelen állás szerint a BB 10 január 30-án kerülhet a nyilvánosság elé.

Most, hogy a RIM lassan a munkálatok végére ér, már a fejlesztők is kezelésbe vehetik az új "terméket". Az arany kiadás ugyanis már semmilyen lényegi változáson nem megy át, csak az apróbb hibajavítások, és a folyamatos tesztelés folyik innentől. A programozóknak így már a végleges API-k is adottak. Ilyen téren a BlackBerry 10 abszolút nem válogatós, a natív kódokhoz elérhető a Cascades keretrendszer, WebWorks-szel a HTML5 alapokra is építhetünk, és az Adobe AIR is támogatott. Ha azonban ez sem elég, az Androidra írt alkalmazásokat is egyszerűen és gyorsan portolhatjuk a BB-re.

 
A vállalat így már egy egészen korrekt piactérrel vághat neki az új rendszernek, ami kiemelten fontos, hiszen egy manapság nem mindegy, hogy egy platform mögött mekkora alkalmazás felhozatal áll. A BlackBerrynek először a Windows Phone-t kell majd maga mögé utasítania, amire jelenleg mintegy 130 ezer alkalmazás érhető el. A széles API támogatással ezt a szintet nem lehetetlen megütni, de biztos nem rövid idő alatt lesz meg ez a mérföldkő. A RIM-nek annyi a feladata, hogy a legnépszerűbb appok fejlesztését segítse elsősorban, és ennek köszönhetően a leendőbeli vásárlóknak a legkevésbé se legyen hiányérzete.

Ha minden jól megy, nagyjából másfél hónap múlva terítékre kerül a BlackBerry 10, és ebben két társa lesz: egy teljesen érintésérzékeny, és egy hagyományos QWERTY gombsoros masina. Eddig a Research in Motion árucikkei meglehetősen drágák voltak, de ez is megváltozhat az újdonságokkal, ha gyors térnyerést szeretnének a piacon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!