iPon Hírek

Befejeződhet a formátumháború?

Dátum | 2008. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A mai nap folyamán már beszámoltunk arról, hogy a Paramount is kihátrál a HD-DVD formátum mögül és csatlakozik a Warner Bros-hoz a BLu-ray támogatásának tekintetében. Most egy újabb vállalat hagyja el a HD-DVD formátumot: a New Line Cinema is a Blu-ray mellett döntött.


A Paramount, mint már korábban hírül adtuk, egy, a szerződésben lefektetett jogi kiskapunak köszönhetően pártolhatott át a Blu-ray-hez: a kiskapu leegyszerűsítve arról szól, hogy amennyiben a Warner Bros. elhagyja a HD-DVD formátumot, akkor a Paramount-nak  (Dreamworks) is lehetősége nyílik a lépésre, azaz követheti a Warnert. Mivel azonban a New Line Cinema a Warner irányítása alatt áll, logikus, hogy ez a vállalat is a Blu-ray támogatóinak népes táborához fog csatlakozni, mint ahogy ez meg is történt.

Az elmúlt napok eseményei alapján a formátumháború már-már a végéhez közeledik, sőt, lassan akár ki is lehet hirdetni a Blu-ray győzelmét, hiszen már alig vannak olyan nagyobb cégek, akik a HD-DVD-t favorizálják. A Toshiba formátumát, azaz a HD-DVD-t a nagyobb számítástechnikai vállalatok közül főleg az Intel és a Microsoft támogatja, a nagy hoollywood-i filmstúdiók közül viszont már csak a Universal, míg a Blu-ray konzorcium számos neves filmstúdiót és számítógépes gyártót foglal magában, utóbbiakra jó példa lehet a Sony és az Apple.

A harc jelenlegi állása szerint a Blu-ray formátum a befutó, amelynek kétrétegű lemezein rétegenként 25 GB adat fér el, így egy lemezen összesen 50 GB adat tárolására van lehetőség. A Blu-ray lemezek előállítása költségesebb ugyan, de ezek a lemezek több helyet kínálnak, és most már a gyártók által szélesebb körben támogatottak, mint a HD-DVD, amely rétegenként 15 GB helyet, így összesen lemezenként 30 GB-os kapacitást kínál.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.01.11. 18:27
(Vendég_Norbi_* @ 2008 Jan 10, 20:51) [snapback]16522[/snapback]
Szerintem a háború PC fronton fog eldőlni és ott pedig a 2 legnagyobb név van a HD-DVD mellett. És már láttunk mindkét gyártótól érdekes húzásokat. Szerintem még mindig nyitott ez az egész.


Miért dőlne el PC fronton?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!