iPon Hírek

Befutott a Unicode 10.0

Dátum | 2017. 06. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Unicode szabvány tekintélyes múltra tekint vissza, az írásjelek egységes használatát és azok kódolását összefoglaló rendszer alapjai a nyolcvanas években születtek meg. A Unicode konzorcium az elmúlt években rendszeres frissítést vezetett be, 2014-től kezdve mindig júniusban jön az új Unicode verzió, és idén sincs ez másként. Ezúttal már a Unicode tizedik kiadásának újításaival foglalkozhatunk.
A Unicode 10.0 új karakterekkel, friss hangulatjelekkel és egyéb kódokkal gyarapodott. A szervezet örömmel mondta el, hogy ez a mostani az első olyan alkalom, hogy az alapvető specifikációk és az adatokat tartalmazó fájlok egyszerre váltak elérhetővé. Mint azt a konzorcium hivatalos közleményéből megtudhattuk, nem kevesebb mint 8518 karakterrel növekedett a kódtábla. A friss Unicode főleg különlegesebb területeket érint az új írásjelet illetően. Könnyítés lesz ez az indiaiak egy részének, a kínaiaknak és azoknak is, akik szanszkrit, tibeti vagy mongol írást alkalmaznak. Ezeken felül szírek számára hasznos karaktert is tartalmaz a Unicode 10.0, de az arabok és a japánok is számolhatnak újdonságokkal – ez utóbbi esetben például 285 hentaigana karakter tűnt fel. Minden újítást egybe vetve a Unicode 10.0 már 136 690 karakter kódját tartalmazza. A szkriptek száma is növekedett, de csak néggyel, és így a Unicode 10.0 összesen 139 szkriptet vonultat fel. Bár valóban hatalmas növekedésen ment ár a Unicode kódbázisa, igazából a legnagyobb figyelmet az kapta, hogy új hangulatjelek, emojik is szép számmal kerültek a nemzetközi szabvány friss verziójába. Egészen pontosan 56 speciális új grafikával lehet számolni. És hogy milyen „képek” alkotják az újdonságok sorát? Nos, van már a Unicode-ban egyebek mellett kókuszdió, brokkoli, szendvics, ami pedig az embereket megformáló jeleket illeti, akad itt például varázsló, boszorkány, tündér és még vámpír is, az állatkert pedig zebrával, sündisznóval, valamint dinoszaurusszal bővült. Ezekkel a most hozzáadott emojikkal a Unicode 10.0 már nem kevesebb mint 239 előre definiált „ikont” tartalmaz, amik minden eszközön megfelelően jelennek majd meg, ami támogatni fogja a Unicode konzorcium legfrissebb munkáját. És érdekesség, hogy itt már külön szimbólumot kapott egyebek mellett a Bitcoin is, ami talán a legismertebb kriptovaluta napjainkban.
Arról pontos információink nincsenek, hogy milyen tempóval zajlik majd a Unicode 10.0 adoptálása. Az Apple állítólag hamarosan integrálni fogja az iOS operációs rendszerbe a frissített karakterrendszert, de minden bizonnyal a Microsoft és a Google sem késlekedik sokáig a Windows, illetve az Android esetében ezzel a lépéssel. Ha az eddigi trendeket követi a Unicode konzorcium, akkor nagyjából egy év múlva számíthatunk a következő főverzió érkezésére, de kisebb változások (foltok) egészen biztos, hogy lesznek még addig a nemzetközi szabványban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. V-lt
2017.06.27. 02:54
Elmondom, milyen tempóval zajlik az örökbe fogadás: semmilyen. Annál inkább az adaptálás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2017.06.27. 08:52
..és ezek a' izékek mire jók?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ch00ler V-lt
2017.06.27. 09:17


Valahogy engem sem hoznak ezek lazba. De biztosan meg van ra a kozonseg, ha mar ennyit dolgoznak rajta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim
2017.06.27. 10:59
Karakterkészletbe emoticon, az aztán kell! Rakjanak már akkor bele hangmintákat is! Rick roll, ba-dum-tss stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!