iPon Hírek

Befutott a Vivo V5 Plus és a V5 Lite

Dátum | 2017. 01. 31.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Vivo tavaly novemberben mutatta be a V5 okostelefont, most pedig ez kapott maga mellé kettő társat a Vivo V5 Lite és a V5 Plus személyében. A Vivo V5 Lite értelemszerűen a kistestvér szerepét tölti majd be a palettán, a pluszosított szerkezet pedig már egy jobb képességű, és ezzel együtt magasabb összegért elérhető konfigurációnak ígérkezik. Vivo V5 Plus
Az újdonságok megismerését kezdjük a V5 Plus modellel. A Vivo ezt a készüléket már egy olyan 5,5 hüvelykes megjelenítővel küldi bevetésre, ami az 1920 x 1080 képpontos felbontásának köszönhetően kiválóan rajzolja majd ki az apró részleteket is. A panel IPS technológiával dolgozik és az érintőréteget is magába foglalja, így közvetlenebb élményt tud biztosítani és még szélesebbek lesznek a betekintési szögei. A vállalat tervezői Gorilla Glass 5 üveg mögé bújtatták a kijelzőt, ami ennek köszönhetően remélhetőleg sokáig sérülésmentes marad majd. A Vivo V5-höz hasonlóan ez a készülék is remek szelfik készítését teszi majd lehetővé, hála a kettős kamerafelállásnak. A mobil egy 20 megapixeles Sony IMX376 (1/2.78”) érzékelőre épülő frontkamerának ad otthont, amihez társul egy egyszerűbb 8 MPixeles egység is. Ez utóbbival pl. utólag lehet majd virtuálisan állítani a rekeszértéket. Az öttagú optika F/2.0-s, LED-es villanó nincs elől, de a kijelző fényerejét a maximumra tekeri a Vivo V5 Plus, hogy a lehető legtöbb fény mellett készüljenek az önarcképek. A mobil főkamerája sem elhanyagolható persze, ez egy 16 megapixeles képérzékelőn alapszik, mely támogatja a PDAF eljárást is. Ez is egy F/2.0-s lencserendszerrel társult, és már van mellette segédfény is, így bátran elő lehet kapni teljes sötétségben is.
A V5 Plus sebességéről a Qualcomm Snapdragon 625 központi chip gondoskodik majd, ami rendkívüli energiahatékonyságával hívhatja fel magára a figyelmet. Ez a lapka kizárólag Cortex-A53 magokat vonultat fel és 14 nm-en gyártják, viszont magas az órajele, így ha kell, akkor a nyolcmagos konfiguráció elegendő teljesítményt tud nyújtani szinte minden esetben. A játékoknál és egyéb grafikus egységet igénylő feladatokban az Adreno 506 IGP lép majd a színre. A rendszer számára itt 4 GB-nyi memória biztosított, szóval ilyen tekintetben sem érheti szó a ház elejét. És még a háttértár tekintetében is remekel a Vivo drágábbik újdonsága, ugyanis nem kevesebb mint 64 GB-os tárkapacitást tud biztosítani. (Bővítési lehetőség viszont nincs.) A kapcsolati lehetőségek terén azért lehetne acélosabb a felszereltsége a mobilnak. A villámgyors 4G LTE hálózati modem nem hiányzik belőle, más extrát viszont nem igazán lehet kiemelni a neve mellett. Akad persze 802.11ac szabványnak is megfelelő kétsávos Wi-Fi és Bluetooth 4.2 modul is, az NFC chipről és az FM rádióról viszont le kell mondani. Pozitívum viszont, hogy két SIM kezelésére lett felkészítve a V5 Plus.
Az okostelefonon az Android 6.0 operációs rendszer lesz jelen, amire a Vivo a saját fejlesztésű grafikus felhasználói felületét, a Funtouch OS legfrissebb kiadását, a 3.0-t illesztette. Több előre telepített applikációval is számolni lehet, ezeknek köszönhetően már az első bekapcsoláskor egy sokoldalú, jól használható mobil fogadja majd az újdonsült tulajdonosokat. Rendkívül kecses lett a V5 Plus, a 158,6 grammos tömeg 152,58 x 74 x 7,26 milliméteres térfogattal társul. Teljesen fémből készült a háza, ebből fakadóan pedig antennacsíkok is vannak rajta, méghozzá az alsó és a felső peremén a masinának – ezek a házzal megegyező színűek lettek. Természetesen nincs híján az ujjlenyomat-olvasónak sem a szerkezet, és zeneileg is kiválóan fog szerepelni a Vivo elmondása alapján. A V5 Plus még nem nélkülözi a 3,5 milliméteres kimenetet, és egy AKM AK4376 DAC került bele. Végül lássuk, hogy az üzemidő tekintetében mi a helyzet. Az okostelefon egy 3160 mAh-s kapacitású akkumulátornak ad otthont, és mivel nagyon gazdaságos a belbecs, az átlagosnál jobban teljesíthet egy fokkal. Ráadásul van gyorstöltés támogatás is, szóval ilyen tekintetben is kifogástalanul szerepel. Vivo V5 Lite
A szerényebb Vivo modell a képátlóját tekintve még nem marad el a fenti társától (és a Vivo V5-től sem), de a felbontása már csak 720p-s, ami éppen elegendő lehet még ekkora felületen. A készüléket 2.5D peremkialakítású üveggel fedték le a tervezők, ami mögött egy IPS technológiás panel terül el, így nemcsak a betekintési szögek lesznek rendben, hanem a fényereje is biztosan kiemelkedő lesz. Ennél a masinánál nem derült ki, hogy pontosan milyen központi chip munkálkodik benne, de az biztos, hogy nyolcmagos az egység és magától értetődő módon már 64 bites – szinte biztos, hogy szimplán Cortex-A53 egységek dolgoznak benne, de az órajele kérdéses. A rendszermemória 3 GB-ra lett szabva, a tárkapacitást figyelembe véve pedig 32 GB-os a készülék, így a legtöbb felhasználó igényét biztosan ki tudja majd elégíteni. A háttértár ezúttal bővíthető, akár 128 GB-os microSD-t is gondtalanul kezel majd. Dual-SIM-es eszközről van szó, de a második hálózati kártyának egy sloton kell osztoznia a memóriakártyával, ami egy kicsit beárnyalja ezt a lehetőséget. A kapcsolati opciók lajstromán itt van 4G LTE modem, Bluetooth modul, FM rádió, A-GPS vevő és persze WLAN is.
Ezen a mobilon is a Marshmallow lesz jelen (Android 6.0), azonban a V5 Lite vásárlóinak kezdetben be kell érnie a Funtouch OS 2.6-tal. Remélhetőleg ez frissülni fog idővel. A kamerák tekintetében még a V5 Lite sem okoz csalódást. Ezúttal is az előlapi kamerával lehet majd nagyobb felbontású fényképeket megörökíteni, ez az egység egy 16 MPixeles szenzorra épül, és egy F/2.0-s rekeszértékű lencserendszer került elé. A főkamerával 13 megapixeles fotókat örökíthetnek majd meg a felhasználók, ez az egység fáziskülönbségen alapuló automatikus fókuszálással dolgozik, így pillanatok alatt be tudja állítani az élességet. A hátlapon már van LED-es villanó, viszont csak F/2.2-es az optikája, melyen keresztül a világra tekint. Ebből a mobilból hiányzik a biometrikus azonosítási lehetőség, emiatt biztosan bukni fog néhány potenciális vásárlót. Az V5 Lite alumíniumötvözetből készült háza 153,8 x 75,5 x 7,6 milliméteres vonalakkal határolható körül, és 155 grammot nyom a masina. Ez a modell egy 3000 mAh-s akkumulátorral lett ellátva, ami éppen elegendő tartalékot biztosíthat az átlagos, 2 napos üzemidő elérésére vegyes használat mellett. A Vivo V5 Plus Malajziában és Indiában került először kereskedelmi forgalomba, a készülék ára átszámítva kb. 400 dollár körül alakul. A V5 Lite modell megjelenési ideje nem ismert, és ebben az esetben sajnos az árazásról sem tudunk nyilatkozni, de szinte biztos, hogy a Vivo V5 alá fog megérkezni, ami 270 dolláros összegért kellette a bájait a bemutatásakor. Ja, és ami a színválasztékot illeti, nos, mindkettő beszerezhető arany-fehér kombinációban, a V5 Lite pedig még rózsaaranyban is fel fog tűnni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!