iPon Hírek

Befutott az Android O első előzetes kiadása

Dátum | 2017. 03. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google régebben az éves fejlesztői konferenciáján adta ki a készülő Android előzetesét, tavaly viszont már márciusban lehullott a lepel a Nougátról, és idén is így alakult a történet, ugyanis már elérhető az Android O első Developer Preview kiadása. És ennek megfelelően máris rengeteg olyan újdonságról be tudunk számolni, ami az Android O-val érkezik a felhasználóknak az év második felében.
Az Android O a Google elmondása szerint minden eddiginél dinamikusabb használatot tesz majd lehetővé. Számos olyan változtatás történt az újdonságnál, amelyeknek köszönhetően az Android O kellemesebb teljesítményt tud majd nyújtani, és elvileg az energiahasználat tekintetében is történt előrelépés, így pozitív hatása lesz a készülékek üzemidejére. Változások történtek a felület kezelésében, az értesítések tekintetében és persze számos új API is felütötte a fejét a rendszer különböző pontjain. No, de lássuk részletesebben, hogy milyen változásokkal lehet számolni. A Google különböző korlátozásokat vezet be az Android O érkezésével a háttérben futó alkalmazásokkal szemben. A jobb üzemidő elérése érdekében a különböző applikációk nem tehetnek majd meg bármit, miközben csak a háttérben futnak. Az automatikus limitálások három fő területre koncentrálnak: implicit üzenetszórás, háttérszolgáltatás és helyi frissítés. Újítás az értesítési csatornák megjelenése, melyek lehetőséget biztosítanak majd arra, hogy egyszerűbben lehessen finomhangolni az értesítéseket. A csatornákba több hasonló applikációt is össze lehet szedni, és ezeknek az értesítései együttesen szabályozhatóak, nem kell mindennel egyesével bíbelődni. Szintén az értesítésekhez kapcsolódó változás, hogy már máshogy néznek majd ki, és kényelmesebben csoportosíthatóak, így könnyebb lesz az áttekintésük. Szundi módot is kaptak az értesítések! Remek újítás, hogy itt már el lehet úgy dobni az értesítéseket, hogy azok később visszatérjenek, így nem foglalják folyamatosan a helyet akkor is, mikor a felhasználó biztosan nem ér rá az adott dologgal foglalkozni.
A Google korábban már bevezette az osztott képernyő kezelését, az Android O pedig még tovább megy ezen a nyomvonalon: jön a kép a képben lehetőség. A PIP egyaránt elérhető lesz okostelefonok és táblagépek, valamint multimédiás lejátszókon is. A friss Android előzetesnél már egymást átfedve is a kijelzőre kerülhetnek majd az alkalmazások, és minden esetben szabadon lehet majd módosítani a megjelenítőn az ablakok képarányát. Érkeznek az adaptív ikonok az Android O-val. Az apró grafikák már vizuális effekteket is támogatni fognak, szóval az eddigi mezei parancsikonok és piktogramok animáltak is lehetnek. Érdekesség, hogy az eszköz függvényében változó lehet egy-egy ikon formája. Az Android O szélesebb színtámogatással került terítékre. Amennyiben azt okostelefon vagy egyéb készülék az átlagosnál jobb színtér támogatással rendelkezik, így például AdobeRGB, Pro Photo RGB vagy DCI-P3 képes, a megfelelő beállítás bekapcsolásával szebb színeket fog kapni a felhasználó. Most még nem sok ilyen szerkezet van, de már ma sem példátlan a dolog, a jövőben pedig még több ilyen termékre számít a Google. Az Android O már Multi-Monitor támogatásnak sincs híján.
A kapcsolati megoldások terén is lesznek változások az Android O érkezésével. Itt már lehet számolni Wi-Fi Aware támogatással, ami a Neighbor Awareness Networking (NAN) specifikáción alapszik és hatékonyabb működést tesz lehetővé megfelelő környezetben. Az eszközök társítására kapott egy új API-t az Android O, amivel át lehet szabni a párosítási kérelem párbeszédablakát. A vezeték nélküli zenehallgatás minőségének javítására is ráfeküdtek az elmúlt hónapokban a Google szakemberei, ennek eredményeként Bluetooth használata mellett is lehet már olyan kódolást használni, mint például az LDAC, ami 990 kbps-os átvitelt tesz lehetővé a hagyományos 328 kbps helyett. És szintén a zenei élmény javítását szolgálja az új AAudio API, ami kifejezetten a „professzionális” zenelejátszó alkalmazásoknak készült. Ezzel az API-val jobb lesz az adatkezelés, kifejezetten a magas teljesítményt és alacsony késleltetést igénylő audióhoz használható.
Az Android O érkezésével API-t kaptak az automatikus kitöltésre szolgáló alkalmazásokat. Ettől kezdve az automatikus adatbeillesztésre használható szolgáltatások sokkal jobban átszőhetik majd az egész operációs rendszert. Úgy lehet a felhasználóknak cserélgetni az autofill funkciót nyújtó appokat, mint ahogy eddig a billentyűzetet. Az automatikus kitöltés API-ja kellő biztonság garantálása mellett fogja tárolni a számára szükséges adatokat, ami nagyon fontos, hiszen itt kifejezetten érzékeny, személyes információkról beszélhetünk. A WebView fontos része lett mostanra az Androidnak, és ez is sokat javult a friss előzetes kiadásra. Optimalizálások és újítások a Java 8 kapcsán is kerültek az Android O-ba, és a Google arra is rávilágított, hogy az Android Runtime (ART) minden eddiginél gyorsabban teszi majd a dolgát – néhány teljesítményteszten kétszeres sebességnövekedést mutat.
Az Android O fejlesztői előzetese elérhető a Nexus 5X, a Nexus 6P, a Pixel és a Pixel XL okostelefonokra, a Pixel C táblagépre, valamint a Nexus Player multimédiás lejátszóra is. Valószínűleg ezek az eszközök lesznek, amelyek elsőként fogják megkapni a végleges Android O kiadást is – bár ezt egyelőre hivatalosan nem jelentette ki a Google. Az operációs rendszer az Android Beta Program keretében a következő DP kiadástól érhető el, a stabil rendszer pedig előre láthatólag valamikor a harmadik negyedévben készülhet el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Ch00ler
2017.03.22. 20:11
Ugy hianyzott ez, mint egy falat kenyer. Ja nem is, hanem oreo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!